Indonesië Sulawesi

Sulawesi

Sulawesi is het derde grootste eiland van de Indonesische archipel. Het eiland wordt ook wel Celebes genoemd. Het is het elfde grootste eiland ter wereld met een oppervlakte van ruim 174.000 km². Op het eiland wonen naar schatting 15 miljoen inwoners. Je vindt er nog verschillende culturen zoals de Buginezen en de Toradja’s. Het eiland heeft ook een grote verscheidenheid in natuur. Je vindt er berggebieden, vulkanen, regenwouden en prachtige rijstterrassen terwijl je geen plek op het eiland kan vinden die meer dan honderd kilometer van de zee verwijderd is. Sulawesi leent zich ook goed om te duiken omdat er vele koraalriffen (de Bonaken) bij het eiland liggen. Redenen genoeg om Sulawesi een bezoek te brengen.

Het overwegend christelijke eiland toont zich met een ander gezicht van Indonesië dan je zou verwachten. Het toerisme heeft nog niet de overhand in de dagelijkse gang van zaken in de samenleving.

Mocht je tijdens je vakantie naar Sulawesi gaan, dan kun je op basis van onze top 10 bezienswaardigheden van Sulawesi bekijken welke hoogtepunten van dit eiland je wilt gaan bezoeken.

Top 10 bezienswaardigheden van Sulawesi

1

Lore Lindu National Park

Het prachtige Lore Lindu National Park dat meer dan 200.000 hectare groot is gelegen in Centaal-Sulawesi. Dit nationale park leent er zich goed voor om met een gids door dit geweldige natuurgebied te wandelen. Door het hoogteverschil van 2000 meter in dit gebied kom je een wisseling van landschappen en fauna tegen. Zo loop je in de lagere gebieden door valleien en stukken oerwoud. Terwijl je in de hoger gelegen gebieden weer door de moessonbossen loopt.

Het park is het leefgebied voor een aantal inheemse stammen. Een van de hoogtepunten is toch wel de overweldigende fauna. Zo vind je hier het wel bekende spookdiertje, maar ook vele vlinders in alle kleuren en maten. Meer dan 70 nergens anders te vinden vogelsoorten vliegen vrij rond in dit habitat.

2

Manado

De provinciehoofdstad Manado is een handelsstad waar koffie, hout en specerijen worden verhandeld. Het telt een half miljoen inwoners dat grotendeels christelijk zijn. De stad is een smeltkroes van diverse bevolkingsgroepen zoals Javanen, Makassaren, Buginezen, Arabieren en Chinezen. Vele duiktoeristen komen naar Manado om vanuit deze plek de dichtstbijzijnde duikplekken te bezoeken zoals de Bonaken. Sta er niet raar van te kijken als de oudere bevolking je met Nederlands terug aanspreekt. In de stad tref je nog vele protestantse kerken aan. Tot slot zijn het provinciaal museum en de Taman Budaya Manado in de stad het bezoeken waard.

Als je de kans hebt, probeer dan in juli het Manado Beach Festival mee te pakken. Het Manado Beach Festival is een van de populaire evenementen en festivals in Indonesië. Dit populaire festival duurt een week. Zowel kinderen als volwassenen wachten het hele jaar om deel te nemen aan dit fantastische evenement. Het Manado Beach Festival wordt gevierd ter gelegenheid van de verjaardag van de stad Manado. Zowel bezoekers als de lokale bevolking nemen met veel enthousiasme deel aan dit een week durende festival. Tijdens het festival komen de bezoekers traditionele kunst tegen.

3

Fort Rotterdam

Fort Rotterdam is een fort gelegen in Makassar. Het is gebouwd rond 1545 in de tijd van het koninkrijk Gowa. Het fort is versterkt door de Nederlanders in 1673 en bestaat uit 5 bastions, waarvan vier bastions op iedere hoek en 1 bastion bij de ingang. Grotendeels zijn de gebouwen in het fort gebouwd door de Nederlanders. Enkel 2 gebouwen zijn in de oorlog door de Japanners gebouwd. Fort Rotterdam is in de eeuwen als simpel verdedigingswerk geworden tot een fort met 7 meter hoge muren. Het verloor zijn militaire functie in 1937 en is daarna alleen door de Japanners in de oorlog gebruikt als onderzoekscentrum. Voor 1937 werd het gebruikt als gevangenis, opslagplaats en onderdak voor de manschappen.

In de jaren ’70 is er veel energie gestoken om het fort te restaureren. Nu treft men er het Hollandse verleden nog aan met karakteristieke koloniale woon- en pakhuizen binnen de muren van het fort.

4

Bunaken National Park

Het nationale marinepark Bunaken bevindt zich op het sfeervolle eiland Sulawesi. Bunaken National Park is bij uitstek zeer geschikt om te duiken en/of snorkelen. Het koraalrif wordt veelvuldig bezocht door een bonte verzameling vissoorten. En ook verschillende reptielen, vogels, herten en buideldieren noemen dit nationale park hun thuis. Bunaken National Park werd in 1991 opgericht en staat sinds 2005 genoteerd in de lijst van UNESCO werelderfgoederen.

5

Tana Toraja

Tana Toraja is een gebied gelegen in het zuiden van Sulawesi. Het wordt ook wel het land van de heilige koningen genoemd. Het interessante van dit gebied is de mooie natuur en de oeroude Toraja-cultuur. Deze bevolkingsgroep die in de binnenlanden van midden en Zuid-Sulawesi wonen houden er een speciale manier op na om hun doden te vereren. Beeltenissen worden gemaakt van de overledenen die op hun beurt worden neergezet op balkons die uitzien over het dal om te waken over de zielen. Kenmerkend zijn ook de typische adathuizen waarbij de daken lijken op de vorm van de hoorns van een buffel.

6

Makassar

Makassar is de hoofdstad van Zuid-Sulawesi. Het huisvest meer dan 1,5 miljoen inwoners, waarvan een aanzienlijk deel van de gemeenschap bestaat uit Chinese Indonesiërs. Dit weerspiegelt zich in de stad door de vele Chinese tempels. In de oude haven “Paotere” van de stad kun je de Buginese houten boten bewonderen. Ook in het stadsbeeld te zien is het oude fort Rotterdam. In de omgeving van Makassar bevinden zich het voormalig koninklijk paleis van de vorsten van Gowa. Dit paleis is weer in de typische stijl van de oude cultuur van Sulawesi gebouwd.

7

Saluopa waterval

De Saluopa waterval is gelegen bij Poso in Centaal-Sulawesi. Het is een waterval dat uit 12 levels bestaat. Met een stenen trap kun je het onderste level bereiken waar je diverse verfrissende poelen aantreft. De omgeving bestaat uit tropisch regenwoud met alle flora en fauna van dien. Het geluid van apen en vogels vult de omgeving. En het opspattende water in combinatie met de zon brengt regenboogkleuren in de omgeving tot leven.

8

Tangkoko National Park

Tangkoko National Park staat bekend om de Tarsius. Deze dierensoort is het kleinste aapje ter wereld. Het is een nachtdier dat zich alleen laat zien in de schemer, waardoor hij vrij lastig te spotten is. Ook vind je in dit park de zwarte makaken en de neushoornvogel. Zeer de moeite waard is de mogelijkheid om onder leiding van een gids een pittige ochtend of avondtocht in dit geweldige park te maken.

9

Sengkang

Sengkang is een dorpje dat dicht bij het Tempemeer gelegen is. De plek waar de 2 rivieren Walanae en de Tampangan tezamen komen. Je kunt met de kano een schitterende tocht maken over het meer waarbij je een diversiteit van watervogels op en rond het meer zal aantreffen. In het dorp Senkang zijn er vele zijdeweverijen waar ook de mogelijkheid tot aankopen bestaat. Voorafgaand aan onafhankelijkheidsdag worden er bootraces op het meer georganiseerd en kun je getuige zijn van meerdere ceremonies die worden uitgevoerd.

10

Rantepao

Rantepao is de belangrijkste stad in Torajaland. Je treft er vele voorbeelden aan van Toraja-huizen met hun rijke versieringen. De belangrijkste bezienswaardigheden staan bijna allemaal in verband met de begrafenisrituelen van de Toradja’s. Het landschap is erg mooi en bestaat uit woeste bergtoppen met daartussen vruchtbare grond. Het gebied is uitstekend te bewandelen.

Meer informatie over Sulawesi