Israël

De zelfverklaarde Joodse staat Israël wordt sinds de getekende onafhankelijkheidsverklaring in 1948 door veel landen gezien als zelfstandig land. De geschiedenis van Israël is door redelijk veel conflicten vormgegeven. De spanningen tussen Israël en Palestina vormen zelfs nog dagelijks voor onenigheid. In het binnenland is hier gelukkig weinig tot niets van te merken. Binnen het Jodendom is Israël heilig, aangezien de kern van hun geloof hier is gevestigd. De Tempelberg in Jeruzalem met de Westmuur is voor hen het heilige der heiligen. En ook de Islamitische en Christelijke religies hebben hier hun ankers liggen. Nergens ter wereld leven deze drie culturen zo dicht bij elkaar als hier in Jeruzalem.

Als toeristische bestemming groeit Israël in ieder geval gestaag. Rondreizen door Israël zijn de afgelopen tijd flink in populariteit toegenomen. Qua cultuur, historie en de vele religieuze plekken die het land heeft is het als vakantiebestemming al bijzonder afwisselend te noemen. Maar daarnaast heeft Israël ook ontzettend veel natuurparken, prachtige stranden, gezellige uitgaansgelegenheden en uitermate populaire festivals te bieden. Dankzij interessante steden als Tel Aviv, Jeruzalem, Netanja, Haifa, Herzliya en Risjon is er genoeg in huis om je op geheel eigen wijze kennis te laten maken met het prachtige Israël.

Top 10 bezienswaardigheden van Israël

1

Historisch centrum van Jeruzalem

Het oudste deel van Jeruzalem is een groot openlucht museum. Veel van de Bijbelse verhalen vinden hier hun oorsprong of hebben er deels afgespeeld. De Tempelberg van Jeruzalem, ook wel Moria genoemd, is zelfs binnen drie religies een belangrijke plek. Voor de joden is dit de heiligste plek ter wereld, omdat hier de Westmuur is gelegen. Deze Westmuur, voor sommige beter bekend als klaagmuur, is een restant van de oorspronkelijke heilige tweede tempel. Hier werd De zoon van Abraham, Izaäk, geofferd. Binnen het islamitische geloof is de Tempelberg de plek waar Ibrahim zijn zoon Ismaël moest offeren. En binnen het christendom is de Tempelberg belangrijk omdat in de Heilige Grafkerk Jezus Christus werd gewassen en gebalsemd.

Wanneer je een wandeling maakt door het historische centrum van Jeruzalem kun je deze drie religies dan ook op meerdere manieren ervaren. De Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee vormen een krachtig centrum binnen het historische hart van de stad. Maar ook bezienswaardigheden als Via Dolorosa waar Jezus met zijn kruis doorheen liep, het museum over de Armeense geschiedenis, de karakteristieke Jaffa Poort en de Toren van David geven dit oude centrum een waardevol en historisch karakter.

2

Dode Zee

Een bezoek aan de Dode Zee mag zeker niet vergeten worden tijdens je bezoek aan Israël. Nergens ter wereld kun je moeiteloos dobberen, zoals je dat kunt in de Dode Zee. Het hoge gehalte aan zout, magnesium en andere mineralen zorgen ervoor dat je zonder enige moeite blijft drijven. Daarnaast worden er aan deze mineralen krachtige werkingen toegeschreven die helend werken voor verschillende huidkwalen en andere ongemakken.

De Dode Zee bevindt zich op de grens tussen Israël en Jordanië, waar het tevens het laagste punt ter wereld vormt.

3

Tel Aviv

Het bruisende Tel Aviv is de tweede stad van Israël. Deze steeds populairder wordende stad heeft zelfs de doorwinterde toerist veel te bieden. Behalve veel geschiedenis en cultuur vind je hier ook namelijk ook levendige uitgaansgebieden, moderne stadsdelen als Sarona, historische gebieden als Neve Tzedek en Jaffa, prachtige stranden en een gezellige haven. Daarnaast zijn er heel veel boeiende musea te ontdekken, zoals het Israel Defence Forces History Museum, Eretz Israël Museum en het Tel Aviv Museum of Art.

4

Yad Vashem

Het Yad Vashem Holocaust herinneringscentrum staat in Jeruzalem. Het is het grootste en compleetste Holocaust herdenkingsmuseum ter wereld. Sinds 2005 heeft het museum een nieuw onderkomen. Dit bijzonder langwerpig vormgegeven gebouw bevindt zich grotendeels onder de grond, waar het ruimte biedt aan zo’n tien tentoonstellingsruimtes.

Het ontwerp is afkomstig van de Canadese-Israëlische architect Moshe Safdie. Dramatische patronen en geometrische vormen zijn typerend voor zijn stijl en die komen dan ook duidelijk terug in het Yad Vashem Holocaust History Museum. De donkere geschiedenis van de Holocaust wordt in dit museum vanuit het joodse perspectief vertaald door middel van persoonlijke bezittingen, foto’s, beeldmateriaal, getuigenverklaringen en andere vormen. Het eind van het museum is ingericht als Hall of Names. Hier staan alle namen van joden die zijn omgekomen tijdens de Holocaust.

5

Massada

In het zuidelijk deel van Israël werd omstreeks de eerste eeuw een tempelcomplex gebouwd, wat tegenwoordig bekend staat als Massada. Onderdeel belangrijk onderdeel hiervan was het Massada fort. De opdracht voor deze bouwwerken, die in een klassieke Romeinse stijl werden uitgevoerd, waren afkomstig van Herodes I de Grote. De inmiddels geregistreerde werelderfgoederen van UNESCO bevinden zich in de woestijn van Judea. Veel van de restanten zijn nog altijd duidelijk zichtbaar en vormen inmiddels het symbool van het oude Joodse koninkrijk in Israël.

6

Ein Gedi

In het Nederlands betekent Ein Gedi ‘bron van het geitje’. De Ein Gedi bron bevindt zich ten westen van de Dode Zee in het Ein Gedi Reserve park. Verschillende wandelroutes leiden je de weg naar waterbronnen als de David waterval, Arugot Stream, Ein Gedi bron, Dudim grot en de ruïnes van de Chalcolithic tempel. Deze plekken zijn werkelijk een oase in de woestijn van Judea en een zeer aangename plek voor enige verkoeling. De temperaturen kunnen hier namelijk behoorlijk hoog oplopen. Het Ein Gedi National Park heeft verschillende mooie routes die voor het gehele gezin een bijzonder leuk uitstapje zijn.

7

Israëlmuseum

Al in 1965 werd het Israëlmuseum opgericht in de wijk Givat Ram in Jeruzalem. Het museum weet op een bijzondere manier religieuze kunst, archeologie en cultuur samen te laten smelten tot een bron van informatie. In The Billy Rose Art Garden kun je vervolgens genieten van een serie sculpturen en aangelegde tuinen die ontworpen zijn door de Japans-Amerikaanse kunstenaar Isamu Noguchi. De meeste mensen die het Israëlmuseum bezoeken komen er echter voor de Jesajarol. Dit oudste Bijbelse document was onderdeel van het Oude Testament.

8

Kafarnaüm

Aan de oever van het Meer van Tiberias zou Jezus volgens oude verhalen een tijdje hebben gewoond. Hij week uit van zijn route nadat hij hoorde dat Johannes de Doper gevangen zou zijn genomen. Men was ervan overtuigd dat Jezus die tijd bij Petrus in het dorp van Nahum heeft gewoond.

In de Bijbel wordt deze plaats Kafarnaüm genoemd. Deze verhalen hebben ertoe geleid dat een orde van Franciscaners zich daar vestigden en hun leven wijdden aan de archeologische opgravingen op deze plek. Ze bouwden er een klooster en leefden redelijk sober. Hun onverstoorbare inzet heeft geresulteerd in het blootleggen van fundamenten van verschillende bouwwerken, waaronder een synagoge en van wat men vermoedt het huis van Petrus.

9

Caesarea

Het Nationale Park Caesarea ligt op ongeveer vijf-en-veertig kilometer ten noorden van Tel Aviv aan de Middellandse Zee. De plaats Caesarea ontstond in de tijd van koning Herodes I de Grote. De naam is terug te leiden naar Caesar Augustus Octavianus, een keizer die Herodes tot koning van Judea kroonde. Tegenwoordig staat Caesarea bekend als archeologische vindplaats waar je de restanten van en Romeins aquaduct, theater, hippodroom, kasteel en badhuis kunt bewonderen. Volgens kenners is nog lang niet alles gevonden, aangezien de kustlijn vroeger verder weg lag. Veel van de oude stad ligt dus waarschijnlijk nog onder de zeebodem.

10

City of David

Liefhebbers van archeologie en geschiedenis moeten beslist een bezoek brengen aan de Stad van David in Jeruzalem. In dit historische deel van Israël is de stad Jeruzalem ontstaan en werd de bijbel geschreven. Er hebben zich hier verschillende passages afgespeeld die we nu als verhalen kennen en waar veel Bijbelse kennis uit is opgedaan. Door middel van een tour kun je hier in voetsporen van pelgrims lopen, ontdek je de Hezekiah tunnel die ook wel Siloamtunnel wordt genoemd en natuurlijk zie je de restanten van oude woningen, stadsmuren en torens.

Top 10's van plaatsen in Israël

Meer informatie over Israël