top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van IsraŽl

IsraŽl
top 10 bezienswaardigheden:

IsraŽl
Jeruzalem
Tel Aviv

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo IsraŽl

... meer handige websites

 

De zelfverklaarde Joodse staat IsraŽl wordt sinds de getekende onafhankelijkheidsverklaring in 1948 door veel landen gezien als zelfstandig land. De geschiedenis van IsraŽl is door redelijk veel conflicten vormgegeven. De spanningen tussen IsraŽl en Palestina vormen zelfs nog dagelijks voor onenigheid. In het binnenland is hier gelukkig weinig tot niets van te merken. Binnen het Jodendom is IsraŽl heilig, aangezien de kern van hun geloof hier is gevestigd. De Tempelberg in Jeruzalem met de Westmuur is voor hen het heilige der heiligen. En ook de Islamitische en Christelijke religies hebben hier hun ankers liggen. Nergens ter wereld leven deze drie culturen zo dicht bij elkaar als hier in Jeruzalem. Als toeristische bestemming groeit IsraŽl in ieder geval gestaag. Rondreizen door IsraŽl zijn de afgelopen tijd flink in populariteit toegenomen. Qua cultuur, historie en de vele religieuze plekken die het land heeft is het als vakantiebestemming al bijzonder afwisselend te noemen. Maar daarnaast heeft IsraŽl ook ontzettend veel natuurparken, prachtige stranden, gezellige uitgaansgelegenheden en uitermate populaire festivals te bieden. Dankzij interessante steden als Tel Aviv, Jeruzalem, Netanja, Haifa, Herzliya en Risjon is er genoeg in huis om je op geheel eigen wijze kennis te laten maken met het prachtige IsraŽl.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
IsraŽl

bezienswaardigheid nummer 1 Historisch centrum van Jeruzalem
Het oudste deel van Jeruzalem is een groot openlucht museum. Veel van de bijbelse verhalen vinden hier hun oorsprong of hebben er deels afgespeeld. De Tempelberg van Jeruzalem, ook wel Moria genoemd, is zelfs binnen drie religies een belangrijke plek. Voor de joden is dit de meest heilige plek ter wereld, omdat hier de Westmuur is gelegen. Deze Westmuur, voor sommige beter bekend als klaagmuur, is een restant van de oorspronkelijke heilige tweede tempel. Hier werd De zoon van Abraham, Izašk, geofferd. Binnen het islamitische geloof is de Tempelberg de plek waar Ibrahim zijn zoon IsmaŽl moest offeren. En binnen het christendom is de Tempelberg belangrijk omdat in de Heilige Grafkerk Jezus Christus werd gewassen en gebalsemd. Wanneer je een wandeling maakt door het historische centrum van Jeruzalem kun je deze drie religies dan ook op meerdere manieren ervaren. De Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee vormen een krachtig centrum binnen het historische hart van de stad. Maar ook bezienswaardigheden als Via Dolorosa waar Jezus met zijn kruis doorheen liep, het museum over de Armeense geschiedenis, de karakteristieke Jaffa Poort en de Toren van David geven dit oude centrum een waardevol en historisch karakter.
www.jeruzalemvoorbeginners.nl
   
bezienswaardigheid nummer 2 Dode Zee
Een bezoek aan de Dode Zee mag zeker niet vergeten worden tijdens je bezoek aan IsraŽl. Nergens ter wereld kun moeiteloos dobberen, zoals je dat kunt in de Dode Zee. Het hoge gehalte aan zout, magnesium en andere mineralen zorgen er voor dat je zonder enige moeite blijft drijven. Daarnaast worden er aan deze mineralen krachtige werkingen toegeschreven die helend werken voor verschillende huidkwalen en andere ongemakken. De Dode Zee bevindt zich op de grens tussen IsraŽl en JordaniŽ, waar het tevens het laagste punt ter wereld vormt.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Tel Aviv
De tweede stad van IsraŽl is Tel Aviv. Deze steeds populairder wordende stad heeft zelfs de doorwinterde toerist veel te bieden. Behalve veel geschiedenis en cultuur vind je hier ook namelijk ook levendige uitgaansgebieden, moderne stadsdelen als Sarona , historische gebieden als Neve Tzedek en Jaffa, prachtige stranden en een gezellige haven. Daarnaast zijn er heel veel boeiende musea te ontdekken, zoals het Israel Defence Forces History Museum, Eretz IsraŽl Museum en het Tel Aviv Museum of Art.
www.telavivvoorbeginners.nl
   
bezienswaardigheid nummer 4 Yad Vashem
Het Yad Vashem Holocaust herinneringscentrum staat in Jeruzalem. Het is het grootste en meest complete Holocaust herdenkingsmuseum ter wereld. Sinds 2005 heeft het museum een nieuw onderkomen. Dit bijzonder langwerpig vormgegeven gebouw bevindt zich grotendeels onder de grond, waar het ruimte biedt aan zoín tien tentoonstellingsruimtes. Het ontwerp is afkomstig van de Canadese-IsraŽlische architect Moshe Safdie. Dramatische patronen en geometrische vormen zijn typerend voor zijn stijl en die komen dan ook duidelijk terug in het Yad Vashem Holocaust History Museum. De donkere geschiedenis van de Holocaust wordt in dit museum vanuit het joodse perspectief vertaald doormiddel van persoonlijke bezittingen, fotoís, beeldmateriaal, getuigenverklaringen en andere vormen. Het eind van het museum is ingericht als Hall of Names. Hier staan alle namen van joden die zijn omgekomen tijdens de Holocaust.
www.yadvashem.org/museum
   
bezienswaardigheid nummer 5 Massada
In het zuidelijk deel van IsraŽl werd omstreeks de eerste eeuw een tempelcomplex gebouwd, wat tegenwoordig bekend staat als Massada. Onderdeel belangrijk onderdeel hiervan was het Massada fort. De opdracht voor deze bouwwerken, die in een klassieke Romeinse stijl werden uitgevoerd, waren afkomstig van Herodes I de Grote. De inmiddels geregistreerde werelderfgoederen van Unesco bevinden zich in de woestijn van Judea. Veel van de restanten zijn nog altijd duidelijk zichtbaar en vormen inmiddels het symbool van het oude Joodse koninkrijk in IsraŽl.
http://whc.unesco.org/en/list/1040
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Ein Gedi
In het Nederlands betekend Ein Gedi Ďbron van het geitjeí. De Ein Gedi bron bevindt zich ten westen van de Dode Zee in het Ein Gedi Reserve park. Verschillende wandelroutes leiden je de weg naar waterbronnen als de David waterval, Arugot Stream, Ein Gedi bron, Dudim grot en de ruÔnes van de Chalcolithic tempel. Deze plekken zijn werkelijk een oase in de woestijn van Judea en een zeer aangename plek voor enige verkoeling. De temperaturen kunnen hier namelijk behoorlijk hoog oplopen. Het Ein Gedi National Park heeft verschillende mooie routes die voor het gehele gezin een bijzonder leuk uitstapje zijn. 
   
bezienswaardigheid nummer 7 IsraŽlmuseum
Al in 1965 werd het IsraŽlmuseum opgericht in de wijk Givat Ram in Jeruzalem. Het museum weet op een bijzondere manier religieuze kunst, archeologie en cultuur samen te laten smelten tot een bron van informatie. In The Billy Rose Art Garden kun je vervolgens genieten van een serie sculpturen en aangelegde tuinen die ontworpen zijn door de Japans-Amerikaanse kunstenaar Isamu Noguchi. De meeste mensen die het IsraŽlmuseum bezoeken komen er echter voor de Jesajarol. Dit oudste bijbelse document was onderdeel van het Oude Testament.
www.bijzondereplaatsen.nl/israel/jeruzalem/israelmuseum.htm
   
bezienswaardigheid nummer 8 KafarnaŁm
Aan de oever van het meer van Tiberias zou Jezus volgens oude verhalen een tijdje hebben gewoond. Hij week uit van zijn route nadat hij hoorde dat Johannes de Doper gevangen zou zijn genomen. Men was er van overtuigd dat Jezus die tijd bij Petrus in het dorp van Nahum heeft gewoond. In de bijbel wordt deze plaats KafarnaŁm genoemd. Deze verhalen hebben ertoe geleid dat een orde van Franciscaners zich daar vestigden en hun leven wijdden aan de archeologische opgravingen op deze plek. Ze bouwden er een klooster een leefde redelijk sober. Hun onverstoorbare inzet heeft geresulteerd in het blootleggen van fundamenten van verschillende bouwwerken, waaronder een synagoge en van wat men vermoedt het huis van Petrus.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Caesarea
Het Nationale Park Caesarea ligt op ongeveer vijf-en-veertig kilometer ten noorden van Tel Aviv aan de Middellandse Zee. De plaats Caesarea ontstond in de tijd van koning Herodes I de Grote. De naam is terug te leiden naar Caesar Augustus Octavianus, een keizer die Herodes tot koning van Judea kroonde. Tegenwoordig staat Caesarea bekend als archeologische vindplaats waar je de restanten van en Romeins aquaduct, theater, hippodroom, kasteel en badhuis kunt bewonderen. Volgens kenners is nog lang niet alles gevonden, aangezien de kustlijn vroeger verder weg lag. Veel van de oude stad ligt dus waarschijnlijk nog onder de zeebodem.
   
bezienswaardigheid nummer 10 City of David
Liefhebbers van archeologie en geschiedenis moeten beslist een bezoek brengen aan de Stad van David in Jeruzalem. In dit historische deel van IsraŽl is de stad Jeruzalem ontstaan en werd de bijbel geschreven. Er hebben zich hier verschillende passages afgespeeld die we nu als verhalen kennen en waar veel bijbelse kennis uit is opgedaan. Middels een tour kun je hier in voetsporen van pelgrims lopen, ontdek je de Hezekiah tunnel die ook wel Siloamtunnel wordt genoemd en natuurlijk zie je de restanten van oude woningen, stadsmuren en torens.
www.cityofdavid.org.il/en/tours/city-david
   
 

Meer informatie over IsraŽl:

IsraŽl voor beginners
beste maanden voor een zonvakantie in IsraŽl
bijzondere plaatsen in IsraŽl
winterzon in Israel

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies