Italië Ligurië

Ligurië

Ligurië ligt in het noordwesten van Italië aan de Ligurische Zee, die op zijn beurt weer onderdeel is van de Middellandse Zee. Ligurië is een van de kleinste regio’s in Italië. De kustregio van Ligurië is erg populair bij de toeristen. De kust van Ligurië staat ook wel bekend als de Italiaans Rivièra. Deze gaat in Frankrijk over in de Bloemenrivièra. De grootste stad in deze regio is de havenplaats Genua. Andere bekende plaatsen zijn San Remo, La Spezia en Portofino. De grootste toeristische trekpleister van de regio zijn echter de dorpen van de Cinque Terre. Deze dorpen staan samen met enkele eilanden op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Andere populaire toeristische bestemmingen in Ligurië zijn het Parco Regionale Alta Valle Pesio e Tanaro en de grotten van Toirano.

Top 10 bezienswaardigheden van Ligurië

1

Genua

Genua is de hoofdstad van de regio Ligurië en is tevens de grootste stad van deze regio. het is de grootste havenstad van Italië en na Marseille de grootste havenstad van de Middellandse Zee. Het is een prachtige oude stad die in 2004 samen met Lille Europese Culturele hoofdstad. De bekendste inwoner van de stad is zonder twijfel Christoffer Columbus. Enkele bezienswaardigheden van Genua zijn Via Garibaldi, de hoofdstraat van het historische centrum van de stad, De Kathedraal van San Lorenzo, Palazzo Reale, Palazzo San Giorgio en de vuurtoren La Lantarna.

2

Cinque Terre

De Cinque Terre bestaat uit vijf kleine dorpje aan de Italiaanse kust in de regio Ligurië in de provincie La Spezia. De vijf dorpen zijn Monterosse al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Deze dorpen staan samen met het dorp Portovenere en de eilanden Palmaria, Tino en Tinetto op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De vijf dorpen worden met elkaar verbonden door de Via dell’Amore een meerdaags wandelpad. Vanaf dit wandelpad heb je een prachtig uitzicht over de prachtige Italiaanse rivièra en de verschillende dorpen van de Cinque Terre. Wie wat slechter ter been is kan de verschillende dorpen ook bezoeken met de trein. De verbinding tussen La Spezia en Genua doet de dorpen aan.

3

San Remo

San Remo is een grote badplaats in het westelijke deel van de regio Ligurië in de provincie Imperia. San Remo maakt deel uit van de Italiaans Rivièra. De badplaats dankt zijn naamsbekendheid aan de wielerklassieker Milaan-San Remo ook wel La Primevera genoemd. Deze klassieker wordt ieder jaar in maart verreden en is één van de eerste wedstrijden van het nieuwe wielerjaar.

San Remo staat bekend als een chique badplaats. Naast Milaan-San Remo is de stad beroemd om het festival van San Remo. Een groot muziekfestival dat hier sinds 1951 wordt georganiseerd.

4

Portofino

Portofino is een klein dorpje in de provincie Genua aan de Italiaans Rivièra. Het dorpje is gebouwd op het gelijknamige schiereiland. Dit heuvelachtige schiereiland heeft de Monte di Portfino als hoogste top. Het is een oud dorp dat ten tijde van de Romeinen is gesticht. Deze vernoemden het dorp naar de vele dolfijnen die hier vroeger in de baai voorkwamen. Het dorp is zo mooi dat in het Universal Orlando Resort een replica van het dorp is nagebouwd. Het belangrijkste bouwwerk van het dorp in het Castello Brown een voormalig militair bolwerk dat in de vijftiende eeuw is gebouwd.

5

Ligurische Alpen

De Ligurische Alpen bevinden zich in het zuidwestelijke deel van de Alpen Het Franse deel van deze Alpen wordt ook wel de Zee-Alpen genoemd. De Ligurische Alpen vormen het natuurgebied Parco Regionale Alta Valle Pesio e Tanaro. Dit natuurgebied is erg geliefd bij wandelaars. Het hoogste punt van dit gebied is de Punta Marguareis met 2650 meter. De Ligurische Alpen verdwijnen bij plaatsen zoals San Remo en Ventimiglia in de Middellandse Zee.

6

Finale Ligure

Finale Ligure is een kleine gemeente in de provincie Savina in het westelijke deel van de regio Ligurië. De gemeente wordt gezien als een onderdeel van de Italiaanse rivièra. De gemeente staat bekend om zijn prachtige witte zandstranden en de vele uitzichtpunten. De prachtige boulevard wordt omringd door palmbomen en er zijn hier vele gezellige restaurantjes te vinden met grote terrassen.

De gemeente valt in drie delen op te delen: de Finale Lugure Marina wat het populairst is bij de toeristen, het historisxche centrum Finale Pia en de Finalborgo. De Finalborgo ligt iets verder landinwaarts en wordt omringd door een oude stadsmuur. Tot de bezienswaardigheden van de gemeente behoren Catel Gavone, Catsel San Giovanno, Catello Vuillermin en de Basiliek van Johannis de Doper.

7

La Spezia

La Spezia is een middelgrote stad in de provincie La Spezia, die in het zuidoosten van de regio Ligurië ligt. Het is voor Italiaanse begrippen een erg jonge stad. De meeste gebouwen in de stad stammen uit het begin van de twintigste eeuw. Hierdoor zijn er in de stad maar weinig typische Italiaanse bezienswaardigheden te vinden. Een van de oudste gebouwen in de stad is de Dom Santa Maria Assunta uit de veertiende eeuw.

De haven van La Spezia – de Port Mirabello – is een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen. La Spezia is een populair bij toeristen die de Cinque Terre gaan bezoeken.

8

Sestri Levante

Sestri Levante is een plaats in het zuidoostelijke deel van de regio Ligurië in de provincie Genua. Sestri Levante ligt op de plaats waar de rivier de Gromolo in de Golf van Tiguillio stroomt. Het plaatsje is al jarenlang een populaire toeristische trekpleister in Italië. Dit komt met name door de ligging van het plaatsje aan de zee en de prachtige stranden die in en rond Sestri Levante te vinden zijn.

De baai van het dorp heet Baia delle Favole, wat vrij vertaald sprookjesbaai betekent. Deze plek is vernoemd naar de sprookjesschrijver Hans Christiaan Anderson die hier een periode heeft gewoond en gewerkt.

9

Grotte di Toirano

In de provincie Savona in de gemeente Savona liggen de prachtige grotten van Toirano. Deze grotten behoren tot de mooiste en meest bezochte grotten in deze regio. De grotten zijn van een groot geologische en paleontologische belang. Dit met name door de sporen van verschillende diersoorten en mensen die hier al in het Paleolithicum woonden.

Tijdens een rondleiding door de grotten word je meegenomen langs enkele van de mooiste zalen van dit grotten. Naast stalagmieten en stalactieten kom je in de grotten ook resten tegen van de Holenbeer die de grotten als schuilplaats gebruikte.

10

Ventimiglia

Ventimiglia is een klein stadje in het westelijke deel van de regio Ligurië in de provincie Imperia niet ver van de Franse grens vandaan. Het stadje heeft zijn aam te danken aan de afstand dat het van de Franse grens afligt. Het stadje lag vroeger namelijk twintig (Venti) mijl van de Franse grens vandaan. Het stadje is al jarenlang een populaire toeristische bestemming in Italië. Dit onder andere doordat de belangrijkste spoorlijnen tussen Frankrijk en Italië door deze stad heen lopen. Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn de Gotische kathedraal, de botanische tuin en de prehistorische grotten.

Top 10's van plaatsen in Ligurië

Meer informatie over Ligurië