Italië Puglia

Puglia

Puglia of Apulië is een regio in het zuidoosten van Italië, het deel dat bekend staat als de “Hak van de Laars”. Puglia grenst aan de Adriatische Zee en aan de Ionische Zee, voor de kust liggen de Tremitische Eilanden. De regio staat bekend om zijn uitstekende wijn en is de grootste producent van olijven in Italië. De bekendste wijnen uit Puglia zijn de Primitivo en de Negroamaro.

Central in de regio ligt de Valle d’Itria, een van de bekendste en mooiste streken van Italië. Dit deel van Puglia staat bekend om de trulli, ronde witte huizen met een leistenen daken, die terug te vinden zijn op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Baris is de hoofdstad van de regio en de populairste stad voor een stedentrip is het barokke Lecce. Veel van de toeristen die een vakantie in Puglia doorbrengen, verblijven in de directe omgeving van het strand. De mooiste zijn te vinden in de punt van de hak rondom Otrento en in het noordelijke deel bij het schiereiland Gardano. Het meest bijzondere bouwwerk is het Castel del Monte, een achthoekig kasteel uit de dertiende eeuw.

Top 10 bezienswaardigheden van Puglia

1

Bari

Bari is de hoofdstad van de regio Puglia en de grootste stad in dit deel van Italië. Het is een oude stad die al in de vijftiende eeuw voor onze jaartelling zou zijn gesticht. Wandelend door het historische centrum van Bari kom je bezienswaardigheden uit verschillende tijdsperiodes tegen. Zo zijn er nog herinneringen te vinden aan de Romeinse tijd, maar hebben ook de Byzantijnen en de Arabieren er hun sporen achtergelaten. De bekendste bezienswaardigheid van de stad is de Basiliek van Sint-Nicolaas. In deze basiliek worden de stoffelijke resten van de bisschop van Myra bewaard. Verder zijn er nog verschillende palazzi en musea in de stad te vinden die het bezoeken waard zijn.

2

Lecce

Lecce is een prachtige barokke stad in het hart van Apulië. Het is een oude stad die al in de zevende eeuw voor onze jaartelling werd gesticht door de Grieken. In de stad zijn nog steeds herinneringen te vinden aan de Romeinse overheersing. Zo is Romeinse amfitheater, een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het is bijzonder dat zoveel van het barokke centrum van Lecce nog helemaal intact is, met als hoogtepunten het Paleis de Celestijnen, de basiliek Santa Croce en het Oiazza del Duomo. Grote delen van de originele stadsmuren staan nog overeind en vormen nog steeds de grens tussen het historische centrum en de rest van de stad.

3

Castel del Monte

Het Castel del Monte is een van de mooiste en meest bijzondere bouwwerken in de hele regio. Het kasteel is gebouwd in een typisch achthoekige vorm boven op een heuvel. Het is een perfect octogoon, met acht identieke zalen en acht torens. Van de oorspronkelijk aankleding is niet veel meer bewaard gebleven, maar op sommige plaatsen is nog wel iets van de vroegere rijkdom van het kasteel terug te vinden. Vanaf de toren van het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Het Castel del Monte is sinds 1996 terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

4

Locorotondo

Centraal in de Valle d’Itria, het mooiste deel van Puglia op een steenworp afstand van Alberobello ligt het stadje Locorotondo. Het witte dorp is gebouwd boven een heuvel en kijkt uit over de vallei en de Adriatische Zee. Door de hogere ligging van het dorp domineert Locorotondo, het aangezicht van de Valle d’Itria.

De smalle straatjes met witgekalkte huizen zijn ideaal om in te verdwalen tijdens de zomermaanden. In de schaduwrijke straten van het dorp zijn een stuk koeler dan andere delen van de regio. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Chiesa Madra San Giorgio en het Piazza Vittorio Emanuele.

5

Alberobello

Het dorp Alberobello is het beroemdste dorp van Apulië. Het dorp staat bekend om de trulli. Binnen de grenzen van het dorp zijn twee grote wijken te vinden die uitsluitend bestaan uit deze typische ronde huizen; Rione Monti en Aia Piccola.

Net als de andere trulli in Apulië zijn deze wijken terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Doordat er in Alberobello zoveel van deze ronde woningen te vinden zijn, is het er meestal erg druk met toeristen. Wil je in alle rust van de schoonheid van het dorp genieten, dan kun je het beste vroeg op de dag het dorp bezoeken.

6

Gallipoli

Gallipoli is een stadje en een eilandje voor de kust van Puglia, in de Ionische zee. Het historische deel van het stadje is te vinden op het eiland, dat via een brug met het vasteland wordt verbonden. Door de geïsoleerde ligging van dit deel van Gallipoli heeft het nog steeds dezelfde uitstraling als vroeger. Grote delen van de historische stad zijn autovrij, er is alleen een randweg rondom het historische deel. De Via Antonietta de Pace is de hoofdweg van het dorp, met een groot deel van de bezienswaardigheden. Bij de brug die Gallipoli met het vaste land verbindt staat het kasteel van Gallipolo.

7

Martina Franca

Martina Franca is een prachtige barokke stad in het centrum van Apulië, in de provincie Tarente. De stad ligt in de Valle d’Itria het meest toeristische deel van de regio. Dit heeft alles te maken met de vele trulli in deze vallei. Aan de rand van Martina Franca, zijn nog enkele van deze typische rond huizen te vinden. Het compacte centrum van Martina Franca stamt uit de achttiende eeuw.

Hoogtepunten van het stadje zijn het Piazza Plebiscito met zijn kathedraal, het Piazza Roma en de historische stadsmuren, die in totaal vierentwintig torens hebben. Het merendeel van de huizen in het centrum van de stad zijn witgeschilderd waardoor alle straten op elkaar lijken, je er meerdere malen zal verdwalen.

8

Kathedraal van Trani

De Kathedraal van Trani is een van de mooiste meest Romaanse bouwwerken in Puglia. De ligging van de kathedraal, direct aan zee op een leeg plein, zorgt ervoor dat de imposante kathedraal nog groter lijkt. De Kathedraal van Bari is open voor publiek, maar helaas mogen er eenmaal binnen geen foto’s gemaakt worden. De huidige elfde-eeuwse kathedraal is gebouwd op de resten van een nog veel oudere kerk, waarvan de oudste delen uit de vierde eeuw stammen.

De hele kathedraal is onlangs gerestaureerd waardoor hij nu weer in zijn volle glorie te bewonderen is. Onder de kerk is de crypte van Sint-Nicolaas de Pelgrim.

9

Otranto

Otranto is een klein stadje in het uiterste zuidoosten van de regio Puglia. De bekendste bezienswaardigheid van het stadje is het Kasteel van Otranto, ook wel bekend als het Castello Aragonese. Ooit vormde dit kasteel samen met de stadsmuren van Otranto, de verdedigingslinie van de stad. Toch wist Otranto niet te ontsnappen aan de plunderingdrang van de Ottomanen, nadat de stad werd heroverd werden ook de stadsmuren n het kasteel in ere hersteld. De kathedraal van Otranto is de grootste in de regio en stamt uit de elfde eeuw.

10

Gargano

Het schiereiland Gargano is te vinden in het noordelijke deel van de regio Puglia. Dit schiereiland is het enige echte bergachtige deel van de regio en vormt samen met de Tremitische Eilanden het Nationaal park Gargano. Samen met enkele andere bosrijke regio’s in Europa vorm Gargano het UNESCO-werelderfgoed Oude en Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere Europese regio’s.

Op het schiereiland Gragano liggen de populaire toeristische badplaatsen Vieste, Peschici en Mattinata. De heuvels van Gargano steken op sommige plaatsen meet dan duizend meter boven de zeespiegel uit, de hoogste top van de regio is de Monte Calvo met 1055 meter.

Top 10's van plaatsen in Puglia

Meer informatie over Puglia