Kroatië Istrië

Istrië

Het schiereiland Istrië ligt aan de Adriatische Zee tussen de Golf van Triest en de Kvarner. Ooit behoorde Istrië bij Italië, maar tegenwoordig valt het onder Kroatisch grondgebied. De bekendste plaatsen zijn Pula, Porec en Rovinj. De kilometerslange kustlijn leveren prachtige stranden en knusse baaien op, waar je heerlijk kunt zonnebaden en/of snorkelen. Ook als het gaat om natuurschoon is Istrië een heerlijke bestemming om te bezoeken. Je kunt er de grotten van Beredine bezoeken, maar ook de ondergrondse rivier Pazincica bij Pazin is een waardevolle tip. Winkelen doe je vervolgens in sfeervolle steden als Pula. Echt grote winkelcentra zul je in Istrië niet vinden. Maar leuke winkels zijn er genoeg. Kroatische wijnen uit deze streek zijn een aanbeveling waard. De omstandigheden zijn dan ook uitstekend voor de druiven om te groeien. De betere restaurants schenken graag een gepast wijntje voor je in. Want eten en drinken is in Istrië duidelijk een belangrijke aangelegenheid.

Wat er allemaal te zien en te doen is in Istrië? Veel! Wij hebben de 10 boeiendste en mooiste bezienswaardigheden van Istrië in een handig overzicht gezet.

Top 10 bezienswaardigheden van Istrië

1

Amfitheater van Pula

Het in de eerste eeuw voor Christus gebouwde Romeins amfitheater van de stad Pula is een prachtig plaatje om te zien. Ooit werden hier bloedstollende, maar ook bloed vergietende toernooien gehouden waarbij er plaats was voor meer dan twintigduizend toeschouwers. Doordat het Amfitheater van Pula tegen een heuvel is gebouwd, telt de voorkant drie verdiepingen en de zijde tegen de helling maar twee. Tegenwoordig wordt het amfitheater van Pula voor een ander soort entertainment gebruikt, namelijk voor muziekconcerten en festivals zoals het Pula Film Festival.

2

Brioni-eilanden

Vlak voor de westkust van het schiereiland Istrië liggen een aantal eilanden. De Brioni eilanden zijn bekend geworden dankzij de destijds Joegoslavische president Josip Broz, alias Tito. Deze leider woonde namelijk op het eiland Veli Brioni of Veli Brijuni. Zijn nauwe banden met allerlei filmsterren en invloedrijke personen uit de wereld zorgden voor bekendheid, aangezien hij ze uitnodigden bij hem thuis. Behalve een dierenpark tref je in het Nationaal Park de Bijuni Eilanden ook ruïnes van een Romeinse Villa, een archeologisch museum en verschillende sportmogelijkheden zoals golfen.

Andere bekende Brioni eilanden zijn onder andere Mali Brijun, Krasnica, Kozada, Sveti Jerolim, Galija, Gaz, Pusti Otok en Grunj. Vanuit Fažana zijn de eilanden binnen vijftien minuten bereikbaar. Maar in de Adriatische Zee voor de kust van Kroatië zijn nog heel veel meer eilanden te ontdekken.

3

Rovinj

De Kroatische stad Rovinj in Istrië staat bekend om het Summer Salsa Festival, de heerlijke wijnen uit de streek, het bosrijke gebied Zlatni Rt en monumentale bezienswaardigheden in de stadskern. Een wandeling door de straten van Rovinj laten je al snel overeenkomsten zien met de Italiaanse stad Venetië. De typische Venetiaanse stijl is een erfenis uit de geschiedenis en die zie je er veelvuldig terug. De sfeervolle smalle straten geven je direct een aangenaam gevoel. Ook de bewoners zijn erg gastvrij. Interessante bezienswaardigheden zijn de Sint-Eufemiakerk, het museum ‘Zavicajni muzej grada Rovinja’ en de dagelijkse lokale markt.

4

Eufrasiusbasiliek in Porec

In de kustplaats Porec is een in Byzantijnse stijl opgetrokken basiliek te bewonderen. De Sint-Eufrasiusbasiliek werd gebouwd in de zesde eeuw in opdracht van bisschop Euprasius. Met name de vele mozaïeken zijn een lust voor het oog. De basiliek staat naast het bisschoppelijk paleis waarin tegenwoordig een museum is gevestigd. Vanuit de klokkentoren heb je een spectaculair uitzicht over de stad en de haven. Sinds 1997 behoort de Eufrasiusbasiliek tot de werelderfgoederen van UNESCO.

5

Monkodonja

Het bergdorpje Monkodonja stelt in principe niet heel veel voor. De meeste bezoekers komen hier naartoe om de archeologische bevinden te bewonderen. In het archeologische park van Monkodonja kun je namelijk de resten bewonderen die toebehoorden aan een nederzetting uit de Bronstijd. Verschillende voorwerpen die hier gevonden zijn geven aan dat er nauwe banden waren met de Myceense beschaving uit Griekenland. Deze beschaving wordt door vele gezien als de eerste beschaving van Europa.

6

Tempel van Augustus

In de historische stad Pula zijn waardevolle bezienswaardigheden te bezoeken. De Tempel van Augustus is er hier één van. Dit historische bouwwerk staat op het centrale stadsplein. De tempel met zes zuilen is gebouwd in opdracht van keizer Augustus. En hij besloot ook zelf om het heiligdom naar zichzelf te vernoemen. Destijds werden tempels gezien als een belangrijke plaats waar burgers bijeenkomen. De Tempel van Augustus is hoogstwaarschijnlijk gebouwd in het eerste decennium van de 1e eeuw na Christus. Tijdens de Middeleeuwen had de tempel een wereldlijk doel. Het werd gebruikt voor graanopslag, en naar verluidt was het ook korte tijd de thuisbasis van de christelijke kerk. Tegenwoordig wordt het gebruikt als tentoonstellingsruimte.

7

Veliki Brijun

Het grote eiland Veliki Brijun is onderdeel van de Brioni eilanden in de Adriatische Zee. Veliki Brijun was na de Tweede Wereldoorlog de thuishaven van de president van het voormalige Joegoslavië, Josip Broz ook wel bekend als Tito. Meer dan eens had hij invloedrijke en beroemde personen over de vloer die er genoten van al het moois dat het eiland te bieden heeft. Vaak brachten ze als kado een exotisch dier mee voor de president. Deze collectie was het begin van wat we tegenwoordig het safaripark van Veliki noemen.

In het ‘Nacionalni park Brijuni kun je een dinosaurus route lopen, golfen, wandelen door de Brijuni tuinen en oude kerken als St. Germaine bezoeken.

8

Grot van Baredine

Tijdens een wandeling te maken in de duizenden jaren oude Baredine grot maak je kennis met de indrukwekkende ondergrondse wereld van Istrië. De grot is enkele kilometers van de plaats Porec gelegen en is sinds 1995 geopend voor publiek. Met een afdaling van zo’n zestig tot tachtig meter kom je langs een aantal kamers die rijkelijk zijn gedecoreerd met stalagmieten en stalactieten.

De ingang van de grot heeft een specifieke kegelvorm die zich op 15 meter diepte in een breder gebied uitspreidt en toegang geeft tot de eerste van een reeks van 5 kamers die verticaal afdalen naar een meertje op 60 meter diepte. De vierde kamer heeft een opening van 4 meter die verticaal naar beneden glijdt en de lagere meren en het diepste punt van de grot op 132 meter bereikt.

Deze grot is een schatkamer van stalactieten en stalagmieten, ondergrondse sculpturen ontstaan door aanhoudende, constante waterstromen. Op deze manier werden de spectaculaire kristalvormen gevormd, waarvan de meest opvallende de 10 meter lange ”gordijnen” zijn, een levensecht Mariabeeld, Milka het herderinnenbeeldje, de Scheve Toren van Pisa en Snowman – de fakkeldrager die het handelsmerk van de grot is geworden.

9

Vrsar

De vissersplaats Vrsar is aan de kust van Istrië gelegen. Avonturiers kunnen zich uitstekend vermaken in Vrsar, aangezien je er allerlei watersporten of andere sportieve activiteiten kunt beoefenen. Vrsar zelf heeft een aantal mooie uitkijkpunten, waaronder die vanaf de klokkentoren, een heerlijk strand, een wandelpromenade langs zee en een ruim tien hectare tellend sculpturen park ‘Dusan Dzamonja’. Voor vele bezoekers zijn de historische gebouwen zoals de basiliek St. Mary, de poort ‘Stara romanicka vrata’ en de kerk ‘Crkca Sv. Foske’.

10

Rode Eiland

Op ongeveer vijftien minuten varen vanaf Rovinj bereik je het Rode Eiland ‘Crveni otok’. De stranden van het Rode Eiland behoren tot de beste stranden van regio. Hoewel de stranden voornamelijk uit kiezel- en rotsstranden bestaan, zijn ze ook bij de lokale bevolking erg populair. Het Rode Eiland is eigenlijk een samenstelling van de twee eilanden Sveti Andrija en Maskin. Het Maskin deel is vooral in gebruik door naturisten.

Hoewel het eiland de naam rood draagt, is het eigenlijk een overwegend groen eiland. De vele dennenbomen zijn zeer aangenaam op de soms erg warme zomerse dagen. Op dat moment zorgen ze voor de nodige bschutting.

Meer informatie over Istrië