Madagaskar

Het Franstalige eiland Madagaskar ligt ten oosten van Afrika. Het wordt middels de zeestraat Mozambique van elkaar gescheiden. Sinds de afschaffing van de monarchie en daarna de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960, staat Madagaskar op eigen benen. Tegenwoordig wordt er tijdens verkiezingen een president gekozen. Madagaskar is een land wat in ontwikkeling duidelijk achterloopt op ons westerse bestaan. Hierdoor zijn er zelfs nog een aantal authentieke dorpen te vinden waar inheemse stammen vrij sober doch gelukkig leven. De Betsilo stam in de buurt van Fianarantsoa is hier een prachtig voorbeeld van.

Het allermooiste van Madagaskar is echter de natuur. Het is namelijk een uitmuntende bestemming als we het over biodiversiteit hebben. Deze natuurlijke rijkdom wordt gecombineerd met fraaie landschappen, indrukwekkende uitzichten en een kleurrijke cultuur. Maar ook voor een actieve vakantie kun je in Madagaskar uitstekend terecht. Het beklimmen van de bergen binnen het Andringitra gebergte kunnen voor spannende uren zorgen. En ook de rivieren dagen je uit voor avontuurlijke tochten. En dan hebben we het nog niet over de onderwaterwereld gehad. De zuidwestkust van Madagaskar staat namelijk bekend om de kilometers lange kleurrijke riffen, waar je als duiker niet uitgekeken raakt. Kortom, Madagaskar is heel veel meer dan alleen maar mooie stranden.

Top 10 bezienswaardigheden van Madagaskar

1

Allée des baobabs

De typische baobab boom is kenmerkend voor het eiland Madagaskar. Met name tussen de westelijk gelegen steden Morondava en Belo sur Tsiribihina, rijken de nationale bomen van Madagaskar hoog naar de hemel. Wanneer je de nationale weg ‘route Nationale 8’ volgt, passeer je vanzelf de Allée des baobabs. De baobab bomen zijn hier wel zo’n dertig meter hoog. Tijdens de zonsopkomst of zonsondergang leveren de kleuren een prachtig schouwspel.

2

Nationaal park Montagne d’Ambre

Het noordelijk gelegen nationaal park Montagne d’Ambre, is een bezoekje meer dan waard. In het park kun je namelijk prachtige watervallen ontdekken, uitgestrekte meren en een overwegend groen landschap. Een groter contrast met het omliggende gebied is haast niet mogelijk. Dit nationale park van Madagaskar is bereikbaar via de plaats Joffreville, waar ook het bezoekerscentrum is gelegen. Montagne d’Ambre is een habitat voor verschillende diersoorten. Je kunt er namelijk apen spotten, zoals de lemuren met hun gestreepte staart en de maki. Maar ook kameleons, hagedissen, slangen, fretkatten, vogels, vlinders en kikkers zijn er te ontdekken. Het is bijzonder om zoveel biodiversiteit te kunnen bewonderen in dit toegankelijke Amber Mountain Park.

3

Nationaal park Marojejy

Het ruigere Nationaal Park Marojejy ligt in het noordoosten boven de plaats Andapa. Nationaal park Marojejy werd omstreeks 1948 ontdekt door de botanist Henry Humbert. Deze professor heeft er vervolgens voor gestreden dat het bijzondere gebied beschermd natuurgebied zou worden. En dat is gelukt. Sinds 2007 wordt het National Park Marojejy genoemd op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het regenwoud, de grillige rotspartijen en de overgangen van verschillende landschappen zullen je niet onberoerd laten. Er zijn in dit park eveneens verschillende reptielen, apen, vogels, knaagdieren en vleermuizen te spotten.

4

Nationaal park Isalo

In vergelijking tot de eerder benoemde parken, is nationaal park Isalo overwegend dor en droog. Isalo nationaal park ligt dan ook in het zuidwesten van het eiland, waar zeker tijdens de zomermaanden veel minder neerslag valt. De grillige rotsformaties rondom het Isalogebergte leveren soms prachtige plaatjes op.

Eén van de beroemdste plekken is de Fenetre d’Isalo. Een wandeling door nationaal park Isalo voert je langs zandsteen formaties, diepe kloven, mysterieuze grotten als ‘Grotte des Portugais’ en vaak droge graslanden. Maar het bijzonderste is misschien wel de stilte om je heen.

5

Tsingy Rouge

Hoewel deze attractie in het noorden van Madagaskar een beetje verwijderd is van de hoofdwegen, is het dramatische landschap van Tsingy Rouge Park niet te missen. Met zijn hoge kleiachtige rotsformaties, ontstaan door aardverschuivingen en modderstromen, worden de rode rotsen in dit gebied vaak vergeleken met de grotere rotsen in Bryce Canyon National Park in Utah.

Je hebt een auto met vierwielaandrijving nodig om dit natuurwonder te bereiken. Als je geen auto huurt tijdens uw verblijf in Madagaskar, kun je een van de verschillende georganiseerde tours naar deze adembenemend mooie plek nemen.

Tsingy Rouge Park is in een uur of twee te bereiken vanaf National Road No. 6 en is dagelijks geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. Behalve toiletten zijn er ter plaatse geen voorzieningen, dus neem water en snacks mee als u van plan bent een tijdje te blijven.

6

Nosy Be

Toeristen die voor de luxe en de mooie stranden naar Madagaskar trekken, verblijven waarschijnlijk op het eiland Nosy Be. Dit overwegend grote eiland ligt in het noordwesten van Madagaskar in de Straat van Mozambique, een zeestraat in de Indische Oceaan. Het eiland Nosy Be heeft, net als het eiland Madagaskar, een overweldigende natuur en idyllische stranden. Verschillende resorts bieden de mogelijkheid om te snorkelen, kajakken, duiken en zeilen.
Ben je op zoek naar meer avontuur, dan kun je prima uit de voeten in het natuurpark Réserve naturelle intégrale de Lokobe. In de koloniale plaats Hell-Ville kun je de locale markt bezoeken, genieten van een wandeling langs de promenade of een bezoek brengen aan het Musée Océanographique (Maritiem Museum).

7

Rova van Antananarivo

In de hoofdstad van Madagaskar staat het opvallend mooie paleiscomplex Rova van Antananarivo. Tijdens de zeventiende en achttiende eeuw verbleven hier op deze plek de koningen en koninginnen van Madagaskar. Het eerste en meest opvallende paleis werd dan ook gebouwd voor koningin Ranavalona I en later voor Ranavalona II. Hun graven zijn op deze locatie te vinden.

Het huidige paleiscomplex is grotendeels afgebrand in 1995. Daarna is men gestart met de reconstructie hiervan. Doordat Rova van Antananarivo hoog ligt, heb je vanaf deze locatie een uitermate indrukwekkend uitzicht over de regio.

8

Nationaal park Zahamena

Ten oosten van het Alaortra meer, in het oosten van Madagaskar, ligt het nationale park Zahamena. Officieel heet het park ‘Réserve Naturelle Intégrale de Zahamena’. Het inmiddels beschermde natuurgebied is in het bezit van een regenwoud gevuld met uiteenlopende flora en fauna. Ook hier tref je lemuren, amfibieën, reptielen, vogels en de Madagaskargrasuil. Maar ook zo’n zestig soorten orchideeën, verschillende palmbomen en uiterst bijzondere plantensoorten, waaronder medicinale varianten.

9

Tuléar

Bij de in het zuidwesten van Madagaskar gelegen havenstad Tuléar kun je fantastisch duiken en snorkelen. Met name rondom de wateren van Ifaty, wat iets boven Tuléar ligt, zijn veel koraalriffen te ontdekken. De onderwaterwereld is erg mooi en kleurrijk. Het is heel goed mogelijk dat je hier tijdens de zomermaanden walvissen tegenkomt.

De plaats Ifaty is klein en erg rustig. In de havenstad Tuléar is iets meer te beleven. Je kunt hier de lokale markt bezoeken, een museum met lokale kunst en natuurlijk genieten van lokale drankjes en gerechten.

10

Nationaal park Ranomafana

In het natte deel van Madagaskar, nabij de plaats Fianarantsoa, ligt het nationale park Ranomafana. Dit zuidelijk gelegen park wordt vaak bezocht om de warmwaterbronnen, de aanwezige lemuren, apen, rivierkreeften en de uiterst indrukwekkende natuur.

In dit park is er veel biodiversiteit te bespeuren. Hoewel er gemarkeerde routes zijn te bewandelen, is het sterk aan te bevelen om dit onder de leiding van een gids te doen. De weersomstandigheden kunnen je hier aardig verrassen.

Meer informatie over Madagaskar