Malta

Klein, maar fijn. Dat is hoe je Malta op het eerste gezicht zou kunnen beschrijven. Dit uit enkele eilanden bestaande land heeft je eigenlijk alles te bieden wat je mogelijk zoekt op een vakantie: lekker eten, een mediterrane sfeer, leuke plekjes, historische bezienswaardigheden en een heerlijk klimaat.

Malta is een land dat bestaat uit de bewoonde eilanden Malta, Gozo, Comino, Manoel Island en de onbewoonde eilanden Cominotto, Fungus Rock, Filfla en de Saint Paul’s Islands. De ligging in de Middellandse Zee tussen de Europese mediterrane landen en Noord-Afrika in heeft ervoor gezorgd dat de cultuur en architectuur invloeden kent uit de verschillende omringende landen. Vooral in de hoofdstad Valletta zie je duidelijk Moorse invloeden gecombineerd met Spaanse en Italiaanse stijlelementen. Mede dankzij het aangename mediterrane klimaat worden de eilanden Malta en Gozo veel bezocht door toeristen uit heel Europa. Vooral onder de Britten is Malta erg populair, wat komt omdat Malta vroeger een Britse kolonie is geweest. Naast het Maltees is Engels nog steeds een officiële taal in Malta.

Ga je op vakantie naar Malta en wil je weten wat je er kunt zien en doen? Onze top 10 bezienswaardigheden van Malta laat je kennismaken met de hoogtepunten van dit bijzondere land.

Top 10 bezienswaardigheden van Malta

1

Valletta

De historische hoofdstad Valletta is zonder enige twijfel één van de hoogtepunten van het eiland Malta. De straten van Valletta zijn absoluut een wandeling van minimaal een halve dag waard.

Een museum dat je kunt bezoeken is het Nationaal Museum voor Schone Kunsten. Dit indrukwekkende museum is gehuisvest in een uit de zestiende eeuw stammend rococogebouw. In het museum wordt een grote kunstcollectie aan het bezoekend publiek getoond. Religieuze onderwerpen vormen een groot deel van de collectie. Fraai zijn de schilderijen van de barokmeester Mattia Preti.

In Valletta staat ook het Grootmeesterspaleis dat in het Engels aangeduid wordt als Grandmaster’s Palace en in Malta bekend staat als simpelweg ‘The Palace’. Het uit het jaar 1571 stammende paleis telt twee binnenhoven, de Neptunushof en de Prins Alfredhof. De binnenkant van het paleis is versierd met talloze fresco’s en schilderijen.

2

Mdina

Centraal op het eiland Malta ligt het stadje Mdina. Deze geheel ommuurde plaats bestaat vooral uit gebouwen die nog stammen uit de Middeleeuwen en de barok. Het stadje dat nog geen vijfhonderd inwoners telt is vrijwel autovrij wat de authentieke sfeer ten goede komt. Dé manier om Mdina te verkennen is daarom door middel van een wandeling, die je langs de diverse kerken, kloosters, woningen en paleizen brengt. Het tegen Mdina aangelegen Rabat is een stuk groter (zo’n veertienduizend inwoners), maar bijna net zo mooi op sommige plekken.

3

Blue Lagoon

Blue Lagoon is een van Malta’s topattracties. Deze blauwe lagune wordt een paradijs op aarde genoemd, het helderste water ooit gezien, de beste ervaring in Malta, en ook een van de mooiste stranden ter wereld. Blue Lagoon is geschikt voor gezinnen en kinderen, stelletjes of vrienden.

Een dagtocht naar deze adembenemende lagune behoort tot de topexcursies van Malta. In de zomermaanden is het daardoor wel erg druk met boten in de Blue Lagoon.

4

Megalithische tempels

Malta telt een aantal megalithische tempels, zoals die van Ggantija op het eiland Gozo en Hagar Qim en Mnajdra op het eiland Malta. Deze tempelcomplexen zijn typerend voor de Maltese tempels uit het Neolithicum.

Hagar Qim maakt deel uit van het Hagar Qim Archeologisch Park en behoort tot de oudste tempels op aarde. Deze site is even belangrijk als Stonehenge in Engeland, maar is veel minder bekend. Hagar Qim is een fascinerende site met 2 grote tempels en een modern bezoekerscentrum. Het is indrukwekkend omdat je de grote stenen fysiek kunt aanraken en eromheen kunt lopen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Stonehenge in Engeland.

De Mnajdra-tempels liggen in de nabijheid van de Hagar Qim-tempels. Het tempelcomplex bestaat uit drie structuren uit verschillende prehistorische perioden, waarvan de oudste mogelijk meer dan 5500 jaar oud is. Deze staan bekend als de oostelijke tempel (de oudste), de zuidelijke tempel en de centrale tempel. Uit andere overblijfselen in het gebied maken archeologen op dat de site ook andere woningen kan hebben bevat.

5

Palazzo Parisio

Palazzo Parisio is een prachtig paleis met weelderige interieurs, verfijnde architectuur en charmante tuinen.

Palazzo Parisio ligt in het hart van Naxxar, recht tegenover de kerk. Palazzo Parisio werd in de 19e eeuw gebouwd door markies Giuseppe Scicluna als zijn eigen privé-woning. Het wordt beschreven als een miniatuur van Versailles, met weelderige artistieke ontwerpen, versierde plafonds en muurschilderingen, zeldzame kunstobjecten, verfijnde architectuur en charmante tuinen. De Balzaal van de Spiegels heeft een uitgebreide en levendige stijl, waardoor het een ideale locatie is voor bruiloften en andere belangrijke evenementen.

De prachtige tuinen zijn de enige privétuinen in Malta die toegankelijk zijn voor bezoekers. Ze hebben een klassieke barokstijl die symmetrie en mediterrane bloemen het hele jaar door combineert.

6

Marsaxlokk

Het traditionele vissersdorp Marsaxlokk wordt door veel reisgidsen als één van de meest pittoreske plaatsen op Malta aangeduid. Voor fotografen zijn de traditionele vissersbootjes (‘luzzu’ genoemd) een bron van inspiratie. Een minder romantisch onderdeel van het verder prachtige uitzicht op zee wordt gevormd door de nadrukkelijk aanwezige elektriciteitscentrale. Visliefhebbers kunnen in de vele visrestaurants in Marsaxlokk hun hart ophalen.

7

Ghajn Tuffieha Bay

Malta telt niet zoveel stranden als andere landen aan de Middellandse Zee. Bij de meeste hotels is het zwemplezier beperkt tot zwembaden. In het noordwesten liggen een drietal stranden die wel de moeite waard zijn: Golden Bay, Gnejna Bay en als topper het kleine zandstrand Ghajn Tuffieha Bay. Omdat je een wandeling van zo’n zes tot tien minuten, die deels via een steile trap gaat, moet maken om dit strand te bereiken is het er relatief rustig.

8

Gozo

Het eiland Gozo is na het eiland Malta het op een na grootste eiland van Malta. Qua sfeer is Gozo beduidend anders dan Malta. Gozo biedt wat het eiland Malta amper te bieden heeft: rust, ruimte en idyllische dorpen. Mocht je op Malta verblijven dan is het absoluut aan te raden om een overtocht met de veerboot te maken, zeker als je van heerlijk wandelen houdt.

Je kunt vanuit het noorden van Malta (Vanuit Cirkewwa) in ongeveer 20 tot 25 minuten naar Gozo varen. Een andere optie is de snelle ferry vanuit Valletta, die ongeveer 45 minuten over de overtocht doet.

9

Hal Saflieni Hypogeum

Het Hypogeum van Hal Saflieni is de mooiste tempel van Malta. Verdeeld over drie niveaus vormt deze onderaardse ruimte een bizar complex van gangen, nissen, kamers en hallen. Om deze topattractie van Malta te bezoeken moet je wel van tevoren reserveren, want om het complex te beschermen worden er tegenwoordig slechts honderd bezoekers per dag toegelaten. Wie het geluk heeft het Hypogeum te kunnen bezoeken die mag de fotocamera thuislaten, want fotograferen is hier ten strengste verboden.

10

Sint-Janscokathedraal

Zelfs als je niets met het katholieke geloof hebt, moet je de Sint-Janscokathedraal bezoeken als je de kans krijgt. Deze 16e-eeuwse kathedraal in Valetta die in het Engels aangeduid wordt als St. John’s Co-Cathedral is één van de belangrijkste toeristische attracties van Malta. De kathedraal toont een groot contrast tussen het exterieur en het interieur. Zo ingetogen als de buitenkant is, zo overweldigend is de binnenkant van het bouwwerk. In de kathedraal vind je het beroemde schilderij ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ van Caravaggio terug.

Boek jouw vakantie naar Malta

Malta is een heerlijke vakantiebestemming, waar je binnen enkele uren naartoe kunt vliegen. Wil je een vakantie naar Malta boeken? Reisorganisatie TUI biedt een groot aantal Malta vakanties aan. Dankzij de uitstekend verzorgde pakketreizen kun je heerlijk genieten van een fantastische vakantie in Malta.

Je Malta vakantie bij TUI boeken betekent:
✅ geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
✅ flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
✅ alle TUI vakanties zijn met SGR-garantie

BEKIJK ALLE MALTA-VAKANTIES op tui.nl

Top 10's van plaatsen in Malta

Meer informatie over Malta