Nederland Valkenburg

Valkenburg

Valkenburg is een populaire toeristische bestemming in het zuiden van Limburg in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Ieder jaar trekken miljoenen mensen naar dit stadje toe. De meeste komen hier voor de vele toeristische attracties die er in en rond de stad te vinden zijn. Op deze plaats in het Geuldal wonen al vele eeuwen mensen en de eerste keer dat Valkenburg genoemd wordt in de geschiedenisboekjes is in de 11de eeuw. Door het heuvelachtige landschap is de stad al lang populair als toeristische bestemming. De lokale VVV had de toeristische waarde van Valkenburg al snel door en liet al aan het eind van de 19de eeuw een houten uitkijktoren bouwen.

Top 10 bezienswaardigheden van Valkenburg

1

MergelRijk

MergelRijk is een verrassende, zeer veelzijdige beleving van alles over mergel, grotten en meer… Beleef op een onvergetelijke en indrukwekkende wijze waar en hoe Bokkenrijders samenkwamen, vleermuizen leven, grotchampignons gekweekt worden, fossielen worden opgegraven en blokbrekers de mergel uit de berg halen. MergelRijk neemt u ook mee terug naar de tijd van Mosasaurussen in de Krijtzee, naar een schuilkapel, een grotwoning en naar de geheime bergplaats voor nationale kunstschatten in tijden van oorlog. Een ander hoogtepunt is een levensgroot mergelbeeld van De Nachtwacht van Rembrandt.

2

Cauberg

De Cauberg is waarschijnlijk de bekendste berg van Nederland en dit niet alleen omdat de finish van de Amstel Gold Race hier ligt. Eén van de beroemdste televisiebeelden van de Cauberg komen echter wel uit de voorbereidingen van deze race. Toen een postbode met volle fietstassen naast Michael Boogerd de Cauberg bedwong. In 1954 is er een groot busongeluk gebeurd op de Cauberg toen een buschauffeur de macht over zijn bus verloor. Bij dit tragische ongeluk vielen 19 doden. Tegenwoordig neemt de Cauberg belangrijke toeristische plaats in met op de top Thermae 2000 en het Holland Casino en aan de voet het Grendelplein en de ingang van meerdere grotten.

3

Fluweelengrot

De Fluweelengrot is een mergelgrot die ontstaan is door de bouw van het Kasteel van Valkenburg en andere bouwwerken in Valkenburg. In totaal bestaat de Fluweelengrot uit ongeveer vijf kilometer aan gangen en tunnels. Een klein deel hiervan is dagelijks te bezoeken. In de grotten zijn meerdere kunstwerken te vinden van bekende en onbekende kunstenaars die hier grot wandschilderingen maakten op de muren van de grot. Er is hier tevens een rijkversierde kerk te vinden. In deze Kapel hield de Valkenburgse bevolking tijdens de Franse onderdrukking hun kerkdiensten. Vanuit het Kasteel van Valkenburg lopen en meerdere geheime gangen naar de Fluweelengrot.

4

Kasteel Valkenburg

Kasteel Valkenburg is het bekendste bouwwerk van Valkenburg. Deze ruïne van één van de weinige hoogteburchten van Nederland torent nog steeds boven Valkenburg uit. De eerste delen van dit kasteel werden al in de elfde eeuw gebouwd en werden in de jaren daarna meerdere keren verbouwd en herbouwd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel definitief vernield door Willem III van Oranje. Hierna is het kasteel nooit meer herbouwd, enkele delen van het kasteel zijn zelfs gebruikt om delen van Valkenburg te herbouwen. Het kasteel is tegenwoordig in bezit van de Stichting Kasteel van Valkenburg. Deze stichting waakt over het voortbestaan van het kasteel. Het kasteel in het gehele jaar te bezoeken.

5

Museum Romeinse Katakomben

Een bezoek aan Museum Romeinse Katakomben is een fascinerende en onvergetelijke belevenis. Dwalend door de onderaardse gangen reis je terug in de tijd, naar het oude Rome. Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende grafkamers van vooraanstaande Romeinen. Prachtige fresco’s en het interessante verhaal van de gids maken de rondleiding tot een betoverende ervaring. Ook biedt het museum een boeiend actueel programma met exposities, evenementen, culturele festivals en lezingen.

6

Sprookjesbos Valkenburg

Fantasie en werkelijkheid ontmoeten elkaar in het Sprookjesbos in Valkenburg aan de Geul. Ontdek de tijdloze sprookjes, leuke attracties en vele speelmogelijkheden. Klimmen, draaien, vliegen, glijden of gewoon met zand spelen? Zwieren en zwaaien in de draaimolen of hopper-de-hop over de balanceerdraak… het Sprookjesbos is voor jong en oud.

7

Steenkolenmijn Valkenburg

Het leven van een mijnwerker is zwaar en vies, maar iemand moet het doen. Reis terug in de tijd met een Nederlandse gids en leer alles over de steenkolenmijn van Valkenburg: hoe de machines werkten, hoe het leven in de mijnen eruitzag en of jij zelf geschikt bent als mijnwerker.

Bekijk een film in de ondergrondse bioscoop die zo ontworpen is dat hij lijkt op een mijn. Leer via een film uit de jaren 60 alles over de mijnindustrie. Voeg je daarna bij je Nederlandstalige gids voor een ondergronds avontuur in Zuid-Limburg. Alle gidsen in de Steenkolenmijn zijn voormalige mijnwerkers, zijn opgevoed in traditionele mijnwerkersfamilie of hebben een andere connectie met de mijnwerkerswereld. Ze hebben in ieder geval allemaal genoeg verhalen om te vertellen!

8

Kerstmarkt

In Valkenburg vind je misschien wel de meest bijzondere kerstmarkt van Nederland. De kerstmarkt staat hier in de Fluweelengrot en de Gemeentegrot en behoort hiermee tot de grootste ondergrondse kerstmarkten van Nederland. Tijdens de kerstmarkt wordt er ieder jaar een indrukwekkende kerststal van zand gebouwd in de kathedraal van de grot. Daarnaast worden er bovengronds ook tal van activiteiten gehouden zoals de grootse kerstparade.

De kerstmarkt van Valkenburg wordt in de winter gehouden. Van ongeveer half november tot begin januari kun je van de winterse kerstsferen genieten in Valkenburg.

9

Grotestraat

De Grotestraat, die in het oude centrum van Valkenburg ligt, vormt het centrum van het uitgaansleven van de stad. De kroegen en restaurants wisselen hier elkaar af en de hele straat staat vol met gezellige terrassen. Op warme zomerdagen is het hier vaak moeilijk om een plekje op één van de overvolle terrassen te kunnen veroveren. Eenmaal een stoel en een tafel veroverd kun je hier genieten van het spektakel wat er hier voorbijtrekt. Mensen van allerlei pluimage lopen langs en zorgen voor een schitterend schouwspel terwijl u geniet van een lekker Limburgs biertje.

10

Wilhelminatoren

De Wilhelminatoren is een uitzichttoren gebouwd op Heunsberg naast het Kasteel van Valkenburg en de Fluweelengrot. Vanuit valkenburg is de toren te bereiken door middel van een kabelbaan of via een voetpad. Via het naburige Sibbe kan men hier ook met de auto komen. Op de top van de Wilhelminatoren bevinden zich twee tokkelbanen van elk meer dan 300 meter lang. Bij de uitkijktoren zit ook een café-restaurant.

Betaalbaar overnachten in Valkenburg

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Valkenburg? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Valkenburg.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Valkenburg.

Meer informatie over Valkenburg