Noord-Macedonië Skopje

Skopje

Skopje is de hoofdstad van Noord-Macedonië. Het is tevens de grootste stad van het land en in veel opzichten is het ook de belangrijkste stad van het land. Alleen als toeristische hotspot verliest Skopje het van het veel zuidelijker gelegen Ohrid. Toch is Skopje ook een steeds populairder wordende stedentrip aan het worden. Als je ziet wat de stad allemaal te bieden heeft, is dat ook niet zo gek. Het is natuurlijk geen Parijs, Barcelona of Praag, maar toch zijn er in Skopje genoeg bezienswaardigheden te vinden om jezelf een paar dagen bezig te houden. Met name in het oude deel van de stad zijn er een hoop bezienswaardigheden te vinden.

Het leukste deel van de stad is de Oriëntaalse Bazaar. Dit deel van de stad is gevuld met leuke kleine winkeltjes, restaurants en theehuizen. Een andere aanrader is het Macedonië plein. Op dit plein zijn een groot aantal monumenten en standbeelden te vinden. Het is tevens het grootste plein van het land.

Top 10 bezienswaardigheden van Skopje

1

Stenen Brug

De stenen Brug is misschien wel het beroemdste bouwwerk in de hele stad. Deze brug is oorspronkelijk gebouwd in de vijftiende eeuw in opdracht van Sultan Mehmed II. De brug werd oorspronkelijk gebouwd in de voor die tijd typische Ottomaanse stijl. De vele renovaties hadden het oorspronkelijk karakter van de brug enigszins beïnvloed, maar door een recente opknapbeurt is het uiterlijk van de brug weer te zien. Bijzonder is dat de brug door de eeuwen heen vele aanslagen en natuurrampen heeft overleefd.

2

Macedonisch Museum

In de buurt van de oude markt in het stadsdeel Stara Carsia staat het Macedonisch Museum. Dit museum is een samenvoeging van meerdere kleinere musea in Skopje. Door deze samenvoeging beschikt het museum over een indrukwekkend complete collectie. De collectie bestaat uit de vroegere collecties van het archeologisch museum, het kunsthistorisch museum, het volkenkundig museum en het natuurhistorisch museum van Noord-Macedonië. Het museum staat aan de over van de Vardar en is met een eigen brug over deze rivier te bereiken.

3

Sveti Spas

De Sveti Spas of de kerk van de Hemelvaart van Jezus is waarschijnlijk de mooiste en bekendste kerk van Skopje. De kerk is gebouwd in de negentiende eeuw. In de eeuwen hierna werden er verschillende prachtige wandschilderingen aangebracht. Een deel van deze schilderingen werden pas ontdekt tijdens de laatste restauratie. Aan de buitenzijde is er maar weinig te zien van de vele pracht en praal die binnenin de kerk te zien is.

Naast de muurschilderingen staat de kerk ook bekend om zijn prachtige houtsnijwerk. Op het binnenplein van de kerk staat de tombe van Gotse Deltsjev één van de leiders van de Ilindenopstand. Hij werd echter al voor de opstand gedood tijdens een demonstratie.

4

Fort Kale

Fort Kale is een prachtig historische fort dat ook onder de naam Fort Skopje bekend staat. Het huidige fort stamt uit de zesde eeuw na Christus, maar er zijn bewijzen dat deze plaats al meer dan vierduizend jaar voor de jaartelling bewoond werd. Door de eeuwen heen is het fort meerdere malen uitgebreid en gerenoveerd. De meeste van deze veranderingen zijn aangebracht in de tiende en elfde eeuw ten tijde van Justianus de Eerste.

Een grote aardbeving in 1963 heeft het fort zwaar beschadigd. De beste manieren om het fort in originele staat te krijgen worden nog onderzocht. Een deel van het fort kan tegenwoordig bezocht worden.

5

Vardar

De rivier de Vardar is al eeuwen lang een belangrijke economisch factor voor Skopje. De stad is op beide overs van de Vardar gebouwd. De twee delen worden door verschillende bruggen met elkaar verbonden. De bekendste hiervan is de oude stenen brug. De Vardar ontspringt in de buurt van de stad Gostivar waarna hij via Skopje en Griekenland naar de Egeïsche Zee stroomt. Ook in Griekenland is de Vardar één van de belangrijkste rivieren. De voetbalclub van Skopje is naar deze rivier genoemd.

6

Oriëntaalse Bazaar

De Oriëntaalse Bazaar van Skopje is lang het economische hart van de stad geweest. Met de groeiende invloed die Skopje op de Balkan had behoorde de bazaar zelfs tot de belangrijkste van de gehele Balkan. Ook vandaag de dag nog speelt de Oriëntaalse Bazaar een belangrijke rol in het dagelijkse leven in Skopje. In de Bazaar zijn er tal van bazaar zijn er tal van kebabzaken en theehuizen te vinden. Verder zijn er een aantal musea, badhuizen, moskeeën en kunstgaleries in de bazaar te vinden. Kortom als je tijdens je bezoek in Skopje niet in de bazaar bent geweest dan ben je niet in Skopje geweest.

7

Moeder Theresa

Moeder Theresa is waarschijnlijk de beroemdste inwoner van Skopje. Ze is geboren in 1910 toen de stad nog tot het Ottomaanse Rijk behoorde. Al snel ging ze werken voor de Onze Lieve Vrouw van Loreto. Enkele jaren later werd ze uitgezonden naar Calcutta waar ze het grootste deel van haar leven zal doorbrengen. Voor haar werk in deze stad ontving ze de Nobelprijs voor de Vrede. Enkele jaren na haar dood werd ze door Paus Johannes Paulus de Tweede zalig verklaard.

In Skopje zijn meerdere monumenten te vinden die aan deze bijzondere moeder herinneren. Het vroegere geboortehuis van Moeder Theresa is in een moderne versie nagebouwd en wordt tegenwoordig gebruikt als heiligdom met enkele relikwieën.

8

Skopje ZOO

De Skopje ZOO is een middelgrote stadsdierentuin waar ongeveer vijfhonderd dieren wonen verdeeld over ongeveer honderd diersoorten. De dierentuin opende in 1926 voor het eerst zijn deuren. In deze periode was het nog een kleine dierentuin met slechts enkele diersoorten. In 1965 werd het terrein van de dierentuin aanzienlijk vergroot en groeide hij tot zijn huidige omvang.

Er is veel te doen geweest over de dierentuin en dan met name over de leeftoestanden van de dieren. Gelukkig is er recentelijk een grote financiële injectie geweest en zijn nu meer dan negentig procent van de hokken vernieuwd en vervangen. Door deze aanpassingen kregen de dieren meer ruimte en werd de leefomgeving ook beter aangepast aan de behoeftes van de dierentuin. Onder andere door de recente renovatie behoort de Skopje Zoo tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

9

Macedonië plein

Het Macedonië plein is het belangrijkste plein van de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje. Het plein straalt een bijzondere allure uit. Dit komt hoofdzakelijk door het prachtige beeld van een ruiter te paard dat midden op het plein staat. Het Macedonië plein is het grootste plein van het land met een totale oppervlakte van ongeveer 18.500 meter.

Zo goed als alle belangrijke straten en de Stenen Brug komen uit op dit plein. Op het plein zijn naast het beeld van een ruiter te paard zijn er nog vele andere monumenten, fonteinen en standbeelden te vinden op plein. De bekendste hiervan zijn het Pavilion, het Koning Samuel standbeeld, het Dame Gruev standbeeld en het monument voor de binnenschippers van Thessaloníki

10

Holocaust Memorial Center

Het Holocaust Memorial Center is geopend in 2011 ter herinnering aan de meer dan 7.000 Joden die tijdens de holocaust in Skopje en Macedonië zijn vermoord. Het is een modern vormgegeven center waar de allernieuwste technologische snufjes zijn toegepast om het verschrikkelijke verhaal van de Joden in Macedonië te vertellen. Het center is bedoeld als gedenkteken aan de holocaust en om ervoor te zorgen dat de gruwelen dier gebeurd zijn niet vergeten worden. Een bezoek aan het Holocaust Memorial Center is een bijzondere ervaring.

Betaalbaar overnachten in Skopje

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Skopje? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Skopje.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Skopje.

Meer informatie over Skopje