Oostenrijk Graz

Graz

Graz is het bewijs dat Oostenrijk meer leuke steden kent dan Wenen en Salzburg. Het aantal Nederlandse toeristen dat Graz weleens bezocht heeft, is kleiner dan dat de stad verdient. Want Graz heeft je alles te bieden wat je zoekt in een leuke typisch Oostenrijkse stad. Je kunt in Graz heerlijk winkelen, het historische centrum van Graz telt tal van leuke straatjes en pleinen en in Graz kun je verschillende bezienswaardigheden bewonderen.

De geschiedenis van Graz gaat terug naar de middeleeuwen. In de twaalfde eeuw werd de grote markt gesticht, wat als de geboorte van de stad Graz gezien wordt. Nadat Graz in 1370 residentie van de Habsburgers werd, kreeg de stad een impuls. De stichting van de universiteit in 1585 zorgde voor een nieuwe impuls. In de loop der jaren is Graz uitgegroeid tot de tweede stad van Oostenrijk. Er wonen nu ongeveer driehonderdduizend inwoners in deze geweldige Oostenrijkse stad.

Stel dat je het vliegtuig of de auto richting Graz pakt, wat mag je dan allemaal verwachten van zo’n stedentrip? Wij hebben de tien belangrijkste, leukste en mooiste hoogtepunten van Graz voor je samengevat in de top 10 bezienswaardigheden van Graz.

Top 10 bezienswaardigheden van Graz

1

Schlossberg

De Schlossberg is een met bomen begroeide heuvel, en de plaats van een fort, in het centrum van de stad Graz. De heuvel is nu een openbaar park en biedt een weids uitzicht over de stad. Toeristen en locals komen hier graag om van het panoramisch uitzicht te genieten. De top van de Schlossberg ligt op 473 meter boven de zeespiegel. Er zijn verschillende uitgaansgelegenheden, cafés en restaurants te vinden op deze heuvel.

De Schlossberg ligt in het centrum van Graz. De berg is gemakkelijk bereikbaar met de kabelbaan van de Schlossberg, die de passagiers van de voet van de berg (bereikbaar via stadslijn 5) helemaal naar de top brengt. De top kan ook gemakkelijk te voet worden bereikt. Een reeks steile trappen leidt rechtstreeks naar de grote klokkentoren, en een kronkelend pad aan de andere kant van de berg leidt ook naar de top en eindigt op bijna dezelfde plaats als de trappen.

De Uhrturm is een bekende bezienswaardigheid op de Schlossberg. Deze klokkentoren wordt als het icoon van Graz gezien. De Klokkentoren van Graz is 28 meter hoog, heeft wijzerplaten van meer dan 5 meter doorsnee en die voorzien zijn van vergulde wijzers. Opvallend detail is dat de uurwijzers van de klok langer zijn dan de minuutwijzers. Dat komt doordat de minuutwijzers later pas toegevoegd zijn.

2

Landhaus

Het Graz Landhaus werd in 1527-1531 gebouwd als eerste renaissancegebouw van de stad Graz, waarvan de hoofdvleugel vanaf 1557 werd opgetrokken volgens de plannen van de architect Domenico dell’Allio. De voormalige zetel van de provinciale landgoederen is een van de belangrijkste renaissancegebouwen in Midden-Europa. Kenmerkend zijn de sierlijke boogramen, de luchtige arcades en de drie verdiepingen tellende boogvormige binnenplaats.

Tegenwoordig is de barokke Landstube de vergaderzaal van het Stiermarkse parlement en vinden op de gewelfde binnenplaats talrijke evenementen plaats.

Het Landhaushof is de binnenplaats van het Landhaus. De renaissancewereld van deze uitnodigende plek roept onmiddellijk kleurrijke beelden op van feestende mensen. In het warme seizoen sieren bloemen de prachtige arcades, en in de advent vindt de beroemde ijskar hier een passend decor. Tussendoor vinden concerten, theatervoorstellingen en allerlei festiviteiten plaats in de glamoureuze sfeer van deze schitterende binnenplaats.

3

Hauptplatz

De Hauptplatz is een bezienswaardig plein in de Innere Stadt van Graz. Rond 1160 werd het hoofdplein van Graz door hertog Otakar III ingericht als centraal marktplein. Het is daarmee het belangrijkste plein van de stad, zowel historisch als stedenbouwkundig. Als historisch centrum van Graz strekte de trapeziumvormige Hauptplatz zich vroeger uit tot aan de huidige Landhausgasse. Pas rond 1550 werd de oppervlakte bijna gehalveerd door de bouw van het nieuwe in renaissancestijl ontworpen stadhuis.

De huizen rondom het plein hebben een middeleeuwse tot laatgotische kern. Vooral de gevels, waarvan sommige laat-gotisch, barok, biedermeier en laat-historisch zijn, kenmerken het plein. Er zijn ook uitgebreide stucdecoraties en beelden van de Maagd Maria op sommige huizen, die getuigen van de volksvroomheid. De Hauptplatz is tegenwoordig autovrij, wat de sfeer en de schoonheid van het plein ten goede komt.

4

Schloss Eggenberg

Schloss Eggenberg is het belangrijkste barokke paleiscomplex in de Oostenrijkse provincie Stiermarken. Met zijn bewaard gebleven inrichting, de uitgestrekte landschappelijke tuinen en enkele bijzondere collecties van het Universalmuseum Joanneum die in het paleis en het omliggende park zijn ondergebracht, behoort Schloss Eggenberg tot de waardevolste cultuurschatten van Oostenrijk. Schloss Eggenberg ligt op een hoogte van 381 meter aan de westelijke rand van de stad. Zijn architectonische vormgeving en de nog zichtbare afdruk van eeuwen geschiedenis blijven getuigen van de wisselvalligheid en het mecenaat van de ooit machtigste dynastie van Stiermarken, het Huis Eggenberg.

“Laten we een kasteel ontwerpen dat de symbolische weerspiegeling van het universum zal zijn!” zei Hans Ulrich von Eggenberg. En zo is het gebeurd. Paleis Eggenberg werd gebouwd om de rijkdom en status van de nieuwe gouverneur, Hans Ulrich von Eggenberg, te vertegenwoordigen. Het ontwerp volgt een wiskundig en allegorisch model met de Gregoriaanse kalender als basis voor dit geconstrueerde universum. Het paleis heeft 365 buitenramen, 24 staatsievertrekken, precies 31 kamers op elke verdieping en 4 hoektorens.

5

Kunsthaus Graz

Het Kunsthaus Graz is een van de bijzonderste architectonische ontwerpen die je in het straatbeeld van Graz tegen zult komen. Het Kunsthaus Graz of Kunstmuseum Graz werd gebouwd in het kader van de viering van de Culturele Hoofdstad van Europa in 2003 en is sindsdien een architectonisch herkenningspunt geworden. Kunsthaus Graz werd ontworpen door Colin Fournier en Sir Peter Cook. Volgens The Bartlett School of Architecture van het University College London wilde het Kunsthaus met zijn ontwerp bewust provoceren. Het gebouw is een voorbeeld van blob-architectuur. Het sterk met zijn omgeving contrasterende gebouw heeft een huid van iriserende blauwe acrylpanelen die ook dienst doen als fotovoltaïsche panelen.

Het museum is gespecialiseerd in hedendaagse kunst vanaf de jaren 1960. Architectuur, design, nieuwe media, internetkunst, film en fotografie zijn verenigd onder één dak. Kunsthaus Graz is ontwikkeld als een instelling voor internationale tentoonstellingen van multidisciplinaire, moderne en hedendaagse kunst. Er is geen vaste collectie of permanente tentoonstelling.

6

Kathedraal van Graz

De kathedraal van Graz is gewijd aan de heilige Giles. Het is de zetel van de bisschop van het bisdom Steiermark. De kerk werd gebouwd in 1438-1462 door Friederick III in gotische stijl. Aan het einde van de 17e en het begin van de 18e eeuw werd hij in barokstijl verbouwd.

De buitenkant van de kathedraal ziet er vandaag zeer sober uit. In de gotische periode waren de gevels echter bedekt met schilderingen. Eén fresco is bewaard gebleven: het zogenaamde Gottesplagenbild. Het verwijst naar een jaar van verschrikkingen in Graz in 1480. Het interieur van de kathedraal combineert op hormonale wijze gotische architectuur met barokke inrichting.

7

Landeszeughaus

In Graz kun je de grootste historische wapencollectie ter wereld aanschouwen. Het Landeszeughaus is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Graz. Het grootste historische wapenarsenaal ter wereld boeit zowel inwoners als toeristen. De dicht opeengepakte tentoonstelling van ongeveer 32.000 stuks oorlogstuig (onder andere harnassen, helmen, diverse wapens) uit drie eeuwen (15e tot 18e eeuw) is verdeeld over vier verdiepingen. Het heeft in wezen de oorspronkelijke uitstraling van een wapenarsenaal.

De in de oorspronkelijke omgeving opgeslagen wapens en oorlogstuig vormen ook nu nog een historische bijzonderheid. Dit komt doordat de meeste andere wapenkamers in Europa, in tegenstelling tot het Graz Landeszeughaus, zijn opgeheven.

8

Mausoleum van Keizer Ferdinand II

Het Mausoleum van Keizer Ferdinand II is een monumentaal sacraal en representatief gebouw uit de 17e eeuw dat uit twee verschillende gebouwen is ontstaan. Het mausoleum staat naast de Dom van Graz en is een van de belangrijkste architectonische monumenten van Oostenrijk uit de maniëristische periode, de overgangsperiode van renaissance naar barok. Ferdinand II, aartshertog van Oostenrijk van het Huis Habsburg, was in de 17e eeuw hertog van Stiermarken, waar Graz ligt. In deze eeuwige rustplaats van de keizer werden ook de overblijfselen van zijn vrouw en moeder gevonden.

9

Doppelwendetreppe

De Doppelwendetreppe is een bijzondere bezienswaardigheid in Graz. Deze dubbele wenteltrap in is aangebracht in het kasteel van Graz. Een architectonisch hoogstandje uit de late gotiek is de dubbele wenteltrap in het kasteel van Graz. De Doppelwendetreppe is gemaakt van zandsteen en gebouwd in de 15e eeuw tijdens het bewind van Maximiliaan I. Het is een van de belangrijkste dubbele wenteltrappen in Europa.

Op het eerste gezicht lijkt de trap door zijn architectonische eigenaardigheid een optische illusie. Hij is soms wat smal en lange mensen moeten hun hoofd naar binnen trekken. Vanaf de top kijk je neer op de binnenplaats van het kasteel en de kathedraal van Graz.

10

Murinsel

Het Murinsel is een kunstmatig drijvend “eiland” midden in de rivier de Mur en verbindt de twee oevers aan weerszijden. Tijdens de donkere uren lichten de blauwe navigatielichten die het bouwwerk omringen op. Het Murinsel werd ontworpen ter gelegenheid van het feit dat Graz in 2003 Culturele Hoofdstad van Europa werd.

De glazen en stalen creatie is niet bepaald een vrij zwevende entiteit, maar het komt wel heel dicht in de buurt van een grote metalen schaal bedekt met neonlichten. Ontwerper is de New Yorkse kunstenaar Vito Acconci. Hij wilde de ultramoderne constructie laten lijken op een reusachtige zeeschelp. Het belangrijkste deel van de constructie is dan ook een slingerende, gebogen komvorm met zitplaatsen rond de binnenrand en paden en tunnels die zich rond de hoofdmassa slingeren en aansluiten op de twee voetbruggen die een verbinding vormen met de beide oevers van de Mur.

Betaalbaar overnachten in Graz

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Graz? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Graz.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Graz.

Meer informatie over Graz