Oostenrijk Tirol Innsbruck

Innsbruck

Ga je een dagje naar Innsbruck? Wil je weten wat te zien en wat te doen in het pittoreske Innsbruck? Onze top 10 bezienswaardigheden van Innsbruck helpt je om een leuke planning te maken voor jouw stedentrip naar deze Oostenrijkse stad.

Innsbruck ligt in de provincie Tirol. De ligging aan de rivier Inn heeft door de eeuwen heen voor veel handel gezorgd. De Inn stroomt immers niet alleen door Oostenrijk, maar ook door Duitsland en Zwitserland. Vanuit het centrum van Innsbruck kun je verschillende bergen bewonderen die het stadsbeeld een geheel eigen karakter geven. Innsbruck is namelijk omgeven door de bergketen Karwendel en de Alpen. Toerisme is inmiddels een belangrijke bron van inkomsten geworden. Veel toeristen worden naar Innsbruck getrokken om de prachtige en kleurrijke architectuur van de stad. Met name in de Altstadt, het oude centrum van Innsbruck, tref je veel barokke architectuur zoals de paleizen of die van Helblinghaus aan de Herzog-Friedrich-Straße. Ook sporters hebben hun weg naar Innsbruck gevonden. Het bergachtige gebied leent zich tijdens de zomermaanden uitstekend voor fiets- en wandeltochten. Tijdens de winterse maanden kunnen vooral de wintersportliefhebbers er goed vertoeven.

Wil je het graag iets rustiger aan doen, dan is dat geen probleem. Innsbruck is namelijk meer dan dat. Je kunt er bijvoorbeeld ook fantastisch winkelen in de Maria Theresienstrasse, een museum meepakken, een tocht maken met de kabelbaan of genieten op één van de vele terrassen die de universiteitsstad Innsbruck rijk is. Misschien heb je tijdens je verblijf het geluk dat er een festival plaatsvindt. De jaarlijkse kerstmarkt en het muziekfestival Innsbruck Festival of Early Music zijn al jaren een groot succes.

Top 10 bezienswaardigheden van Innsbruck

1

Gouden Dak

Aan de Herzog-Friedrich-Straße in Innsbruck, vormt zich vaak een menigte voor het ‘Gouden Dak’. Deze erfenis uit de vijftiende eeuw, was een initiatief van keizer Maximiliaan I. Vanaf deze plaats had de keizer een voortreffelijk zicht op de soms spannende en entertainende toernooien die hier gehouden werden. Het met verguld koper belegde dak is zelf uitgegroeid tot symbool van de stad Innsbruck. In de voormalige keizerlijke residentie is tegenwoordig het Museum Goldenes Dachl gevestigd. Dit museum geeft je een verhelderende blik op de laat Middeleeuwse wereld zoals die er hier in Innsbruck uitzag. Natuurlijk hoort een bezoek aan het balkon met het gouden dak hierbij.

2

Schloss Ambras

Het prachtige Schloss Ambras ligt net buiten de stad Innsbruck. De oudste delen van Schloss Ambras stammen uit de dertiende en veertiende eeuw. Maar het allermooist was het paleis tijdens de zestiende eeuw. Destijds werd Schloss Ambras gebouwd als verblijf voor Ferdinand II van Tirol. Het huidige uiterlijk werd vooral verwezenlijkt in de negentiende eeuw. Omstreeks 1855 werd het paleis verbouwd om als zomerresidentie te kunnen fungeren voor aartshertog Karl Ludwig. Iets minder dan een eeuw later behoort het paleis toe aan de Republiek Oostenrijk en kun je er genieten van uiteenlopende kunst. Als Kunsthistorisch Museum bezit Schloss Ambras namelijk over een uitmuntende collectie. Je kunt tot slot met enige regelmaat genieten van gepaste concerten. De “Spanish Hall” is hier uitstekend voor geschikt.

3

Hofkerk

Het groene koepeldak op de klokkentoren van de Hofkirche is vanuit verschillende richtingen te bespeuren. De Hofkerk werd gebouwd in de zestiende eeuw. Voor de realisatie van de kerk, werden steenhouwers, architecten en beeldhouwers ingeschakeld. De rooms-katholieke Hofkirche wordt ook wel de ‘Schwarzmander Kirche’ genoemd. Dit is een verwijzing naar de zwarte beelden die in de kerk staan opgesteld. Het idee voor deze beelden is afkomstig van keizer Maximiliaan I en werd later overgenomen door diens kleinzoon Ferdinand I. De beelden zijn beeltenissen van rolmodellen, voorouder en invloedrijke personen die samen een rouwstoet vormen.

In de Hofkirche kun je het grafmonument van Keizer Maximiliaan I, vrijheidsstrijder Andreas Hofer, aartshertog Ferdinand II en Philippine Welser bezoeken. De Hofkirche is alleen tegen betaling te bezoeken.

4

Triumphpforte

De in het oude centrum van Innsbruck gebouwde achttiende-eeuwse Triumphpforte is een duidelijke verwijzing naar het verleden. De triomfboog was namelijk gebouwd als huwelijksgeschenk voor aartshertog Leopold en diens vrouw prinses Maria Ludovica uit Spanje. Tijdens de huwelijksfestiviteiten overleed Leopold’s vader, keizer Francis Stephen van Lotharingen. Daarop werd besloten dat dit vereeuwigd werd in het ontwerp van de triomfboog. Aan de ene zijde tref je verwijzingen naar het huwelijk en aan de andere zijde verwijzingen naar de dood van de keizer.

5

Tiroler Volkskunstmuseum

Omstreeks 1929 werd het Tiroler Volkskunstmuseum geopend in Innsbruck. Het museum presenteert allerlei voorwerpen die verschillende facetten van ambachten belichten. Op deze manier krijg je een bijzondere kijk in het leven van allerlei lagen uit de bevolking. De historische volkskunst vertegenwoordigd dan ook een belangrijk deel uit de cultuur. Denk hierbij ook aan klederdracht, meubels, kunst en werktuigen. Het Tiroler Volkskunstmuseum is gevestigd in een voormalig klooster uit de zestiende eeuw.

6

Bergisel

Op enkele minuten rijden van het centrum van Innsbruck ligt de berg Bergisel. De bijna zevenhonderdvijftig meter hoge Bergisel is vooral bekend onder skispringers. Sinds de Olympische spelen van 1964 is de berg geliefd en gevreesd in de skiwereld. Tijdens de ‘Vierschanzentournee’ worden er grootse prijzen uitgereikt aan winnaars met het behalen van de meeste punten tijdens de vier onderdelen. De huidige moderne Bergiselschanze is een creatie van architect Zaha Hadid. In de toren van de skischans is een restaurant gevestigd, waar je onder het genot van een hapje en/of drankje kunt genieten van een zeer fraai uitzicht.

7

Dom van Innsbruck

De Dom van Innsbruck, ook bekend als de Dom van Sint-Jakob, is een achttiende-eeuwse barokke kathedraal van het rooms-katholieke bisdom Innsbruck in de stad Innsbruck, Oostenrijk, gewijd aan de apostel Sint-Jakob, zoon van Zebedeüs. Naar een ontwerp van de architect Johann Jakob Herkomer werd de kathedraal tussen 1717 en 1724 gebouwd op de plaats van een twaalfde-eeuwse romaanse kerk. Het interieur wordt omsloten door drie koepelgewelven die het schip overspannen, en een koepel met lantaarn boven het koor. Met zijn weelderige barokke interieur, deels uitgevoerd door de gebroeders Asam, wordt de Sint-Jacob beschouwd als een van de belangrijkste barokgebouwen in Tirol.

8

Patscherkofel

Het meest bekende skigebied in de buurt van Innsbruck is Patscherkofel. De Patscherkofel is een berg in de Alpen, die van groot belang was tijdens de Olympische Spelen in 1964, 1978 en 2012. De verschillende disciplines in dit skigebied, maken van Patscherkofel een ski-oord waar het hele gezin veel plezier kan beleven. Daarnaast is de Oostenrijkse sfeer overal voelbaar en proef je dat zelfs in de gemiddelde keuken. De horeca in dit skigebied prefereert dan ook veelal Oostenrijkse specialiteiten als schnitzel, kaasknödel, apfelstrudel en goulashsoep. Wandelaars kunnen ook aardig uit de voeten in Patscherkofel. De natuur is er prachtig en een klim naar boven kun je gemakkelijk overbruggen met de kabelbaan ‘Patscherkofelbahn’ of de lift ‘Olympiaexpress’.

9

Hofgarten

Aan de rand van het oude centrum van Innsbruck is een heerlijk park gelegen. Hofgarten was ooit een aangelegde tuin in de zestiende eeuw. Maar inmiddels is de privétuin van de Habsburgers een heus stadspark geworden met paviljoens, oude bomen, grasweides, speeltuinen, horeca en een plaats waar regelmatig verschillende evenementen worden georganiseerd. Het door de inwoners genoemde ‘Hoga’ is een park wat cultureel gezien hoog scoort.

10

Badesee Rossau

Het recreatiegebied Badesee Rossau ligt aan de zuidoostelijke kant van de Oostenrijkse stad Innsbruck. Met name tijdens de zomermaanden is Badesee Rossau een druk bezocht deel van de stad. Het meer telt bijna een oppervlakte van drie hectare. Rondom ‘Stretch’ zoals het door de inwoners wordt genoemd, zijn ruime ligweides en horecagelegenheden te vinden. Behalve het beoefenen van watersporten, kun je er ook midgetgolf, volleybal, basketbal, schaken en tafeltennis spelen. De kleinsten vermaken zich ondertussen uitstekend in de grote speeltuin.

Betaalbaar overnachten in Innsbruck

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Innsbruck? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Innsbruck.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Innsbruck.

Meer informatie over Innsbruck