top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Salzburg, Oostenrijk

Oostenrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Innsbruck
Oostenrijk
Salzburg
Tirol
Wenen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Salzburg
reisadvies reisadvies Oostenrijk

... meer handige websites

 

Salzburg is de vierde stad van Oostenrijk, een land gelegen in centraal Europa. Salzburg staat vooral bekend als de geboortestad van de wereldberoemde componist Wolfgang Amadeus Mozart. De in het noorden van Oostenrijk gelegen stad is verder rijk aan een grote schat van barokgebouwen. Mede hierdoor staat de gehele binnenstad van Salzburg op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Voor bierliefhebbers is Salzburg ook een geweldige bestemming, want de stad telt meerdere goede brouwerijen die hier natuurlijk hun eigen drinklokalen hebben. Wie Salzburg bezoekt die kan zich prima een dag of twee tot drie vermaken, want hoewel de stad vrij compact is, is er enorm veel te zien en te doen.

Onze tip: schaf een Salzburg Card aan!

Je reist niet naar Salzburg om alleen maar te genieten van schnitzels en bier. In een stad zoals Salzburg wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien en doen. Met de Salzburg Card krijg je gratis eenmalige toegang tot alle hoogtepunten van de stad. Ook ontvang je aantrekkelijke kortingen bij vele culturele evenementen en gereduceerde prijzen bij een groot aantal excursies. Tijdens de geldigheid van de kaart (24, 48 of 72 uur) mag je ook onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer.
Meer weten over de Salzburg Card en direct via internet kopen kan hier.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Salzburg

bezienswaardigheid nummer 1 Dom van Salzburg
De allereerste basiliek van Salzburg werd gerealiseerd in het jaar 774, waarna deze door verwoesting van brand werd vervangen door de huidige Dom van Salzburg in 1611. Met zijn overweldigende uitstraling en de dubbele torens domineert hij een prachtige plaats in de oude stad. Het indrukwekkende interieur met mooie koepel is in barokke stijl aangekleed. Het geheel werd ontworpen door de Italiaanse renaissance-architect Vincenzo Scamozzi en Santino Solari. Het geluid wat de klokkentorens met zeven klokken produceren worden als mooiste van Oostenrijk ervaren.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Benedictijnerabdij St. Peter
In Salzburg wordt dit prachtige klooster de Stift Sankt Peter genoemd. Het is mogelijk het oudste klooster van Oostenrijk. De bijbehorende oude bibliotheek met 800 zeer waardevolle manuscripten wordt tevens ook de oudste van het land genoemd. Het klooster werd gesticht in het jaar 696 om een thuis te bieden voor het zendingswerk in de Alpen. De binnenkant van dit klooster is werkelijk adembenemend. De bibliotheek bijvoorbeeld is van ongekende klasse.
www.stift-stpeter.at
   
bezienswaardigheid nummer 3 Geboortehuis Mozart
Aan de prestigieuze en belangrijke winkelstraat Gertreidegasse, staat het bijzondere geboortehuis van de beroemde componist Mozart. Deze straat, wat tevens onderdeel is van het Hagenauerplatz, was vroeger vooral bewoond door rijke burgers als doktoren, handelaren en ambachtslieden. Aan het begin van de straat staat een huis met klokkentoren. Dit is het huis waar Wolfgang Amadeus Mozart in 1756 voor het eerst het licht zag.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Vesting Hohensalzburg
De met kabelbaan bereikbare vesting Hohensalzburg ligt bovenop de Festungsberg. Het kasteel heeft een breedte van 150 meter en is zeker 250 meter lang. Het behoort hiermee tot één van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. In de “gouden hal en gouden kamers” zijn nog veel van de prinselijke meubels terug te vinden. Vanuit de binnenstad vertrekt er elke 10 minuten een kabelbaan naar de prachtige vesting.
www.bijzondereplaatsen.nl/oostenrijk/hohensalzburg.htm
   
bezienswaardigheid nummer 5 Woonhuis familie Von Trapp
Aan de Traunstraße vind je het huis van de muzikale familie Von Trap uit de Sound of Music. Het beroemde huis heeft wel een bijsmaak omdat hier de SS-leider Heinrich Himmler een aantal jaren heeft gewoond. Tegenwoordig valt het pand onder beheer van de de Villa Trapp Foundation en is het onder andere een bijzondere trouwlocatie.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Slot Mirabel
Onder de prachtige vesting Hohensalzburg ligt en majestueuze tuin. Dit stuk landgoed wordt Slot Mirabel of Schloss Mirabel genoemd. In 1606 werd dit kunstwerk aangelegd door aartsbisschop Wolf Dietrich Raitenau. De tuin is heeft een prachtige verzameling van historische beelden. De meeste beelden zijn mythische figuren als Hercules en Pluton. Het is mogelijk dat sommige delen van het landgoed je bekend voor komen. Hier zijn namelijk een aantal scènes van de Sound of Music opgenomen.

Sound of Music Bustour

Een leuke manier om in de voetsporen van Maria von Trapp te treden is door deel te nemen aan de Sound of Music Bustour. Je bezoekt in een 4 uur durende tocht de Mirabell tuinen, het Gazebo/Hellbrunn Paleis, het Paleis van Leopoldskron, de Nonnberg Abdij en het St. Gilgen/ Wolfgang Meer. Op deze locaties zijn scenes voor The Sound of Music opgenomen. Deze bustour is erg populair, dus vooraf reserveren is aan te raden.
Ga naar de info- en reserveringspagina voor de Sound of Music Bustour

   
bezienswaardigheid nummer 7 De Oude Markt
Midden in het centrum van Salzburg ligt de ruim bemeten Oude Markt. Sinds de 13e eeuw is deze markt het commerciële centrum van de stad. Het plein wordt omringd door een aantal statige panden, waarvan de meesten dateren uit de middeleeuwen. Veel feesten die in de stad worden georganiseerd vinden aan dit plein plaats.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Schloss Hellbrunn
Op een prachtige landgoed aan de zuiderlijke rand van Salzburg ligt het ongelooflijke mooie Schloss Hellbrunn. Dit kasteel en park zijn ontworpen en aangelegd onder leiding van de beroemde Santino Solari, die ook medeverantwoordelijk is voor de eveneens prachtige Dom van Salzburg. Het zeer ruime park heeft een aantal grappige en unieke waterpartijen waarvan sommige zijn verborgen in grotten. Verder vind je verspreid over het park een aantal indrukwekkende beelden uit de 17de eeuw.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Judengasse
Het belangrijkste winkelgebied van de staat vindt plaats bij het bekende Hagenauerplatz welke verloopt in joodse deel van de stad. Hier vind je veel leuke winkels met chocolade, souvenirs en boetieks met modelabels. De smalle straten geven je de herinnering te lopen in een historisch centrum met veel prachtige gevels en verhalen.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Pferdeschwemme
Aan de Kapitelplatz wat ligt tussen de St. Peter Abdij en de Dom van Salzburg liggen twee grote paardenwasplaatsen. Hier werden onder andere de paarden van aartsbisschop Wolf Dietrich gewassen. De bijbehorende stallen en de Pferdeschwemmen zijn ontworpen en gebouwd door Fischer von Erlach.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Salzburg. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Salzburg. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Salzburg:

Salzburg informatie
Salzburg tips
Salzburg voor beginners
alles over Salzburg
beste reistijd voor Salzburg
goedkoop naar Salzburg
waar overnachten in Salzburg

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies