Rusland

Rusland is een ruim bemeten land dat deels in Europa en deels in Azië ligt. Het land kent ook meerdere tijdzones. Inmiddels is Rusland een onafhankelijk land wat geregeerd wordt door een staatshoofd. Maar tot 1918 waren het de tsaren en tsarina’s die het er voor het zeggen hadden. De lange geschiedenis van Rusland kent verschillende periodes waarin oorlogen, communisme, het Sovjetregime, privatiseringen, overheersing en hervormingen een duidelijke stempel hebben gedrukt. Deze veranderingen worden ook duidelijk weerspiegeld in de architectuur en het stadsbeeld zoals wij die vandaag in steden als Moskou, Sint-Petersburg, Vladimir, Jaroslavl, Solovetsky Eilanden en Kizhi kunnen zien. De rijkdom die paleizen, kerken en andere culturele gebouwen uitstralen zijn onmiskenbaar voor de macht wat het land uitstraalt. De meesten zijn inmiddels ingericht als museum of expositie centrum.

Rusland is wat dat betreft een land waar geschiedenis, cultuur, kunst en natuur op boeiende wijze samengaan. Helaas kun je door de uitgestrektheid van het land niet anders dan beperkte keuzes maken. Het is namelijk onmogelijk om op korte alles te kunnen zien. Het onderstaande lijstje vormt daarom een goed begin.

Top 10 bezienswaardigheden van Rusland

1

Rode Plein

Het bekendste plein in Rusland is toch wel het Rode Plein ‘Krasnaja plosjtsjad’ in Moskou. Het wordt door de Russen zelf omschreven als het ‘hart’ van Rusland. De naam ‘Rode Plein’ is een vertaling van het Russische bijvoeglijk naamwoord ‘krasnyj’, wat vroeger mooi betekende. In het modern Russisch betekend het echter ook rood. Aan het ruim bemeten Rode Plein tref je beroemde bezienswaardigheden als het Kremlin, wat als machtscentrum fungeert.

Andere bezienswaardigheden zijn de Pokrovkathedraal uit de zestiende eeuw, het Nationaal Historisch Museum, het monument van volksleiders Minin en Pozjarski, het Lenin mausoleum, winkelcentrum Goem en de Kazankathedraal. Vergeet vooral ook niet om een tocht per metro af te leggen. Nergens ter wereld zijn er zulke mooie metrostations te vinden zoals bijvoorbeeld Komsomolskaja in Moskou.

2

Hermitage

Eén van ’s werelds grootste kunstmusea bevindt zich in de Russische stad Sint-Petersburg. Het Hermitage werd hier omstreeks de tweede helft van de achttiende eeuw opgericht met een verzameling kunst die afkomstig was van Catharina de Grote, tsarina van Rusland. Inmiddels is het Hermitage een kunst- en cultuurhistorisch museum die wereldwijd veel aanzien geniet. Een bezoek aan het Hermitage neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Enige planning is dan ook zeker aan te bevelen.

De meer dan drie miljoen objecten die er tentoongesteld staan, zijn verdeeld over verschillende gebouwen met eindeloos veel kamers, hallen en andere ruimtes die een oppervlakte vormen van zo’n 230 duizend vierkante meter. De te bewonderen kunst omvat onder andere verzamelingen schilderijen, sculpturen, foto’s, documenten, archeologisch materiaal en grafische kunst.

3

Kremlin in Moskou

Op de Borovitski heuvel werd omstreeks de twaalfde eeuw een begin gemaakt met de bouw van een houten fort. Het verdedigingswerk werd mede verantwoordelijk voor de snelle stedelijke groei, waardoor die buiten de eerste stadsmuren begon te vallen. Na het afbreken van deze eerste houten stadsmuur is er een stenen muur gebouwd. Dat wat daarbinnen viel stond bekend als het Kremlin. In de dertiende en veertiende eeuw werd er onder andere een kerk gebouwd en langzaam maar zeker groeide het uit naar de huidige omvang. De functie van het Kremlin is eigenlijk onveranderd gebleven. Nog altijd dient het als bescherming, maar dan meer als machtscentrum om het openbare leven aan te sturen.

Wie het Kremlin bezoekt, dient hier enige tijd voor uit te trekken. Het is namelijk een enorm complex met onder andere de Oespenskikathedraal, de Troitskaja toren, klokkentoren van Ivan de Grote ‘Kolokolnja Ivana Velikogo’, kathedraal van Aartsengel Michaël ‘Sobor sviatogo Archistratiga Michail’, de Verkondigingskathedraal ‘Blagoveschensky sobor’ en de Trinity toren. De Moscow Kremlin Museums bieden je de gelegenheid om kennis te maken met de geschiedenis en cultuur van het land.

4

Baikalmeer

et uitgestrekte Baikalmeer is erg geliefd onder de Russen. Sinds de notering op de werelderfgoedlijst van Unesco is deze populariteit ook buiten Rusland opgemerkt. Dit kristalheldere zoetwatermeer heeft een ongekende diepte van ongeveer zestienhonderd meter en beslaat een oppervlakte van zo’n één-en-dertig-duizend-vijf-honderd vierkante kilometer. Het Baikalmeer of Bajkalmeer bevindt zich in het zuiden, niet ver van de grens met Mongolië. In de directe omgeving van het meer tref je het Nationaal Park Pribajkalski, het Biosfeerreservaat Bargoezinski en Nationaal Park Zabajkalski. Hoewel het water vaak aan de frisse kant is, wordt het tijdens de zomer gretig gebruikt voor het beoefenen van uiteenlopende watersporten.

In de winter is het juist weer uitermate mooi, wanneer de vorst zijn intrede heeft gemaakt. Het contrast met de omliggende bergen is het gehele jaar uitermate aantrekkelijk en daardoor zeer fotogeniek.

5

Tempel van alle Religies

In een buitenwijk van Kazan bevindt zich het stadsdeel wat bekend staat als Staroye Arakchino. Deze bestemming is bekend dankzij de Tempel van alle Religies die door de inmiddels overleden kunstenaar Ildar Khanov is ontworpen. Het kleurrijke religieuze bouwwerk is bedoeld om de religies, waarmee hij dankzij het vele reizen heeft kennisgemaakt, samen te laten komen. Zijn reizen naar India en Tibet zijn met name verantwoordelijk voor zijn latere initiatief. Hoewel hij nooit een opleiding tot architect heeft gevolgd, is zijn ontwerp uiteindelijk uitgegroeid tot zo’n zestien gebouwen.

De Tempel van alle Religies was ten tijde van zijn overlijden in 2013 nog lang niet compleet. Zijn broer, Ilgiz Khanov, nam de taken over en wist het uiteindelijke resultaat te behalen.

6

Paleizencomplex in Peterhof

Omstreeks de zeventiende en begin achttiende eeuw werd er een begin gemaakt aan het paleizencomplex in Peterhof, een voorstad van Sint-Petersburg. Het paleiselijk geheel staat ook wel bekend als het ‘Venetië van het noorden’. De meer dan vierhonderd bruggen overspannen een route over het ruim bemeten landgoed waar eens tsaren en tsarina’s hun wandelingen maakten. Denk hierbij aan Peter de Grote, Peter II Aleksejevitsj, Anna Ivanovna, Elisabeth Petrovna, Charlotte van Pruisen en uiteindelijk de laatste tsaar Nicolaas II Aleksandrovitsj en diens vrouw Alexandra Fjodorovna.

Daarna werd het complex staatsbezit. Heel opvallend aan het paleizencomplex in Peterhof is de harmonie tussen de architectuur en de waterwegen. Het straalt één en al rijkdom en gezag uit.

Bezoekers van het paleizencomplex krijgen sinds 1918 toegang tot de tuinen en meerdere paleizen. Hieronder bevinden zich het Peterhofpaleis, het Mergelpaleis, het paleis van Monplaisir, het Marli paleis, het prachtige Fontein van Simson en nog heel veel meer.

7

Kremlin van Kazan

Het historische fort van Tatarije staat beter bekend als het Kremlin van Kazan. Sinds het jaar 2000 is dit belangrijkste monument van Kazan ook opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco. Het Kazan Kremlin vindt zijn oorsprong in de zestiende eeuw. De kerk en de Annunciatie Kathedraal werden gebouwd door Postnik Yakovlev en Ivan Shiryai. De klok in de toren van de kerk werd pas in de achttiende eeuw toegevoegd. Naast de kerk zijn er nog een aantal regeringsgebouwen, het presidentiële paleis, de Qolşärif-moskee de prachtige Söyembikä toren een tentoonstellingsruimte en het Hermitage-Kazan Exhibition Centre te bezoeken. Deze laatstgenoemde is het ‘Natural History Museum of Tatarstan en tevens onderdeel van het Sint-Petersburg Museum. Voor de liefhebbers is er ook een rondleiding met gids te boeken.

8

St. Isaac's Kathedraal

Eén van de indrukwekkendste bouwwerken in Sint Petersburg is de St. Isaac’s Kathedraal ‘Isaakievsky Sobor’. Dit religieuze bouwwerk is gebouwd in de achttiende eeuw. Ruim veertig jaar werd er over gedaan om van voltooiing te kunnen spreken. Onder de architecten, techneuten en kunstenaars bevonden zich namen als Auguste de Montferrand, William Handyside, Ivan Vitali, Lorenzo Ghiberti, Karl Bryullov, Josef Hermann en Mikhail Lomonosov. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de koepel, die volledig bekleed is met bladgoud, overgoten met grijze verf. In de hoop dat het niet werd opgemerkt.

Het interieur van de St. Isaac’s Kathedraal is buitengewoon prachtig en behoorlijk indrukwekkend te noemen. Met name de kleurrijke koepel, bronzen deuren, vele muurschilderingen, glinsterende mozaïek en andere decoraties geven het geheel een voortreffelijk aanzien. Omdat er in een orthodoxe kerk niet gezeten wordt, zijn er geen banken of stoelen te bespeuren. De oppervlaktes leverden toen plaats aan zo’n veertienduizend gelovigen.

9

Kamtsjatka

Het schiereiland Kamtsjatka is een redelijke bekende toeristische bestemming in het oosten van Rusland. Onder de bezienswaardigheden bevinden zich een aantal vulkanen, waaronder enkele actieven. De bekendste bevinden zich aan de zogenoemde ‘Pacific Ring of Fire’. Maar ook kent Kamtsjatka prachtige baaien, natuurparken, havensteden als Petropavlovsk-Kamtsjatski en vele bergen.

De meeste bezoekers van Kamtsjatka brengen een bezoek aan de Avatsjinskaja Sopka vulkaan, de Geiservallei in het natuurreservaat Kronotski, de Musnovsky vulkaan en het Koerilenmeer waar duizenden beren zich ophouden. In de periode tussen half juli en september zijn de beren vooral actief met het jagen op zalm. Op het schiereiland Kamtsjatka zijn ook nog enkele traditionele rendierhouders te bezoeken. Hun manier van leven bestaat voornamelijk uit het jagen op vis, verzamelen van wilde planten en inmiddels het toerisme.

10

Trans-Siberië-Express

Eén van ’s werelds bekendste treinreizen is toch wel de Trans-Siberië-Express. Deze treinreis is in ieder geval met zijn 9287 kilometer de langste treinreis ter wereld. De inmiddels wereldberoemde treinreis is met name te danken aan tsaar Alexander III. Zijn idee voor een treinverbinding tussen Moskou en Vladivostok werd omstreeks 1916 werkelijkheid.

De Trans-Siberië-Express kent inmiddels vier hoofdroutes. Er loopt een route van Moskou naar Vladivostok, één van Moskou naar Beijing, één van Moskou via Ulaan Baatar naar Beijing en één van Moskou via het Baikalmeer naar Vladivostok. De routes naar Beijing staan ook wel bekend als Trans Siberië Express, Trans Mantsjoerije Express of Trans Baikel Express. Tot aan Kasnoyarsk gaan de routes hetzelfde, daarna lopen de vier routes uiteen. Omdat de routes meerdere dagen beslaan zijn er ook bedden aanwezig in de treincoupés. Een reservering vooraf is zeker aan te bevelen.

Top 10's van plaatsen in Rusland

Meer informatie over Rusland