Slovenië

Slovenië grenst aan maar liefst vier landen, namelijk Oostenrijk, Italië, Kroatië en Hongarije. Maar het ligt ook direct aan de Adriatische Zee. Voor een klein deel weliswaar. Slovenië kent namelijk drie havensteden. Koper, Piran en Izola zijn alle drie gelegen aan de Adriatische Zee. Zowel de steden en dorpen als de soms ruige natuur van Slovenië zijn allen toeristische attracties. De grootste steden zijn de hoofdstad Ljubljana en Maribor.

Onder de bezienswaardigheden van het land bevinden zich indrukwekkende natuurparken, waterpartijen, grottenstelsels, kastelen, en historische architectuur. Wanneer je sportief bent aangelegd, kun je je ook uitermate goed vermaken in Slovenië. Tijdens de wintermaanden kun je skiën of andere wintersporten beoefenen in bijvoorbeeld Kranjska Gora. Verschillende biking trails wijzen je de weg voor uiteenlopende fietsavonturen. En wandelaars en bergbeklimmers kunnen uitstekend uit de voeten op plekken als Via Alpina en routes met namen als ‘the Red Trail’ en ‘European Long Distance path’.

Het veelzijdige Slovenië heeft inmiddels heel wat harten veroverd als vakantiebestemming binnen Europa. De top 10 bezienswaardigheden van Slovenië laat je zien wat je er allemaal kunt zien en doen.

Top 10 bezienswaardigheden van Slovenië

1

Meer van Bled

Het Sloveense meer ‘Blejsko jezero’ is erg populair bij zowel de toeristen als de inwoners zelf. Het fotogenieke meer is erg bijzonder omdat er een klein eilandje in ligt met daarop de huidige zeventiende-eeuwse gotische Maria Hemelvaartskerk ‘Cerkev Maijinega vnebovzetja’ en gebouwen als Puščavica, Proštija en Mežnarija. Allemaal gebouwen waar priesters, pelgrims en andere gelovigen konden verblijven. Met een traditionele ‘pletna’ boot is het eiland te bereiken. Het Meer van Bled ligt op de grens van het Triglav Nationale Park en is behoorlijk groot van afmeting. Tijdens de zomermaanden worden er regelmatig internationale roei- en zeilwedstrijden georganiseerd.

2

Ljubljana

Als hoofdstad van Slovenië speelt de stad Ljubljana een belangrijke rol. De veelzijdige stad heeft een oud centrum waarin veel moderne gebouwen hun intrede hebben gedaan. Behalve barokke, art nouveau en Romeinse invloeden zijn er ook een aantal hedendaagse bouwwerken die er zeker niet misstaan. Vanuit het kasteel ‘Ljubljanski Grad’ kijk je neer op het karakteristieke centrum van de stad, de bruggen, Het Tivoli park, het paleis ‘Škofijski Dvorec’ en de Ljubljanica rivier. Het middeleeuwse kasteel is herkenbaar aan de vierkante toren met daarop de vlag van de stad Ljubljana.

3

Vintgar Kloof

De prachtige Blejski Vintgar is een kloof in de regio Gorenjska, nabij de plaats Bled. De ruim anderhalve kilometer lange kloof heeft een haast feeërieke uitstraling. Dit komt door het schitterende kleurenpalet wat is ontstaan door de begroeiing, het water en de houten wandelbrug. Helemaal wanneer de zon door de kloof binnenstroomt lijkt er iets magisch te ontstaan. De Radovna rivier stroomt ongestoord door dit gebied wat inmiddels ook een aantal watervallen en stroomversnellingen kent. De wandeling langs de Vintgar Kloof loopt via Bled richting Podhorn. Sinds 1893 is de Vintgarkloof opengesteld voor het publiek.

4

Predjama Burcht

De grotburcht ‘Predjamski grad’ in het zuidwesten van Slovenië, is een kasteel uit de twaalfde eeuw. De Predjamaburcht is gebouwd tegen een rotspartij waardoor het behoorlijk verscholen ligt. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het kasteel te bezoeken als museum. Je kunt er genieten van archeologische collecties, wapens, oude meubels en natuurlijk een prachtig uitzicht. In de zomer wordt hier elk jaar het riddertoernooi Erazem gehouden. Ouden tijden herleven dan alsof het gisteren was.

5

Grotten van Skocjan

De grotten van Škocjan zijn een spannend uitje voor groot en klein. De grotten met daarin de Reka Rivier liggen in het nationale park Škocjanske jame in Slovenië. Ze behoren sinds 1986 tot Unesco’s culturele wereld erfgoederen. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat er al in de prehistorie hier mensen woonden. Nu is het vooral een habitat voor vogels en vleermuizen. De beste periode om de grotten te bezoeken zijn tussen januari en maart.

6

Nationaal Museum Slovenië

In Ljubljana is het Nationaal Museum te bezoeken. Dit ‘Narodni muzej Slovenije’ biedt je de kans om alles over het land te weten te komen. Het museum werd omstreeks 1821 opgericht en vormt nu samen met het Natuurhistorisch Museum een waardevolle plek in het centrum van de stad. In het Nationaal Museum Slovenië kun een muntencollectie bewonderen, zijn er verschillende vondsten uit de Romeinse tijd tentoongesteld en is er zelfs een Egyptische mummie van dichtbij te bezichtigen.

7

Tolmin kloof

In de omgeving van de stad Tolmin is de rivierkloof Korita Tolminke te bewonderen. Deze Tolmin kloof is iets minder spectaculair dan de Vintgarkloof, maar zeker de moeite van een bezoekje waard. Als onderdeel van het Triglav National Park trekt de Tolmin kloof dagelijks vele bezoekers.

De kloof is ontstaan door de jarenlange stroming van de Tolminka en de Zadlaščica. De met mos bekleedde wanden tekenen prachtig af tegen de donkere rotspartijen en het turquoise water. De Tolmin kloof is ongeveer tweehonderd meter lang. In de nabije omgeving is tevens een warmwaterbron te bezoeken.

8

Lippizaner hofstoeterij

Al sinds de Habsburger monarchie zijn de Lippizaner paarden erg populair. Meestal betreffen het schimmels in plaats van ander kleuren paarden. De Lippizaner hofstoeterij in Lipica is dan ook erg in trek bij paardenliefhebbers. De Lippizaner hofstoeterij is opgericht door Karel II van Oostenrijk. Veel van de paarden werden destijds gefokt om zijn hof in Graz aan te vullen. Uiteindelijk heeft de hofstoeterij de titel hofleverancier verkregen. Ook nu heeft de Lippizaner hofstoeterij nog veel naam en faam in de wereld van rij en koets paardenfokkers. In het Lipizzaner Museum Lipikum kom je alles te weten over de geschiedenis van het ras en fokkerij.

9

Grotten van Postojna

In het zuidwesten van Slovenië bij de plaats Postojna kun je een spannende tocht door een grottenstelsel maken. Onder leiding van een gids ga je deels met een treintje en deels al wandelend op pad om de tunnels, kamers en passages van de grotten van Postojna te verkennen. De tours duren ongeveer anderhalf uur. Onderweg kom je allerlei natuurlijk gevormde sculpturen tegen en in de spaghetti hal, de witte hal en de rode hal zijn bizar gevormde stalactieten en stalagmieten te bewonderen.

10

Maribor

Op ongeveer twintig kilometer van de grens met Oostenrijk ligt de Sloveense stad Maribor. Het centrum van Maribor kenmerkt zich met het kasteel van Maribor uit de vijftiende eeuw, de watertoren, de Mariazuil aan het Glavni plein, het theater SNG Maribor en de vele heerlijke lokale wijnen die je er kunt nuttigen. Als universiteitsstad heeft Maribor een zeer gezellig centrum met leuke horeca, goede restaurants en uiteenlopende winkels.

Het leukste en drukst bezochte festival van Slovenië bevindt zich eveneens in de stad Maribor. Dit twee weken durende Festival Lent is een internationaal intercultureel festival wat elk jaar begint in juni. Traditioneel wordt dit evenement afgesloten met flink wat vuurwerk.

Meer informatie over Slovenië