Tanzania

In het prachtige Afrikaanse land Tanzania kun je fantastisch vakanties vieren, van indrukwekkende safari’s tot heerlijke strandvakanties. Tanzania wordt in het noorden begrenst door Kenia, in het oosten door de Indische Oceaan, in zuiden door Mozambique en in het westen door Congo. Veel toeristen worden naar de westkust van Tanzania getrokken, omdat je daar het meest kunt genieten van de azuurblauwe zee, de mooie stranden en eilanden zoals Zanzibar.

De vele natuurgeheimen en indrukwekkende nationale parken als Serengeti, Trangire en Selous liggen meer in het noordelijke en westelijke deel van Tanzania. Maar ook elders in dit Afrikaanse land kun je intrigerende landschappen en wildleven ontdekken. Tanzania is bij uitstek een bestemming voor uiteenlopende safari’s, lange wandelingen of als duikbestemming. Het maritieme leven biedt namelijk een verrassend kleurenpalet op de bodem van de Indische Oceaan. Al nippend van een heerlijk verkoelend drankje, kun je ‘s avonds lekker bijkomen in één van de luxe lodges en vakantieresorts die Tanzania rijk is.

Top 10 bezienswaardigheden van Tanzania

1

Serengeti

Het indrukwekkende natuurpark Serengeti ligt in het oosten van Afrika, op de grens met Kenia. National Park Serengeti werd in 1913 ontdekt door Stewart Edward White. Volgens hem was het het paradijs. De oorspronkelijke bewoners ‘de Masaï’, noemen het niet voor niets ‘de plaats waar het land doorloopt in eindeloze vlakten’. De uitgestrekte heuvels, groene savannes en bosrijke gebieden worden rijkelijk bezocht tijdens de migratie die elk jaar tussen mei en juli plaatsvindt. Tijdens deze trek komen vele dieren naar Serengeti, omdat de rest van de omgeving droog en dor is. De Serengeti migratie behoort zelfs tot één van de zeven wonderen van Afrika.

2

Kilimanjaro

Op menig ‘bucket-list’ staat de beklimming van de Kilimanjaro hoog bovenaan. Deze monsterachtige beproeving is dan ook een behoorlijke uitdaging, maar wel met een spectaculaire beloning. De slapende vulkaan, de Kilimanjaro, is de hoogste berg van Afrika. Om de Kilimanjaro te beklimmen, moet je van goede huizen komen. De tocht begint namelijk in de tropen en eindigt in de sneeuw. Behalve een goede conditie is een juiste uitrusting van levensbelang. Er zijn zo’n zes verschillende routes te volgens. De meest uitgebreide route duurt zo’n zes tot acht dagen. De hoogste piek van de Kilimanjaro ligt bij Uhuru Peak op 5895 meter hoogte. De Kilimanjaro is onderdeel van het nationale park Kilimanjaro, wat vlakbij de plaats Moshi is gelegen.

3

Ngorongoro

De vulkanische caldera Ngorongoro is een groot vruchtbaar landschap in het Arusha gebied van Tanzania. Als onderdeel van de ‘Ngorongoro Conservation Area’ staat het zelfs op de lijst van Unesco’s werelderfgoederen. In het midden van de ruim twintig kilometer brede en zeshonderd meter diepe krater, ligt een zoutmeer wat veel diersoorten aantrekt. In Ngorongoro leven dan ook grote populaties gnoes, zwarte neushoorns, leeuwen, jachtluipaarden, olifanten en nijlpaarden. In de omgeving wonen traditionele Masaï, die de Ngorongoro krater regelmatig met hun kuddes bezoeken. Er zijn verschillende safaritochten af te leggen naar het Ngorongoro gebied.

De Ngorongoro-krater in één dag

Wil je lezen en vooral zien hoe een dag in de Ngorongoro-krater er uit kan zien? het populaire blog in12uur.nl heeft een prachtige reportage gepubliceerd waarin zij een dagsafari in de Ngorongoro-krater beschrijven. Het verhaal ‘Afdaling in de Ngorongoro-krater‘ is geschreven met een duidelijke tijdlijn en voorzien van veel schitterende foto’s die het verhaal visualiseren.

4

Zanzibar

Op het oostelijk gelegen eiland Zanzibar in Tanzania kun je voortreffelijk genieten van een welverdiende vakantie. Het eiland in de Indische Oceaan staat namelijk bekend om zijn prachtige stranden, de azuurblauwe zee, perfecte duiklocaties en historische plaatsen als Stonetown. In het grotendeels autovrije centrum van Stone Town tref je een bonte verzameling van architectuur. De verschillende invloeden uit de Indische, Arabische, Europese en Perzische cultuur zijn duidelijk zichtbaar.

Zanzibar en de nabij gelegen eilanden Pemba en Mafia staan wereldwijd bekend als eilanden van de specerijen. Al vroeg in de geschiedenis kwam men naar Zanzibar om de kruiden nootmuskaat, peper, kruidnagel en kaneel. Tegenwoordig is het toerisme een grotere bron van inkomsten. Andere leuke plekken op Zanzibar zijn: Nungwi, Matemwe, Jambiani, Bafamoyo, Kendwa en Kiwengwa.

5

Trangire National Park

In het noordoostelijk gelegen Trangire National Park kun je – zeker tijdens het droge seizoen – vele diersoorten ontdekken. Door het bijna drieduizend hectare tellende Trangire park stroomt namelijk de Tarangire rivier, waar veel dieren hun stop maken. Daarnaast heeft het overwegend groene landschap veel voedsel te bieden aan grazers. In het park tref behalve olifanten, leeuwen, giraffen en apen ook een diversiteit aan vogels.

6

Selous

Het nationale park ‘Selous Game Reserve’ is vernoemd naar de Britse jager en natuurbeschermer Frederick Selous. Deze ontdekte op zijn negentiende de pracht en natuurlijke rijkdom van Afrika. Hij wist zichzelf als blanke man in te burgeren bij volksstammen en kon zo zijn etnologische werkzaamheden voortzetten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is hij als kapitein van het Britse leger gestorven en ligt hij begraven onder een tamarinde boom in Selous Game Reserve. Het Selous park wordt vooral bezocht om de grote aantallen wild die er te spotten zijn, de jacht mogelijkheden, warmwaterbronnen en om de prachtige landschappen en meren te bewonderen. De meeste safari’s naar het Selous National Park beginnen in de oostelijk gelegen stad Der es Salaam.

7

Ruaha National Park

Naast de parken Serengeti en Selous is ook het Ruaha National Park een aanbeveling waard. Ruaha National Park ligt vlak bij de door Duitsers gestichte plaats Iringa. In het Ruaha park stroomt de ‘Great Ruaha River’, waardoor het veel bezocht wordt door dieren als olifanten, neushoorns en vele vogelsoorten. De watervallen van deze rivier zijn spectaculair te noemen. Helaas komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat ook deze rivier soms enige tijd droog ligt. Het Nationale Park Ruaha werd opgericht in 1910 en droeg destijds de naam ‘Saba Game Reserve’.

8

Pemba

Het overwegend groene en minder toeristische eiland Pemba staat samen met Zanzibar en Mafia bekend om de kruiden en als duiklocatie. De onderwaterwereld met veel koraal en een diversiteit aan leven is zeer indrukwekkend te noemen. De meest bekende plaatsen van Pemba zijn: Chake-Chake, Wete en Mkoani. In vergelijking met Zanzibar is het eiland Pemba een stuk rustiger en authentieker. Hierdoor kun je op veel plekken nog het ‘echte Afrika’ ontdekking in al haar schoonheid.

9

Lake Manyara National Park

Op de grens tussen de regio’s Arusha en Manyara ligt het Nationale Park Lake Manyara. Opmerkelijke bewoners van dit park zijn de grote aantallen roze flamingo’s. Zij zoeken tijdens het natte seizoen graag het gebied rondom het meer Lake Manyara op.

Volgens de schrijver Ernest Hemingway is dit het mooiste meer van Afrika. Het beschermde Lake Manyara National Park is een thuis voor luipaarden en leeuwen die er jagen op giraffen, apen, gazellen, nijlpaarden en ander levend wild. Meerdere malen kun je hier de leeuwen zien luieren in de bomen. Het zijn namelijk uitstekende boomklimmers.

10

Mbudya Island

Ten noorden van de stad Dar es Salaam bevindt zich het Mbudya eiland. Regelmatig vertrekken er toeristen vanaf Kunduchi of Dar es Salaam voor een dagexcursie naar Mbudya. De omgeving is geliefd bij snorkelaars, rustzoekers, wandelaars en zonaanbidders. Aan het strand kun je heerlijke verse vis eten, al dan niet geserveerd met friet.

Top 10's van plaatsen in Tanzania

Meer informatie over Tanzania