Tanzania Zanzibar

Zanzibar

Zanzibar is een groot eiland voor de kust van Tanzania. Het eiland is de laatste jaren een steeds populairder wordende winterzonbestemming aan het worden. Dit is niet zo gek als je bedenkt dat je er het hele jaar verzekerd van goed weer. Temperaturen onder de dertig graden Celsius zijn er zeldzaam. Combineer dit met de vriendelijke en behulpzame bevolking van het land, de prachtige witte stranden en de uitstekende snorkel en duikspots en je hebt de perfecte vakantiebestemming.

Wil je meer dan alleen een zon-, zee- en strandvakantie dan is er op Zanzibar meer dan genoeg te zien en te doen. Met name de hoofdstad Stone Town, Prison Island en Jozani national park zijn echte aanraders.
De meeste toeristen kiezen echter voor een relaxte vakantie met één of twee uitstapjes op één van de resorts die er op het eiland te vinden zijn. Er zijn overal op het eiland prachtige zandstranden te vinden. Je moet er rekening mee houden dat er een groot verschil is tussen eb en vloed waardoor je bij eb soms enkele honderden meters moet lopen om bij de oceaan te komen. Tijdens deze wandelingen heb je kans om prachtige zeesterren en andere felgekleurde dieren tegen te komen.

Top 10 bezienswaardigheden van Zanzibar

1

Stone Town

De grootste en belangrijkste stad op het eiland is Zanzibar-stad. Deze stad valt grofweg in twee stukken te delen: New Town en Stone Town. Als toerist zal je hoogstwaarschijnlijk alleen in Stone Town komen. Dit historische deel van de stad is in zijn geheel opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Stone Town dankt zijn naam aan het feit dat alle huizen er gebouwd zijn van koraalsteen. In Stone Town vind je allerlei leuke winkeltjes, terrassen, hotels en markten. Het is dan ook een must see tijdens je vakantie op Zanzibar.

2

Jozani National Park

Het Jozani National Park is het enige nationale park van Zanzibar en tevens één van de weinige plaatsen op het eiland waar je nog echte jungle vindt. Dit overigens niet in het deel wat opengesteld is voor toeristen. Wat je er wel ziet zijn Zanzibarfranjeapen. Deze inheemse diersoorten komen alleen in dit bos voor. Ze zijn vrij gemakkelijk te herkennen aan hun zwart, wit en bruine vacht. De aapjes zijn zo gewend aan mensen dat ze zich gewillig laten fotograferen.

In de bossen leven verder nog enkele kleine herten, katachtige en aapjes. Deze laten zich jammer genoeg maar zelden zien.

3

Prison Island

Prison Island is een prachtig klein eilandje voor de kust van Zanzibar. Het eiland dank zijn naam aan de Portugese gevangenis die op het eiland te vinden is. Deze gevangenis is echter nooit echt in gebruik genomen omdat de Portugezen er tijdens de bouw achter kwamen hoe mooi het eiland was en het zonde was om er gevangen op te zetten. Wel lieten er een prachtig huis bouwen voor de toenmalige gouverneur.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Prison Island is de schildpaddenopvang. Deze schildpadden komen oorspronkelijk vanuit de Seychellen, maar wonen al vele jaren op dit eiland.

4

Mercury House

The Mercury House in Stone Town is het huis waar de zanger van Queen – Freddy Mercury – geboren is en de eerste jaren van zijn leven heeft doorgebracht. Het huis is te vinden aan de Kenyatta road. Veel is er echter niet te zien. Waar je iets van een museum zou verwachten blijkt gewoon een flat te zijn. Alleen twee displays en een gouden bordje boven de deur markeren het geboortehuis van de voormalig frontman van Queen.

5

Old Fort

The Old Fort is te vinden midden in het historische centrum van de stad Stone Town. Het fort is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw om de stad te beschermen tegen aanvallen van de Portugezen. Jammer genoeg voor de toenmalige Omaanse overheerser bleek dit niet genoeg te zijn en wisten de Portugezen het eiland toch te veroveren. Vandaag de dag is het fort in gebruik als restaurant winkelruimte en worden er op de binnenplaats met regelmaat concerten en evenementen gehouden.

6

Paleis van de Sultan

Het paleis van de Sultan is één van de bekendste bezienswaardigheden in de hoofdstad Stone Town. Het paleis is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw nadat het vorige paleis tijdens de revolutie werd beschadigd. In het huidige paleis is tegenwoordig een museum gevestigd.

De collectie van het museum is niet heel erg indrukwekkend, maar de gids kan er leuk over vertellen en de uitzichten vanaf de balkons zijn schitterend. Leuk om te zien is dat er op de begane grond schilderijen van de Oostenrijkse vorsten Elisabeth van Beieren, beter bekend als Sissi en haar man Keizer Frans Jozef de Eerste.

7

Duiken en snorkelen

Zanzibar staat bekend als één van de mooiste duik en snorkelplaatsen ter wereld. Voor de kust van het eiland liggen op meerdere plaatsen nog prachtige onaangetaste koralen in prachtige kleuren. Tussen de koralen kom je allerlei prachtige grote en kleine visjes tegen. Je doet er goed aan om een klein onderwatercameraatje mee te nemen zodat je al deze schitterende kleuren vast kunt leggen. Als je geluk hebt, kun je er zelfs oog in oog staan met een zeeschildpad.

8

Kruidentuinen

Niet het toerisme, maar de handel in kruiden en specerijen is de belangrijkste vorm van inkomsten voor het merendeel van de inwoners van Zanzibar. In de zogenaamde Spice Gardens kan je als toerist alles te weten komen over de verschillende kruiden en vruchten die er op Zanzibar verbouwd worden. Tijdens je rondleiding door de kruidentuin, mag je alle kruiden proeven, ruiken en voelen. De rondleiding wordt afgesloten met een fruitproeverij. Alle soorten fruit die er verbouwd krijg je proeven.

9

Coral Cave

De Coral Cave van Zanzibar is volgens sommige onderzoekers de plaats waar de eerste bewoners van het eiland in de buurt moeten hebben gewoond. Het water in de grot deed dienst als drinkwater en de grot zorgde tevens voor de nodige beschutting tegen gevaren van buitenaf. Tegenwoordig is de grot een toeristische bezienswaardigheid. De grot is te vinden twintig kilometer ten noorden van de hoofdstad Stone Town.

10

Markt van Stone Town

De markt van Stone Town is een leuke bezienswaardigheid binnen de hoofdstad van Zanzibar. Op deze kleurrijke markt doen de inwoners van de stad hun boodschappen. De ene toerist durft na het bezoeken van deze markt niets meer te eten op het eiland, terwijl de andere bezoeker op de markt van alles loopt te proeven en te kopen. Met name de overdekte vlees- en vismarkt is voor de meeste toeristen iets te veel van het goede. De lucht die hier hangt, zal nog lang in je herinnering blijven. De andere delen van de markt zijn een stuk toegankelijker en erg leuk om over heen te lopen.

Vakantie naar Zanzibar boeken

Wil je een vakantie naar Zanzibar boeken? Kijk dan eens naar het aanbod van Tui.nl op Zanzibar. Boek je je Zanzibar-vakantiebij Tui? Dan is er op Zanzibar Nederlandssprekende reisleiding aanwezig.

Meer informatie over Zanzibar