Uruguay

Het zuidoostelijk in Zuid-Amerika gelegen Uruguay is een relatief klein land binnen het continent. Het ligt vlak bij de Argentijnse stad Buenos Aires, aan de Atlantische Oceaan. Dit land van de ‘gaucho’s’ staat bekend om de heerlijke hompen vlees die vaker wel dan niet op een met hout gestookte barbecue worden bereid. Uruguay heeft naast een overweldigend mooie natuur ook heerlijke stranden en leuke steden die zeker een aanbeveling waard zijn. De hoofdstad Montevideo is bijvoorbeeld erg populair om het fraaie strand, de goede restaurants en de afwisselende architectuur. Maar ook plaatsen als Colonia del Sacramento, Punta del Diablo, Salto, Cabo Polonio, het chique Punta del Este en de industriële stad Fray Bentos verdienen een bezoek.

Wat veel mensen niet weten, is dat Uruguay hoog in het rijtje van grootste wijnproducent van Zuid-Amerika staat. Met name de zuid- en oostkant van Uruguay tellen bijzonder veel wijnhuizen. Een veel voorkomende druivensoort is de blauwe Tannat. Tussen de landen Brazilië en Argentinië wordt Uruguay gemakkelijk over het hoofd gezien. Het rijtje met belangrijksyte bezienswaardigheden van Uruguay laat echter zien dat dat geheel onterecht is.

Top 10 bezienswaardigheden van Uruguay

1

Montevideo

De top 10 bezienswaardigheden van Uruguay start met Montevideo. Deze hoofdstad van Uruguay is een uitstekend beginpunt voor een rondreis door Uruguay of Zuid-Amerika. De stad heeft een historisch centrum (Ciudad Vieja) waar je veel verschillende architectuur, monumenten en symbolen van de stad tegenkomt. Met name rondom Plaze Independencia, Avenida 18 de Julio en in de omgeving van de haven zijn veel mooie plekken te ontdekken.

De meeste bezienswaardigheden die in Montevideo bezocht worden zijn: Estadio Centenario, Palacio Municipal, Mercado del Puerto, Palacio Legislativo, Palacio Salvo en Playa Pocitos. De dag sluit je vervolgens af met een wandeling over de Rambla, waarbij je langzaam de zon in de zee ziet zakken.

2

Colonia del Sacramento

Met een wandeling door het prachtige Colonia del Sacramento, word je je al snel bewust van de Portugese invloeden. Colonia del Sacramento werd namelijk omstreeks 1680 gesticht door Portugezen. Het is de oudste stad van Uruguay en daarom heeft het heel veel cultuur en historie te bieden. De meest waardevolle onderdelen van de stad staan inmiddels op de lijst van UNESCO-werelderfgoederen. Een groot deel van het centrum en de stadsmuur zijn gerestaureerd aan het eind van de twintigste eeuw.

Het meest fraai zijn de Santíssimo Sacramento Basilica uit de zeventiende eeuw en het museum ‘Museo Portugués’. Verder zijn er erg leuke creatieve winkeltjes te vinden en kun je de vuurtoren beklimmen. Een andere opvallende verschijning van Colonia del Sacramento zijn de oude auto’s die je op verschillende plaatsen tegenkomt.

3

Punta del Este

Het schiereiland Punte del Este is een leuke toeristische bestemming in Uruguay. Punte del Este heeft veel luxe jachten, chique hotels en resorts die een grote aantrekkingskracht hebben op toeristen en de lokale bevolking die er een zomerhuis hebben. Het Playa El Emir strand en La Bara worden overdag goed bezocht. En wanneer de avond valt zijn er vooral veel jongeren te bespeuren. De stad zelf kenmerkt zich met veel hoogbouw en moderne bouwwerken die de oorspronkelijke koloniale architectuur steeds verder terug dringen. De meeste winkels zijn rondom de Avenida Gorlero gelegen. Hier bevinden zich tevens leuke restaurants en casino’s.

4

Casapueblo

Niet zo heel vaak wordt een hotel beschreven als een bezienswaardigheid. Het Casapueblo hotel in Punta Ballena is wel zo’n hotel. Het complex is oorspronkelijk gebouwd als woon- en werkverblijf van kunstenaar Carlos Páez Vilaró. Hijzelf is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering, die maar liefst zesendertig jaar van zijn leven besloeg. Uiteindelijk is Páez Vilaró er in 2014 overleden. Casapueblo is nu groot wit complex met daarin een kunstgalerij, een museum over Carlos Páez Vilaró, een restaurant en dus een hotel.

5

Punta del Diablo

Het dorpje Punta del Diablo is een rustig dorp vlak bij de Braziliaans grens. Punta del Diablo wordt vooral bezocht door watersportliefhebbers, wandelaars, vogelspotters en rustzoekers. De omgeving leent zich bijvoorbeeld zeer goed voor het maken van mooie wandelingen, om te surfen of gewoon te genieten van de rust. De meest populaire stranden zijn Playa Los Botos en La Viuda. Cultuurzoekers kunnen Fortaleza de Santa Teresa bezoeken en wandelaars kunnen een park als Parque Nacional Santa Teresa waarschijnlijk zeer waarderen.

6

Nationaal Park Santa Teresa

Het prachtige groene park ‘Parque Nacional Santa Teresa’ is gelegen ten noorden van Punta del Diablo. Het park wordt gebruikt als recreatiegebied, door het leger om er vliegtuigen te laten landen en als natuurpark. In het Santa Teresa park zijn uiteenlopende plantensoorten, kruiden en dieren te ontdekken. Maar ook de stranden en de duinen worden er gewaardeerd. Het achttiende-eeuwse fort op de heuvel is tegenwoordig ingericht als museum.

7

Monumento al Ahogado

Sommige mensen zullen raar opkijken als ze het strand Playa Brava in Punta del Este betreden. Vanaf een afstand kun je er namelijk vier vingertoppen en een duim herkennen die meters hoog boven het zand uitsteken. Het betreft hier echter een sculptuur ‘Mano de Punte del Este’ van de Chileense kunstenaar Mario Irarrázabal. Zijn idee werd in 1982 tijdens een wedstrijd voor moderne beeldhouwkunst in de openlucht gepresenteerd. Het verbeeld de hand van iemand die verdrinkt. Vandaar de naam Monumento al Aohogado ‘Monument voor de Verdronken’. Nu vandaag is Mano de Punte del Este een symbool van de stad Punta del Este en een van de meest gefotografeerde bouwwerken.

8

Isla de Lobos

Het kleine rotsachtige eiland Isla de Lobos ligt op minder dan tien kilometer uit de kust van Uruguay. Om precies te zijn, ten zuid-oosten van het schiereiland Punta del Este. De naam ‘eiland van de wolven’ is afkomstig uit het feit dat er tot 1992 op Isla de Lobos een wolven kolonie bestond. Isla de Lobos telt ongeveer éénenveertig hectare en heeft sinds 1906 een eigen vuurtoren. Op het voormalige wolveneiland is verder niet heel veel te doen. Sinds deze dieren er zijn verdwenen is het vooral een natuurgebied geworden waar zeeleeuwen en vogels graag vertoeven.

9

José Ignacio

Het voormalige vissersdorpje José Ignacio is tegenwoordig vooral een plek waar men gezien wil worden. De plaats is al enkele jaren een begrip in de fashionscene en bij mensen die zich graag tussen de jetset begeven. Het kan dan ook niet anders dan dat je hier erg luxe accommodaties kunt vinden voor wie iets meer dan gemiddeld te besteden heeft. Van een rustig vissersdorpje is dan ook eigenlijk niet meer te spreken. Late lunches en middernacht diners zijn hier nu een manier van leven geworden. En wanneer de muziek iets harder speelt, ontstaat er vanzelf een feestje.

10

Laguna del Sauce

Op een klein vijftien kilometer van Punta del Este ligt de prachtige Laguna del Sauce. De uit zoetwater bestaande lagune is tussen de zes en veertien meter diep. De Lagune del Sauce wordt veelal bezocht door surfers, kanoërs en vissers. Motor aangedreven boten zijn niet toegestaan, dus er heerst veelal rust. In de buurt is tevens het nudistenstrand Playa Chihuahua gelegen.

Meer informatie over Uruguay