Australië Melbourne

Melbourne

Melbourne is een van de meest leefbare steden ter wereld. Deze in het zuiden van Australië gelegen stad wordt als de kunst- en cultuurhoofdstad van Australië beschouwd. De stad Melbourne is met recht bijzonder te noemen. Met name de mix van oude koloniale in renaissancestijl opgetrokken oude panden, victoriaanse rijtjeshuizen en de strakke vormgegeven woontorens of kantoorpanden op de achtergrond is een plaatje om te zien. De stad bruist van het leven en er is voor iedereen wat te doen. De kleinsten vermaken zich in het Luna Park en andere ontdekken de stad met het bezoeken van de vele theaters, een cricket wedstrijd, cafés, stadsparken, musea en misschien zelfs een stadswandeling.

Het strand van Melbourne leent zich prima voor een dag relaxen na het drukke stadsleven te hebben opgesnoven. Sowieso is het rondom de baai van Port Phillip heerlijk om te vertoeven. De kleurige skyline van de stad is ‘s avonds oprecht sensationeel te noemen. Hiervoor lenen de uitkijkplatforms van de twee hoogste torens zich prima.

Melbourne heeft voldoende te bieden om je enkele dagen prima te vermaken. De top 10 bezienswaardigheden van Melbourne laat je zien wat deze Australische stad allemaal in huis heeft.

Top 10 bezienswaardigheden van Melbourne

1

Federation Square

Het bruisendste en belangrijke plein voor zowel de toeristen als de inwoners is de Federation Square. Hier is het een komen en gaan van mensen die vertier zoeken in de vorm van theater, restaurants, musea, gezellige bars of om te winkelen. Dit culturele hart van de stad Melbourne is voor vele een ontmoetingsplek of de start van vele wandeltochten of andere excursies.

De verscheidenheid aan architectuur is wonderlijk. Het opvallendste gebouw is dat van de SBS Studio’s. Het wordt ook wel het Alfred Deakin Building genoemd.

2

Centre Place

Centre Place is een steeg en voetgangersgebied in Melbourne. Het loopt van Flinders Lane naar Collins Street, tussen Elizabeth Street en Swanston Street. De laan is beroemd om zijn levendige bars, cafés, restaurants en boetieks. Er staan ook enkele van Melbourne’s bekendste voorbeelden van straatkunst en graffiti en het gebied is gebruikt in toeristische campagnes voor de stad.

Centre Place is gelegen binnen het oorspronkelijke Hoddle Grid waarop de straten van Melbourne werden ontworpen. Het is een belangrijke doorgangsweg voor voetgangers geworden. Vanaf Flinders Street Station is het gebruikelijk om via de ondergrondse Campbell Arcade naar Degraves Street te lopen, en dan via Centre Place naar de Centreway Arcade om Collins Street te bereiken. Deze vormt een gedeeltelijk overdekte route door kunstruimtes, cafés, winkels en iconische lanen.

De weer tot leven gebrachte laan werd vervolgens populair bij het winkelend publiek. Ook nabijgelegen winkeliers en bedrijven hebben het gebied omarmd.

3

Shrine of Remembrance

De Shrine of Remembrance is een herdenkingsmonument dat is gebouwd tussen 1928 en 1934. Met het Shrine of Remembrance gebouw wil men de herinnering in leven houden over de periode tijden en na de Eerste Wereldoorlog die woedde tussen 1914 en 1918. Zeker negentienduizend soldaten zijn destijds niet meer thuis gekomen. De beeldhouwer Paul Montford heeft een zeer bijzonder te noemen detail in het bouwwerk geplaatst. Namelijk elk jaar op 11 november om elf uur schijnt het zonlicht op het woord LOVE wat terug te vinden is op het monument.

4

Melbourne Museum

Het Melbourne Museum is een natuur- en cultuurhistorisch museum in de Carlton Gardens in Melbourne. Naast de galerijen beschikt het museum over ruimtes als Curious?, een plek waar je medewerkers kunt ontmoeten en antwoorden kunt vinden met betrekking tot de collecties, het onderzoek en het werk achter de schermen van Museums Victoria.

In het achterhuis zijn enkele van de collecties van de staat Victoria ondergebracht. Die omvat meer dan 17 miljoen voorwerpen, waaronder voorwerpen met betrekking tot inheemse culturen in Australië en eilanden in de Stille Oceaan, geologie, historische studies, paleontologie, technologie en maatschappij, en zoölogie. Het museum herbergt verder een bibliotheekcollectie met 18e- en 19e-eeuwse wetenschappelijke monografieën en tijdschriften. Het grootste IMAX-theater ter wereld, dat ook deel uitmaakt van het museumcomplex, vertoont films en documentaires op groot scherm in 3D-formaat.

5

Melbourne Skydeck

De hoogste wolkenkrabber van de stad Melbourne is de Eureka Tower. Deze hoofdzakelijk woontoren werd gebouwd tussen 2002 en 2006 waarna hij open ging. Op de tachtigste verdieping bevindt zich het Melbourne Skydeck 88 waarvandaan je een spectaculair zicht hebt over de stad. Voor de mensen met iets meer lef is er zelfs een buitenterras en glazen kubus waarbij je ook onder de voeten door kunt kijken. Hoe dit werkt moet een verrassing blijven, maar is zeker spannend te noemen.

Een andere uitkijkplatform is te vinden in de Rialto Towers. Dit uitkijkpunt bevindt zich enkel meters lager dan het 258 meter hoge uitzicht van de Eureka Tower.

6

City Circle Tram

Toeristen maken graag gebruik van de gratis City Circle Tram. De historische City Circle Tram werd voor het eerst geïntroduceerd voor het gemak van toeristen in Melbourne. Dit gratis vervoer is ongelooflijk nuttig voor de vele gezinnen die Melbourne elk jaar bezoeken; het rijdt dagelijks langs de stad CBD-circuit dat alle belangrijke Melbourne attracties omvat.

Passagiers kunnen op verschillende plekken binnen Melbourne uit de tram stappen en de lokale toeristische attracties verkennen. De tramroute omvat haltes langs La Trobe St, Spring St, de Docklands en Harbour Esplanade. Bezoekers stappen vaak uit bij Waterfront City om te genieten van gastronomisch eten, winkelen en vele andere activiteiten. Bezienswaardigheden langs de route zijn de Old Melbourne Gaol, het Melbourne Aquarium, The District Docklands (voorheen Harbour Town), het Immigration Museum, Federation Square en de Docklands.

In tegenstelling tot andere trams is de City Circle Tram roodbruin van kleur, waardoor hij gemakkelijk te onderscheiden is van de normale trams (die niet gratis zijn) – je ziet er ook de naam ‘City Circle Tram’ op staan.

7

National Gallery of Victoria

Het National Gallery of Victoria museum staat ook bekend als het NGV kunstmuseum van Melbourne. Dit oudste en tevens grootste museum van de stad werd in 1961 opgericht om de enorme verzamelde kunstcollecties te kunnen delen met het volk. Er zijn verschillende workshops en lezingen te volgen. De vaste collecties worden regelmatig afgewisseld met tijdelijke exposities. Voor kinderen is er een speciaal programma te volgen, al dan niet gecombineerd met een workshop.

8

St Paul’s Cathedral

In het centrum van de stad in de buurt van Swanston Street en Flinders Street staat de mooiste kerk van de stad. Deze St. Paul’s Cathedral behoort tot de Anglicaanse Bisdom van Melbourne. Het begin van de bouw ligt in het jaar 1880. Daarvoor stond hier de St. Paul’s Church. De officiële benaming voor de bouwstijl van de kathedraal is gotisch met een overgang naar de Renaissance stijl. De meeste staatsbegrafenissen en andere belangrijke gebeurtenissen spelen zich vaak af in deze mooie St. Paul’s Cathedral van Melbourne.

9

Queen Victoria Market

Met zijn afmeting van ruim zeven hectaren mag Queen Victoria Market zich de grootste openluchtmarkt van Australië noemen. Hoewel de overwegend kleine markt eerst opende rond 1878 als groente- en fruitmarkt, is er tegenwoordig werkelijk van alles te vinden wat maar geld opbrengt. Er is zelfs wat entertainment te vinden in de vorm van muziek en soms optredens. Bijzonder is te weten de markt op een oude begraafplaats staat. Een gedenkteken hiervan staat op de hoek van Therry Street en Queen Street.

De Queen Victoria Market is vijf dagen per week open, van ’s morgens vroeg tot tegen het einde van de middag. In het zomerseizoen wordt er een wekelijkse avondmarkt georganiseerd. Op de website van de Queen Victoria Market zie je de actuele openingsdagen- en tijden.

10

Royal Botanic Gardens Victoria

De Royal Botanic Gardens Victoria is een van de best bezochte attracties van Melbourne. Bezoek Melbourne’s binnenstedelijke oase. Meer dan tienduizend plantensoorten uit de hele wereld worden gepresenteerd in een caleidoscoop van kleur en textuur. Uitgestrekte gazons, rustige meren en majestueuze bomen bieden onderdak aan een verbazingwekkende reeks wilde dieren.

Geniet van de Aboriginal Heritage Walk, een gratis begeleide wandeling, een ritje met de Garden Explorer of een tochtje op het rustige Ornamental Lake, allemaal tegen een prachtige achtergrond en op slechts enkele ogenblikken van de stad.

Deze prachtige tuinen herbergen verbazingwekkende en diverse plantencollecties zoals camelia’s, regenwoudflora, vetplanten en cactussen, rozen, Californische soorten, kruiden, vaste planten, cicaden en planten uit Zuid-China. Guilfoyle’s Volcano biedt bezoekers een prachtig gebied om te verkennen. De tuinen zijn ook een natuurlijk toevluchtsoord voor inheemse dieren.

Betaalbaar overnachten in Melbourne

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Melbourne? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Melbourne.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Melbourne.

Meer informatie over Melbourne