Canada British Columbia

British Columbia

British Columbia is de meest zuidwestelijke provincie van Canada. Dankzij de overweldigende natuur en fraaie steden zoals Vancouver en Victoria behoort British Columbia tot de best bezochte provincies van het land. Veel toeristen die het westen van Canada bezoeken brengen in ieder geval een bezoek aan Brits Columbia (zoals de provincie in het Nederlands heet). Het landschap wordt mede gedomineerd door de Coastal Mountains en de Rocky Mountains. Tussen deze twee berggebieden liggen prachtige meren, uitgestrekte velden, ravijnen en prairies. Het afwisselende landschap verveelt daarom ook geen moment op het moment dat je met een camper, auto of motor door British Columbia trekt. Dankzij de vele campings is British Columbia een zeer populaire bestemming voor een campervakantie in Canada.

Wie denkt dat BC (zoals het vaak genoemd wordt) alleen maar een bestemming is voor natuurliefhebbers, die heeft het mis. Dankzij steden zoals Vancouver, Victoria, Kelowna en Vernon is er voor mensen die meer van het stadse leven houden ook zeker wat te beleven in British Columbia.

Voor een reis naar British Columbia heb je een eTA (een soort visum) nodig. Die moet je voor je vertrek naar Canada geregeld hebben. Zonder eTA mag je niet naar Canada reizen.

Top 10 bezienswaardigheden van British Columbia

1

Vancouver

De metropool Vancouver behoort tot de meest leefbare steden ter wereld. Wie deze stad in het zuidwesten van British Columbia bezocht heeft die begrijpt waarom. De stad heeft een enorm positieve vibe en de inwoners zijn beschaafd, vriendelijk en erg toegankelijk. In Vancouver kun je heerlijk eten en drinken en de stad is veilig. Binnen Vancouver is er voldoende te zien en te doen om je een aantal dagen bezig te houden. Veel Nederlandse toeristen boeken dan ook een paar dagen Vancouver voorafgaand of aan het einde van hun camperreis door het westelijke deel van Canada.

2

Route 99

De Canadese Highway 99 behoort tot de mooiste routes die je door Canada kunt rijden. Het is de weg die van Vancouver naar Whistler en daarna verder landinwaarts tot aan Chache Creek loopt. De route brengt je langs veel verschillende landschappen, waardoor je kunt genieten van een continu wisselend panorama. Langs de weg zijn verschillende plekken waar je kunt stoppen voor een fotomomentje of om lekker even te picknicken met een prachtig decor als achtergrond.

3

Wells Gray Provincial Park

Met maar liefst 49 watervallen wordt Wells Gray Provincial Park als het summum op het gebied van watervallen gezien in het westen van Canada. Hier vind je een aantal indrukwekkende watervallen zoals Helmcken Falls, de Moul Falls en de Dawson Falls. Het park biedt ook uitgebreide mogelijkheden om paard te rijden, ranches te bezoeken en om allerlei wilde dieren te spotten.

4

Walvissentocht

Wie British Columbia zegt, die zegt natuur. In deze provincie zijn veel diersoorten in het wild te bewonderen. Eén van meest bijzondere ervaringen op dat gebied is het spotten van walvissen. Vanuit verschillende plekken in British Columbia kun je deelnemen aan boottochten waarbij je op zoek gaat naar walvissen. In de meeste gevallen gaat het om orka’s. Dergelijke boottochten worden onder andere vanuit Victoria (op Vancouver Island) en Steveston (bij Vancouver) georganiseerd.

5

Okanaganmeer

Het Okanaganmeer is één van de vele meren die je in British Columbia tegenkomt. Dankzij de gunstige ligging in het Okanagandal heerst er rondom het Okanagan Lake een aangenaam klimaat wat redelijk overeenkomt met het mediterrane klimaat zoals Frankrijk dat heeft. Vandaar dat er rondom het meer veel wijnteelt plaatsvindt. Als wijnliefhebber kun je bij de verschillende wijnhuizen wijn proeven en kopen. Aan het meer zijn verder diverse stranden te vinden waar je tijdens hete zomerdagen een verfrissende duik kunt nemen. Omdat het uit drie bassins bestaande meer amper uit smeltwater bestaat, zijn de watertemperaturen redelijk aangenaam in de zomer.

Interessante steden die je aan het Okanaganmeer kunt bezoeken zijn Vernon en Kelowna. Voor mensen die op kampeerrondreis zijn, zijn dit geliefde plekken om even van het aangename stadse leven te genieten. Een leuke bezienswaardigheid is de O’Keefe Ranch, waar je uitvoerig kunt kennismaken met het leven op één van de grootste achttiende-eeuwse boerderijen uit de omgeving.

6

Victoria

In het uiterste zuiden van Vancouver Island ligt Victoria. In deze hoofdstad van de provincie British Columbia woont ongeveer de helft van de totale bevolking op Vancouver Island. Hoogtepunt van Victoria is het centrum waar je onder andere het wereldberoemde Empress Hotel en de Parliament Buildings aantreft. Het parlementsgebouw is vooral ’s avonds geweldig als het avond is. De contouren van het gebouw zijn dan prachtig verlicht. Een leuk toeristisch plekje aan de haven is Fisherman’s Warf. Hier loop je tussen kleurvol geschilderde woonboten en kun je in de zomermaanden lekker buiten aan het water eten.

7

Beren

In heel Canada leven ongeveer een half miljoen beren in het wild. Ongeveer een derde van alle zwarte beren en grizzlyberen leeft in British Columbia. De kans dat je er in de zomermaanden een beer in het wild tegenkomt is dan ook zeer reëel. Voor veel buitenlandse toeristen is het in het wild spotten van een beer het hoogtepunt van hun vakantie in Canada. Belangrijk is om de regels omtrent een ontmoeting met een beer in acht te nemen. Dit is voor de veiligheid van de bezoekers, maar ook ter bescherming van de wilde dieren. Op het moment dat ze gewend raken aan mensen, gaan ze een gevaar voor de mensen vormen.

8

Haida Gwaii

De eilandengroep Haida Gwaii ligt aan de noordkust van British Columbia. De meer dan honderdvijftig tellende eilanden van Haida Gwaii staan ook wel bekend als ‘Queen Charlotte Islands’. Een aantal van deze eilanden vallen onder het beschermde gebied van Gwaii Haanas National Park. Hier bevinden zich onder andere nog dorpen van de oorspronkelijke bewoners, Haida indianen, en regenwouden. Veel van de handgemaakte voorwerpen en kunst uit de Haida cultuur zijn te vinden in Old Messett. Kanoën doe je vervolgens in de wateren van de Yakoun en Kumdis rivieren op het gelijknamige eiland en de mooiste wandeltochten maak je in Naikoon Provincial Park op Graham Island.

In Queen Charlotte zelf kun je genieten van kunst en cultuur, zijn er leuke winkeltjes te ontdekken en zijn er ontzettend veel verhalen te vertellen die de lange geschiedenis van de eilanden met zich meedraagt.

9

Long Beach

British Columbia telt meerdere stranden. Long Beach is één van de grootste stranden van de provincie. Het lange en brede zandstrand is een heerlijke locatie om te wandelen of te kijken naar de surfers die hier de golven bedwingen. Wie geluk heeft die kan vanaf het strand dolfijnen of walvissen zien. Soms zie je ook een verdwaalde beer op het strand lopen. Hoewel het strand niet hun natuurlijke leefgebied is, kan het gebeuren dat ze vanuit de omgeving van Tofino op het strand terecht komen.

10

Chemainus

Het dorp Chemainus ligt op Vancouver Island. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het geld hier vooral verdiend met het zagen van hout. Toen de toenmalige houtzagerij in zwaar weer terecht kwam en moest sluiten, heeft men in Chemainus het plan bedacht om kunstenaars naar het plaatsje te halen om er muurschilderingen aan te brengen.

Tegenwoordig zie je meer dan veertig muurschilderingen in Chemainus die allemaal iets uitbeelden wat met de historie van de streek te maken heeft. Dankzij het feit dat Chemainus een openluchtmuseum geworden is komen er op jaarbasis honderdduizenden toeristen op af.

Meer informatie over British Columbia