Canada Halifax

Halifax

In de Canadese stad Halifax van de provincie Nova Scotia is nog altijd veel cultuur en authenticiteit te vinden. Men probeert er zeker met de tijd mee te gaan zonder veel cultuur en tradities te verliezen. De Halifax Harbour speelt zowel in de geschiedenis als vandaag nog altijd een belangrijke rol. Naast verschillende musea is er ook vertier en vermaak te vinden. Zo wordt er elke zaterdag een grote markt georganiseerd waar menig boer uit de omgeving zijn producten tentoonstelt. Het Britse leger is voor langere tijd gestationeerd geweest in Halifax. Hiervan zie veel terug in de achttiende-eeuwse citadel die ook wel bekend staat als Fort George. De afwisseling van boeiende musea, leuke galeries, goede horecagelegenheden, beroemde festivals en historische plekken maken van Halifax een bijzonder leuke bestemming.

Top 10 bezienswaardigheden van Halifax

1

Halifax Waterfront Boardwalk

De Halifax Waterfront Boardwalk is een van de meest bezochte bestemmingen in Halifax. Het is een populaire locatie voor lokale bewoners en toeristen om te genieten van de prachtige plek. De Boardwalk biedt een aantal leuke activiteiten, zoals winkelen, genieten van het uitzicht en deel uitmaken van de gemeenschap.

Als je langs de Boardwalk loopt, zie je allerlei verschillende winkels, restaurants en andere leuke dingen. Er is een geweldige selectie aan winkels die je kunt bezoeken.

2

Halifax Citadel

De Halifax Citadel is een belangrijk nationale monument van Halifax. Het fort wordt ook wel Fort George genoemd. De Halifax Citadel belicht een stuk uit de geschiedenis waarin de stad een belangrijke functie vervulde als marinebasis voor het Britse Rijk.

Tijdens een wandeling door de Citadel kom je her en der mensen uit de geschiedenis tegen. Zij zorgen voor een goede afspiegeling van hoe het er destijds aan toe ging. Zo kun je een doedelzakspeler of een soldaat tegenkomen. Er zijn rondleidingen te boeken waarbij er boeiend verteld wordt over alles wat ooit afspeelde.

Niet geheel onbelangrijk om te vermelden is het meer dan geweldige uitzicht wat je vanaf de citadel over de stad en zijn haven cadeau krijgt.

3

Halifax Public Gardens

Halifax Public Gardens is een heerlijke groene oase binnen de stad. Het park telt maar liefst zestien hectaren en is volledig gevuld met bijzondere planten, bloemen, bomen en het kunstmatig aangelegde Griffin vijver. Met een schitterende muziektent, allerlei beelden, bruggen en fonteinen heeft men geprobeerd het park een Victoriaans uiterlijk te verschaffen. Het smeedijzeren hek aan de ingang past volledig bij het karakter van het park. Het is weelderig met een statig voorkomen.

4

Maritime Museum of the Atlantic

Midden in het centrum van Halifax bevindt zich het grootste en tevens oudste maritieme museum van Canada. Met pareltjes als het CSS Arcadia stoomschip en een echt productiemodel van Theodore Tugboat, weet het museum al meerdere jaren duizenden bezoekers te trekken. Naast vele prenten, boeken, wisselende exposities, replica’s en tientallen kleine vaartuigen is er een permanente tentoonstelling gewijd aan de beroemde gezonken Titanic.

5

Alexander Keith’s Nova Scotia Brewery

Omstreeks 1820 werd de Alexander Keith Brouwerij opgericht in de Lower Water Street in Halifax. Sindsdien heeft men hard gewerkt om het bier goed op de markt te krijgen. Het populairste product uit de Alexander Keith’s brouwerij is de India Pale Ale. Tijdens een 55 minuten durende tour door deze brouwerij kom je alles te weten over de heerlijke biertjes die er gebrouwen worden. Natuurlijk is het proeven ervan een belangrijk onderdeel.

6

Bluenose

De naam Bluenose kom je in Halifax op verschillende plaatsen tegen. Je hebt er bijvoorbeeld de Bluenose Marathon, Bluenose II Restaurant, Bluenose straat en Bluenose tours. Bluenose is namelijk een zeilschip uit de geschiedenis van Halifax die nog altijd een bijzondere reputatie heeft. Het is zelfs een nationaal symbool. Zo staat hij op diverse postzegels, kentekenplaten en op de munt van het Canadese dubbeltje. Met het zeilschip de Bluenose werd gevist op onder andere kabeljauw en menig wedstrijd werd ermee gewonnen. Later werd het schip ingezet als vrachtschip voor West-Indië. Tegenwoordig zijn er goede replica’s van de Bluenose te bezoeken en zelfs te bevaren. De Bluenose II biedt leuke tours en excursies aan.

7

Old Town Clock

De Town Clock, ook wel eens de Old Town Clock of Citadel Clock Tower genoemd, is een klokkentoren in Fort George in de stedelijke kern van Halifax. Aan prins Edward, hertog van Kent, de opperbevelhebber van de strijdkrachten van Brits Noord-Amerika, wordt het idee toegeschreven van een klok voor het garnizoen van het Britse leger en de Royal Navy in Halifax, om traagheid in het garnizoen op te lossen. Hij liet voor zijn terugkeer naar Engeland in 1800 een torenklok vervaardigen.

De klokkentoren is een onregelmatige achthoekige toren met drie verdiepingen, gebouwd bovenop een wit gebouw van één verdieping van klassieke Palladiaanse proporties. Hij werd opgericht op de oostelijke helling van Citadel Hill met uitzicht op Barrack (nu Brunswick) Street. De wijzerplaat is 4-zijdig met Romeinse cijfers. Zoals bij de meeste klokken is de “4” voor de esthetische symmetrie weergegeven als IIII en niet als IV.

Als een Halifax icoon heeft de Town Clock gefigureert in vele kunstwerken, fictieve en niet-fictieve verhalen van Halifax. Een van de vele is een afbeelding van de stadsklok als een personage genaamd Chimey in het kindertelevisieprogramma Theodore Tugboat.

8

Art Gallery of Nova Scotia

De Art Gallery of Nova Scotia is een openbaar provinciaal kunstmuseum in Halifax. Het hoofdgebouw van het museum ligt in het centrum van Halifax en beslaat ongeveer 6.200 vierkante meter. Het museumcomplex bestaat uit het voormalige Dominion-gebouw en twee verdiepingen van het aangrenzende Provincial-gebouw.

Het museum werd in 1908 opgericht als het Nova Scotia Museum of Fine Arts en kreeg in 1975 de naam Art Gallery of Nova Scotia. Het museum verhuisde in 1988 naar het Dominion-gebouw en breidde het museumcomplex in 1998 uit.

De permanente collectie van het museum omvat meer dan 18.000 werken van Nova Scotiaanse, Canadese en internationale kunstenaars. De collectie wordt zowel in de hoofdvestiging in Halifax als in het satellietfiliaal in Yarmouth tentoongesteld. Naast het tentoonstellen van werken uit de permanente collectie heeft het museum ook een aantal reizende kunsttentoonstellingen georganiseerd.

9

Pier 21

Pier 21 is een nationaal immigratie museum. Het museum laat je op een boeiende manier kennismaken met Canada. Ooit diende het pand waarin dit museum gevestigd is als passagiersterminal voor mensen die de Atlantische Oceaan wilden oversteken. Onder de bezienswaardigheden in Pier 21 bevinden zich honderden oude boeken, films en documentatie van tijdens de Tweede Wereldoorlog.

10

Halifax Farmers’ Market

Op pier 20 in Halifax is op zaterdagochtend een markt te bezoeken waar je de beste streekproducten uit de wijde omgeving treft. De lokale bevolking en zeker ook de toeristen kopen hier allerlei eerlijke lekkernijen zoals de beroemde Canadese ahornsiroop, wijn, biologische groente en/of fruit en producten gemaakt van esdoorn. Naast de voedingsmiddelen worden er ook allerlei handwerken en ambachten uitgevoerd. Naast de vele heerlijkheden is het dus ook nog eens leerzaam.

Betaalbaar overnachten in Halifax

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Halifax? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Halifax.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Halifax.

Meer informatie over Halifax