Canada Montréal

Montréal

Het Franstalige Montréal is de grootste stad in de oostelijke provincie Quebec in Canada. Montréal heeft de bijnaam ‘Parijs van Noord-Amerika’ wat het vooral te danken heeft aan het feit dat de stad het culturele hart is van het Franstalige deel van Canada. Montréal is een moderne stad waar veel plek is voor culturele evenementen zoals festivals, exposities en voorstellingen. De stad heeft een levendig uitgaanscircuit.

De stad is de thuisbasis van de beroemde Mont Royal Park. Het is de perfecte plek om te ontspannen, wandelen, joggen of gewoon genieten van de schoonheid van de natuur. Ook zijn er tal van bezienswaardigheden in de stad die je niet mag missen. Voorbeelden hiervan zijn de kathedraal, het oude stadhuis, het historische Pointe-à-Callière museum en nog veel meer. Als je niet veel tijd hebt, kun je toch genieten van Montreal door een rustige wandeling door de stad te maken. Er zijn veel interessante gebouwen om te bekijken, evenals gezellige cafés en restaurants.

Ook als je van winkelen houdt, is Montreal de perfecte plek. Er zijn veel grote winkelcentra, maar ook een aantal kleinere winkels in de meer intieme straten. Als je op zoek bent naar een echt unieke ervaring, kun je een bezoek brengen aan de oude haven van Montreal, die dateert uit de 19e eeuw.

Onze top 10 bezienswaardigheden van Montréal helpt je op weg om een leuk programma samen te stellen voor een stedentrip naar deze geweldige Canadese stad.

Top 10 bezienswaardigheden van Montréal

1

Basilique-Cathédrale Mari-Reine-du-Monde

De kathedraal Marie-Reine-du-Monde is een imposant gebouw in barokke stijl uit de tweede helft van de 19e eeuw. De kathedraal heeft de vorm van een Latijns kruis en beslaat bijna 4.700 vierkante meter. Het wordt gekenmerkt door een prominente voorhal in bewerkte beuken, met daarop 13 beelden en een monumentale koepel. Deze is 77 meter hoog en domineert het gebouw waar de transepten samenkomen. De overige muren van de kathedraal zijn van kalksteen met reliëf. Het schip heeft een koperen dak met twee hellingen. Binnen verrijst een roodkoperen baldakijn met gouden bladeren. De kathedraal werd gebouwd in de “Golden Square Mile”, een bevoorrechte wijk waar de adel van Montreal woonde die in het midden van de 19e eeuw ontstond.

Tegenwoordig wordt de kathedraal omringd door Place du Canada en Dorchester Square, twee groene ruimten, en grenst zij aan bekende gebouwen zoals het Sun Life gebouw, het Queen Elisabeth Hotel en het Centraal Station.

2

Mont Royal

Mount Royal is een grote intrusieve rotsheuvel of kleine berg in de stad Montreal, onmiddellijk ten westen van Downtown Montreal. De bekendste hypothese voor de oorsprong van de naam Montreal is dat de heuvel de naamgever van de stad is. Vanaf de Mont Royal heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

De heuvel maakt deel uit van de Monteregian Hills gelegen tussen de Laurentianen en de Appalachen. Het gaf zijn Latijnse naam, Mons Regius, aan de Monteregiaanse keten. De heuvel bestaat uit drie pieken: Colline de la Croix (of Mont Royal zelf) op 233 m, Colline d’Outremont (of Mount Murray, in de gemeente Outremont) op 211 m, en Westmount Summit op 201 m boven zeeniveau.

Aan de voet van de Mont Royal berg ligt een prachtig groen deel van de stad: het Mont Royal Park. Het is door Frederick Law Olmsted ontworpen, die het Central Park van New York ook op zijn naam heeft staan. Helaas werden na zijn depressie delen van het ontwerp nooit gerealiseerd. Desondanks is het een heerlijk park geworden met mooie meren en wandel- en fietspaden.

3

Hotel de Ville

Het Hôtel de Ville is een van de mooiste historische gebouwen in Montreal. Dit stadhuis van de stad Montréal is geleden in het oude deel van de stad wat men Vieux-Montréal noemt. Het is gebouwd tussen 1872 en 1878 verwezenlijkt. De binnenkant is helaas verloren geraakt door een verwoestende brand in 1922. Alles werd hersteld en het dak werd intussen aangepast met onder andere een koperen dak. Dankzij dit dak heeft het pand zijn zeer herkenbare groene dak met toren.

4

Notre Dame

In het oude deel van de stad Vieux-Montréal bevindt zich de beroemdste kerk van de stad: de Notre Dame van Montréal. Gewild om haar prachtige majestueuze uitstraling en gezag. Ook de binnenkant doet niet onder voor de buitenkant. Eind 1700 is de architect François Baillairgé aan de slag gegaan met zijn ontwerp voor het interieur. Blauwe hemels met sterren sieren het plafond en ook de vloer is oogverblindend.

5

Olympisch Park

Het Olympisch Park bestaat uit een reeks podia en sportarena’s in Montreal, waar veel van de locaties van de Olympische Zomerspelen van 1976 zijn ondergebracht. Het Olympisch Stadion is een multifunctioneel stadion dat in het midden van de jaren 1970 werd gebouwd als belangrijkste locatie voor de Olympische Zomerspelen van 1976. De Montreal Tower is met 165 meter de hoogste hellende structuur ter wereld en het tiende hoogste bouwwerk in Montreal.

De Montreal Biodome is een faciliteit waar bezoekers door replica’s van vier in Amerika voorkomende ecosystemen kunnen lopen. Deze ecosystemen zijn het Tropische woud, het Laurentiaanse woud, het Saint Lawrence mariene ecosysteem en het Sub-Polaire gebied. Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische Spelen van 1976 als een wielerbaan met 2600 zitplaatsen. Er vonden zowel wieler- als judo-evenementen plaats. De renovatie van het gebouw begon in 1989 en in 1992 werd de overdekte natuurtentoonstelling geopend.

Het Rio Tinto Alcan Planetarium is een van de nieuwere toevoegingen aan het Olympisch Park. Het begon zijn activiteiten in 2013 en verving het vorige planetarium van Montreal, dat in 2011 werd gesloten. Het planetarium biedt een aantal films en exposities rond astronomie en de ruimte.

6

Musee des Beaux-Arts

Kunstliefhebbers moeten zeker het Musee des Beaux-Arts de Montréal bezoeken. Dit vrijwel oudste kunstmuseum van Canada biedt een aantal bijzondere kunstwerken uit uiteenlopende jaartallen. Er zijn bijvoorbeeld werken te zien van Pieter Brueghel de Jonge, El Greco, Jacob van Ruisdael, Claude Monet, Floris van Dijck en Rembrandt van Rijn.

Op de moderne afdeling zijn namen als Salvador Dalí, Pablo Picasso en Henri Matisse geen uitzondering. Natuurlijk ontbreken werken uit de hedendaagse kunst niet in dit museum. Het is dan ook erg gevarieerd. Je vindt dit museum aan de Rue Sherbrooke, dat in het oude deel van de stad ligt.

7

Place Jacques-Cartier

Nadat in 1803 het kasteel van Vaudreuil afgebrand was, werd er op die locatie een openbaar plein aangelegd dat de naam New Market Place kreeg. In 1809 werd hier het oudste openbare monument van Montreal opgericht, de Nelson’s Column. In 1847 werd het plein hernoemd ter ere van Jacques Cartier, de ontdekkingsreiziger die in 1535 Canada opeiste voor Frankrijk.

De brede, gedeelde straat loopt steil af van het stadhuis van Montreal en de Rue Notre-Dame naar de waterkant en de Rue de la Commune. In het hoogseizoen zijn er veel straatartiesten en kiosken in de straat. Tijdens het kerstseizoen is de straat omzoomd met verlichte bomen. Op elk moment van het jaar vindt men restaurants aan beide zijden van de straat en nog veel meer in de omliggende straten van Vieux Port, met name in de Rue Saint-Paul.

In de zomer is het een autovrije zone. Tijdens het zomerseizoen biedt Jardin Nelson een tuinrestaurant op Place Jacques-Cartier. Andere restaurants bieden eveneens terrassen in klassieke Parijse stijl om iets te drinken of te eten in de open lucht.

8

Rue Sainte-Catherine

De Rue Sainte-Catherine is de belangrijkste verkeersader van Montreal, een plek waar alles gebeurt, waar iedereen langskomt. Rue Sainte-Catherine wordt veel bezocht door Montrealers, door inwoners van Quebec op doorreis en door bezoekers die het in toeristische gidsen ontdekken voordat ze de stad bezoeken. De straat is gewild om zijn warenhuizen, speciaalzaken, restaurants, winkels, theaters, uitgaansgelegenheden, stedelijke ruimten en zelfs om zijn woningen.

Hier vind je de grootste concentratie van winkels in Canada en de grootste groepering van mode- en confectiezaken in het land. Het compelete winkelgebied rondom Rue Sainte-Catherine beslaat ongeveer 11 vierkante kilometer en telt bijna 1.200 winkels, waarvan ongeveer 450 aan de straatkant.

9

Ondergronds stad

Het is niet zozeer een geheim, maar wist je dat Montréal ondergronds net zo spannend is als bovengronds? Er gebeurt veel onder de drukte van de binnenstad in de “ondergrondse stad”. Dit enorme netwerk van tunnels, gangen en atriums verbindt mensen met vervoer, accommodatie, winkels, restaurants, kunst, entertainment en zelfs een arena!

Dit 33 kilometer lange overdekte voetgangersnetwerk wordt dagelijks door zo’n 500.000 mensen gebruikt en is een van de meest uitgebreide ter wereld. Koel in de zomer en warm in de winter, RESO (fonetische spelling van réseau wat netwerk betekent) laat je snel en ecologisch door de stad gaan, ongeacht het weer!

De ondergrondse stad verbindt zo’n 2.200 winkels en restaurants, 10 grote hotels, musea en theaters. RESO biedt een schat aan openbare kunst, winkelavonturen en culturele mogelijkheden. Het netwerk verbindt ook meer dan 60 kantoorgebouwen en scholen en universiteiten, met meer dan 250 toegangspunten, bereikbaar met de metro, trein, bus, auto of te voet op straatniveau.

10

Montreal Botanical Garden

Met zijn 20 thematuinen en torenhoge plantensculpturen wordt de botanische tuin van Montréal door velen beschouwd als een van ’s werelds meest indrukwekkende collecties groen. Deze uitgestrekte verzameling bevat meer dan 22.000 plantensoorten en -culturen.

Bezoekers kunnen dag door de verschillende thematuinen wandelen, stoppen bij het Frédéric Back Tree Pavillion of naar het Insectarium gaan. De botanische tuin van Montréal, opgericht in 1931, werd mogelijk gemaakt door het werk van hoofdhovenier Henry Teuscher en plantkunde-leraar Broeder Marie-Victorin.

Betaalbaar overnachten in Montréal

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Montréal? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Montréal.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Montréal.

Meer informatie over Montréal