Colombia Cartagena

Cartagena

De stad Cartagena  ligt in het noordwesten van Colombia. Deze havenstad heeft dezelfde naam als het Spaanse Cartagena in het zuidoosten van het Iberisch schiereiland. Dat is geen toeval, want de Colombiaanse versie is genoemd naar het Spaanse Cartagena. Het wordt dan ook wel ‘Cartagena de Indias’ genoemd. De stad telt meer dan 1 miljoen inwoners en is door zijn ligging uitgegroeid tot een belangrijk economisch centrum. Deze belangrijke economische functie heeft ertoe bijgedragen dat Cartagena ook vanuit een toeristisch oogpunt veel te bieden heeft, zoals een binnenstad die sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De meeste bezienswaardigheden van Cartagena concentreren zich in en rond de historische binnenstad. Daardoor is Cartagena prima wandelend te ontdekken. Wil je meer van Cartagena zien? Dan kun je de hop-on-hop-off bus gebruiken. De

Top 10 bezienswaardigheden van Cartagena

1

Plaza de los Coches

Wanneer je het ommuurde gedeelte van de oude stad via de poort van de klokkentoren van Cartagena wilt bezoeken, is dit het eerste plein waar je op te terecht komt. Plaza de los Coches is het plein waar vroeger de slaven uit Afrika verder werden verhandeld. Tegenwoordig is het vooral een belangrijke centrale plek van het historisch centrum van Cartagena. Van hieruit vertrekken onder andere de paardekarren voor hun rondtochten door het centrum. Het ruime plein wordt geflankeerd door een aantal prachtige oude gebouwen en centraal het plein waakt het standbeeld van Pedro de Heridia over de menigte. Hij was de stichter van deze stad.

2

Torre del Reloj

De Torre del Reloj is de hoofdingang tot het oude stadsgedeelte van Catargena. Deze klokkentoren is geplaatst boven de toegangspoort van de stad die nog geheel wordt afgefloten door de oude stadsmuren en vestingwerken. Deze fraaie klokkentoren heeft een enorme aantrekkingskracht door zijn uitstraling. Op deze manier worden bezoekers van de stad al meteen in de goede richting gestuurd. Opmerkelijk is ook de Toscaanse stijl van de portiek, evenals de kenmerkende goudgele kleur waarmee de buitenzijde van de klokkentoren is opgesierd. De toren is oorspronkelijk meer dan vijfhonderd jaar oud en heeft het op momenten zwaar te verduren gehad. Regelmatig moesten er reparatiewerkzaamheden uitgevoerd worden. Zo dateert de huidige klok in de toren uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

3

Getsemani

De leukste wijk van Cartagena is ongetwijfeld Getsemaní. Hoewel het oude centrum de reden is waarom vele mensen Cartagena bezoeken, heeft deze wijk iets levendigs en gezelligs. Kenmerkend zijn al de vele gebouwen in verschillende vrolijke kleuren. Ook vind je hier veel lekkere en goede restaurantjes, prachtige muurschilderingen en ook kun je hier prima overnachten. Zeker als je vroeg uit de veren bent is het leuk om door deze wijk te struinen wanneer ze ontwaakt. Het is dan nog lekker rustig en je ziet hoe de kinderen naar school gaan en hoe Getsemaní weer tot leven komt. Centrale plaats in de wijk is het plein Plaza de Trinidad. Zeker in de avonduren wordt het hier erg gezellig.

4

Iglesia de San Pedro Claver

Door de voormalige Spaanse overheersers kent Colombia, dus ook Cartagena, een diepgewortelde katholieke traditie en cultuur. Dit resulteert in een aantal kerken, waarvan Iglesia de San Pedro Claver zeker niet gemist mag worden. De kerk is gewijd aan ‘San Pedro Claver’, wiens botten ook zijn bijgezet in het kerkgebouw. De kerk werd gebouwd tussen 1580 en 1654. Oorspronkelijk was het een kerk ter ere van San Juan de Dios. Daarna werd het nog de kerk van San Ignacio de Loyola om tegenwoordig gewijd te worden aan San Pedro Claver.

Deze kerk heeft een enorme architectonische en culturele waarde en is dan ook een nationaal monument in Colombia. In het aangrenzende museum van San Pedro Claver kom je meer te weten over huidige naamgever en tevens patroonheilige van de mensenrechten.

5

Oude stadsmuren

Een van de redenen waarom Cartagena wordt beschouwd als de mooiste stad van Colombia zijn de oude stadmuren van de stad. Las Murallas, zoals de stadsmuren ook wel worden genoemd, werden vooral gemaakt om piraten buiten de deur te houden. Lange tijd was Cartagena een belangrijke havenstad waar dus wel wat te halen viel. Nog altijd zijn de stadmuren goed geconserveerd en zeer de moeite van het bewonderen waard. Zeker tezamen met andere fortificaties zijn de stadsmuren een indrukwekkend geheel die ervoor zorgen dat het oude centrum tot op de dag van vandaag zeer authentiek aandoet.

Het leuke van de stadsmuren is dat je ze deels kunt bewandelen. Vanaf het hogere standpunt krijg je een mooi zicht op de historische binnenstad en kun je aan het einde van de dag genieten van een prachtige zonsondergang.

6

Plaza de la Aduana

Plaza de la Aduana is het langste en oudste plein van het historische centrum van Cartagena. Vroeger werden hier parades gehouden en was het ook de belangrijkste plek van de stad door de veel overheidsdiensten die in gebouwen rond het plein waren ondergebracht. Nog altijd is het een belangrijk plein. Zo staat hier het stadhuis dat residentie heeft gevonden in het oude koninklijke douanegebouw.

Centraal op het plein komen we een oude bekende tegen. Christopher Columbus wordt hier namelijk geëerd met een fraai uit marmer onttrokken standbeeld. Het plein wordt geflankeerd met tal van mooie en kleurrijke gebouwen. De palmbomen zorgen ervoor dat het plein erg mooi en levendig overkomt.

7

Castillo San Felipe de Barajas

De belangrijkste fortificatie van Cartagena is Castillo San Felipe de Barajas. Het fort is door de ligging op een heuvel prominent aanwezig. Het waren de Spanjaarden die begonnen aan de bouw van het fort in 1536. In 1657 werd de fortificatie nog eens uitgebreid. Castillo San Felipe de Barajas moet je zeker bezoeken wanneer je in Cartagena bent. Bovendien biedt het kasteel ook prachtige uitzichten over de landerijen en de Oceaan. Lange tijd moet het fort onneembare vesting geweest als je ziet hoe robuust het geheel oogt. Naast dat de buitenzijde van Castillo San Felipe de Barajas erg mooi is, is ook de binnenzijde een aparte belevenis om doorheen te wandelen. Zeker de donkere gangen van het kasteel waar het daglicht zo nu en dan naar binnen priemt bieden een aparte belevenis.

8

Museo del Oro Zenu

Een museum hoeft niet altijd groot te zijn om toch indrukwekkend over te komen. Museo del Oro Zenú is hier een goed voorbeeld. Het goudmuseum is relatief klein, maar herbergt een bijzondere collectie. Je krijgt hier namelijk tal van objecten gepresenteerd die dateren uit de pre-Colombiaanse cultuur. Dit goudmuseum heeft een aantal prachtige objecten die dateren uit de tijd lang voordat de Spanjaarden hier voet aan wal hadden gezet. De toegang van het museum is gratis, dus dat is al een extra pluspunt! Ook de aanwezig van airconditioning in de verschillende ruimtes waar de artefacten worden tentoongesteld kan zeer aangenaam zijn op een warme dag.

9

Las Bovedas

Tussen de forten van Santa Clara en Santa Catalina vind je Las Bóvedas. Deze lange corridor is aan één zijde gebouwd tegen de stadsmuur en andere zijde is een overdekking die wordt gemarkeerd door een bogenkolom. Oorspronkelijk hadden de kleine ruimtes een functie als cel en kerker. Tegenwoordig is een goede plek om wat leuke souvenirs van Cartagena op de kop te tikken. Het bouwwerk is erg lang en daardoor een mooi geheel. Vanaf de bovenzijde heb je een mooi uitzicht op de Caraïbische Zee. In totaal herbergt deze corridor 47 portieken waaruit tegenwoordig handelaars hun waar verkopen. Het bouwwerk zelf werd in 1795 voltooid.

10

Bocagrande

Als je verblijft in Cartagena is de kans groot dat je hotel in de wijk Bocagrande is gesitueerd. Waar Cartagena vooral bekend staat om zijn authenticiteit, is dit bij Bocagrande net weer even anders. Natuurlijk zijn er wel oude gebouwen, maar vooral de luxe en comfort in deze vaak residentiële gebieden zijn kenmerkend voor deze wijk. De wijk ligt zeer gunstig voor een aantal toeristische trekpleisters en heeft een aantal leuke uitgaansgelegenheden. Het is niet de goedkoopste plek van de stad, maar als toerist kun je hier vast een verblijf vinden waar je heerlijk kunt genieten van luxe en comfort. Een kamer in één van de wolkenkrabbers kan je bovendien trakteren op een spectaculair uitzicht.

Betaalbaar overnachten in Cartagena

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Cartagena? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Cartagena.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Cartagena.

Meer informatie over Cartagena