Cyprus Ayia Napa

Ayia Napa

Als je op zoek gaat naar informatie over Ayia Napa, dan lees je vooral over de stranden en het uitgaansleven. Dat is op zich niet raar. Want laten we eventjes eerlijk zijn: dat zijn voor velen die op vakantie naar Ayia Napa gaan de belangrijkste redenen om voor deze levendige badplaats te kiezen. Laat je niet voor de gek houden: Ayia Napa is meer dan alleen stranden en uitgaan. We hebben tijdens het samenstellen van de top 10 bezienswaardigheden van Ayia Napa zelfs een aantal leuke highlights moeten laten vallen, omdat Ayia Napa er meer dan tien heeft. Zo hebben we het kleine doch boeiende museum Farm House Agrotospito niet vermeld en heeft ook onderwatermuseum Musan geen plekje in de top 10 gekregen.

Top 10 bezienswaardigheden van Ayia Napa

1

Stranden

Eerlijk is eerlijk: de stranden van Ayia Napa vormen de belangrijkste bezienswaardigheid van Ayia Napa. Hier liggen een aantal van de mooiste stranden van heel Cyprus. Heerlijke zandstranden zoals Nissi Beach en Adams Beach mogen zich meten met droomstranden in het Caribisch gebied. De zeewatertemperaturen bereiken hartje zomer waardes die eveneens niet zouden misstaan bij Caribische bestemmingen.

Ayia Napa beschikt in totaal over 14 stranden met blauwe vlag, van oost naar west: Konnos Bay, Kermia, Ammos tou Kambouri, Glyki Nero, Pantachou, Loukkos tou Manti, Katsarka, Pernera, Vathia Gonia (Sandy Bay), Nissi Beach, Nissi Bay, Landa, Macronissos en Agia Thekla.

Op alle stranden staan borden met informatie over de beschikbaarheid van strandwachten, waarschuwingsvlaggen en de locaties van andere faciliteiten zoals toiletten en douches. Ze hebben ook snackbars of strandtenten en vele hebben watersporten.

2

Thalassa

Het Thalassa is een museum dat zich in het centrum van Agia Napa bevindt en de zee als onderwerp heeft. Het is het eerste museum in zijn soort in het Middellandse Zeegebied. Het hoofddoel is om het publiek de invloed en de betekenis van de zee op de geschiedenis van Cyprus te tonen, van de prehistorische periode en tot aan de huidige tijd.

Het museum is gevestigd in een gebouw van drie verdiepingen. Het bevat zes niveaus en de tentoongestelde voorwerpen worden op vier verschillende manieren gepresenteerd: in ondergrondse vitrines, waar de bezoekers kunnen lopen en de voorwerpen van bovenaf kunnen bekijken, of in moderne vitrines. Andere exposities zijn vrij in het museum geplaatst, terwijl andere aan het dak hangen.

3

Bridge of Lovers

De Bridge of Lovers, die ook bekend staat als Love Bridge, is een van de mooiste plekjes in Ayia Napa. Deze natuurlijke brug ligt aan de oostelijke kant van Ayia Napa. Het is echt een prachtige locatie, vooral tijdens de rustige zomermaanden wanneer de zon schijnt. Het kristalheldere water verandert in verschillende tinten blauw en als de zee kalm is, kun je hier zelfs gaan zwemmen.

Volgens de plaatselijke mythe komen wensen uit als geliefden elkaar kussen terwijl ze in het midden van de brugboog staan en een wens doen. Het is een romantische plek met een prachtig uitzicht en een schitterende kleur van het turquoise water. Veel honeymooners komen hier foto’s maken. De Bridge of Lovers is een geliefde plek om de zon boven Ayia Napa onder te zien gaan. De beste tijd om hier te komen is ongeveer 1 uur voor zonsondergang, en blijf dan tot de zon ondergaat onder de horizon.

4

Ayia Thekla Kapel

De kleine kapel van Ayia Thekla is gebouwd tussen de gemeenten Ayia Napa en Sotiras. Religieus behoort het toe aan Sotira. De kerk, met blauwe en witte kleuren en met op de achtergrond de eindeloze blauwe heldere zee, is gebouwd naast de ruïnes van de oude oorspronkelijke kerk uit de 4e eeuw. De catacombe van Ayia Theklis is een in steen uitgehouwen grot of graf. Men gelooft dat in 1571 de Turkse generaal Peleas Pasas daar met een leger landde en oprukte tegen Famagusta waar hij generaal Mustafa hielp bij de belegering van de stad. Het is het waard om te vermelden dat veel paren, zowel lokale bevolking als toeristen, ervoor kiezen om in de kerk van Agia Thekla te trouwen. Het levert in ieder geval prachtige trouwfoto’s op.

5

Klooster van Ayia Napa

Het middeleeuwse klooster van Agia Napa staat midden in het dorp. Het werd rond het jaar 1500 gebouwd in de vorm van een middeleeuws kasteel. Het klooster is gedeeltelijk ondergronds gebouwd en in de rots uitgehouwen, omgeven door een hoge muur. Het is gewijd aan ‘Onze Lieve Vrouw van de Bossen’, waarbij de naam afkomstig is van het Oud-Griekse woord voor beboste vallei (‘Napa’) als gevolg van de vroegere topografie van het gebied. Het klooster werd in 1950 gerestaureerd en werd in 1978 een oecumenisch conferentiecentrum ten dienste van kerken in Cyprus en het Midden-Oosten. Ten zuidwesten van het klooster werd in 1994 een nieuwe kerk, die ook gewijd is aan de Maagd Maria. De oude plataan voor de zuidelijke poort van het klooster zou meer dan zes eeuwen oud zijn.

6

Sculpture Park

Gratis van gave kunst genieten? Het beeldenpark van Ayia Napa werd in 2014 ingehuldigd met als doel een compleet nieuwe toeristische ervaring te creëren. In het openluchtmuseum voor sculpturen zijn zowel grote als kleine kunstwerken te zien die zijn gemaakt door meer dan 40 beeldhouwers van over de hele wereld. Het park blijft groeien en er worden elke winter meer werken toegevoegd door getalenteerde internationale kunstenaars. Geniet van de buitenlucht en geniet van de culturele wonderen van het park.

Het beeldenpark heeft een oppervlakte van ongeveer 20.000 meter. Het ligt aan de oostkant van Ayia Napa. Omdat je in de open lucht loopt, kan het in de zomer overdag flink heet zijn om hier in de volle zon rond te lopen. De ochtend is daarom het lekkerste moment van de dag om hier van de kunst te genieten. Het beeldenpark is continu geopend en is gratis toegankelijk.

7

Haven van Ayia Napa

Het havengebied van Ayia Napa is een niet te missen deel van de stad. Het heeft zowel overdag als ’s avonds zijn charmes. De haven een spectaculair uitzicht op Kaap Greco en de Middellandse Zee. De haven was ooit een kleine vissershaven. Tegenwoordig liggen de traditionele vissersboten naast allerlei moderne toeristische onderzeeërs en piratenschepen. Veel van de verse vis die in en rondom Ayia Napa gegeten wordt, wordt hier nog steeds aan land gebracht. De visrestaurants die hier direct aan het water liggen behoren tot de populairste restaurants van Ayia Napa.

Bij de haven kun je de ook de beroemde kerk van St. George bewonderen. De pittoreske Grieks-orthodoxe kerk ligt in aan het bij de haven gesitueerde Limanaki plein. De kerk van St. George is een van de beste toeristische attracties in het gebied.

8

Antieke graven van Makronissos

Wie bij het prachtige Makronissos strand een klein stukje zuidwaarts loopt, die komt terecht bij een archeologische site.: de tombes van Makronissos. Tot nu toe zijn negentien tombes opgegraven, evenals een klein altaar ten oosten van de tombes en een deel van een oude steengroeve naast de begraafplaats.

De graven worden gevormd door een weg met treden die naar beneden leidt naar een rechthoekige ingang. De ingangen werden oorspronkelijk afgesloten met een grote plaat of twee kleinere platen. De meeste kamers zijn identiek. In alle kamers is er in het midden een rechthoekige uitgraving, iets lager dan het niveau van de weg en drie banken aan de zijkant van de kamer.

9

Ayia Napa Square

Ayia Napa Square is de drukst bezochte plaats van de stad. Het uitgehouwen beeld “I Love Ayia Napa” is geplaatst bij de ingang van het centrale plein van de stad. De afmetingen van het beeld zijn 8 bij 2,6 meter en is gemaakt door de beeldhouwer Yiannis Yianni. Het midden van het beeld is een favoriete fotolocatie geworden voor de bezoekers van Ayia Napa om hun liefde voor deze magische plaats uit te drukken. In de nachtelijke uurtjes is Ayia Napa Square een geliefde plek om samen te komen tijdens het uitgaan.

10

Uitgaansleven

We sluiten de top 10 bezienswaardigheden van Ayia Napa uit met het uitgaansleven. We hebben even getwijfeld: mag je het nightlife zien als een bezienswaardigheid? Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat dat in het geval van Ayia Napa wel zo is. Want als topdeejays Ayia Napa in eenzelfde rijtje als Ibiza, Miami en Dubai noemen, dan betekent het nachtleven toch echt wel iets.

Als je van uitgaan houdt, dan kun je er gewoonweg niet onderuit om tenminste één avond te gaan stappen in Ayia Napa. De meeste clubs en bars zitten in het centrum van Ayia Napa. Men noemt dit ook wel de Ayia Napa Strip (hoewel het zich niet allemaal in één straat afspeelt).

Meer informatie over Ayia Napa