Duitsland Eifel

Eifel

De Eifel is een geliefde vakantieregio die grotendeels in Duitsland ligt. Het beslaat het oostelijke deel van het plateau Eifel-Ardennen. Het westelijke stuk kennen we als de Ardennen. Binnen de Eiffel zijn er verschillende ketens te onderscheiden, zoals de Hoge Eifel, de Noordeifel en de Vulkaan-Eifel, dat bekend staat om de verschillende kratermeren. Het leuke aan de Eifel is de verscheidenheid aan activiteiten en bezienswaardigheden. Het heuvelachtige landschap is niet alleen een fantastisch gebied om te wandelen, te fietsen of om op andere manieren lekker sportief bezig te zijn. Het heeft er ook voor gezorgd dat er een aantal schilderachtige plaatsjes zijn ontstaan. De Eifel staat bekend om de schilderachtige dorpjes die hier vaak al eeuwen geleden zijn ontstaan. Een redelijk deel van de mooiste dorpjes van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts is gesitueerd in de regio Eifel.

De rivier de Rijn stroomt door de oostelijke kant van de Eifel. In het zuiden kronkelt de Moezel door het prachtige landschap van de Eifel. Op de oevers van de Moezel worden de druiven geteeld waar de beroemde Moezelwijnen van gemaakt worden. Een riviercruise is een ideale manier om de mooie plekjes langs de Rijn en de Moezel te ontdekken. Hierbij worden plaatsen als Cochem, Zell en Alken vaak aangedaan.

Top 10 bezienswaardigheden van de Eifel

1

Monschau

Als je het hebt over pittoreske dorpjes in de Eifel, dan is het idyllische Monschau daar het mooiste voorbeeld van. Dit plaatsje staat al eeuwenlang bekend om zijn schoonheid. Dat heeft het vooral te danken aan de geweldige ligging in het Roerdal. De hoogteverschillen zorgen voor een geweldige dynamiek binnen het stratenplan. Hierdoor betekent een wandeling door Monschau een soort van ontdekkingsreis door fraaie dorpsgezichten. Opvallend is het grote aantal vakwerkhuizen dat je in Monschau nog ziet staan. Die zorgen ervoor dat Monschau wat ons betreft de absolute must-visit binnen de Eifel is.

2

Trier

In het zuiden van de Eifel ligt de oudste stad van Duitsland: Trier. Deze kreisvrije stad is ooit door de Romeinen gesticht. Het was de Romeinse keizer Augustus die hier in 16 v.Chr. opdracht toe gaf. Er zijn tegenwoordig nog verschillende bezienswaardigheden in Trier te vinden die herinneren aan het Romeinse tijdperk. De Porta Nigra is hier het bekendste voorbeeld van. Deze ‘Zwarte Poort’ werd eind tweede eeuw als stadspoort gebouwd. Andere bouwwerken uit die tijd die nu nog in Trier te bewonderen zijn, zijn het Romeins amfitheater en de Romeinse brug over de Moezel. De Dom van Trier is een beroemde bezienswaardigheid uit latere tijden. Deze Dom St. Peter wordt tot de mooiste historische kerkgebouwen van Duitsland gerekend.

3

Burcht van Satzvey

De burcht van Satzvey is een prachtig voorbeeld van een Rijnlandse waterburcht. De burcht werd in de twaalfde eeuw gebouwd en kent twee grootschalige herbouwingen en renovaties: in 1396 en in 1882. Het middeleeuwse bouwwerk is al eeuwenlang familie-eigendom. Het is wel open voor het publiek.

De huidige eigenaren zorgen door het organiseren van ridderspelen, folkoremarkten en andere evenementen dat er vaak iets te beleven valt binnen de burcht van Satzvey. Verder worden er geregeld rondleidingen georganiseerd waarbij je de burcht van binnen en van buiten kunt bewonderen. Deze tours duren ongeveer drie kwartier. De exacte dagen, tijden en prijzen vind je op hun website.

4

Nationaal Park Eifel

De Eifel barst van de mooie natuur. De glooiende landschappen in combinatie met de vele meren en rivieren vormen een prima basis voor een weelderige flora en fauna. Van een deel van de Eifel heeft men een nationaal park gemaakt: Nationaal Park Eifel. Dit natuurgebied beslaat een oppervlakte van meer dan 10.00 hectare. Een groot deel van het park bestaat uit beukenwoud. De beschermde status is bedoeld om dit grote aaneengesloten bosgebied te behouden. Het vormt het leefgebied van wilde dieren zoals de lynx, de wilde kat, de oehoe en het edelhert.

Niet alle delen van het Nationaal Park Eifel zijn toegankelijk voor het publiek. In totaal is er 240 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes aangebracht binnen het nationale park. Verder is er meer dan 100 kilometer aan geprepareerde fietspaden aangelegd, zodat je de Eifel ook met de fiets kunt ontdekken.

5

Cochem

De vijfde plek in de top 10 bezienswaardigheden van de Eifel is gereserveerd voor het aan de Moezel gelegen Cochem. Dit is ongetwijfeld de meest toeristische plaats binnen de Eifelregio. Het mooiste moment om Cochem te bezoeken is daardoor vroeger in de ochtend of aan het einde van de dag, zodra de toeristen minder nadrukkelijk aanwezig zijn. Cochem is de belangrijkste haven voor rondvaarten op de Moezel en stopplek voor de riviercruises over de Moezel.

Het plaatsje telt verschillende boeiende bezienswaardigheden, waarvan de Reichsburg van Cochem het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is. Deze ongeveer duizend jaar oude burcht is het oudste bouwwerk van Cochem. Andere hoogtepunten van Cochem zijn het historische marktplein, de oude mosterdmolen en de Peterskapelle. Verder zie je in Cochem tal van vakwerkhuizen terug in het straatbeeld.

6

Dreimühlen waterval

De hoogteverschillen en het aanwezige water zorgt ervoor dat er binnen de Eifel meerdere watervallen ontstaan zijn. De Dreimühlen waterval is de bekendste en meest interessante waterval van de Eifel. Andere namen waaronder deze waterval zijn Nohner waterval of Drömmeler Spröetz genoemd. De Dreimühlen waterval is in 1912 ontstaan nadat de bronnen van de Ahrbach omgeleid moesten worden ten gunste van de aanleg van een spoorlijn.

De Dreimühlen waterval is het hele jaar door gratis te bezoeken. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 1500 meter wandelen naar de waterval. De wandeling op zich is al de moeite waard. Als je de Dreimühlen waterval in de winter tijdens een koelere periode bezoekt, dan heb je kans dat de waterval bevroren is. Dit levert een spectaculair plaatje op.

7

Nürburgring

De Nürburgring is een racecircuit bij het plaatsje Nürburg. Het oorspronkelijke Grand-Prix circuit mat zo’n 28 kilometer en stond bekend om de vele ongelukken die er gebeurden. Vijf Formule 1-coureurs zijn hier tussen 1951 en 1976 verongelukt. Het noordelijke deel van het oude circuit is behouden gebleven. Deze Nürburgring Nordschleife wordt nu vooral gebruikt voor testritten van onder andere nieuwe automodellen. Naast het oude circuit is er een nieuw en veel korter circuit aangelegd, dat tegenwoordig gebruikt wordt voor verschillende auto- en motorsportwedstrijden. De reden om de Nürburgring in de top 10 bezienswaardigheden van de Eifel te zetten, is het feit dat je hier met je eigen auto rondjes mag rijden over het circuit. Wil je dat niet met je eigen auto doen? Er zijn verschillende bedrijven die speciale raceauto’s verhuren waarmee je rondjes over de Nürburgring mag scheuren.

Voor autospotters is de Nürburgring en de directe omgeving een ideale plek om de gaafste sportwagens te spotten. Deze plek heeft en enorme aantrekkingskracht op bezitters van zogenaamde supercars. De langs de Nürburgring aangelegde N-258 en de daarlangs gelegen parkeerplaatsen zijn ideale plekken om snelle en bijzondere auto’s in het echt te zien. Met wat geluk spot je hier een vette scoop als je een nieuw automodel vastlegt dat nog geïntroduceerd moet worden.

8

Ordensburg Vogelsang

Binnen Duitsland zijn verschillende overblijfselen te zien van de Tweede Wereldoorlog. Men denkt dan al snel aan concentratiekampen, waar de gruwelijkste zaken zich afgespeeld hebben. Het bestaan van deze kampen is bij veel mensen bekend. Minder bekend zijn de opleidingskampen van de SS, waar zogenaamde ‘Junkers’ opgeleid werden om toe te kunnen treden tot de groeiende nazi-elite die Hitler moesten helpen om het Derde Rijk te stichten.

Het in de Eifel gelegen Ordensburg Vogelsang is zo’n opleidingskamp. Het werd tussen 1934 en 1936 gebouwd naar ontwerp van de Duitse architect Clemens Klotz. Tegenwoordig is Ordensburg Vogelsang opengesteld voor het publiek. In het museum wordt een permanente tentoonstelling gehouden over het opleidingskamp.

9

Wallende Born

Het Eifelgebied heeft een vulkanische oorsprong. Dat is op verschillende manieren terug te zien. Zo liggen meerdere meren in zogenaamde caldera’s: kraters die door vulkanische activiteit ontstaan zijn. Op een enkele plek is het vulkanische nog steeds actief gaande en zichtbaar. De Wallende Born is misschien wel de beste uiting van hedendaags vulkanisme in de Eifel. Het is een koudwatergeiser die ongeveer iedere 35 minuten spuit. Tijdens een eruptie, die ongeveer vijf minuten duurt, ontstaat er een waterzuil die tot ongeveer drie tot vier meter hoogte kan komen. Vervolgens loopt het water terug naar de bron.

10

Monreal

Het schilderachtige Monreal sluit de lijst met beste bezienswaardigheden in de Eifel af. Monreal is een van de fraaiste dorpen binnen de Vulkaaneifel. Dit is het deel van de Eifel waar je verschillende kraters en meren vindt. Monreal is in de middeleeuwen gesticht door de graaf van Virneburg. Monreal is vooral bekend vanwege de goed bewaard gebleven vakwerkhuizen. De prachtige ligging aan de Elzbach en de aanwezigheid van twee middeleeuwse burchten (de Löwenburg en de Philippsburg ) maken het plaatje compleet.

Top 10's van plaatsen in de Eifel

Meer informatie over de Eifel