Egypte Luxor

Luxor

Luxor is een stad in Egypte, gelegen op de oostelijke oever van de Nijl. Dankzij de vele archeologische sites in de directe omgeving is Luxor een belangrijke toeristische bestemming. Luxor is een vrijwel zekere tussenstop binnen vrijwel iedere Egypte rondreis en ook vanuit een aantal badplaatsen aan de Rode Zee, zoals Marsa’Alam, El Gouna en Hurghada, worden excursies georganiseerd naar Luxor. Dit gebeurt zowel per bus als per vliegtuig. Vanaf Hurghada vlieg je binnen een half uurtje met een binnenlandse vlucht van Egypt Air naar Luxor.

In en rond Luxor zijn een aantal prachtige historische bezienswaardigheden te vinden. Het is voor toeristen dé reden om naar Luxor te komen. Wat je niet mag missen als je naar Luxor komt, zie je in deze top 10 bezienswaardigheden van Luxor.

Top 10 bezienswaardigheden van Luxor

1

Vallei der Koningen

De ‘Valley of the Kings’ is een van de beroemdste archeologische plaatsen binnen Egypte. De meer dan zestig koningsgraven behoren daardoor tot de best bezochte bezienswaardigheden van Egypte. Het allereerste graf dat ontdekt is, is het graf van Ramses VIII. Het 62e en laatst ontdekte graf is dat van Toetanchamon. Dit graf is pas in 1922 ontdekt. De meeste vondsten zijn verhuisd naar het Egyptisch Museum in Caïro, zoals het prachtige gouden dodenmasker dat als een van de topstukken van het museum beschouwd wordt.

2

Tempels van Karnak

De Tempels van Karnak liggen in het dorp Karnak, dat ten noorden van Luxor ligt en binnen de agglomeratie van Luxor valt. Feitelijk zijn het twee tempelcomplexen: het tempelcomplex van Amon-re en het tempelcomplex van Moet (Mut). De verzameling van tempelgebouwen, sfinxen en uitgegraven muren is op de piramides van Gizeh na de meest bezochte toeristische attractie van heel Egypte. De gehele archeologische site is zo groot dat je waarschijnlijk een halve dag nodig hebt om te proberen zoveel mogelijk te zien.

3

Kolossen van Memnon

De Kolossen van Memnon vallen vanwege hun formaat en vrijstaande locatie zeker op. Deze twee immense standbeelden van farao Amenhotep III staan op de westelijke oever van de Nijl. De kolossale beelden zijn ongeveer achttien meter hoog en zijn de enige overblijfselen van de verwoeste dodentempel van farao Amenhotep III.

Tijdens een aardbeving in het jaar 27 voor Christus is één van de twee kolossen zwaar beschadigd. Sindsdien werd er door verschillen tussen de warme dag en de koele nacht fluitende geluiden waargenomen die veroorzaakt werden door de beschadigingen. Dit is opgehouden toen keizer Septimius Severus in het jaar 199 na Christus de beelden liet restaureren.

4

Vallei der Koninginnen

De Vallei der Koninginnen, gelegen op de westelijke oever van Luxor nabij de Vallei der Koningen, is de plaats waar in de oudheid vrouwen van farao’s werden begraven, evenals prinsen, prinsessen en diverse leden van de adel. Het graf van Nefertari, de favoriete vrouw van Ramses II, is de beroemdste attractie. Er wordt gezegd dat de tombe een van de mooiste van Egypte is: hij is volledig beschilderd met taferelen waarop Nefertari door goden wordt geleid.

Vlakbij de tempel liggen de ruïnes van het arbeidersdorp, een oude stad waar arbeiders en kunstenaars woonden die de tombes van de Koningsvalleien en Koninginnen maakten en waarin zij werden begraven.

5

Luxormuseum

Het Luxor Museum is lang niet zo groot als het Egyptisch Museum in Caïro, maar dat was ook nooit de bedoeling, omdat het liever kwaliteit dan kwantiteit wil laten zien. Het Museum van Luxor ligt min of meer midden in het centrum van Luxor, met uitzicht op de westelijke oever van de Nijl. Bezoekers die van plan zijn het museum te bezoeken moeten niet verwachten iets te zien in de trant van het Egyptisch Museum in Caïro, want de twee plaatsen zijn letterlijk werelden van verschil.

Terwijl het Museum van Egyptische Oudheden in Cairo ’s werelds grootste collectie Egyptische oudheden herbergt, heeft het Luxor Museum slechts een relatief kleine collectie, maar het is zeker een bezoek waard. Toen het museum in 1975 werd geopend, waren er geen plannen om een enorme collectie kunstvoorwerpen onder te brengen. In plaats daarvan heeft het museum een soort “kwaliteit voor kwantiteit” beleid.

6

Luxortempel

De Luxortempel is een groot oud-Egyptisch tempelcomplex aan de oostelijke oever van de Nijl in de stad die tegenwoordig Luxor heet (het oude Thebe) en werd gebouwd rond 1400 voor Christus. Het was een van de twee belangrijkste tempels op de oostelijke oever, de andere was Karnak. In tegenstelling tot de andere tempels in Thebe is de Luxortempel niet gewijd aan een cultusgod of een vergoddelijkte versie van de farao in de dood. In plaats daarvan is de Luxortempel gewijd aan de verjonging van het koningschap.

Aan de achterzijde van de tempel zijn kapellen gebouwd door Amenhotep III van de 18e dynastie en Alexander. Andere delen van de tempel werden gebouwd door Toetanchamon en Ramesses II. In de Romeinse tijd was de tempel en zijn omgeving een legioenfort en de thuisbasis van de Romeinse regering in het gebied. Tijdens de Romeinse periode werd een kapel in de Luxortempel, oorspronkelijk gewijd aan de godin Mut, omgevormd tot een cultuskapel van de Tetrarchie en later tot een kerk.

Samen met de andere archeologische vindplaatsen in Thebe werd de Luxortempel in 1979 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.

7

Ramesseum

Het Ramesseum is de gedenktempel (of mortuariumtempel) van farao Ramses II (“Ramses de Grote”). Het heette oorspronkelijk het “Miljoenenhuis van Usermaatra-Setepenra” (de eerste naam van Ramesses II) dat de stad Thebe verbond met het domein van Amon. De huidige naam van de tempel, Ramesseum, is echter afgeleid van het Franse Rhamesséion, een term van Jean-François Champollion, die in 1829 de ruïnes bezocht en voor het eerst de hiërogliefen identificeerde die de namen en titels van Ramesses op de muren vormen.

Vandaag blijft er relatief weinig over van wat ooit het meest indrukwekkende tempelcomplex op de westelijke oever van de Nijl was. De ruïnes van de tempel bevinden zich in de Thebaanse necropolis in Boven-Egypte, op slechts enkele kilometers van de moderne stad Luxor; deze tempel werd gebruikt als begraafplaats van de beroemdste farao aller tijden.

8

Tempel van Hatsjepsoet

De dodentempel van Hatsjepsoet  vormt een prachtige eenheid met het kalksteenmassief waar de tempel te vinden is. Het bouwen van dit prachtige monument in Deir el-Bahri nam slechts vijftien jaar in beslag. Wie de tempel bezoekt zal zien dat er in de loop der jaren meerdere beschadigingen plaatsgevonden hebben.

Hatsjepsoet (ca. 1473-1458 v. Chr.), de koningin die farao werd, bouwde een prachtige tempel in Deir al-Bahari, aan de westelijke achterkant van Luxor. Het ligt direct aan de overkant van de Nijl van de Karnaktempel, het belangrijkste heiligdom van de god Amun. De tempel van Hatsjepsoet, Djeser-djeseru “het Heilige der Heiligen” werd ontworpen door de hofmeester van Amun, Senenmut. De tempel bestaat uit drie niveaus met elk een zuilengalerij aan het uiteinde. Op het bovenste niveau ligt een open binnenplaats net voorbij de portiek.

9

Mummificatiemuseum

Het Mummificatiemuseum is bedoeld om inzicht te geven in het proces om het lichaam te conserveren. De oude Egyptenaren pasten balseming niet alleen toe op dode mensen, maar ook op vele dieren (katten, honden, krokodillen en andere diersoorten. God Anubis (de jakhals) was de god van de balseming en mummificatie.

Het mummificatieproces zou ongeveer 70 dagen hebben geduurd, vergezeld van vele rituelen. De organen van de overledene werden zorgvuldig verwijderd via een kleine incisie (10 cm) in de linkerkant van het lichaam en bewaard in Canopische potten. Het lichaam werd vervolgens gedurende ongeveer 40 dagen gedroogd in natriumnitraat, of nitraatzout uit Wadi El Natron, en ten slotte in linnen verband gewikkeld. In de wikkels werden magische amuletten aangebracht op verschillende delen van het lichaam om de overledene te beschermen. De familie ontving vervolgens het lichaam en legde het in een kist voor de begrafenis.

Het mummificatiemuseum geeft een uitgebreid beeld van het hele proces door de presentatie van vele gereedschappen, voorwerpen en apparatuur die voor het proces werden gebruikt, alsmede een uitleg van de rituele en religieuze betekenis van de praktijk. Canopische kruiken, rijkelijk versierde doodskisten, gemummificeerde overblijfselen, amuletten en beelden van godheden behoren tot de vele tentoongestelde voorwerpen.

10

Deir el-Medina

Deir el-Medina is de moderne Arabische naam voor het arbeidersdorp (nu een archeologische site) waar de ambachtslieden van Thebe woonden die de koninklijke graven in de nabijgelegen Vallei der Koningen en Vallei der Koninginnen bouwden en versierden.

In tegenstelling tot de meeste dorpen in het oude Egypte, die organisch groeiden uit kleine nederzettingen, was Deir el-Medina een geplande gemeenschap. Het werd gesticht door Amenhotep I (ca. 1541-1520 v. Chr.), speciaal om werknemers aan koninklijke graven te huisvesten, omdat grafschennis en -roof in zijn tijd een ernstig probleem waren geworden. Er werd besloten dat de Egyptische koningen hun laatste rustplaats niet langer zouden aanprijzen met grote monumenten, maar begraven zouden worden in een minder toegankelijk gebied in tombes die in de rotswanden waren uitgehakt. Deze gebieden zouden de necropolen worden die nu bekend staan als de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen.

Deir el-Medina is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Egypte vanwege de schat aan informatie over het dagelijks leven van de mensen die er woonden.

Betaalbaar overnachten in Luxor

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Luxor? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Luxor .

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Luxor.

Meer informatie over Luxor