Egypte

Egypte is het land van farao’s, piramides, woestijn, de Nijl en fantastische duiklocaties. Ondanks het feit dat een reis naar het prachtige Egypte niet helemaal risicoloos is weten jaarlijks miljoenen toeristen dit land in het uiterste noordoosten van Afrika te vinden. Zon- en duikliefhebbers komen vooral op de kustplaatsen af. Met name de badplaatsen langs de Rode Zee zoals Hurghada, El Gouna, Dahab, Sharm El Sheikh en Marsa’Alam genieten grote populariteit onder de internationale bezoekers. De grootste publiekstrekkers van Egypte vormen de vele archeologische schatten. De vele overblijfselen die je aantreft op archeologische sites en in de musea vormen een verzameling bezienswaardigheden die menig toerist naar Egypte weet te lonken.

Egypte heeft wat roerige jaren achter de rug, maar het toerisme begint weer aan te trekken. Gelukkig maar, want het land is een prachtige vakantiebestemming vol historische schatten, mooie stranden en fraaie duiklocaties. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid op reis gaat. Dat begint met het aanvragen van een e-visum Egypte bij een bemiddelaar en het regelen van vaccinaties indien die nodig zijn. Je vaccinaties zijn een eigen verantwoordelijkheid en geen verplichting. Zonder een visum voor Egypte kun je echter niet naar Egypte reizen. Kijk ook vooraf welke excursies je wilt maken en boek die eventueel vooraf al vanuit Nederland.

Top 10 bezienswaardigheden van Egypte

1

Piramiden

De Egyptische piramiden zijn de beroemdste piramiden ter wereld. Deze grafmonumenten zijn hedendaags nog steeds indrukwekkend door hun vorm en formaat. Hoewel er inmiddels verschillende theorieën zijn over hoe de bouwwerken in de oudheid gebouwd hebben kunnen worden, is dit mysterie van de piramiden nog steeds niet opgelost. De beroemdste piramide is die van Cheops in Gizeh, bij Caïro. Deze 146 meter hoge piramide is het enige bewaard gebleven wereldwonder van de zeven klassieke wereldwonderen.

2

Dal der Koningen

Bij Luxor ligt het Dal der Koningen. Deze ‘Valley of the Kings’ behoort tot de beroemdste archeologische plaatsen binnen Egypte. De meer dan zestig koningsgraven behoren daardoor tot de best bezochte bezienswaardigheden van Egypte. Het allereerste graf dat ontdekt is, is het graf van Ramses VIII. Het 62e en laatst ontdekte graf is dat van Toetanchamon. Dit graf is pas in 1922 ontdekt, de meeste vondsten zijn verhuisd naar het Egyptisch Museum in Caïro zoals het prachtige gouden dodenmasker.

3

Nijl

Egypte kan bijna niet zonder rivier de Nijl. Dankzij het water van deze duizenden kilometers lange rivier is leven in de woestijn zo uitstekend mogelijk. De jaarlijkse overstroming die vroeger altijd plaatsvond, heeft ervoor gezorgd dat de oevers van de Nijl uit vruchtbaar land bestaan. De overstromingen vinden niet meer plaats sinds de aanleg van de Aswandam. De Nijl is onder toeristen vooral populair vanwege de Nijlcruises die je kunt maken. Je vaart dan over een deel van de Nijl en bezoekt de interessante langs de Nijl gelegen plaatsen zoals Luxor en Aswan.

4

Rode Zee

In het oosten grenst Egypte aan de Rode Zee; een binnenzee die rijk is aan koraal en tropische vissen. Niet voor niets komt de Rode Zee in elke toplijst van mooiste duiklocaties voor. Langs de Rode Zee vind je een aantal populaire badplaatsen zoals Hurghada, El Gouna en Sharm El Sheikh. In deze plaatsen is er een ruim aanbod van duikscholen die je ter plaatse je PADI-duikbrevet kunnen laten halen.

5

Memphis en Saqqara

De stad Memphis, vroeger Men-nefer-Peri genoemd, is duizenden jaren lang de belangrijkste stad geweest van het gebied dat we tegenwoordig als Egypte kennen. Van de stad die vroeger één van de grootste steden van de oudheid was, is nog maar weinig over. Enkele bezienswaardigheden die je hier ziet zijn het bovenlichaam van een kolos van Ramses II en een 80 ton wegende albasten sfinx. De bijbehorende necropolis (dodenstad) Saqqara (ook als Sakkara geschreven) is mogelijk nog meer de moeite waard. In Saqqara staat onder andere de trappiramide van Djoser, de voor zover bekend allereerste piramide uit de geschiedenis.

6

Tempels van Karnak

De Tempels van Karnak liggen in het dorp Karnak, dat ten noorden van Luxor ligt en binnen de agglomeratie van Luxor valt. Feitelijk zijn het twee tempelcomplexen: het tempelcomplex van Amon-re en het tempelcomplex van Moet (Mut). De verzameling van tempelgebouwen, sfinxen en uitgegraven muren is op de piramides van Gizeh na de meest bezochte toeristische attractie van heel Egypte. Het geheel is zo groot dat je waarschijnlijk een halve dag nodig hebt om te proberen zoveel mogelijk te zien.

7

Mozesberg

De Sinaïberg wordt ook wel Mozesberg genoemd omdat op deze 2285 meter hoge berg God de Tien geboden aan Mozes gegeven zou hebben. De berg heeft dan ook een belangrijke religieuze betekenis voor zowel christenen, joden en moslims. Aan de voet van de Mozesberg ligt het Catherinaklooster, één van de beroemdste en oudste kloosters ter wereld. Binnen het klooster groeit een struik die verwant zou zijn aan de brandende braamstruik, waarin God aan Mozes verschenen is volgens de overlevering.

8

Tempelcomplex van Abu Simbel

Op ongeveer vier uur rijden van Aswan ligt Abu Simbel, een archeologisch complex dat bestaat uit twee grote Egyptische tempels: de grote tempel van Ramses II en de kleine tempel van zijn echtgenote Nefertari. Aangezien de grootste pluk met toeristen ‘s morgens Abu Simbel bezoekt en rond het middaguur weer vertrekt, is het beste tijdstip om rustig te kunnen kijken en fotograferen na 14 uur ‘s middags. In de zomermaanden is het dan wel erg heet in Abu Simbel, iets om rekening mee te houden.

9

Oase Siwa

In het westen van Egypte, op enkele tientallen kilometers van de grens met Libië, ligt de volgens vele mooiste oase van het land: de Siwa Oase. Deze oase met duizenden olijfbomen en dadelpalmen wordt ook wel het “Eiland der Gelukzaligen” genoemd. Binnen de oase liggen meer dan tweehonderd bronnen, waarbij de Bron van de Zon een beroemde is, omdat volgens de overlevering de vroegere koningin Cleopatra hierin een bad genomen zou hebben.

10

Musea

Egypte telt een aantal zeer interessante musea, waarvan de meeste een directe relatie hebben met het oude Opper-Egypte en de archeologische vondsten die in het land gedaan hebben. De grootste verzameling aan archeologische vondsten vind je in het Egyptisch Nationaal Museum in Caïro.

Het Egyptisch Museum in Caïro (EMC) is het oudste archeologische museum in het Midden-Oosten en herbergt meer dan 170.000 voorwerpen. Het heeft de grootste collectie faraonische oudheden ter wereld. De tentoongestelde voorwerpen bestrijken de prehistorische periode tot het Grieks-Romeinse tijdperk (ca. 5500 v. Chr. – 364 n. Chr.).

Vakantie naar Egypte

Wil je een vakantie naar Egypte boeken? Kijk bij de TUI Egypte vakanties voor alle Egypte aanbiedingen! Wil je veel ontdekken tijdens je reis naar Egypte? Overweeg dan een rondreis door Egypte waarbij je de hoogtepunten van Egypte gaat bezoeken.

Top 10's van plaatsen in Egypte

Meer informatie over Egypte