Egypte Sharm el-Sheikh

Sharm el-Sheikh

Sharm el-Sheikh is een populaire badplaats in Egypte. De naam betekent letterlijk “Baai van de sjeik, een verwijzing naar de ligging van het stadje. In tegenstelling tot enkele andere badplaatsen aan de Rode Zee is Sharm el-Sheikh wel een authentieke plaats, waar de toeristische strook Naarna Bay later aan toegevoegd is. Omdat Sharm el-Sheikh ook in de wintermaanden in de regel nog aangenaam warm is, is het een populaire winterzon bestemming. Sharm el-Sheikh behoort tot de betere bestemmingen voor een all-inclusive vakantie in Egypte. De hotelresorts zijn er op ingericht dat je alles binnen het hotel zelf kunt doen. Het ontbreekt je aan niets. In de zomer is het snikheet in Sharm el-Sheikh met gemiddelde maximumtemperaturen van rond of zelfs boven de veertig graden. De beste reistijd voor Sharm el-Sheikh is daarom het winterseizoen.

Je kunt ervoor kiezen om je hotelresort in Sharm el-Sheikh niet of amper te verlaten. Er is in en rond deze badplaats echter voldoende te zien en te doen? Wat allemaal? Begin maar eens met deze top 10 bezienswaardigheden van Sharm el-Sheikh.

Top 10 bezienswaardigheden van Sharm el-Sheikh

1

Al Mustafa Moskee

De Al Mustafa Moskee is misschien wel het meest opvallende gebouw in Sharm el-Sheikh. In feite lijkt het op het eerste gezicht meer op een magisch kasteel dan op een moskee. De moskee is ontworpen door de Egyptische architect Fouad Tawfik Hafez. Het resultaat is een mengeling van Ottomaanse en Mamlukse architectuur.

De moskee werd voltooid in 2008 en kostte naar verluidt 40 miljoen euro. Het biedt plaats aan ongeveer 3000 gelovigen. Het imposante gebouw heeft twee 76 meter lange minaretten en glanzende koepels. Binnenin is de moskee niet minder mooi. Wanneer de moskee ’s nachts verlicht is, is het echt een goddelijk schouwspel.

2

Duiken

Egypte heeft veel te bieden als het om duiken gaat. Niet voor niets is Sharm El Sheikh een zeer geliefde toeristische plaats onder duikers. Er zijn tientallen duikplekken, waarvan enkele vanaf het strand te bereiken zijn. De mooiste locatie is die bij het Ras Mohammed Nationaal Park. Andere mooi plekken zijn: Middle Gardens, Shag Rock, Thomasrif en Jacksonrif. De laatst genoemde is zeer populair omdat er regelmatig haaien worden gespot.

3

Ras Mohammed National Park

Op het zuidelijke puntje van het schiereiland Sinaï en aan de Rode Zee is een fraai Nationaal Park te vinden. Een deel van dit park ligt in het water en behoort tot één van de mooiste duiklocaties van Egypte. De prachtige koralen en diversiteit aan vissen trekken jaarlijks vele duizenden bezoekers. Verder horen bij dit park de twee kleine eilandjes Tiran en Sanafir en is er een bezoekerscentrum.

4

Hemelse Kathedraal

Bewonder Johannes’ visie op de Apocalyps in de Hemelse Kathedraal, een koptische kathedraal op een heuveltop in Sharm-el-Sheikh. De hoge twee rechthoekige torens van de kathedraal, gebouwd in 2010, domineren de skyline met een elegante architectuur. De kerk is architectonisch elegant en heeft binnenin prachtige kunstwerken.

Bezoekers zullen versteld staan van de prachtige fresco’s en muurschilderingen – die allemaal verhalen uit de Bijbel vertellen. Het kostte een team van 19 mensen twee jaar om deze fresco’s en muurschilderingen te schilderen. Er zijn ook hoge gebrandschilderde ramen.

5

Sinaï Berg

In veel geloven staat Sinaï Berg op het Sinaï-schiereiland beschreven als de plaats waar Mozes zijn Tien Geboden ontving. Maar het is niet alleen daarom dat deze plaats jaarlijks vele toeristen trekt. Het uitzicht vanaf deze ruim 2500 meter hoge berg is fenomenaal. Via twee routes is de berg te beklimmen. Dit zijn de Siket El Bashait en de Siket Sayidna Musa. De eerstgenoemde route duurt ongeveer twee en een half uur en is ook de langste van de twee. Als je de tocht per kameel aflegt, zal het iets korter zijn. Bij deze berg ligt tevens het klooster St. Catharina.

6

Coloured Canyon

De prachtige bergen, dalen en spectaculaire rotsformaties maken van een uitstapje naar deze Coloured Canyon een schitterende ervaring. Je vindt deze gekleurde bergen bij het kleine dorpje Nuweiba, wat het oudste bedoeïenendorp van de Sinaï zijn. Het ligt ten noorden van Sharm El Sheikh aan de Golf van Akaba. Dit uitstapje zal zeker grote indruk maken.

7

Kameelsafari

Wie het echte leven van een Bedoeïen wil ervaren, moet zeker eens een kamelentocht door het woestijnlandschap van Sharm el-Sheikh maken. Je bezoekt namelijk een Bedoeïenentent waar je onder het genot van een heerlijk glaasje muntthee geniet van de ondergaande zon. De meeste excursies worden afgesloten met een heerlijke barbecue.

Er zijn korte en lange safari’s. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een 6-daagse kamelensafari te ondernemen, waarbij je langs de Rode Zee gaat en plaatsjes als Dahab aandoet. Overnachten doe je dan geheel volgens traditie in een Bedoeïenentent.

8

Na’ama Bay

Tussen de Rode Zee en de beroemde Sinaïberg ligt de bekende badplaats Na’ama Bay. Het gebied is bekend om zijn goede hotels en gezellig uitgaansleven in het centrum. Er zijn verschillende clubs en restaurants welke door de hele badplaats te vinden zijn. Langs de wandelpromenade vind je vele koffiehuizen en bars. Vanuit deze plaats vertrekken meerder boottochten naar de mooiste plekjes rondom dit gebied.

9

SOHO Square

SOHO Square Sharm El Sheikh is the place to be als het gaat om vertier voor de hele familie. Dit uitgaansgebied tussen de Savoie en de Sierra Hotels biedt heerlijke restaurants, winkels, bars, clubs, een ijsbaan en een bowlingbaan. Voor meer cultuur is er Culturama, waar je een visuele reis door de geschiedenis maakt. Het prachtige fontein is ‘s avonds spectaculair van kleur.

10

Klooster St. Catharina

Op het Sinaï-schiereiland aan de voet van de Sinaï berg ligt het Orthodoxe klooster St. Catharina. Het klooster en de huizen die erbij horen liggen op een hoogte van ongeveer 1586 meter. Verschillende kunstwerken waaronder vele Islamitische mozaïeken, schilderijen en geschriften in uiteenlopende talen als Hebreeuws, Slavisch, Grieks etc. zijn in en om dit klooster te bewonderen. De bibliotheek van het complex heeft zoveel bijzondere handschriften en iconen, dat het alleen door het Vaticaan daarin kan worden overtroffen.

Meer informatie over Sharm el-Sheikh