Griekenland Kos

Kos

Kos is een prachtig Grieks eiland dat tot de eilandengroep Dodekanesos behoort, die gelegen zijn in het zuidoosten van Griekenland. Vanaf het noordoosten van het eiland kun je Turkije zien liggen. Deze ligging zorgt ervoor dat Kos een warm mediterraan klimaat heeft. Dit zie je terug in de droge en warme zomers, die maandenlang aanhouden. Kos is daardoor vooral geliefd als zonbestemming. De meeste toeristen verblijven aan of in de nabijheid van de vele stranden die het eiland rijk is.

Het mooie landschap en de ongelooflijke stranden bieden genoeg mogelijkheden om te genieten van de natuur. De bekendste stranden zijn Lambi Beach, Marmari Beach en Tigaki Beach. Ze hebben allemaal prachtige kristalheldere wateren en schitterende stranden. Kos is ook rijk aan cultuur en historie. Het eiland herbergt tal van mooie gebouwen, waaronder het kasteel van Neratzia en het Romeinse amfitheater. Er zijn ook veel musea, waaronder het Archeologisch Museum van Kos en het Natura Park van Kos.

Het eiland Kos geniet naast de populariteit als strandbestemming ook veel bekendheid als fietseiland. De aanwezigheid van veel fietsverhuurbedrijven op het eiland en de redelijk vlakke gebieden die je vooral aan de noordelijke helft van Kos aantreft is het eiland uitermate geschikt om per fiets te verkennen. Voor de grotere afstanden kun je een auto huren. Wat kun je allemaal gaan zien en doen op Kos? Wij hebben voor jou een gevarieerde en boeiende top 10 bezienswaardigheden van Kos samengesteld.

Auto huren

Een huurauto is onmisbaar als je veel van Kos wilt gaan ontdekken. Met een huurauto kun je gaan en staan waar je wilt. Je kunt per auto de mooiste plekjes van Kos bezoeken. Regel je huurauto op tijd! Dat is vaak goedkoper en je weet zeker dat je een auto van jouw keuze hebt.

Sunny Cars is al jarenlang een betrouwbare en betaalbare partner op het gebied van huurauto’s op Kos. Dankzij hun all-in autoverhuur kom je niet voor onaangename verrassingen te staan:

✅ je huurauto is volledig all-risk verzekerd, zonder uitzonderingen
✅ geen verborgen kosten of onvoorziene toeslagen
✅ geen eigen risico: Sunny Cars betaalt je eigen risico helemaal terug als je toch schade rijdt

Top 10 bezienswaardigheden van Kos

1

Kos-Stad

De grootste stad van het eiland Kos is een bezienswaardigheid op zich. In het sfeervolle centrum van Kos-Stad vind je naast terrasjes en winkeltjes ook een aantal mooie en interessante bezienswaardigheden zoals de Johannietersburcht, de Mandrakihaven met ‘s morgen aan de noordwestkade een echte vismarkt, de Agorá (markt), de prachtig beschilderde Agia Paraskevi-kerk en het gouverneurspaleis. Kos-Stad is een plaats die je gezien moet hebben als je Kos bezoekt.

Overdag is Kos-Stad al gezellig, maar deze plaats komt echt tot leven op het moment dat de zon ondergegaan is. In het centrum stromen de terrassen dan vol. Na etenstijd zet de gezelligheid zich voort in de bars en clubs die zich met name in en rond de barstraat concentreren.

2

Embros Therme

De thermale bron Embrós Thérme (ook geschreven als Embrós-Thermae) ligt aan de zuidoostelijke kust van Kos, op ongeveer tien tot vijftien minuten rijden van Kos-Stad. Het bijna vijftig graden warme bronwater stroomt uit de rotsen in een bekken van ongeveer 25 vierkante meter, waardoor het water in het bekken door menging met het zeewater een temperatuur heeft van rond de veertig graden. Het druk bezochte thermale bad waarin de zwavelgeur duidelijk aanwezig is, zou een geneeskrachtige werking hebben. Toegang tot het bad is gratis, bij de Embros Therme zijn beperkte voorzieningen (een douche, een toilet en een taverne).

3

Fietsen

Kos staat bekend als het fietseiland van Griekenland. Het aanbod van huurfietsen is dan ook enorm en vooral in en rondom Kos-Stad zie je toeristen zich vooral per fiets verplaatsen. Omdat het gebied waar Kos-Stad, Lambí en Tigáki liggen vrijwel vlak zijn kun je hier met vrij weinig inspanning fietsen. Wil je bergdorpjes zoals Zia en Pili bezoeken dan moet je wel rekening houden met een flinke klim waar een ijzersterke conditie een vereiste is.

4

Zia

Hoewel het toerisme een enorme stempel drukt op Zia, is het in het Dikeosgebergte gelegen dorpje Ziá nog steeds één van de bezienswaardigheden op het eiland die je eigenlijk niet over mag slaan. Wie wil kan hier allerlei lokale producten kopen in de vele winkeltjes of van een heerlijke Griekse maaltijd genieten op één van de terrasjes die het plaatsje telt. Vanaf sommige plekken heb je een betoverend uitzicht over stukken van het eiland Kos. Volgens velen ervaar je hier de mooiste zonsondergang van het eiland.

5

Agios Stéfanosbasiliek

De ruïnes van de Agios Stefanos-basiliek liggen op een verhoging aan het strand van de Kambos-vlakte. Het unieke aan deze ruïnes is dat ze onderdeel zijn van het gebied waar zonaanbidders van zee en strand genieten. Dit zorgt voor een unieke setting voor badgasten. Het levert in ieder geval geweldige vakantiefoto’s op. De toegang tot deze bijzondere plek is gratis.

De ruïnes van de vroegchristelijke tempels in Agios Stefanos vormen de grootste en best bewaarde basilieken van het eiland. De goed bewaarde basilieken dateren uit 469 en 554 na Christus. Het complex bestaat uit twee basilieken; de kleinere basiliek en de grote basiliek. De grote basiliek had een rechthoekig atrium met aan drie zijden zuilengangen van graniet. In het midden moet een fontein hebben gestaan, aan de oostzijde waren er trappen die naar de narthex leidden en ten zuiden van de hoofdtempel werden de diakenkamer en hulpkamers ontdekt. De drie beuken van de tempel werden gescheiden door zuilengalerijen, waarvan de zuilen van wit marmer waren en de tussenruimtes bedekt met reliëfplaten.

6

Kéfalos

Kefalos is beroemd om zijn gouden kusten en turquoise wateren, met een grote verscheidenheid aan stranden zover het oog reikt. Kefalos is een nederzetting aan de zuidwestkant van Kos. De grot van Witte Steen die in het gebied is ontdekt, bewijst dat de eerste tekenen van leven op het eiland dateren uit het neolithicum. Vroeger heette Kefalos Astypalaia en tot 366 voor Christus werd het beschouwd als de hoofdstad van het eiland.

Kefalos is verdeeld in twee delen: de kustplaats Kamari, waar zich de haven van Kefalos bevindt, en het traditionele dorp boven op de heuvel met eilandachtige architectuur (smalle steegjes en huizen naast elkaar dus). Aan de noordkant, ongeveer 5 km van het dorp, is er een pittoreske haven genaamd Limnionas en een rustig strand met dezelfde naam.

7

Een dagje Bodrum

Vanuit de haven van Kos-Stad kun je in een half uur tot een klein uurtje naar de populaire Turkse badplaats Bodrum varen. Aangezien Bodrum één van de mooiste badplaatsen van Turkije is, is dit een kans die je eigenlijk niet voorbij moet laten gaan als je er de tijd voor hebt. Naast mooie stranden, een sfeervolle haven en een groot aanbod aan terrasjes is Bodrum helemaal interessant om te gaan shoppen. Hier kun je kleding en schoenen kopen tegen spotprijzen. Vraag jezelf wel af of het allemaal echt is wat je koopt.

Prachtig verslag van een dagje Bodrum

Wil je zien hoe zo’n dagje Bodrum vanaf Kos er uit kan zien? Het verhaal ‘Bodrum in 12 uur: een dagje Bodum vanaf Kos‘ laat door middel van veel foto’s en een duidelijke tijdlijn zien hoe zo’n dagtocht naar Bodrum er uit kan zien.

8

Asklepieion

Het Asklepion van Kos is het heiligdom van Asclepius of Aesculapius, de god van de geneeskunde. Deze heiligdommen maakten deel uit van alle Griekse steden en op Kos behoorde het tot de belangrijkste in de oude Griekse wereld. Het Asklepion, dat in 1902 door de Duitse archeoloog Herzog aan het licht werd gebracht, is de mooiste historische plaats van Kos. Natuurrampen en oorlogen hebben de meeste vondsten helaas vernietigd.

Het Asklepion van Kos was in de hele wereld bekend dankzij de faam van de Griekse arts Hippocrates en de aanwezigheid van vele andere gerenommeerde artsen die het hoge heiligdom van de geneeskunde beoefenden. De zieken, die van heinde en verre kwamen, meldden zich bij de deuren van het heiligdom en vroegen om hulp, en alleen zij die na een zorgvuldige beoordeling door de priesters waardig werden bevonden, mochten naar binnen.

9

Johannieterburcht

In Kos-Stad staan de restanten van de Johannieterburcht Neratzia, een door de johannieters gebouwde burcht die stamt uit de veertiende eeuw. De ligging ten oosten van de Mandrakihaven zorgt ervoor dat de burcht enerzijds een bepalend onderdeel is binnen het uiterlijk van centraal Kos-Stad, aan de andere kant geven de muren rondom de burcht een fantastisch uitzicht de Mandraki-haven en Kos-Stad.

10

Oud-Pyli

Het spookdorpje Paleo Pyli (niet te verwarren met het grotere huidige Pyli/Pili) bestaat vooral uit ruïnes, omdat het dorp in de negentiende eeuw geheel verlaten is. Binnen Oud-Pyli vind je restanten van een viertal middeleeuwse kerken, een Byzantijnse burchtruïne bovenop een rots en de bronvijver. Het kasteel is waarschijnlijk gebouwd in de 11e eeuw. In de 15e eeuw namen de Peleten hun intrek in het kasteel en stichtten het dorp eronder. Het was niet zichtbaar vanaf zee en daarom goed beschermd tegen aanvallen van piraten.

In 1830 werden het kasteel en het dorp verlaten als gevolg van een cholera-epidemie en verhuisden ze grotendeels naar Pyli (ook Nieuw Pyli genoemd). Twee kerken uit de 11e eeuw, de kerk van Asómati Taxiárches Gavriíl ke Miachaíl en de kerk van St. Maria Panagía ton Kastrianón, zijn bewaard gebleven tussen huizen die grotendeels in puin liggen.

Boek jouw vakantie naar Kos

Lekker zonnen, ontspannen op het strand of genieten van de heerlijke Griekse keuken: op Kos kan het allemaal! Kos is een heerlijke vakantiebestemming met maandenlang zonnig zomers weer. Wil je een vakantie naar Kos boeken? Met een compleet verzorgde pakketreis kun je heerlijk genieten van een onbezorgde vakantie op Kos.

Je Kos vakantie bij een van de bekende touroperators boeken betekent:
✅ alles geregeld in één pakket
✅ met SGR-garantie geen financieel risico
✅ lokale vertegenwoordiging kan helpen bij eventuele problemen

Je vakantie naar Kos kun je o.a. boeken bij de volgende reisorganisaties:

Meer informatie over Kos