IJsland Reykjavik

Reykjavik

De IJslandse stad Reykjavik wordt gekenmerkt door grote contrasten. Regelmatig worden er grote evenementen als cultuurnacht, concerten en kunstfestivals georganiseerd. Soms waan je jezelf in een bruisende metropool om op een ander moment weer te denken in een klein vissersdorp aan zee te verkeren. Deze stad heeft het namelijk allemaal. De prachtige natuur speelt zeker een sterke rol. Je vindt er namelijk watervallen, lavendelvelden, vulkanen en heerlijke warmwaterbronnen. Kortom, een heerlijke stad om wat energie op te doen.

Wil je weten wat Reykjavik te bieden heeft als het gaat om bezienswaardigheden en attracties? Bekijk dan deze top 10 bezienswaardigheden van Reykjavik dan goed!

Top 10 bezienswaardigheden van Reykjavik

1

Perlan

Je moet een bezoek aan Perlan, een van de beroemdste bezienswaardigheden van Reykjavík, niet overslaan als je de stad bezoekt. Deze glazen koepel op de top van zes watertanks is nu de thuisbasis van de meest ongelooflijke en high-tech natuurtentoonstelling in IJsland. Verken alles van ijsgrotten tot de onderwereld op slechts enkele momenten van het stadscentrum!

Perlan is ontworpen door architect Ingimundur Sveinsson en werd ingehuldigd op 21 juni 1991. Het gebouw bestaat uit een enorme glazen koepel die rust op zes stadsverwarmingstanks, die elk ongeveer 4 miljoen liter geothermisch water kunnen bevatten. De parel is een huis met stalen frame, maar het stalen frame heeft een andere rol dan het verbinden van stadsverwarmingstanks en het vormen van een gewelfd dak. Het frame, dat hol is, is het ovensysteem van Perlan. Op koude winterdagen stroomt er warm water door het stalen frame, maar op de warmste zomerdagen koud water.

2

Hallgrimskirkja

Hallgrimskirkja is de grootste kerk van het land en torent uit boven het centrum van Reykjavik. De 73 meter hoge toren biedt een prachtig uitzicht van 360° over heel Reykjavik, de bergen rondom en de oceaan die zich uitstrekt naar het westen tot Groenland en Amerika. Hierdoor behoort de toren tot de meest bezochte toeristische bestemmingen in Reykjavik. Kaartjes worden verkocht in de kerkwinkel. De toren is alleen toegankelijk met een lift. Op de top zijn er een paar treden naar het openlucht-uitkijkplatform.

De Hallgrimskirkja is vernoemd naar de grootste hymne (lofzang) schrijver van het land ‘Hallgrímur Pétursson’. Het pijporgel in de kerk is met zijn 5275 pijpen bijzonder indrukwekkend. Doordat de kerk van ver te zien is, wordt het ook wel hét symbool van de stad genoemd.

3

Harpa

Harpa is een concertzaal en conferentiecentrum in Reykjavik. Het openingsconcert werd gehouden op 4 mei 2011. Het gebouw heeft een opvallende gevel van gekleurd glas, geïnspireerd op het basaltlandschap van IJsland.

In 2013 werd aan Harpa de Mies van der Rohe-prijs voor eigentijdse architectuur van de Europese Unie toegekend. Harpa is ontworpen door het Deense bureau Henning Larsen Architects in samenwerking met de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. De structuur bestaat uit een stalen frame bekleed met geometrisch gevormde glazen panelen in verschillende kleuren.

4

Nationaal Museum

Wil je meer weten over IJsland, de IJslandse geschiedenis en de cultuur van IJsland? Bezoek dan het Nationaal Museum van IJsland.

Het Nationaal Museum toont voorwerpen die inzicht geven in de IJslandse cultuurgeschiedenis. De displays moedigen bezoekers aan om stil te staan bij het verleden, het heden en de toekomst. Het museum wil kennis en innovatie koesteren met behoud van een breed perspectief en gemeenschapszin. De rol van het Nationaal Museum is gevarieerd en weerspiegelt zijn wettelijke verplichting als nationaal centrum voor het behoud en beheer van cultureel erfgoed, culturele onderzoeksprogramma’s en de verspreiding van kennis en informatie over het culturele erfgoed van de natie.

5

Aurora Reykjavik

Aurora Reykjavík is IJslands eerste en enige noorderlichtcentrum, en de niet te missen plek om je noorderlichtavontuur te beginnen. Wandel door de geschiedenis en leer over de mythologie rond de poolcirkel. Verken de wetenschap via interactieve displays en probeer je camera-instellingen uit in de unieke fotosimulator voor het noorderlicht.

De grote troef van Aurora Reykjavík is de fantastische HD time-lapse film van het noorderlicht. Leun achterover in een zitzak en geniet van deze 30 minuten durende film met oogverblindend noorderlicht dat in heel IJsland is vastgelegd. Ga helemaal op in het noorderlicht met ’s werelds eerste 360°-film van de Aurora Borealis met een VR-bril.

6

Sun Voyager

De Sun Voyager is een sculptuur van Jón Gunnar Árnason, gelegen naast de Saebraut-weg in Reykjavik. Sun Voyager wordt beschreven als een droomboot, of een ode aan de zon. De kunstenaar wilde hiermee de belofte van onontdekt gebied overbrengen, een droom van hoop, vooruitgang en vrijheid.

In 1986 schreef de wijkvereniging van het westelijk deel van de stad een wedstrijd uit voor een nieuw buitenbeeld ter herdenking van het 200-jarig bestaan van de stad Reykjavik. De Sun Voyager van Jón Gunnar won de wedstrijd, en het aluminium model (42,5 cm × 88 cm × 36 cm) werd aan de stad aangeboden voor uitbreiding. De Sun Voyager op ware grootte werd uiteindelijk onthuld op Saebraut op de verjaardag van de stad Reykjavík, 18 augustus 1990.

Het werk is gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal en staat op een cirkel van granieten platen.

7

Openluchtmuseum Árbaejarsafn

Om echt een glimp op te vangen van het leven in het oude Reykjavík moet u een bezoek brengen aan het Áraejarsafn Openluchtmuseum. Dit openluchtmuseum is een verzameling van meer dan 20 huizen in een uitgestrekte groene ruimte die bezoekers kunnen verkennen. Het museum is opgezet om te laten zien hoe het leven in de dorpen en op het platteland was, met traditionele turfhuizen.

Om de ervaring nog realistischer te maken, lopen er vaak schapen door de velden, evenals paarden en geiten in omheinde verblijven die de gasten kunnen voeren en waarmee ze kunnen communiceren.

8

Tentoonstelling Nederzetting Reykjavik

De tentoonstelling Nederzetting Reykjavik 871± 2 gaat over de nederzetting van Reykjavík. De tentoonstelling is gebaseerd op theorieën van wetenschappers over wat de erfgoedlocaties in het centrum van Reykjavík ons kunnen vertellen over het leven en werken van de eerste kolonisten. Centraal in de tentoonstelling staan de resten van een hal uit de nederzettingstijd die in 2001 werd opgegraven. De hal werd bewoond van 930-1000. Ten noorden van de hal liggen twee stukken turf, restanten van een muur die duidelijk kort voor 871 werd gebouwd. Dit is een van de oudste kunstwerken die tot nu toe in IJsland zijn gevonden. Ook worden voorwerpen uit de Vikingtijd getoond die in het centrum van Reykjavík en op het eiland Videy zijn gevonden.

Waarom 871±2?

Een laag tefra werd rond 871 na Christus afgezet door een uitbarsting in het Torfajokull-gebied, ongeveer 400 km naar het oosten. De laag werd gedateerd op 871, met een mogelijke foutmarge van twee jaar. De tefra speelt een cruciale rol bij het dateren van vondsten uit de beginjaren van de geschiedenis van Reykjavik.

9

Maritiem Museum

Het Maritiem Museum van Reykjavik, voorheen het Viking Maritiem Museum, is een maritiem museum gelegen aan de oude haven in de hoofdstad van IJsland, Reykjavík, en wordt beheerd door de stad Reykjavik. Het museum werd opgericht in 2005, en het is nu een van de vijf locaties die tot het Stadsmuseum van Reykjavik behoren. Er zijn zeven tentoonstellingen in het museum die de IJslandse maritieme geschiedenis tonen van de vroege nederzettingen tot het einde van de 20e eeuw.

Een belangrijk onderdeel van het museum is het kustwacht- en reddingsschip Óoinn (uitgesproken als Othinn). In 2008 werd het schip omgebouwd tot een museumtentoonstelling over de kabeljauwoorlogen in de jaren 1950 en 1970. Het schip vertelt ook over zijn eigen geschiedenis. Het museum richt zich op de geschiedenis van de visserij in IJsland, maar toont ook tijdelijke tentoonstellingen over de zee.

10

Thermaal bad Laugardalslaug

Geniet net als vele lokale inwoners van een duik in één van de heerlijke thermale baden van IJsland. Het is bekend dat het geothermische water geneeskrachtige werkingen heeft wat vooral symptomen van artritis en reuma doen verminderen. Ook is het goed voor het verminderen van een aantal vormen van huidproblemen. Je vindt Reykjaviks baden vlak bij het centrum ter hoogte van het nationale voetbalstadion. Laugardalslaug is het populairste thermale bad van Reykjavik.

Een ander bijzonder bad vind je bij de Blue Lagoon, die op zo’n 45-50 kilometer van Reykjavik ligt. Hier kun je zwemmen in natuurlijk geothermisch zeewater met ingrediënten als zout, silica en algen. Ook dit staat garant voor goede invloeden op verschillende aandoeningen. De magistrale omgeving brengen je al snel in opperste staat van rust.

Betaalbaar overnachten in Reykjavik

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Reykjavik? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Reykjavik.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Reykjavik.

Meer informatie over Reykjavik