Japan Kyoto

Kyoto

Voor sommige lezers zal de naam Kyoto vooral een lampje doen branden door een verdrag, een klimaatakkoord dat destijds werd ondertekend door vele landen met als doel het terugdringen van CO2. Toch is deze stad met ruim anderhalf miljoen inwoners een hele leuke stad om te bezoeken. Het feit dat Kyoto meer dan 1000 jaar lang de hoofdstad is geweest van het Japanse keizerrijk heeft ervoor gezorgd dat er heel wat bijzondere bezienswaardigheden te aanschouwen zijn die hier in de loop der jaren gebouwd zijn. Men zegt niet voor niets dat als je de ziel van Japan wilt begrijpen, je absoluut een bezoek aan Kyoto moet brengen. Het grote voordeel dat Kyoto op andere steden in het land heeft is dat de historische gebouwen grotendeels gespaard zijn gebleven tijdens het bombardement dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Daardoor kunnen we nu in Kyoto genieten van een mooie mix van vooroorlogse en moderne architectuur.

Op deze pagina laten we je kennis maken met een tiental van die plekken die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn wanneer je in Kyoto bent. Laat je verrassen door deze prachtige gevarieerde Japanse stad en haar omgeving.

Top 10 bezienswaardigheden van Kyoto

1

Fushimi Inara-taisha

De jinja-schrijn Fushimi Inara-taisha is een heiligdom dat is gewijd aan de god Inari. Het behoort tot de oudste en ook bekendste Inari-heiligdommen die tegenwoordig nog in Japan te vinden zijn. Vergeet bij je bezoek aan deze tempel niet om door één van de Torii-gallerijen te gaan. Een combinatie van zonlicht en de kleuren zwart en oranje geven een hele aparte ervaring. Eigenlijk zijn deze dicht op elkaar geplaatste poorten scharlakenrood. De galerijen voeren je naar de top van een heuvel waar het allerheiligste voorwerp te vinden is.

2

Gion

Gion is een zeer authentieke wijk in Kyoto. De wijk is ooit tot stand gekomen om te voorzien in de noden en behoeften van reizigers en bezoekers van de stad. Uiteindelijk is de wijk doorontwikkeld tot één van de meest bekende Geisha-districten van Japan. Hoewel hier geisha te vinden zijn, noemen zij zich liever ‘geiko’, de lokale benaming, die zoveel als ‘vrouw van kunst’ betekent. In totaal herbergt de wijk twee hanamachie. Een hanamachie is een geiko-gemeeschap. Dit zijn de Gion Kobu en de Gion Higashi. De grootse gemeenschap wordt door de Kobu gevormd. Naast de aanwezigheid van geisha’s springt ook de prachtig architectuur van de wijk in het oog.

3

Kinkaku-ji

De Rokuonji-tempel of Kinkaku-ji, die als gouden paviljoen-tempel bekend staat, is een van de bekendste toeristische trekpleisters van Kyoto en Japan. De gouden tempel is gesitueerd aan het water en vanaf de overkant lijkt het of de tempel op het water drijft. Je vindt de tempel ten noordwesten van Kyoto op een plek omgeven door bergen. Hierdoor komt het geheel zeer sprookjesachtig en hemels over. Hoewel de tuinen al adembenemend zijn, is het vooral de gouden tempel die veel belangstellenden trekt. De tempel dient als opslagplaats voor de relieken van de Boeddha en is geheel met bladgoud bedenkt. Sinds 1994 staat de tempel op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

4

Nishiki Market

Een bekende markt in Kyoto is Nishiki Market. Het zijn de vele voedingswaren die hier verhandeld worden waarom deze markt bekend staat. Verse vis en andere producten worden hier aan de man gebracht en zijn van buitengewone kwaliteit. Het is een ware ervaring om rond te lopen op deze drukke markt. Leuk is ook dat hier veel lokale bewoners hun boodschappen doen. Hierdoor doet de markt zeer authentiek aan. Let ook op de typische winkeltjes die je niet snel buiten Japan zult tegenkomen. Zo zijn er handelaars die alleen maar groenten in zuur verkopen. Ook is het mogelijk om te proeven van de vele lekkernijen die hier worden aangeboden. Er zijn veel handelaren die vers bereid voedsel aanbieden.

5

Shijo-Dori

De belangrijkste straat van Kyoto is Shijo-Dori. Deze straat verbindt de Yasaka-schrijn in het oosten met de westelijke Matsunoo-schrijn. Tal van belangrijke bezienswaardigheden van Kyoto liggen aan of in de nabijheid van deze straat. Zo ben je hier redelijk snel op het Geishadistrict en zijn ook tal van heiligdommen binnen wandelafstand. De naam heeft de straat te danken aan de kunstacademie Shijo. Op deze school leerden de studenten te schilderen volgens de typische Japanse traditie.

6

Ginkaku-ji

Naast het beroemde gouden paviljoen is er in Kyoto ook eentje van zilver; nou ja, dat was de bedoeling toch. Dit is de Ginkaku-ji die werd gebouwd in 1474 door shogun Ashikaga Yoshimasa. Dat deed hij om een meer indrukwekkende tempel te laten bouwen dan die van zijn grootvader. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de gehele tempel in zilver werd bedekt, maar door de hevige Onin-oorlog werd de bouw de tempel nooit voltooid zoals het oorspronkelijk was bedoeld. Toch is de tempel en de omgeving nog altijd zeer de moeite waard met het resultaat dat uiteindelijk wel tot stand is gekomen.

7

Kyoto Imperial Palace Park

Het park van het keizerlijk paleis is een bekend park in Kyoto vanwege de vele boomsoorten die hier te vinden zijn. Zeker in het voorjaar als de meeste bomen hier in bloesem staan doet dit park sprookjesachtig aan. Het park is een uitstekende plek om aan de drukte van de stad te ontsnappen en bijvoorbeeld lekker te genieten van een picknick op een mooie lente- of zomerdag.

Zeker wanneer je in de periode rond eind februari tot begin maart in Kyoto bent is dit park echt een aanrader. Dan heb je namelijk kans dat vele pruimen- en kersenbomen in bloei staan. Een onvergetelijke ervaring!

8

Filosofenpad

Wandelen kan een hele meditatieve werking op je hebben, zeker wanneer je paden van het filosofenpad bewandelt. De naam van dit pad is afkomstig Nishida Kitaro, een befaamde Japanse professor in de filosofie. Dagelijks liep hij over dit pad met als doel te kunnen mediteren.

Naast dat een wandeling over het pad ervoor zorgt dat je meer tot je innerlijke kern komt, is ook de omgeving rond het pad van grote schoonheid. Let op de mooie bezienswaardigheden langs de route van twee kilometer en neem je tijd om alle schoonheid in je op te nemen.

9

Arashiyama

Net ten westen van de buitenwijken van Kyoto vind je het district Arashiyama. Letterlijk vertaald betekent Arashiyama ‘storm berg’. Deze naam refereert naar de berg net aan de overkant van de rivier ‘oi’. Arashiyama is een mooi natuurlijk gebied waar je prima wandelingen kunt maken en genieten van al het moois dat de natuur hier te bieden heeft. Er zijn een aantal trekpleisters te vinden in dit gebied, zoals ‘Iwatyama Monkey park’ en ‘Arashyama Bamboo Grove’. Vanaf de Moon Crossing Bridge heb je tijdens de bloei van de bloesems een prachtig zicht over de bloeiende kersenbomen. Daarnaast zijn er nog een aantal heiligdommen en andere interessante bezienswaardigheden te bewonderen.

10

Nara

Hoewel Nara niet in Kyoto zelf ligt, is deze stad wel in een dagtrip te bezoeken wanneer je in Kyoto verblijft. Wat ons betreft, is dat zeer de moeite waard, want de stad herbergt een aantal prachtige boeddhistische heiligdommen en tempels. Vooral het tempelcomplex van Todai-ji is beroemd. Hier vind je namelijk het grootste houten gebouw ter wereld. Ook zijn er naast de vele tempels nog een keizerlijk paleis en een aantal schrijnen te bewonderen in Nara. Als je genoeg tijd hebt wanneer je in of rond Kyoto bent is een bezoek aan Nara een echte aanrader.

Betaalbaar overnachten in Kyoto

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Kyoto? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Kyoto.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen en B&B’s in Kyoto.

Meer informatie over Kyoto