Nederland Noord-Brabant Breda

Breda

In de Brabantse Bourgondische stad Breda is altijd wat te beleven. Is het niet aan de Grote Markt dan is het wel in één van de vele musea die de stad telt. Het fraaie groene stadspark en de vele singels die door de stad lopen geven Breda een gezellige en stadse uitstraling die het verdient. Veel van de bezienswaardigheden bevinden zich en om het centrum, waardoor het allemaal goed op loopafstand te doen is. De vele historische gevels en panden geven elke straat een bijzonder uiterlijk. Vooral voor liefhebber van shoppen en terras zullen goed aan hun trekken komen in deze heerlijke stad. Dat Breda de moeite waard is als een stedentripbestemming blijkt wel uit het verhaal ‘Breda in 12 uur: de hoogtepunten van Breda‘. Hierbij wordt deze Brabantse stad per fiets en te voet ontdekt. De handige tijdlijn en de vele foto’s zorgen voor een inspirerend verslag van een dag in Breda.

De top 10 bezienswaardigheden van Breda laat je zien wat er allemaal te zien en te doen is in deze leuke Brabantse stad.

Ontdek Breda op de fiets!

Breda leent zich prima om met de fiets te doen. De fietstocht ‘Highlights van Breda’ wordt veel geboekt. Met een ervaren en bevlogen gids trek je op de fiets Breda in. Je krijgt onderweg veel boeiende weetjes te horen over Breda en de geschiedenis van de stad.

Top 10 bezienswaardigheden van Breda

1

Grote Markt

Met name als het mooi weer is, is de gezellige Grote Markt goed gevuld met mensen. Dit bruisende plein in het hart van het centrum staat dan ook bekend om zijn gezellige terrassen en goede eetgelegenheden. Regelmatig is het plein decor voor vele festivals als Breda Jazz, Harley Davidson dag Breda en tijdens het carnaval. Door de aanwezige bomen doet het plein zeer gezellig aan. Bijzondere bezienswaardigheden die aan deze Grote Markt liggen zijn het oorlogsmonument ‘Judith met het hoofd van Holofernes, het oude stadhuis waar nog regelmatig mensen trouwen en natuurlijk de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

2

Haven

In het prachtige historische centrum van Breda bevindt zich ook de haven van de stad. Verschillende rondvaartboten voeren je door de haven langs het Spanjaardsgat en de vele monumentale panden die er langs de oevers te vinden zijn. Eén van Breda’s oudste straten is zelfs vernoemd naar de haven. In deze Haven straat zijn tegenwoordig veel horeca en de bijbehorende gezellige terrassen te vinden. Op de hoek van de Haven en de Vismarktstraat is de oude vishal te vinden. Hier werd vroeger de vangst van de dag verhandeld. In het jaar 2007 heeft er een feestelijke opening van de Haven plaatsgevonden. De Haven is namelijk gedempt geweest van 1965 tot 2007.

3

Stedelijk Museum Breda

Na de samenvoeging van het MOTI Museum en het Breda’s Museum in 2017, is er een krachtig stadsmuseum ontstaan waar je de geschiedenis van Breda kunt bestuderen en tevens kunt genieten van allerlei uitingen van kunst. Het Stedelijk Museum Breda is gevestigd in één van de oudere gebouwen van Breda: De Beyerd. Vroeger was dit een gasthuis voor mannen die dat nodig hadden, zoals zieken en daklozen. Tegenwoordig zit hier hét museum van Breda gevestigd. Naast de vaste collectie, is er beneden ruimte voor tijdelijke exposities. Via de website van het museum kun je zien welke tentoonstellingen er op dit moment plaatsvinden.

4

Begijnhof

Aan de rand van het enorme Valkenberg park ligt de historische Begijnhof van Breda. Hier vind je kleine huisjes een kerk en wat hofjes met daarin een kruidentuin. Omstreeks de twaalfde eeuw leefden hier katholieke vrouwen die hun leven in het teken van het geloof leidden. Vaak leefden zij vrij sober en simpel. De eerste huisjes werden rond 1535 gebouwd. In de achttiende eeuw kwam er een verdieping op. Aan het washuis, het bleekveld en de kruidentuin is te zien dat zij er veel voor deden om zichzelf te kunnen onderhouden. Aan de Catharinastraat 29 is het Begijnhof Museum te vinden. Hier zie je de leefomstandigheden zoals een woonkamer en keuken terug.

5

Park Valkenberg

Achter het Kasteel van Breda ligt het mooie stadspark Park Valkenberg. In dit heerlijke rustpunt van de stad vind je een schitterende fontein, restanten van verdedigingstorens, beelden van onder andere Hercules, het Baroniemonument en speelgelegenheden. Vaak wordt dit park gepasseerd door mensen die via het treinstation op weg zijn naar de binnenstad.

6

Kasteel van Breda

Al zeer vroeg in zijn geschiedenis staat dit kasteel met zijn prachtige slotgracht bekend om zijn warme band met leden uit het huis van Oranje-Nassau. Het kasteel werd omstreek 1350 gebouwd en diende als woonverblijf van de Hollandse edelman Jan van Polanen. In de jaren die volgen worden en een aantal aanpassingen en verbouwingen gedaan. Het kasteel van Breda heeft vele jaren de functie van militaire kazerne vervult. Tegenwoordig staat het kasteel bekend als instituut voor Militaire doeleinden en is het tijdens de Brabantse Kasteeldagen deels geopend voor publiek.

7

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Midden in het centrum aan de Grote Markt staat het belangrijkste monument van de stad. De start van de bouw begon rond het jaar 1410 en duurde enkele jaren. Daarna hebben er natuurlijk verschillende aanpassingen en restauraties plaatsgevonden. In de kapel liggen tientallen leden van de familie van Hendrik III van Nassau-Breda begraven. Zowel de buitenkant als de binnenkant zijn zeer fraai gedecoreerd. Het grootste pronkstuk van deze Onze-Lieve-Vrouwekerk is het schilderij over de geschiedenis van het Sacrament van Niervaert wat zich in de Nievaartkapel bevindt.

8

Blind Walls Gallery

Vaak zegt men ‘de kunst ligt op straat’. In het geval van Breda is dat in ieder geval zo. In het straatbeeld van de stad zijn er op verschillende plekken zogenaamde ‘murals’ aangebracht. Deze muurschilderingen zie je vooral op zogenaamde blinde muren. De vaak kleurrijke kunstwerken worden dus aangebracht op zijkanten en achterkanten van gebouwen, die vaak verder geen enkele rol zouden spelen. Op deze manier wordt er een leuke invulling gegeven die vaak visueel aantrekkelijk is. Soms wil de artiest vooral een boodschap overbrengen. De muurkunst van Breda vormt samen een openluchtmuseum die men Blind Walls Gallery noemt. Via een te downloaden app kun je via je smartphone zien waar in Breda de kunstwerken zich bevinden.

9

‘t Sas

Dat Breda een prima winkelstad is, is algemeen bekend. Maar wie net iets meer zoekt dan de standaard grote ketens te bieden hebben, mag zeker een bezoek aan ‘t Sas niet overslaan. Aan dit knusse binnenplein vind je net even wat chiquere winkels en een schitterend gelegen terras. Vooral tijdens de zomermaanden wordt het terras goed bezocht voor het nuttigen van een heerlijke lunch of diner. Overnachten behoort er zelfs tot de mogelijkheden.

10

De Barones

Vlakbij het chique winkelplein ‘t Sas bevindt zich het luxe overdekt winkelcentrum van de stad. Hier in de Barones zijn veel ketens met een pand vertegenwoordigd. Maar ook verschillende kleine ondernemers bieder er hun waar aan. Het winkelcentrum is vanuit verschillende in- en uitgangen te betreden. Twee liggen er aan de Nieuwstraat, één aan de Lange Brugstraat en één aan de Karrestraat.

Betaalbaar overnachten in Breda

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Breda? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Breda.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Breda.

Meer informatie over Breda