Nederland Friesland Leeuwarden

Leeuwarden

Een bezoek aan Leeuwarden betekent een leuke ontdekkingstocht door een verrassend leuke stad. Wie erover twijfelt om een stedentrip naar Leeuwarden te maken die kunnen wij alleen maar zeggen ‘doen’! Leeuwarden heeft voldoende boeiende bezienswaardigheden om bezoekers een dag (of twee) uitstekend te vermaken.

Leeuwarden is de grootste stad en de hoofdstad van de provincie Friesland. Het is tevens een van de oudste plaatsen in het gebied dat we nu als Friesland kennen. Ooit begon de stad als drie nederzettingen die op terpen gebouwd waren: Oldehoven, Nijehove en Hoek. Deze namen zie je nu nog terug binnen Leeuwarden. Stadsrechten werden verkregen tijdens de samenvoeging tot Leeuwarden, in het jaar 1435. In Leeuwarden is er op vele manieren geld verdiend. Eerst vooral met handel en visserij. Later kwam de industrialisatie op gang. Veel van de banen in Leeuwarden vallen in de sector dienstverlening. Leeuwarden heeft geen eigen universiteit, maar wel dependances van de universiteiten van Groningen en Wageningen. Dit zorgt er in combinatie met twee hogescholen voor dat er redelijk wat studenten rondlopen in Leeuwarden.

Wat als je als toerist naar Leeuwarden gaat? Wat moet je dan verwachten? Naar onze mening kom je terecht in en gezellige stad met verschillende gezichten. Monumentale gebouwen worden afgewisseld met moderne architectuur. Tal van leuke straatjes en waterwegen zorgen voor een gezellig centrum waar je uitstekend kunt winkelen en kunt genieten van zeer uiteenlopende horecagelegenheden. Op het gebied van cultuur heeft Leeuwarden een aantal boeiende musea binnen de gemeentegrenzen. Daarnaast biedt de stad tal van podia waar verschillende kunsten op vertoond worden. Dankzij de goede culturele infrastructuur was Leeuwarden in 2018 samen met de Maltese hoofdstad Valletta Culturele Hoofdstad van Europa.

Top 10 bezienswaardigheden van Leeuwarden

1

Oldehoven

De Oldehoven wordt gezien als de meest karakteristieke bezienswaardigheid van Leeuwarden. Deze zestiende-eeuwse toren valt vooral op dankzij zijn vrijstaande positie op een enorm plein en het feit dat hij scheef staat. Sterker nog: de Oldehoven staat tegenwoordig schever dan de beroemde toren van Pisa. De Oldehoven staat 4,72 graden uit het lood en de beroemde Italiaanse toren 3,9 graden. Maar dat is nadat deze tijdens restauraties enigszins is rechtgetrokken. De scheefstand is de reden dat de Oldehoven slechts 39 meter hoog geworden is. Al tijdens de bouw begon hij ernstig te verzakken. De gewenste hoogte van maar liefst 120 meter is daardoor nooit behaald.

Je kunt de Oldehoven tegen betaling bezoeken. Dit is alleen mogelijk van april tot eind oktober. De lift gaat tot de eerste verdieping. Een andere mooie manier om een prachtig uitzicht op de Oldehoven te hebben, is vanaf de Obe. Wie even de moeite neemt om de trap naar boven te nemen, die kan vervolgens genieten van een goede blik op de Oldehoven.

2

De Waag

De Waag is een monumentaal gebouw dat centraal op de Nieuwestad staat. Deze waag is in het jaar 1598 opgeleverd. Hier zijn heel wat tonnen aan handelswaar gewogen. In Leeuwarden was het vooral zuivel en dan met name boter dat verhandeld werd. De Leeuwarder waag is tot 1880 in gebruik geweest. Toen verhuisden deze activiteiten naar het neoclassicistische Beurs- en waaggebouw aan de Wirdumerdijk. De Waag is tegenwoordig een fraaie bezienswaardigheid dat bewijst dat Leeuwarden vroeger al een belangrijke handelsstad was. Tegenwoordig is er een lunchcafé in gevestigd. Het bijbehorende terras is dankzij de unieke ligging op de Nieuwestad een geliefde plek om bij aangenaam weer de drukte van de stad te aanschouwen.

3

Blokhuispoort

De Blokhuispoort deed vroeger dienst als huis van bewaring. Het gebouwencomplex staat op de plek waar al eind vijftiende eeuw een fort gebouwd werd. In de zestiende eeuw werd de fortificatie uitgebreid en vooral verbeterd. In 1580 veranderde de functie van het inmiddels ontstane complex. Het werd een gevangenis. Tussen 1870 en 1877 werden de voormalige gebouwen afgebroken en werd er een nieuwe rijksgevangenis gebouwd. De architectuurstijl laat zich het beste als eclectisch omschrijven. Vroeger boden 180 cellen plek aan eenzelfde hoeveelheid gedetineerden. Nadat de gevangenis zijn deuren in 2007 moest sluiten vanwege te hoge kosten om het complex aan nieuwe regels te laten voldoen, heeft het verschillende nieuwe bestemmingen gekregen.

4

Fries Museum

Het Fries Museum is een boeiend museum dat tegenwoordig aan het Wilhelminaplein staat. Het indrukwekkende modern vormgegeven gebouw is te danken aan de overleden Friese architect Abe Bonnema. Hij liet na zijn overlijden maar liefst 18 miljoen euro na aan het Fries Museum, met als doel om van dat geld het museum een nieuw thuis te geven aan het Wilhelminaplein. Een eis was dat het Hubert-Jan Henket voor het ontwerp zou zorgen. In 2012 werd het nieuwe museumgebouw officieel geopend.

Het Fries Museum herbergt verschillende collecties en exposities. Zo maak je hier kennis met de Friese cultuur en zie je wat ‘de Fries’ in tegenwoordige tijd identificeert. In het Fries Verzetsmuseum ervaar je hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd beleefd. Naast de voor de hand liggende onderwerpen zoals de luchtoorlog en het onderduiken, is er speciale aandacht voor de spectaculaire ‘Overval’ die het Friese verzet deed op het Huis van Bewaring in Leeuwarden. Naast de vaste collecties biedt het Fries Museum ruimte aan een paar tijdelijke exposities.

5

Prinsentuin

Wat is een stad zonder groen? Vrijwel iedere stad kent een of meerdere plekken waar je als stadsbewoner van de buitenlucht kunt genieten. In de binnenstad van Leeuwarden is de Prinsentuin dé plek om lekker van het groen te genieten. De Prinsentuin werd in 1648 aangelegd in opdracht van prins Willem Frederik van Nassau-Dietz. Daarmee is meteen de naam verklaard. Het heeft anderhalve eeuw geduurd totdat het lusthof als park voor het publiek opengesteld werd. In de loop der tijd heeft de Prinsentuin verschillende gedaantes gehad. In de Prinsentuin kun het het Pier Pander Museum bezoeken. De vijver vormt het middelpunt van de Prinsentuin. De daarbij staande treurwilg stamt uit 1929 en werd in 2020 gekozen tot de mooiste boom van Leeuwarden.

6

Love Fountain

De Spaanse beeldhouwer Jaume Plensa is de bedenker van de Love Fountain. Dit bijzondere kunstwerk werd in 2017 gemaakt ter gelegenheid van het feit dat Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad van Europa was. Deze blikvanger, die je direct zult zien op het moment dat je vanaf het treinstation naar de binnenstad van Leeuwarden loopt, bestaat uit twee hoge witte hoofden. Het zijn een jongen en een meisje. Om de twee kinderhoofden, die een hoogte van maar liefst zeven meter hebben, hangt een mistwolk. Het is dan ook een mistfontein en geen waterfontein. De mist kan een hoogte van twee meter bereiken. Als je vanuit het station naar de Love Fountain kijkt, dan zie je meteen een ander modern icoon van Leeuwarden: de Achmeatoren. Deze ranke moderne wolkenkrabber heeft een hoogte van bijna 115 meter.

7

Stadhuis

Het Leeuwarder stadhuis is in 1715 gebouwd en later in de achttiende eeuw uitgebreid met een flinke raadzaal aan de achterzijde. De eerste steen werd ooit gelegd door de drie jaar oude Willem Karel Hendrik Friso, ook wel bekend als Willem IV van Oranje-Nassau. Het stadhuis is in classicistische stijl gebouwd en verkeert in prachtige staat, dankzij een grote renovatie begin deze eeuw. Het stadhuis ligt aan het Hofplein. Andere bezienswaardigheden op deze locatie zijn het Stadhouderlijk Hof. Dit voormalige paleis was tot 1971 in het bezit van de koninklijke familie. Tegenwoordig is hier een hotel in gevestigd: Fletcher Hotel-Paleis Stadhouderlijk Hof.

8

Keramiek Museum Princessehof

Het Princessehof is een statig zeventiende-eeuws herenhuis. In 1693 is het gebouwd als een klein stadspaleis. Sinds 1917 doet het gebouw dienst als museum. Het Keramiekmuseum Princessehof laat een uitgebreide collectie van keramiek en porselein zien. Je kunt er genieten van keramiek uit alle windrichtingen en tijdperken. Denk aan authentiek Chinees porselein, fraai gedecoreerde stukken uit het Midden-Oosten en geweldige objecten die tussen 1885 en 1940 in de geliefde jugendstil en art-decostijl gemaakt zijn. Behalve van de vaste en tijdelijke exposities kun je in Keramiekmuseum Princessehof ook genieten van een aantal in oude stijl ingerichte kamers, zoals de barokke Nassaukamer.

9

Museumhaven Leeuwarden

Liefhebbers van oude schepen en maritieme musea die kunnen in Leeuwarden hun hart ophalen. Aan de Willemskade en de Wirdumerpoortsdwinger kun je gratis van een aantal schitterende historische vaartuigen bewonderen. Denk aan klippers, tjalken en sleepboten, die voornamelijk uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw afkomstig zijn. Hier kun je een stukje geschiedenis van de Leeuwarder scheepvaart bewonderen. Gedurende vele eeuwen vormde het water de beste verbinding met andere steden en gebieden. De schepen zorgden ervoor dat Leeuwarden uit kon groeien tot een belangrijke handelsstad.

10

Writer's Block

Volgens ons hebben we nog nooit een parkeergarage opgenomen in een top 10 bezienswaardigheden van een stad. Voor Leeuwarden doen we dat dus wel. Parkeergarage De Klanderij ligt net aan de rand van het centrum. Het is van oorsprong een lelijk en functioneel gebouw. Dankzij verschillende straatkunstenaars is de parkeergarage omgetoverd tot een kunstobject. Zowel aan de buitenkant als binnen kun je genieten van waanzinnig mooie ‘murals’. De graffitikunst die binnen het event Writer’s Block op verschillende plekken in Leeuwarden aangebracht is, is een wandeling naar en rond de parkeergarage waard.

Betaalbaar overnachten in Leeuwarden

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Leeuwarden? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Leeuwarden.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Leeuwarden.

Fietstour door Leeuwarden met gids

Wil je Leeuwarden op een gezonde en leuke manier ontdekken? Tijdens de Leeuwarden Highlights Fietstour van Baja Bikes leer je in 2 uur tijd de stad en zijn hoogtepunten kennen. Een ervaren gids vertelt je onderweg alles over Leeuwarden. Je kunt ook kiezen voor de privéfietstour. Reserveren is verplicht, maar annuleren of verzetten is gratis!

Meer informatie over Leeuwarden