Nederland Gelderland Nijmegen

Nijmegen

Als oudste stad van Nederland heeft Nijmegen een goede reputatie hoog te houden. In het centrum vind je nog verschillende verwijzingen naar voorgaande eeuwen. Zo worden er nog regelmatig archeologische vondsten gedaan en historische locaties gemarkeerd. De Godenpijler bij Museum het Valkhof is hier een prachtig voorbeeld van. Middels cultuurhistorische programma’s en culturele evenementen probeert de stad Nijmegen de geschiedenis op geheel eigen wijze in leven te houden. Op sommige plekken kun je fraaie stukjes straatkunst ontdekken waarbij er een verwijzing naar het verleden wordt gemaakt. Vooral de periode waarin de Romeinen hier ooit geleefd hebben zie je terug in schilderingen.

De stad Nijmegen heette ooit Oppidum Batavorum. Toen was er sprake van een nederzetting op en rond het Valkhof. De meeste hedendaagse straten in het centrum van Nijmegen kennen hun oorsprong in de middeleeuwen. Wie een kaart van Nijmegen anno 16e/17e eeuw bekijkt, die zal veel van de plekken herkennen. Veel historische gebouwen hebben het helaas niet overleefd. Vooral de Tweede Wereldoorlog heeft voor een groot aantal vernietigingen gezorgd, toen de geallieerden per ongeluk Nijmegen bombardeerden in plaats van de Duitse stad Kleef. Verval is een andere reden dat een groot deel van de Benedenstad (het lager gelegen deel van het centrum) gesloopt is. Helaas is daar vooral fantasieloze sociale woningbouw voor in de plaats gekomen. Jammer dat vroegere Marxistische denkwijzen binnen het stadsbestuur tot dergelijke lelijke panden geleid hebben. De laatste jaren zie je dat het historisch besef ervoor zorgt dat men zorgvuldigere keuzen maakt wat betreft het stadsgezicht.

De Nijmeegse Vierdaagse is een evenement dat vanwege zijn tijdelijke aard ontbreekt in de top 10 bezienswaardigheden van Arnhem. Dit grootschalige wandelevenement wordt al sinds 1909 gehouden. Tijdens dit vierdaagse evenement gaan duizenden deelnemers uit binnen- en buitenland een uitgezette route wandelen. Je kunt kiezen tussen afstanden van 30, 40 of 50 kilometer. Elke dag wordt er een andere route gelopen en andere plaatsen bezocht. Door de jaren heen is het een festival geworden die door het hele land bekend staat. Verschillende muziekbands, standhouders en ook de horeca weten er een leuk feestje van te maken. De Nijmeegse Vierdaagse wordt gelijk gehouden met de Nijmeegse Zomerfeesten.

Top 10 bezienswaardigheden van Nijmegen

1

Boterwaag

Direct aan de Grote Markt van Nijmegen bevindt zich de Boterwaag. Het gebouw met zadeldak werd aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd om er de boter te wegen en te verhandelen. Een waagmeester moest hierop toezien. Het ontwerp van de Boterwaag was afkomstig van Meester Cornelis Janssen van Delft. Het linker deel van de Boterwaag werd gebruikt als vleeshal. Nadat de Boterwaag zijn functie verloor, is het nog functioneel geweest als politiebureau. Tegenwoordig is er een horecagelegenheid in de Boterwaag gevestigd.

2

Waalkade

Het prachtige uitzicht op de Waal is één van de mooiste dingen die je kunt ervaren in Nijmegen. Er echt van genieten kun je vooral sinds de Waalkade autoluw is geworden. Tegenwoordig kun je vanaf de kade genieten van het geluid van de golven die de voorbijvaren de boten veroorzaken. De terrasjes zorgen voor een vredige aanblik op deze rivier. Als je enigszins gunstig zit dan heb je meteen een goed uitzicht op de veelgebruikte Waalbrug. Langs en op de Waalkade zijn verschillende kunstwerken aangebracht zoals Het Labyrinth, de Januskop en de Wachteres.

3

Lange Hezelstraat

De leukste en gezelligste straat van Nijmegen is onbetwist de Lange Hezelstraat. Als oudste winkelstraat van Nederland heeft het dan ook wel die eer verdiend. In de veertiende eeuw droeg deze bruisende straat in het centrum nog de naam ‘Hesestraet’. Een verwijzing naar het verderop gelegen dorpje Hees. Enkele gevels zijn terug te voeren naar de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw. De meeste zijn echter gesneuveld tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor ogen sommige delen van de Lange Hezelstraat een stuk moderner.

4

Museum Het Valkhof

Dat Nijmegen ooit de grootste Romeinse stad van Nederland was, is voor veel mensen een onbekend gegeven. In het Museum Het Valkhof kun je er alles over te weten komen. Middels een uitgebreide collectie oude kunst, wandtapijten, eeuwen oude voorwerpen en een speciale bibliotheek worden alle vragen beantwoord. Voor de ingang van Museum Het Valkhof in Nijmegen, staat een replica van de Romeinse Godenpijler die hier ook echt is gevonden. Het behoorde toe aan keizer Tiberius. Het Museum het Valkhof is gelegen aan de rand van het Valkhofpark, aan de Kelfkensbos.

5

Stadhuis

Op een prominente plek aan de Burchtstraat, bevindt zich het oude stadhuis van Nijmegen. Als architect werd de bouwmeester Herman van Herengrave in 1554 aangesteld. Enkele eeuwen later zijn er nog flink wat aanpassingen gedaan en hebben er restauraties plaatsgevonden. De beelden aan de gevel zijn dan ook replica’s. Het interieur van het stadhuis laat enkele oude details zien. Denk hierbij aan wandtapijten, een open haard en houten deuren en kozijnen. Tegenwoordig wordt het stadhuis vooral gebruikt als trouwlocatie.

6

Grote of Sint-Stevenskerk

De oudste kerk van Nijmegen is de Grote of Sint-Stevenskerk. Doordat hij werd gebouwd op de iets hoger gelegen Hundisburg heuvel lijkt hij nog iets groter de werkelijke 71 meter. De eerste steen van deze kerk werd hoogstwaarschijnlijk al in de dertiende eeuw gelegd. Maar door de eeuwen heen is er wel het één en ander aangepast, verbouwd of gerestaureerd. De ergste schade werd geleden tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Het heeft vervolgens jaren geduurd voordat de kerk weer opgeknapt was. De Stevenskerk, zoals hij door de inwoners van Nijmegen wordt genoemd, is nog altijd functioneel voor verschillende religieuze diensten. En ook bewonderaars kunnen er terecht. De mooiste bezienswaardigheden van de Grote of Sint-Stevenskerk zijn onder andere de graftombe van Catharina van Bourbon, de middeleeuwse muurschildering in de zuiderkapel, het Köningsorgel, de drieluik Calvarieberg en de zeventiende-eeuwse herengestoelte van Cornelis Hermansz.

7

MuZIEum

Het ervaringsmuseum MuZIEum is anders dan andere musea. Dit museum heeft namelijk een missie. Middels uiteenlopende tentoonstellingen en activiteiten probeert men je hier kennis te laten maken met het leven van visuele gehandicapte mensen. Je kunt hier zelf ervaren wat het betekend om je zonder of met heel slecht zicht te verplaatsen. Maar ook zaken als optisch bedrog, de functie van de hersenen in samenwerking met het oog en het nut van je andere zintuigen komen aan bod. Hoe smaken bepaalde gerechten bijvoorbeeld, zonder dat je ziet wat je eet?

8

Hortus Nijmegen

De stad Nijmegen heeft sinds 1970 een botanische tuin. Hortus Nijmegen werd destijds opgericht door biologen van de Katholieke Universiteit, waaronder Jac. P. Thijsse. Deze Nederlandse schrijver en natuurlijk historicus bundelden de krachten samen met natuurbeschermer Victor Westhoff en Professor Linskens. Wat ooit begon met een collectie Alpiene planten is uitgegroeid tot een volwaardig park waarin je kunt genieten van uiteenlopende vegetatie, een vijverpartij met vissen, moerasgebied en heidegebied. In de thee tuin kun je behalve genieten van een hapje en/of een drankje, ook regelmatig deelnamen aan verschillende activiteiten en workshops.

9

Museum De Bastei

Tientallen jaren kon je in Nijmegen naar het Natuurmuseum dat in de voormalige Nieuwe Synagoge te vinden was. Ruim een half jaar nadat dat museum zijn deuren sloot, opende De Bastei aan de Waalkade. Dit is een centrum voor natuur en cultuurhistorie. Het is ontstaan na de samenvoeging met Museum De Stratemakerstoren. In De Bastei zijn exposities over het ontstaan van het landschap en over de flora en fauna van het rivierengebied bij de Waal te zien. Verder kun je hier verschillende archeologische vondsten aanschouwen. Die zijn vooral hier en in de nabije omgeving gevonden.

10

Kronenburgerpark

Je mag het Kronenburgerpark als hét stadspark van Nijmegen beschouwen. Het negentiende eeuwse historische stadspark Kronenburgerpark was vroeger onderdeel van een bolwerk. De oude verdedigingstoren uit de vijftiende eeuw is hier een duidelijke verwijzing van. Het Kronenburgerpark een glooiend landschap zien, waarin Engelse stijlen zijn toegepast. Kronkelende paden leiden je de weg langs vijverpartijen, fonteinen, een speeltuin en zelfs een waterval. In de loop der jaren zijn er wat aanpassingen geweest aan het Kronenburgerpark. De Kruittoren is een stabiele factor binnen het park. Deze waltoren staat hier al sinds 1426 en wordt ook wel Kronenburger toren genoemd. Hiermee is meteen de naam van het park verklaard.

Betaalbaar overnachten in Nijmegen

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Nijmegen? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Nijmegen.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Nijmegen.

Meer informatie over Nijmegen