Nederland Gelderland

Gelderland

De provincie Gelderland is zo veelzijdig dat een echte top 10 niet eenvoudig te realiseren is. De provincie kenmerkt zich namelijk met ontzettend veel natuurschoon, historische panden, kastelen, gezellige steden en knusse dorpen. Ben je op zoek naar rust, ruige sporten, lekker eten of gewoon wat ontspanning? Het kan hier allemaal. Bijvoorbeeld de hoofdstad Arnhem is goed voor tien eigen bezienswaardigheden zoals zijn parken en musea of het gezellige uitgaansleven op de Korenmarkt. Of volg eens een spannende GPS tocht door de schitterende landschappen van Gelderland. We hebben getracht een zo breed mogelijke top 10 bezienswaardigheden van Gelderland te creëren.

Top 10 bezienswaardigheden van Gelderland

1

Nationaal Park De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is het bekendste en meest bezochte nationale park van Nederland. Het natuurgebied beslaat een redelijk deel van de provincie Gelderland. Opvallend is dat het park niet gesubsidieerd wordt. Als bezoeker betekent dit helaas dat je moet betalen om het park binnen te kunnen. Behalve een fraai natuurgebied kun je ook een aantal mooie monumenten zien zoals het Jachthuis Sint-Hubertus. Erg bekend is het in het park gelegen Kröller-Müller Museum. Vooral het beeldenpark dat bij het museum hoort is de moeite waard. Hét transportmiddel binnen de Hoge Veluwe zijn de witte fietsen die gratis gebruikt mogen worden.

Als je wilde dieren wilt spotten op de Veluwe dan is de kans daarop het grootste vlak na zonsopkomst of in het uurtje voor zonsondergang. In de vroege ochtend heb je de grootste kans om reeën, vossen, wilde zwijnen of edelherten te zien. Wie dat wil die kan tegen betaling op safari gaan met de boswachter.

Het naar Helene Kröller-Müller vernoemde Kröller-Müller Museum ligt in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Deze vrouw had de hobby om veel kunstobjecten te verzamelen die zij samen met haar adviseur uitzocht. Al snel liep deze passie enorm uit de hand en zo ontstond het idee voor het openen van een museum voor haar inmiddels meer dan elf duizend aankopen. Dat haar favorieten kunstenaars voornamelijk Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Piet Mondriaan betreffen, is in de collectie goed terug te vinden.

Een dag op de Veluwe

Het blogartikel ‘De Veluwe in 12 uur: natuur en kunst op de Veluwe‘ laat op fraaie wijze zien hoe je een dagje op de Hoge Veluwe in kunt vullen. Een duidelijke tijdlijn, goede tips en veel foto’s nemen je mee tijdens een dagje op de Hoge Veluwe.

2

Paleis het Loo

Het aan de noordkant van Apeldoorn gelegen Paleis Het Loo biedt een fraai kijkje in het leven van de Nederlandse royals. Het voormalige jachtverblijf van de Koninklijke familie is tegenwoordig opengesteld voor publiek. In het hoofdgebouw bevindt zich het paleismuseum met links en rechts aansluitend de dienstvleugels, waar je onder meer de keuken vindt. Aan de westelijke kant zijn de paardenstallen en koetshuizen te vinden. In de oostelijke vleugel is het museum van de Kanselarij der Nederlandse Orde te vinden. Hier worden een aantal kostuums en de verzameling van Nederlandse Orden tentoongesteld. Alle zorgvuldig ingerichte vertrekken geven je een kijkje in het leven van ons koningshuis.

De prachtige vorstelijke tuin is van een aanzienlijke omvang. Het is dan ook met recht een paleispark te noemen. Alleen al voor het bezoek aan de paleistuin mag je een uurtje uittrekken.

3

Bronkhorst

De provincie Gelderland telt heel wat pittoreske en mooie dorpjes. Als er een plaats is dat de titel ‘mooiste dorp van Gelderland’ verdient, dan is dat waarschijnlijk Bronkhorst. Binnen de website mooistedorpjes.nl is dit Gelderse dorp een van de topdorpen als je kijkt naar het aantal keren dat de pagina over Bronkhorst daar bezocht is.

Als je Bronkhorst bezoekt, dan zul je begrijpen waarom dit dorpje (even serieus…. met 60 woningen kun je tegenwoordig niet van een stad spreken, ook al had je ooit stadsrechten) zo geliefd is. Je lijkt hier echt terug in de tijd te reizen. Deze boerennederzetting is autoluw en is vrij van schreeuwerige neon-reclames, grote logo’s en andere hedendaagse straatvervuiling. Het is net of je in Bronkhorst terugreist naar de achttiende of negentiende eeuw.

4

Zutphen

De provincie Gelderland telt meerdere zogenaamde Hanzesteden. Dit waren tijdens de late middeleeuwse steden die lid waren van het Hanzeverbond en die destijds als belangrijke handelsplaatsen machtiger en rijker waren dan bijvoorbeeld Amsterdam, dat later tot bloei kwam. Zutphen is een van die zogenaamde Hanzesteden. In het centrum van Zutphen zijn de sporen van het succesvolle verleden goed zichtbaar. Denk aan oude pakhuizen, middeleeuwse bouwwerken zoals de Berkelpoort en statige panden van succesvolle handelaren. Zutphen is mede dankzij zijn verleden een van de leukste steden die je in Nederland kunt bezoeken.

5

Nederlands Openluchtmuseum

Een museum over Nederland. Dat is de kortste manier om het Nederlands Openluchtmuseum te omschrijven. Dit buitenmuseum behoort tot de best bezochte musea van Nederland. Opvallend is dat het museum erg geliefd is als museumuitje. Er zijn verschillende elementen toegevoegd om het voor kinderen extra interessant te maken, zoals een leuke buitenspeeltuin en natuurlijk de rit met de tram over het museumterrein. Het Nederlands Openluchtmuseum is een cultuurhistorisch museum waarbij het leven in Nederland door de eeuwen heen belicht wordt. Zo kun je in deelgebied Dorp een typisch Zaanse buurt bezoeken, laat deelgebied Platteland zien hoe de zuivelindustrie werkt en maak je in deelgebied Landgoed kennis met het echte Amsterdam. Soms kom je verrassende elementen tegen die direct een gevoel van herkenning op zullen roepen. Zo kun je typisch Chinees restaurant bezoeken zoals die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw in Nederland als paddenstoelen uit de grond schoten.

Een onderdeel van het Nederlands Openluchtmuseum dat een speciale vermelding verdient is de Canon van Nederland. Hier maak je kennis met vijftig elementen uit het dagelijks leven van Nederland die door de jaren heen invloed hebben gehad op het vormen van Nederland als land en samenleving. Trek voor de Canon van Nederland minstens een uur uit als je het optimaal wilt ervaren.

6

Burger's Zoo

Geldeerland is gezegend met een van de mooiste dierentuinen van Nederland: Burgers’ Zoo in Arnhem. De officiële naam luidt Koninklijke Burgers’ Zoo. De titel ‘Koninklijk’ mogen ze sinds hun 100-jarige bestaan in 2013 gebruiken. In Burger’s Zoo kun je honderden dierensoorten bewonderen, die in verschillende leefgebieden geplaatst zijn. Zo waan je je in de Burger’s Safari ergens op een Afrikaanse savanne, kun je in Burger’s Bush dieren zien die in een regenwoud leven en zijn de waterdieren ondergebracht in Burger’s Ocean. Onder de dieren die je in deze dierentuin zou kunnen zien zitten natuurlijk toppers zoals de leeuw, de tijger, de olifant, het stokstaartje en verschillende apensoorten. Burger’s Zoo is een geweldig uitje voor jong en oud, waar je gemakkelijk een dag voor uit kunt trekken.

7

Nijmegen

Of Nijmegen daadwerkelijk de oudste stad van Nederland is, hangt af van welke criteria je voor de vaststelling daarvan gebruikt. Feit is dat deze grootste stad van Gelderland (gemeten op het aantal inwoners) het bezoeken meer dan waard is. In de binnenstad kun je genieten van historische gebouwen zoals de Boterwaag, het stadhuis en de Sint-Stevenskerk. De Lange Hezelstraat behoort tot de leukste winkelstraten van Nederland en met musea zoals Het Valkhof, De Bastei en MuZIEum is er voldoende te ontdekken op het gebied van kunst, cultuur, historie en wetenschap.

8

Kastelen

In Gelderland staan prachtige kastelen, waarvan een vrij groot aantal tegenwoordig geopend is voor het publiek. Paleis Het Loo is het bekendste en best bezochte kasteel van Gelderland. Er zijn echter tal van andere boeiende kastelen en landgoederen die je kunt bezoeken. Denk aan Kasteel Rosendael dat vooral geroemd wordt om zijn prachtige goed onderhouden kasteelpark, Slot Loevestijn dat bekend staat vanwege de ontsnapping door Hugo de Groot via een boekenkist of Kasteel Doorwerth dat als een van de fraaiste Nederlandse voorbeelden van een waterburcht gezien wordt.

Sommige kastelen hebben een speurtocht of ander interactief element ingebouwd om het bezoek voor kinderen extra aantrekkelijk te maken.

9

Vrijheidsmuseum

De provincie Gelderland was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de zwaarst bevochten gebieden van Nederland. Er is in Gelderland heel wat afgevochten. Denk aan operatie Market Garden en operatie Veritable. De Slag om Arnhem behoort tot de grootste gevechten op Nederlands grondgebied die tijdens W.O. II gehouden zijn. In Gelderland zijn verschillende herdenkingsmonumenten en musea opgericht die te maken hebben met de historische gebeurtenissen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsgevonden hebben.

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is een van die musea. In dit historisch educatief museum worden veel hoofdstukken behandeld over alles wat te maken heeft met de gehele periode na de Tweede Wereldoorlog en wel vanaf de bevrijdingsdag. Er zijn uiteenlopende objecten tentoongesteld die een goed beeld uit die tijd weten te verwezenlijken.

10

Radio Kootwijk

Officieel is Radio Kootwijk een buurtschap binnen de gemeente Apeldoorn. Voor toeristen zijn de handvol woningen waar in totaal zo’n honderd mensen wonen niet interessant. Wat wel de moeite aard is, is het voormalige zenderpark waar de buurt zijn naam aan te danken heeft. Zenderpark Radio Kootwijk werd in 1918 gebouwd met als doel om communicatie met de toenmalige Nederlandse koloniën te kunnen onderhouden. Nieuwe technologieën maakten het zenderpark op een gegeven moment overbodig. De laatste zendmast is in 1980 neergehaald. Tegenwoordig is het overgebleven Gebouw A een monument en een geliefde bezienswaardigheid. Dat komt vooral door de architectuur in een fraaie art-decostijl en de ligging in het mooie natuurgebied van de Veluwe.

Top 10's van plaatsen in Gelderland

Meer informatie over Gelderland