Noorwegen Bergen

Bergen

De Noorse stad Bergen heeft redelijk veel te bieden qua geschiedenis, cultureel en kunst. In die zin kun je spreken van een wereldstad. Echter, Bergen doet aan als compact, charmant en knus. Daarbij heeft ook het studentenleven zijn voordelen. Tijdens de middeleeuwen is de stad Bergen benoemd tot Hanzestad. De ligging bood veel mogelijkheden voor de handel tussen Scandinavië en een groot deel van Europa. Met name de export van gedroogde vis was booming in die tijd. In ruil daarvoor kregen de Noren graan en luxe producten.

Een nog altijd zichtbaar deel uit deze geschiedenis is zichtbaar in de haven van Bergen en het stadsdeel Bryggen. Historische houten huizen zijn er ingericht als ambachtelijke winkels en verschillende musea bieden je uiteenlopende informatie over de geschiedenis van de stad.

Het moderne deel van de stad is voornamelijk te vinden ten zuiden van de haven. Straten als Strandgaten, Chr. Michels gate, Torgallmenningen en Olav Kyrres gate zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor een middagje shoppen. Snuif de sfeer en geniet van al het moois wat de Noorse stad Bergen te bieden heeft.

Top 10 bezienswaardigheden van Bergen

1

Bryggen

De op de Unesco Werelderfgoedlijst geregistreerde wijk Bryggen vormt de stadskern van de eeuwenoude handelsstad. De strategische en makkelijk te verdedigende ligging van de stad Bergen zorgde voor veel handelsmogelijkheden met Noorwegen. Met name de handel in gedroogde vis en de scheepvaart. Zo ontstond het Hanzeverbond. De sporen hiervan zijn ondanks de vele branden die de stad geteisterd hebben vooral zichtbaar in het stadsdeel Bryggen.

Aan de kade, die voorheen bekend stond als Tyskebryggen, staan de kenmerkende houten huizen die in vrolijke kleuren zijn geschilderd. Ze vormen het kenmerkende plaatje voor de stad Bergen. Andere bezienswaardigheden van Bryggen zijn het Bryggens Museum, de kunstgalerijen en de goede restaurants

2

Bergenhus

Het stadsdeel Bergenhus is oorspronkelijk vernoemd naar de gelijknamige vesting die er in de dertiende eeuw werd gebouwd. Tijdens de middeleeuwen werd dit kasteel van Bergen bewoond door de koninklijke familie. Later werd het complex in gebruik genomen als militair gebied. Tegenwoordig is Bergenhus een toeristische bezienswaardigheid, waar regelmatig concerten en evenementen worden georganiseerd. Tijdens je bezoek aan dit historische bouwwerk kun je onder andere de overblijfselen van de eerste kathedraal van Bergen bewonderen, de gotische feestzaal Håkonshallen, de toren Rosenkrantztårnet en de Sverresborg. In de twintigste eeuw is er een standbeeld van koning Haakon VII bij geplaatst.

3

Fisketorget

Vis is sinds jaar en dag een belangrijke bron van inkomsten voor de stad Bergen. De vismarkt ‘Fisketorget’ in de haven van Bergen is dan ook een bezienswaardigheid die je eigenlijk niet over mag slaan. Voor dag en dauw wordt er al hard gewerkt in de Fisketorget. Vissers en handelaars komen hier samen om handel te drijven. De restaurants in de omgeving vinden hier één van hun belangrijkste ingrediënten en zorgen dat ze er vroeg bij zijn. Later op de dag volgt de locale bevolking en natuurlijk de toeristen.

Behalve de vis, waaronder een aantal spectaculaire soorten, is het ook leuk om de bedrijvigheid en de doorsnee samenleven hier te aanschouwen. Naast de vis worden er ook andere verse producten en gerechten verkocht.

4

Fløibanen en Ulriksbanen

Het natuurlijke landschap in Noorwegen, en dus ook rondom de stad Bergen, is behoorlijk indrukwekkend te noemen. Vanuit het centrum van de stad is een ritje met Fløbanen trambaan dan ook een aanbeveling waard. Dit vervoersmiddelen stelt je in de gelegenheid om op een ontspannen manier een tocht te maken naar de top van Mount Fløyen. De tocht duurt ongeveer acht minuten. Natuurlijk is de tocht ook wandelend af te leggen, maar dat vergt voldoende uithoudingsvermogen en kracht.

Het uitzicht over de fjorden, de stad Bergen en het bergachtige landschap is buitengewoon prachtig. Eenmaal boven zijn er verschillende wandelroutes te volgen, kun je een hapje eten en zijn er speelmogelijkheden voor kinderen te vinden.

Een andere kabelbaan is de Ulriken kabelbaan. Tijdens een de overtocht naar deze hoogste berg in de regio, krijg je een steeds mooier uitzicht. Eenmaal boven zijn er van prachtige uitzichten te genieten, kun je een uiteenlopende wandelingen maken, de mountainshop bezoeken of even bijkomen in het restaurant.

5

Hanseatic Museum en Schøtstuene

Aan de Finnegården in Bergen kun je één van de oudste houten panden van Bergen bezoeken. Hierin is namelijk het Hanseatic Museum gevestigd. Dit museum biedt je de kans om kennis te maken met de geschiedenis en cultuur van de Hanze-handelaren. Het museum brengt als het ware de achttiende eeuw opnieuw tot leven, zodat je kunt ervaren hoe men destijds leefde. In de Schøtstuene, wat iets verderop is gelegen, kun je vervolgens de ‘vergaderruimte’ uit die tijd bewonderen. Hier werd destijds tevens de warme maaltijd genuttigd. Men mocht in die tijd niet overal vuur stoken, dus waren speciale ruimtes voor. De historische Schøtstuene is onderdeel van het Hanseatic Museum.

6

Fjorden

Bergen ligt aan de westkust van Noorwegen, die rijk is aan fjorden. Bergen is daarom een mooi vertrekpunt om deze natuurlijke inhammen te ontdekken. Dat kan door middel van een meerdaagse cruise waarbij je meerdere fjorden zult zien. Er zijn echter ook boottochten van een halve of hele dag waarbij je door of langs één van de vlakbij Bergen liggende fjorden vaart. Vaak is er een stop van pakweg een uur op een bezienswaardige plek of dorpje, waarna de boot weer terugkeert naar Bergen.

7

Edvard Grieg Museum Troldhaugen

Op de ‘trollenheuvel’ in een baai van Bergen, bevindt zich het voormalige woonhuis van componist Edvard Grieg. Tegenwoordig is het Edvard Grieg Museum Troldhaugen een museum. Deze woning werd in de negentiende eeuw gebouwd naar een ontwerp van Schak Bull, een architect uit Noorwegen. Grieg leefde hier tot hij overleed in 1907. Om zijn ongekende talent werd hij ook wel de ‘Chopin’ van het noorden genoemd. Zijn leven bestond al vroeg uit piano spelen en later ook componeren. Dat het hem geen windeieren heeft gelegd, wordt duidelijk zichtbaar wanneer je zijn voormalige woning betreedt.

Hijzelf bracht veel tijd door in het naast gelegen huisje. Omdat hij last had van de geluiden in huis, zonderde hij zich daar graag af. Hij en zijn vrouw zijn vlak bij begraven in een rots bij het meer. Op die plek pakt de rots de laatste zonnestralen van een ondergaande zon. Het was Grieg’s wens om daar begraven te worden.

8

Byparken

Byparken was het eerste openbare park van Bergen. Dit groene hart van de stad bevindt zich ten zuiden van de haven en ten westen van de Lille Lungegårdsvannet vijver. Regelmatig is het plein aan deze vijver ‘Festplassen’ de locatie voor uiteenlopende festiviteiten. Byparken is voorzien van een standbeeld van de Noorse componist Edvard Grieg. De muziekkoepel uit 1886 is een geschenk van een zakenman. Direct aan het park is het populaire Bergen Kunstmuseum en de Bergen Kunsthall gevestigd.

9

Akvariet i Bergen

De Noorse stad Bergen is heel geschikt om met kinderen te bezoeken. Zeker wanneer dat gecombineerd wordt met een bezoek aan Akvariet i Bergen. Dit is namelijk het grootste aquarium van Noorwegen. Behalve ontelbare kleurrijke vissoorten, kun je hier ook genieten van pinguïns, zeeleeuwen, krokodillen, slangen, spinnen en nog heel veel meer.

10

Bryggens Museum

Op de plaats waar oude resten van de eerste nederzetting in Bergen gevonden werden, is tegenwoordig het Bryggens Museum gevestigd. Een bijzonder stukje geschiedenis werd na de hevige brand in 1955 opgespoord tijdens uitgevoerde opgravingen. Hiermee kwam veel informatie vrij over de periode die we kennen als de middeleeuwen. De tentoonstelling is gevuld met allerlei voorwerpen die toen gevonden werden. Denk hierbij aan alledaagse voorwerpen, wapens, funderingen van huizen en ander woon- of werkmateriaal. Het Brygens Museum is te vinden aan de Dreggsallmenningen in Bergen.

Betaalbaar overnachten in Bergen

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Bergen? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Bergen.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Bergen.

Meer informatie over Bergen