Polen Warschau

Warschau

Als feniks uit de as herrezen, maakt de Poolse hoofdstad Warschau indruk met haar veerkracht, respect voor de geschiedenis, hedendaagse stijl en pure levensvreugde. Heel veel oude gebouwen zijn er niet te vinden, aangezien de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig werd verwoest. Veel van de oude gebouwen zijn opnieuw gebouwd, waardoor Warschau op sommige plekken op een oudere stad lijkt.

Het moderne Warschau is niet gecentreerd rond een oud marktplein, maar is verspreid over een breed gebied en omvat een opvallende reeks architectuur: gerestaureerde barok, gotiek, neoklassiek en renaissance in de oude en nieuwe stad.  Deze wirwar weerspiegelt het tumultueuze verleden van de stad en zorgt voor een fascinerende verzameling buurten en bezienswaardigheden.

Warschau is misschien niet zo populair als Gdansk of Krakau, maar wij kunnen ons prima enkele dagen vermaken in Warschau. Hopelijk jij ook. Onze top 10 bezienswaardigheden van Warschau zou daar zeker een handje bij moeten kunnen helpen.

Top 10 bezienswaardigheden van Warschau

1

Stare Miasto

De Oude Stad van Warschau (Pools: Stare Miasto en in de volksmond Starówka) is het oudste deel van Warschau, de hoofdstad van Polen. Het wordt begrensd door de Wybrzeże Gdańskie (Gdańsk Boulevards), samen met de oever van de Vistula rivier, Grodzka, Mostowa en Podwale Straten. Het is een van de meest prominente toeristische attracties in Warschau. Het hart van het gebied is de Oude Stad Markt, rijk aan restaurants, cafés en winkels. De omliggende straten zijn voorzien van middeleeuwse architectuur, zoals de stadsmuren, de Sint-Janskathedraal en het Barbican dat de Oude Stad verbindt met de Nieuwe Stad van Warschau.

Het Oude Stad Marktplein (Rynek Starego Miasta) dat dateert uit het einde van de 13e eeuw, is het ware hart van de Oude Stad, en tot het einde van de 18e eeuw was het het hart van heel Warschau. Hier kwamen de vertegenwoordigers van gilden en kooplieden bijeen in het Stadhuis (gebouwd vóór 1429, afgebroken in 1817), en werden jaarmarkten en soms een executie gehouden. De huizen eromheen vertegenwoordigden de gotische stijl tot de grote brand van 1607, waarna ze werden herbouwd in laat-renaissance stijl.

2

Paleis van Wilanow

Het paleis van Wilanów is het barokke juweel van Warschau. Het paleis en de tuin bleven onveranderd ondanks annexaties, oorlogen en bezettingen. Bekijk het huis van koning Jan III Sobieski, de overwinnaar van de Turken in Wenen, die in 1683 hun opmars door Europa een halt toeriep. De heerser, die de bijnaam de onverschrokken Leeuw van Lechistan kreeg, woonde in het paleis met zijn geliefde vrouw Maria.

In het paleis zie je de appartementen van de koning en de suites van koningin Maria Kazimiera, waaronder de Chinese, Nederlandse en Oudheidkundige kamers en het Potocki Museum. Stop even in de Witte Kamer om beelden te zien van andere eigenaren van het paleis en mensen die ermee verbonden zijn.

3

POLIN Museum

Het POLIN Museum voor de Geschiedenis van de Poolse Joden is het eerste en enige museum dat gewijd is aan het herstel van de herinnering aan de beschaving die de Poolse Joden in de loop van een millennium hebben geschapen. Het gebouw van het museum kijkt uit op het Monument voor de Ghetto Helden in Warschau. Het museum completeert het herdenkingscomplex. Bij het monument eren ze degenen die zijn omgekomen door te herinneren hoe ze zijn gestorven.

In het museum eren zij hen, en degenen die daarvoor en daarna kwamen, door te herinneren hoe ze leefden. De hoofdtentoonstelling van het museum is een reis door de 1000-jarige geschiedenis van de Poolse Joden.

4

Paleis van Cultuur en Wetenschap

Het Paleis van Cultuur en Wetenschap is het herkenbaarste gebouw van Warschau. Sommige mensen vinden het een monsterlijk gebouw en anderen roemen het om zijn imposante uiterlijk. Hoe dan ook, dit opvallend hoge gebouw is een prima herkenningspunt van de stad. Vanuit iedere hoek reist de spitse toren boven alles uit. Het 42 verdiepingen tellende gebouw was een geschenk van de voormalige Sovjet-Unie. In het gebouw zitten kantoorruimte, bioscopen, theaters en wat musea zoals die over het communisme.

Omdat het Paleis van Cultuur en Wetenschap een van de hoogste gebouwen van Polen is, biedt het geweldige uitzichten over Warschau. De totale hoogte bedraagt 231 meter, als je de antenne meerekent. Zonder antenne kom je uit op een nog steeds imposante 188 meter. Tegen betaling kun je het uitkijkterras op de 30e verdieping bezoeken. Dit panoramaterras laat je van een geweldig vanaf ongeveer 114 meter genieten.

5

Koninklijk Paleis

Aan het Slotplein (Plac Zamkowy) vind je het indrukwekkende Koninklijk Paleis. Deze bezienswaardigheid stamt oorspronkelijk uit de 17e eeuw. Wederom is dit gebouw zo goed mogelijk herbouwd. Dat gebeurde tussen 1971 en 1984. Daarna werd het paleis opengesteld voor het publiek. Tegenwoordig doet het paleis dienst als museum en worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd.

Tot de grootste schatten die op het Koninklijk Kasteel in Warschau door het publiek bewonderd kunnen worden behoren twee schilderijen van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn: Geleerde aan een lessenaar en Jonge vrouw in een schilderijlijst.

6

Lazienkipark

Hte Lazienkipark is het grootste park van Warschau. Het park hoort bij het Lazienskipaleis, dat in het park op een eilandje ligt. Elke zondag trekken veel inwoners van de stad er op uit richting dit rustgevende stadspark. Een andere trekpleister van dit park is het standbeeld van de beroemde Poolse componist Frédéric Chopin. Elke vijf jaar wordt er een eerbetoon gehouden voor deze meester van de muziek. Uit alle hoeken en gaten komen mensen dan naar dit park om samen te zijn tijdens dit Internationale Chopin Concours.

7

Fryderyk Chopin Museum

Fryderyk Chopin is een van de beroemdste mensen die in Warschau gewoond hebben. Een bezoek aan zijn museum is een must bij elk bezoek aan Warschau. Het is gevestigd in het historische Ostrogski Paleis en is een van de modernste biografische musea in Europa. De tentoonstellingen en multimediadisplays vertellen het verhaal van het leven en het werk van de componist.

Je komt alles te weten over zijn kindertijd en jeugd in Warschau en zijn leven na zijn emigratie. Je ziet onder andere portretten gemaakt tijdens het leven van de componist, zijn handafgietsel, zijn dodenmasker en onbetaalbare memorabilia: een gouden horloge dat de 10-jarige kunstenaar kreeg als erkenning voor zijn talent. Natuurlijk ontbreekt de onbetaalbare Pleyel-piano niet. Dit is het muziekinstrument waarop de componist de laatste twee jaar van zijn leven speelde.

8

Barbican

Het Barbican van Warschau is een barbican (halfronde versterkte voorpost) in Warschau. Het is een van de weinige overblijfselen van het complexe netwerk van historische vestingwerken dat Warschau ooit omringde. Gelegen tussen de Oude en Nieuwe Stad, is het een belangrijke toeristische attractie.

Het barbican werd in 1540 gebouwd ter vervanging van een oudere poort om de Nowomiejska Straat te beschermen. Het werd ontworpen door Jan Baptist de Venetiaan, een Italiaanse renaissance-architect die leefde en werkte in de Mazowsze regio van het 16de-eeuwse Polen. Het barbican had de vorm van een halfrond bastion van drie niveaus, bemand door fuseliers. Het was 14 meter breed en 15 meter hoog vanaf de bodem van de gracht, die de stadsmuren omringde, en strekte zich 30 meter uit vanaf de buitenmuren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het barbican grotendeels verwoest, net als de meeste gebouwen van de Oude Stad. Na de oorlog, tussen 1952 en 1954, werd het herbouwd op basis van 17e-eeuwse etsen, omdat de nieuwe regering besloot dat het goedkoper zou zijn het barbican en de nabijgelegen stadsmuren te herbouwen als toeristische attractie dan de huurkazernes te herbouwen. Het is tegenwoordig een populaire toeristische attractie.

9

Krakowskie Przedmiescie

Krakowskie Przedmiescie is een zeer beroemde en prestigieuze straat in Warschau. De straat maakt onderdeel uit van de Koninklijke Route. De Koninklijke route brengt je langs de bijzonderste bezienswaardigheden van de stad. Het begint bij het plein met het Koninklijke paleis en gaat dan zuidwaarts via deze chique straat naar uiteindelijk de wijk Wilanów met zijn majestueuze paleis.

Al vroeg in de geschiedenis staat deze straat bekend als handelsroute. En nog altijd wordt er hier handel gedreven. De prachtigste mooiste sieren deze slagaderlijke straat.

10

Johanneskathedraal

De Johanneskathedraal is een van de oudste kerkgebouwen in de Poolse hoofdstad. De historische kerk werd bijna volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sindsdien is hij zorgvuldig gerestaureerd en heeft hij zijn nobele gotische gevel behouden, maar is hij zijn weelderige, barokke interieur kwijtgeraakt. Met een hoog gewelfd plafond en enkele opvallende gebrandschilderde ramen heeft het interieur nu een meer gotisch karakter. De crypte, de laatste rustplaats van generaties bisschoppen, hertogen en andere eminente Polen, heeft de tand des tijds grotendeels ongeschonden doorstaan.

De overblijfselen van de hertogen van Mazovië, koning Stanislaw August Poniatowski en staatsman Stanislaw Małachowski liggen er begraven. Poniatowski was de koning van Polen en groothertog van Litouwen, de laatste regerende monarch van het gemenebest. Malachowski was de eerste premier van Polen.

Betaalbaar overnachten in Warschau

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Warschau? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Warschau.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Warschau.

Meer informatie over Warschau