Schotland

Schotland is een voormalig Koninkrijk op het noordelijke deel van het eiland Groot-Brittannië. Het maakt deel uit van de soevereine staat het Verenigd Koninkrijk. Ondanks dit alles heeft Schotland nooit zijn eigen karakter en zelfstandigheid verloren. Zo heeft het land zijn eigen ponden, een eigen rechtsstelsel, een eigen taal (het Schots-Gealisch) en een eigen vlag. Schotland staat bekend om zijn prachtige ruige natuur, de typische Schotse gebruiken en schitterende dorpen en steden die er te vinden zijn. De Schotse hooglanden zijn het populairst bij de toeristen. In dit prachtige ruige landschap ligt de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk: de Ben Nevis. Bij Schotland behoren vele honderden eilanden. Deze eilanden worden onderverdeeld in vier groepen, de Binnen-Hebriden, de Buiten-Hebriden, de Orkney-eilanden en de Shetlandeilanden.

Top 10 bezienswaardigheden van Schotland

1

Edinburgh

Edinburgh is al vele eeuwen de hoofdstad van Schotland . Daarnaast is het in veel opzichten nog de belangrijkste stad van het land. De stad ligt aan de oostkust van Schotland aan de Firth of Forth die uitkomt in de Noordzee. Het oude historische centrum van de stad staat p de werelderfgoedlijst van de Unesco. Een van de grootste evenementen in de stad is het Edinburgh Festival. Dit internationale festival trek ieder vele toeristen naar de stad. Enkele bezienswaardigheden in Edinburgh zijn Edinburgh Castle, de Edinburgh Zoo, de National Galleries of Scotland en Greyfriars Bobby.

2

Schotse Hooglanden

Wanneer je op zoek bent naar panoramische uitzichten op uitgestrekte meren, bergen, watervallen, kastelen, dalen, kloven, stranden en eilanden, dan zit je in de Schotse Hooglanden precies goed. Het landschap wat zo kenmerkend is voor Schotland wordt hier meer dan waar gemaakt. Ook voor verschillende outdoor sporten kun je hier alle kanten op. De sterk stromende rivieren maken van het raften en canyoning een waar spektakel en ook de uiteenlopende wandelroutes zijn gegarandeerd een succes. Als extra uitdaging kun je zelfs de hoogste berg van Schotland, Ben Nevis, beklimmen. Met nationale parken als Cairngorms National Park en Loch Lomond and The Trossachs National Park heb je genoeg bezienswaardigheden en/of activiteiten te ontdekken die meerdere dagen in beslag zullen nemen. Zo is het zelfs mogelijk om dolfijnen te spotten bij Moray Coast in de meer noordelijk gelegen Hooglanden.

Probeer zelf het raadsel over het “monster” van Loch Ness te ontrafelen en snuif ondertussen cultuur op bij het schitterende Urquhart Castle. En met mooi weer kun je fantastisch luieren aan één van de mooiste stranden zoals Camusdarach Beach. Of maak van de Schotse Hooglanden je nieuwe wintersport bestemming. Gebieden als Nevis Range, Cairngorm, The Lecht, Glencoe en Glenshee zijn samen goed voor tientallen leuke afdalingen en sneeuwpret.

3

The Jacobite Train

De Jacobite Train is een oude stoomtrein die rijdt op de West Highlandline tussen de plaatsen Mallaig en Fort William. Deze schitterende treinreis behoort tot de mooiste treinreizen ter wereld. Deze stoomtrein is voornamelijk bedoeld voor de toeristen. In de zomerperiode rijdt deze trein tweemaal daags en de andere maanden van het jaar slechts eenmaal. De Jacobite Train is wereldberoemd geworden door zijn optreden in de verschillende Harry Potter films als de Hogwarts Express of in het Nederlands de Zweinsteinexpres. Enkele bezienswaardigheden langs de route zijn Loch Eil, het Glenfinnan Viaduct en het plaatsje Arisaig.

4

Isle of Skye

Het eiland Skye – of An t-Eilean Sgitheanach zoals de Schotten het noemen – is het grootste en meest noordelijk gelegen eiland van de Binnen-Hebriden. Het eiland wordt verbonden met het Schotse vaste land door de Skye Bridge. De belangrijkste plaatsen op het eiland Skye zijn Portree, Sconser, Broadford en Uig. Naast het plaatsje Portree is het Dunvegan Castle de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland. Dit prachtige Victoriaanse kasteel is de hoofdzetel van de clan Macleod. The Isle of Skye staat verder nog bekend om zijn schitterende berglandschappen en zijn prachtige kusten.

5

Ben Nevis

De Ben Nevis is onderdeel van het Grampain gebergte en is met zijn 1344 meter het hoogste punt van het Verenigd Koninkrijk. Het plaatsje Fort William ligt aan de voet van de berg en is dan ook gelijk de populairste uitvalsbasis voor toeristen die deze berg willen bezoeken. De wandeling naar de top is erg populair bij toeristen en wordt ieder jaar door meer dan 100.000 mensen gemaakt. Op de top van de Ben Nevis ligt er altijd sneeuw. Wie een uitdagendere route wil om de Ben Nevis te beklimmen kan de ijsklimroute naar boven nemen. Deze route is niet altijd geopend. De Ben Nevis is bovendien erg populair bij mountainbikers die vanaf de berg downhillen. De top van de Ben Nevis is bijna het gehele jaar gehuld in wolken.

6

Falkirk

Op ongeveer een half uurtje rijden van Edinburgh en Glasgow ligt de plaats Falkirk. Inmiddels is Falkirk een bijzondere bestemming in Schotland geworden. Dit is te danken aan onder andere het Helix Park waar zich het schitterende kunstwerk ‘The Kelpies’ van Andy Scott zich bevindt. De Kelpies zijn dertig meter hoge sculpturen van twee paardenhoofden die jaarlijks duizenden bezoekers naar dit deel van Schotland aantrekken. En ook Falkirk Wheel in het Helix Park is een omweg waard. Op zeer innovatieve wijze worden hier boten per lift vervoerd om zo ruim vier-en-twintig meter in niveauverschil te overbruggen. Dankzij The Falkirk Wheel worden Forth & Clyde Canal en Union Canal gemakkelijk met elkaar verbonden. Voorheen werd dit gedaan door 11 sluizen te passeren, wat bijna een dag tijd in beslag nam. De roterende lift draait sinds 2002 gestaag door en is inmiddels door miljoenen gasten bezocht.

Ten zuiden van Helix Park ligt het grotere Callendar Park. Dit park hoort bij het veertiende-eeuwse Callendar House, wat meer op een kasteel lijkt. In het Callendar House is een permanente expositie te bewonderen die de geschiedenis van het huis en landgoed verteld. Andere leuke bezienswaardigheden in en om Falkirk zijn Blackness Castle, Kinneil House Museum & Estate, The Dunmore Pineapple, Bo’ness Motor Museum en Falkirk Distillery.

7

Loch Ness

Loch Ness is een groot meer in het noorden van Schotland. Het meer is 37 kilometer lang, op zijn breedst 1,6 kilometer en op zijn diepst 226 meter. Het water van het meer is er troebel door de grote hoeveelheden turf en veen. Het meer dank zijn bekendheid aan het monster van Loch Ness liefkozend ook wel “Nessie”genoemd. Er zijn in de loop van de eeuwen veel waarnemen geweest van dit Schotse zeemonster, maar het bestaan van Nessie is echter nooit bewezen. De oude mythe van Nessie kreeg in 1934 meer gestalte toen er een foto werd gemaakt van het monster. Later bleek deze foto echter in scene te zijn gezet.

Er zijn in de afgelopen jaren meerdere pogingen gedaan om het bestaan van Nessie te bevestigen, maar dit is nog niet gelukt. De toeristenindustrie in de buurt van het meer is in ieder geval blij met het monster van Loch Ness.

8

Whisky

Whisky is zonder twijfel het bekendste exportproduct van Schotland. De schotten staan bekend om hun zogenaamde geturfde whisky. De typische peated smaak aan de whisky krijg je door turf toe te voegen aan het vuur waarmee de gemoute gerst wordt gedroogd. Niet alle Schotse whisky’s hebben deze typische rooksmaak. Het zijn voornamelijk de Islay whisky’s die deze rooksmaak hebben. Naast de Islay zijn er nog vijf andere whiskyproductiegebieden in Schotland Highland, Lowland, Speyside, Island en Campeltown. Deze gebieden maken allemaal hun eigen unieke malt whisky’s, maar er komen natuurlijk ook goede blends vandaan.

9

Eilean Donan Castle

Donan Castle is van oorsprong een dertiende-eeuws kasteel dat gebouwd werd als bescherming tegen de Vikingen. Het kasteel heeft mede door zijn unieke ligging lang stand kunnen houden tegen de verschillende tegenstanders van de Schotten, maar werd in de achttiende eeuw opgeblazen door de Engelsen. In het begin van de twintigste eeuw werd de ruïne verkocht en weer geheel in oude stijl herbouwd. Het kasteel doet tegenwoordig dienst als musea en kan tegen een vergoeding bezocht worden. Eilean Dolan is verbonden met het vaste land door middel van een stenen brug.

10

National Galleries of Scotland

De National Galleries of Schotland is een samenwerking verband tussen vijf verschillende musea en galeries in Edinburgh. De National Gallery of Scotland, de Royal Scottish Academy, de Dean Gallery, de Scottish National Gallery of Modern Art en de Scottish National Portrait Gallery maken allemaal deel uit van de National Galleries of Scotland. De vijf verschillende musea zijn gehuisvest in drie verschillende panden in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Tot de collectie van de verschillende musea boren de grootste namen uit de wereldwijde kunstgeschiedenis.

Top 10's van plaatsen in Schotland

Meer informatie over Schotland