Schotland Dundee

Dundee

In de bruisende Schotse stad Dundee zijn leuke bezienswaardigheden te vinden. De voormalige havenstad heeft tevens veel kunst en cultuur te bieden. Door het centrum verspreid zijn enkele opmerkelijke beelden te vinden. De meest bijzondere staat op een plein tegenover de ingang van de Overgate Mall. Hier staat de Dundee Dragon. Deze draak trekt vooral belangstelling onder de jongere bezoekers. Zoals overal in Schotland zijn ook in de omgeving van Dundee mooie kastelen te vinden. Bijvoorbeeld het schitterende Broughty Castle aan de monding van de Tay rivier of Claypotts Castle in het noordoosten van de stad. Er wordt in Dundee nog altijd veel gedaan om zich te ontwikkelen. Zo is het Waterfront plan er één van. Hier zijn veel leuke hotels en gezellige eetgelegenheden te vinden. Maar ook het Victoria & Albert Museum met zijn eigenzinnige uiterlijk mag zeker niet vergeten worden.

Wil je Dundee gaan bezoeken? Wij hebben de top 10 bezienswaardigheden van Dundee voor je samengesteld.

Top 10 bezienswaardigheden van Dundee

1

V&A Dundee

V&A Dundee is het eerste V&A Museum ter wereld buiten Londen en het eerste speciale design museum in Schotland. Het museum verwelkomt u in de wereld van design en moedigt u aan om te ontdekken hoe designcreativiteit provocerend, ingenieus of gewoonweg adembenemend kan zijn. Bezoekers kunnen het opmerkelijke verhaal beleven van design in het verleden, heden en de toekomst en de vitale bijdrage van design aan al onze levens, door middel van permanente displays en wisselende tentoonstellingen die het allerbeste van design uit de hele wereld laten zien.

In 2010 vond een ontwerpwedstrijd plaats om te bepalen hoe het museum eruit zou komen te zien. De Japanse architect Kengo Kuma won de wedstrijd; zijn ontwerp was geïnspireerd op de oostelijke klifranden van Schotland.

2

St Mary’s Tower

Het oudste gebouw in Dundee is de St Mary’s Tower, die dateert uit het einde van de 15e eeuw. Deze maakt deel uit van de City Churches, die bestaan uit St Clement’s Church, uit 1787-88 en gebouwd door Samuel Bell, Old St Paul’s and St David’s Church, gebouwd in 1841-42 door William Burn, en St Mary’s Church, herbouwd in 1843-44, ook door Burn, na een brand.

De vijftiende-eeuwse gotische kerk is deels na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd. De St. Mary Tower heeft een opvallend en robuust uiterlijk. In de geschiedenis van Dundee is de toren eigenlijk altijd van groot belang geweest. Zo heeft het gefungeerd als belfort, als klokkentoren en later zelfs als gevangenis. De toren is ongeveer 49 meter hoog en telt zo’n 232 treden naar boven. Een andere naam waaronder de toren bekend staat is Old Steeple Tower.

3

Broughty Castle

Het in 1496 gebouwde Broughty Castle heeft talloze belegeringen en veldslagen overleefd. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Dundee. Het kasteel biedt fascinerende tentoonstellingen over het leven en de tijd van Broughty Ferry, de mensen, het milieu en de wilde dieren die in de buurt leven.

De Orchar Gallery in het kasteel toont een selectie van ongeveer 30 schilderijen uit de verbazingwekkende Orchar Collection – een van de belangrijkste collecties Schotse Victoriaanse kunst in het land. Deze kunstwerken wareb ooit eigendom van James Guthrie Orchar, (1825-1898), een prominent zakenman uit Dundee en voormalig Lord Provost van Broughty Ferry.

Op enkele minuten van het strand en de boulevard van Broughty Ferry heeft het museum een prachtig uitzicht over de rivier de Tay.

4

McManus Galleries

Het McManus is een prachtig Victoriaans, gotisch gebouw waar kunst, geschiedenis en omgeving samen een fascinerend inzicht in Dundee bieden. Het huisvest de belangrijkste collectie van Dundee die 400 miljoen jaar omspant en vormt sinds 1867 het hart van kunst en cultuur in de stad.

Acht prachtige open galerijen bieden onderdak aan prachtige tentoonstellingen over kunst, geschiedenis en milieu. In de galerijen kunnen bezoekers leren over de vroege mens in het gebied, prachtige schilderijen bewonderen en artefacten uit het verleden en het heden verkennen, plus genieten van een rondleiding door sommige van de displays met onze audiogidsen. Het hele jaar door is er een wisselend programma van tentoonstellingen en evenementen.

5

Mills Observatory

Het Mills Observatory in Dundee is het eerste speciaal gebouwde publieke astronomische observatorium in het Verenigd Koninkrijk. Dit klassiek gebouwde observatorium staat op de top van de Balgy Hill in het gelijknamige park. De fabrikant van linnen en touw, John Mills, was de eerste in Dundee die begon met het observeren van het heelal. Zijn eigen ingerichte observatorium stond op de helling van Dundee Law. Toen hij de gemeente ervan kon overtuigen om een grotere en meer professionele ruimte op te zetten, brak de Eerste Wereldoorlog uit. Uiteindelijk is toen deze Mills Observatory er gekomen, weliswaar pas in 1935. Je herkent het gebouw direct aan zijn opvallende koepel op het dak.

6

Discovery Quay

Aan Discovery Quay vind je een museum die geheel in het teken staat van de verschillende expedities die het Discovery-schip heeft gemaakt. Eén van die expedities was de wetenschappelijke reis naar het nog onbekende Antarctica. Tijdens je verblijf aan de Discovery Quay kom je alles te weten over Sir Robert Falcon Scott en zijn bemanning en welke voorzorgsmaatregelen ze troffen.

7

Claypotts Castle

Op een kleine vijf kilometer van de plaats Dundee ligt Claypotts Castle. Dit ridderlijke kasteel werd omstreeks 1670 gebouwd en behoorde toe aan de familie Strachan. Lang hebben ze er niet gewoond, want in 1601 werd het al weer doorverkocht. Ooit was het kasteel uitgebreid met bijgebouwen en een ringmuur. Helaas zijn die niet bewaard gebleven. Vandaag valt het kasteel onder toezicht van het staatsbeheer. Het kasteel is niet toegankelijk voor publiek.

8

Law Hill

Op de top van de Law Hill heuvel staat een oorlogsmonument ter ere van de gevallen slachtoffers tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het is gebouwd op de top van een oude vulkaan. Een aantal keer per jaar brandt in de top van het monument een vlam. Dit gebeurt tijdens diverse herdenkingsdagen. Het monument is vanuit alle hoeken van Dundee te zien.

9

The Howff

The Howff is een oude begraafplaats in de Dundee. De historie van The Howff gaat terug naar het jaar 1564, toen de eerste mensen hier begraven werden. Nu heeft het een van de belangrijkste collecties grafstenen in Schotland. In de tuin van het voormalige Franciscaanse Greyfriars klooster is een historisch kerkhof gelegen. Voor een lange tijd heeft deze plek zelfs gefungeerd als ontmoetingsplaats. Met name onder handelaren was dit een geliefde plek. Onder de graven die er zijn, bevindt zich ook het graf van James Chalmers. Dit was de uitvinder van de postzegellijm. De oude begraafplaats is tegenwoordig een beschermd historisch gebied.

10

Mains Castle

Mains Castle (ook bekend als Claverhouse Castle of Fintry Castle) is een 16e-eeuws kasteel gelegen in Caird Park in Dundee. Het kasteel bestaat uit verschillende gebouwen rond een binnenplaats, hoewel verschillende van de oorspronkelijke westelijke gebouwen niet meer bestaan. De noordelijke en oostelijke gebouwen zijn waar de familie zou hebben gewoond, met de bedienden die de zuidelijke kwartieren bezetten. Het kasteel heeft ook een groot vierkant torenhuis met zes verdiepingen en hoekstenen, wat typisch is voor de 16e-eeuwse bouw.

Het kasteel ligt in Dundee’s Caird Park ten noorden van de stad, met uitzicht op de Dichty vallei en grenzend aan een klein stroompje dat bekend staat als de Gelly Burn.

Betaalbaar overnachten in Dundee

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Dundee? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Dundee.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Dundee.

Meer informatie over Dundee