België Nederland Top 10 kerstmarkten in Nederland & België

Top 10 kerstmarkten in Nederland & België

Er is toch niets leukers dan rond december een paar kerstmarkten te bezoeken om langzaam in de sfeer rondom de feestelijkste dagen van het jaar te komen. En er is nogal wat keus. Daar waar de meeste mensen denken dat je vooral in Londen, Parijs of in Duitse steden als Düsseldorf of Keulen moet zijn, hebben wij enkele goede voorbeelden die een stuk dichter bij huis zijn gelegen. Zo is er bij onze zuiderburen in Brussel elk jaar opnieuw een grote ijsbaan te vinden en wordt de karakteristieke binnenstad omgetoverd in een soort sprookjesparadijs. In Deventer geven ze een waardige invulling aan het Dickens Festijn en lijken de negentiende-eeuwse verhalen opnieuw tot leven te komen. En de Belgische stad Antwerpen probeert de gezelligheid over te brengen langs de Schelde, op de Handschoenmarkt en de nostalgische Grote Markt. Er zijn vooral veel kerstmarkten in België, maar ook in Nederland kun je op een aantal plekken sfeervolle kerstmarkten bezoeken. Het zal daarom niet makkelijk zijn een juiste keuze te maken, maar we helpen je graag een eind op weg.

Top 10 kerstmarkten in Nederland & België

1

Kerstmarkt van Brussel

Een stad als Brussel laat geen moment onbenut om ergens een feestje van te maken. Zo ook tijdens de jaarlijkse kerstmarkt van Brussel. Al aan het eind van november komen de eerst lichtjes te hangen, worden de straten versierd en komt de stad langzaam in kerstsfeer. Vooral het historische centrum van de stad weet in deze tijd van het jaar de oude gevels en geplaveide straten tot hun recht te laten komen. Een speciaal verlicht parcours zorgt ervoor dat je tijdens een wandeling door het centrum niets overslaat. Je loopt zo vanzelf via de Grote Markt door naar de Vismarkt, het Sint-Katelijnenplein en de Oude Haven. Onderweg passeer je leuke kerstkramen en ander vertier.

2

Kerstmarkt van Antwerpen

Ieder jaar wordt de kerstmarkt van Antwerpen op bijzondere wijze geopend. Daarna begint het feest op de Suikerrui, het Steenplein en op de Grote Markt. Het Steenplein aan de Schelde is voor enkele weken een waar winters dorp compleet met ijspiste. De Grote Markt is vooral gevuld met heerlijkheden als glühwein, lekkere aperitiefjes en zoete lekkernijen. Aan de Grote Markt zijn koetsen te vinden, waarmee je geheel in stijl een ritje door de binnenstad kunt maken. Op 31 december worden de feestelijkheden op gepaste wijze afgesloten met het eindejaarsvuurwerk.

3

Kerstmarkten van Valkenburg

Nergens in Nederland zijn zulke bijzondere kerstmarkten te vinden zoals die in Valkenburg. De stad die bekend staat om zijn Fluweelengrot, gebruikt deze maar al te graag als setting. De doorgaans donkeren gangen onder de grond worden tijdens de kerstmarkt sfeervol verlicht. Meer dan vijftig verschillende ondernemers proberen hun koopwaar aan de man te brengen en ondertussen geniet je van de kerstsfeer, de oude wandschilderingen en de achttiende-eeuwse kapel. Boven de grond is er een route D’amuse te volgen langs vijf toonaangevende restaurants en kun je zelfs Santa’s Village bezoeken aan het Theodoor Dorrenplein. Valkenburg is zeker tijdens de decembermaand een stad in opperbeste stemming.

4

Kerstmarkt van Luik

Meerdere keren per jaar wordt de Belgische stad Luik versierd met lichtjes. De ene keer is dat tijdens het jaarlijkse Lichtjesfestival en de ander keer is dat tijdens de kerstmarkt van Luik. En telkens opnieuw is het adembenemend om te zien. De stad Luik heeft namelijk nogal wat in huis om een lichtje op te laten schijnen. En een stad die als bijnaam ‘Vurige Stede’ met zich meedraagt, kan natuurlijk veelbelovend zijn. Hoe dan ook, tijdens de beroemde kerstmarkt van Luik lijken sprookjes waarheid te worden. De binnenstad wordt opgeleukt met zo’n tweehonderd kramen met uiteenlopende koopwaar.

Het kerstdorp, zoals het centrum tijdens de maand december wordt genoemd, heeft zijn eigen raad van bestuur, burgemeester en andere personen die ervoor zorgen dat alles tot in de puntjes goed verzorgd wordt. Lekkerbekken kunnen zich tegoed doen aan alles wat een Bourgondisch hart sneller laat kloppen en ook de kinderen komen niets tekort. De tien meter hoge rodelbaan op de Place Saint Lambert laat immers elk kind glunderen van geluk. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het reuzenrad, de slee piste of de ijsbaan op de Place du Cathedrale. Luik is dan ook een stad waar jong en oud zich opperbest kan vermaken.

5

Gentse Winterfeesten

In de populaire Belgische stad Gent kun je heerlijk eten, goede musea bezoeken en uitstekend winkelen. Dit alles is uitstekend te combineren tijdens de jaarlijkse kerstmarkt van Gent die beter bekend staat als de Gentse Winterfeesten. Verschillende houten chalets staan opgesteld aan het Sint-Baafsplein, de Korenmarkt, de Groentemarkt en rondom en in kasteel Gravensteen. Ergens aan het begin van december als de lichtjes worden opgehangen, de tafels worden gedekt en de kerstbomen versierd, begint het weer te kriebelen. Dat kan maar één ding betekenen. Gent is er dan klaar voor om de Gentse Winterfeesten weer tot een succes te maken.

6

Dickensfestijn in Deventer

De verhalen van de Engelse Charles Dickens zijn inmiddels wereldberoemd. Met name tijdens de kerst wordt het verhaal met de titel ‘A Christmas Carol’ herhaaldelijk gebruikt om een bepaalde sfeer aan te spreken. Het verhaal over de Scrooge en Jacob Marley is geschreven met het doel om verschillende tradities in ere te houden. Deze missie is geslaagd. Want zelfs nu in de eenentwintigste eeuw worden de thema’s uit zijn boeken zoals armoede en sociale tegenstellingen nog regelmatig overdacht tijdens de kerst.

In Deventer is het Dickensfestijn nog altijd een doorslaand succes. Al meerdere decennia wordt dit festijn gehouden in het centrum van Deventer en zorgen allerlei liefhebbers voor een ware belevenis.

7

Kerstmarkt van Brugge

De karakteristieke binnenstad van Brugge komt zeker tijdens de wintermaanden volledig tot zijn recht. Vooral in december als de kerstmarkt van start gaat krijgen de eeuwenoude gevels, pleinen, bruggen en grachten een wonderlijke sfeer. Met name aan de Grote Markt, het Stationsplein en het Simon Stevinsplein is het vaak gezellig druk met mensen die de vele kramen bewonderen, genieten van de vele lekkernijen of gewoon de sfeer in zich opnemen. Sportievelingen kunnen hun kunsten laten zien op de ijsbaan en weer anderen kunnen hun muzikaliteit ten gehore brengen tijdens de optredens in het centrum.

8

Kerstmarkt van Dordrecht

Eén van Nederlands grootste kerstmarkten is te vinden in Dordrecht. Dordrecht ligt in de provincie Zuid-Holland en staat bekend als oudste stad van Nederland. Het centrum van Dordt, zoals het liefkozend door haar inwoners wordt genoemd, is tijdens de kerstmarkt geheel in sfeer uitgedost. Vooral de Groenmarkt, de Voorstraat, de Vismarkt en het Stadhuisplein zijn uitbundig versierd en aangekleed om de kerst vol goede moed te ontvangen. Al wandelend langs de meer dan tweehonderd kramen kun je genieten van allerlei optredens, historische bezienswaardigheden en een echte wintertuin bij de Grote Kerk. In tegenstelling tot de kerstmarkten in andere steden, duurt de kerstmarkt van Dordrecht slechts enkele dagen.

9

Winterland Hasselt

In de Belgische stad Hasselt is de jaarlijkse kerstmarkt onderdeel van Winterland Hasselt. Deze stad is er altijd vroeg bij: half november beginnen de winterse feesten. De kerstmarkt van Hasselt is te vinden op het Kolonel Dusartplein en is ook op 25 en 26 december geopend. Behalve een kerstmarkt is er ook een schaatsbaan en een aantal winterse attracties te vinden in het centrum van Hasselt.

10

Winterland in Maastricht

Maastricht staat bekend als stad met uitstekende festivals, leuke winkels en vooral goede restaurants. Dit alles wordt nogmaals versterkt tijdens de kerstmarkt als de stad wordt omgetoverd in Winterland Maastricht. Magisch Maastricht wacht haar gasten graag op het Vrijthof om daar onder het genot van een hapje, een drankje en sfeervolle muziek te genieten van de winterse kerstsfeer. De lichtjes branden vroeg en verschillende ondernemers maken er een waar feest van. Je kunt er schaatsen, een rit in een reuzenrad maken, met de kersttrein de omgeving verkennen of gewoon genieten van een heerlijke warme chocomel. En natuurlijk zijn er prachtige houten chalets die gevuld zijn met allerlei interessante koopwaar.