Turkije Marmaris

Marmaris

De Turkse badplaats Marmaris is een bescheiden stad aan de Lycische kust die in de zomermaanden spreekwoordelijk uit haar voegen barst vanwege de vele toeristen die naar Marmaris komen om vakantie te vieren. Onder deze toeristen bevinden zich voornamelijk Britten, Russen, Nederlanders, Belgen en Scandinaviërs. De belangrijkste attractie van Marmaris is het strand dat bij het warme zomerse weer een drukke plek is om te vertoeven.

De top 10 bezienswaardigheden van Marmaris bestaat deels uit leuke en mooie plekjes binnen Marmaris zelf, aangevuld met een aantal boeiende plekken buiten Marmaris die erg geschikt zijn om als excursie te doen.

Top 10 bezienswaardigheden van Marmaris

1

Netsel Marmaris

De grootste en meest luxe jachthaven van Turkije ligt hier in Marmaris. Alles wat je van een moderne jachthaven kunt verwachten is er te vinden. Restaurants, bars, amusement, winkels, geldautomaten en kantoren waar je je boottocht of andere excursie te boeken. Zo kun je van hieruit op de boot stappen om een dagje naar het Griekse eiland Rhodos te varen.

2

Kloof van Saklikent

Midden in het Ak Dağlar gebergte loopt een lang pad door de kloof van Saklıkent. Langs de steile wanden is te zien hoe water en erosie hun werk hebben gedaan. Met professioneel schoeisel en gereedschap is dit gebergte nog beter te beklimmen. Via het wandelpad kom je bij een restaurant uit.

De kloof is 300 meter diep en 18 kilometer lang en is een van de diepste ter wereld. Ze werd gevormd door afslijting van de rotsen door stromend water gedurende duizenden jaren. Omdat het waterpeil in de wintermaanden stijgt, kunnen bezoekers het hele jaar door de kloof betreden, alleen de diepere delen in de zomer. Vier kilometer van de kloof is begaanbaar na april, wanneer de meeste sneeuw in het Taurusgebergte is gesmolten en doorgetrokken op weg naar de Middellandse Zee. Saklıkent betekent “verborgen stad” in het Turks.

3

Kasteel van Marmaris

Het kasteel van Marmaris werd door Süleyman de Grote herbouwd tijdens zijn expeditie tegen Rhodos.Het fort is een van de weinige kastelen in Turkije dat ook een museum bezit.

Volgens de Griekse historicus Herodotus werden de eerste stadsmuren in Marmaris gebouwd in 3000 voor Christus, hoewel de enige bekende schriftelijke bron over de bouw van het kasteel door de bekende Ottomaanse reiziger, Evliya Çelebi, in zijn werk Seyahatname. Çelebi, die Muğla en omgeving bezocht in de 17e eeuw, zegt dat Sultan Süleyman opdracht gaf tot de bouw van het kasteel vóór zijn expeditie naar Rhodos en dat het kasteel diende als militaire basis tijdens de expeditie.

Een belangrijk deel van het kasteel werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest door een Frans oorlogsschip. De aardbevingen van 1957 in Fethiye hebben de stad bijna volledig verwoest. Alleen het kasteel en de historische gebouwen rondom het fort bleven onbeschadigd. Het fort werd in 1983 geregistreerd als monumentaal bouwwerk en in 1991 geopend als museum.

4

Bazaar

De bazaar van Marmaris is heerlijk om bezoeken. Allerlei geuren van kruiden komen je er tegemoet. De winkeltjes bieden werkelijk van alles wat. Grote delen zijn overdekt en andere zijn met een zonnedoek beschermt tegen de hitte van de zon. De bazaar ligt vlak bij het centrum. Een plaatselijke lekkernij die je hier kunt kopen is de honing die afkomstig is van het schiereiland Datça.

5

Icmeler

Het dorpje Içmeler wordt als het kleinere zusje van Marmaris gezien. Op een afstand van ongeveer 9 kilometer vind je prachtige stranden in een mooie baai omringd door pijnbomen en oleanders. Langs de rivier die door Içmeler stroomt vind je volop vertier. Zo is er de toeristenmarkt, maar zijn er ook winkels, terrasjes en restaurants. Met ongeveer een kwartier rijd je met de ‘dolmus’ bus vanuit Marmaris naar Içmeler.

6

Uitgaansleven

Het uitgaansleven van Marmaris is geconcentreerd rondom Hacı Mustafa Sokağı. Hier geldt voornamelijk kijken en bekeken worden. Vele horecagelegenheden wisselen elkaar en elkaars muziek af, waardoor het een luidruchtig stuk van Marmaris is. Het is belangrijk hier rekening mee te houden als je een hotel of pension in dit deel van de stad wilt betrekken.

7

Jeepsafari

Wie een leuke en uitdagende excursie wil doen, moet zich zeker eens wagen aan een jeepsafari. Tijdens de rit die je brengt naar het schiereiland Bozburun en het nationale park van Marmaris, ontdek je de meest interessante plekjes rondom deze bestemmingen. Onderweg wordt er regelmatig verkoeling gezocht met bijvoorbeeld een duik bij één van de meest heerlijke watervallen of bij Jezus Beach.

8

Boottocht

Als je graag eens op een relaxte manier de vijf baaien en wat dorpjes wilt verkennen, moet je in de haven van Marmaris zeker eens een boottocht boeken. Er worden verschillende tochten aangeboden, maar de meest bijzondere is toch wel de tocht die brengt naar de dorpen Kumlubük en Turunç. Onderweg ga je een aantal keren voor anker om een verfrissende duik in het water te kunnen nemen. Lunchen doe je dan op Paradise Island en daarna bezoek je ook nog eens de Phosphorus Grotten.

9

Dalyan

Op een ongeveer 85 kilometer van Marmaris ligt het stadje Dalyan, wat zeker de moeite waard is. De Kaunische rotsgraven en het aparte Iztuzu-strand met de nest plaatsen van de Karetschildpadden trekken jaarlijks vele bezoekers. Het Iztuzu-strand vormt een 4,5 kilometer lange landtong en daarmee een barrière vormt tussen het zoete water van de Dalyan rivier en het zoute water van de Middellandse Zee. Inmiddels valt het gebied onder het beschermde natuurgebied van Köyceğiz-Dalyan.

10

Een dagje naar Rhodos

Met de ferry vaar je vanuit Marmaris in een kleine drie kwartier naar het Griekse eiland Rhodos. Op Kreta na is Rhodos het meest favoriete Griekse eiland van Nederlandse toeristen. Er is van alles te doen. Je kunt er prima wandelen, surfen, winkelen, duiken en natuurlijk lekker eten. De meeste toeristen bezoeken in Rhodos de middeleeuwse binnenstad van Mandraki en natuurlijk Rhodos Stad, waar je met de boot vanuit Marmaris arriveert.

Vakantie naar Marmaris boeken

Wil je een vakantie naar Marmaris boeken? Kijk dan bij de volgende aanbieders voor alle Marmaris vakanties en last minutes naar Marmaris:

Marmaris vakanties bij Corendon
Marmaris vakanties bij TUI.nl

Meer informatie over Marmaris