Vietnam Hanoi

Hanoi

Hoewel Ho Chi Minh City (Saigon) groter is, is Hanoi toch echt de hoofdstad van de Socialistische Republiek Vietnam. Hanoi is een drukke en levendige stad in het noorden van het land. Voorheen ging de stad Hanoi door het leven als Thang Long. Deze naam werd gegeven door de eerste koning uit de Ly dynastie, Ly Cong Uan. Een andere bijnaam voor Hanoi, werd gegeven door de Indochinese Federatie. Zij noemden Hanoi ‘Klein Parijs van het Oosten’. De Franse invloeden uit deze periode zijn nog altijd duidelijk zichtbaar in de chique Franse wijk. Gebouwen als de Opera House, Hotel Sofitel Legend Metropol en het presidentiële paleis zijn hier prachtige voorbeelden van. Gebouwen als het Lotte Center Hanoi en Trade Center Royal City zijn voorbeelden van de alom aanwezige modernisering. Het meest charmante aan de stad Hanoi zijn dan ook de verschillen hierin.

Je kunt er in de oude wijk geheel opgaan in de cultuur en diepgewortelde rituelen van het land en de stad. Oude ambachten worden hier nog met veel enthousiasme vervuld en aan de andere kant zie je er ook hedendaagse mode, moderne restaurants, gezellige bars, kunstateliers en ander vertier. Hanoi is met zijn vele scooters, drukke straten, geuren en kleuren dan ook echt een stad waarbij je op ontdekking uit moet gaan. Elke bocht levert je waarschijnlijk weer nieuwe inzichten of soms een geheel nieuwe kijk op de stad.

Top 10 bezienswaardigheden van Hanoi

1

Old Quarter

Hanoi Old Quarter is het historische centrum van de stad. Het beslaat eigenlijk het hele gebied tussen de straten Tran Nhat Duat, Ngo Quyen, Trang Thi en Phung Hung. Deze oude wijk in hoofdstad van Vietnam is tevens een van de drukst bezochte delen van Hanoi. De huizen bestaan hoofdzakelijk uit de typische smalle bouwwerken, zoals je die wel meer in Vietnam tegenkomt. De diepte is echter ongekend. Hierachter bevinden zich veelal werkplaatsen, opslagruimtes en woningen. Het is bijzonder leuk om een wandeling door de oude wijk van Hanoi te maken. Je ontdekt het ‘echte’ leven. Overal wordt handel gedreven en je kunt er onder andere allerlei ambachten van dichtbij bewonderen. Met name de ijzerhandel straat en de straat met hout zijn geweldig om doorheen te lopen.

Andere leuke en/of boeiende bezienswaardigheden in de oude wijk van Hanoi zijn: de Ngoc Son Tempel bij ‘Hoan Kiem Lake’, de Duong Xuan Market, de gezellige Ta Hien straat en de St. Joseph’s kathedraal.Ten zuiden van de oude wijk bevindt zich de Franse wijk, wat ook erg de moeite waard is.

2

Ho Chi Minh mausoleum

Aan de rand van het Bach Thao Park kun een bezoek brengen aan het Ho Chi Minh mausoleum. Het gebouw zie je niet snel over het hoofd. Omstreeks 1973 werd dit ruim één-en-twintig meter hoge mausoleum gebouwd op de plaats waar Ho Chi Minh voorheen de onafhankelijkheidsverklaring voorlas aan het volk. Ondanks het verzoek om gecremeerd te worden, werd Ho Chi Minh gebalsemd en opgebaard in dit mausoleum. Op deze manier kunnen bezoekers hem nog altijd bezoeken en bewonderen. Het Ba Dinh Plein, waar het Ho Chi Minh mausoleum zich bevindt, is dagelijks gevuld met bezoekers die graag een bezoek aan de voormalige leider brengen.

3

Ho Chi Minh-museum

Niet ver van het Ho Chi Minh mausoleum bevindt zich een museum die gewijd is aan de Vietnamese vrijheidsstrijder Ho Chi Minh. Het huidige Ho Chi Minh museum werd geopend in 1990, het jaar waarin Ho Chi Minh zijn 100ste verjaardag zou vieren. Het museum besteedt tijd aan de verschillende levensfases van Ho Chi Minh. Te beginnen met diens kinderjaren en jeugd, zijn vele reizen en natuurlijk het gevecht tegen de communistische partij. De laatste episodes uit het leven van deze nationale held sluiten het geheel af. Voor meer duidelijkheid is het aan te bevelen om een bezoek aan het Ho Chi Minh museum te brengen onder begeleiding van een gids.

4

Dong Xuan markt

De overdekte Dong Xuan markt is immens populair in Hanoi. Zowel de lokale bevolking als de bezoekers van de stad, weten hun weg naar deze populaire plaats in Hanoi goed te vinden. De Dong Xuan markt werd onder het Franse regime in 1889 opgericht in de oude wijk van Hanoi. Inmiddels is de markt al meerdere malen gerestaureerd en aangepast. Het huidige uiterlijk werd voornamelijk verkregen aan het eind van de vorige eeuw. De markt telt inmiddels drie verdiepingen, die allen gevuld zijn met kleding, tassen, sieraden, speelgoed, groente, fruit, kleine gerechten, huishoudelijke spullen, kunst, schoenen en nog heel veel meer. De Dong Xuan markt is te vinden bij de straten Hang Khoai en Cua Dong in het noorden van de oude wijk.

5

De koloniale Franse Wijk

Het meest moderne deel van Hanoi is gelegen in de koloniale Franse wijk. Dit stadsdeel van Hanoi vind je ten zuiden van de oude wijk. Het begint bij de straten Trang Tien, Le Thanh Tong en stopt ongeveer bij het treinstation van Hanoi. De Franse wijk van Hanoi kenmerkt zich met prachtige in koloniale stijl opgetrokken bouwwerken. Denk hierbij aan het schitterende operahuis ‘Nha Hat lon Ha Noi’, chique winkelcentra als Trang Tien Plaza en het prachtige Sofitel Legend Hotel. Andere leuke en boeiende bezienswaardigheden in de Franse wijk zijn het Vrouwenmuseum aan de Ly Thuong Kiet straat, de gevangenis Hoa Lo, het politie museum van Hanoi, de Quan su Pagode en het heerlijke Thong Nhat Park in het zuiden.

6

Tran Quoc Pagode

In de prachtige parkachtige omgeving van Hanoi kun je een bezoek brengen aan de Tran Quoc Pagode. Deze Boeddhistische pagode in het noorden van de stad is de oudste pagode van Hanoi. De ligging op het smalle eiland aan het Ho Tay meer is buitengewoon schitterend. De Tran Quoc Pagode werd al genoemd tijdens het bewind van keizer Ly Nam De. Dit geeft aan dat tempel meer dan vijftienhonderd jaar oud is. Bij de tempel is tevens een Bodhiboom te bewonderen. Deze heilige boom binnen het Boeddhisme, werd omstreeks 1959 geschonken door de voormalige president van India Rajendra Prasad. Regelmatig worden er allerlei offers gebracht naar de Tran Quoc Pagode, in de hoop dat gebeden worden gehoord.

7

Waterpoppentheater Thang Long

In het oude centrum van Hanoi kun je een leuke voorstelling in een poppentheater bijwonen. Het meest bijzondere aan het bezoeken van een voorstelling in het Thang Long theater, is dat het deels op het water afspeelt. In de voorstellingen komen allerlei mythes en andere verhalen uit de Vietnamese cultuur naar voren. De kunst van een poppentheater werd ontwikkeld tijdens de Ly Tran dynastie in de elfde en twaalfde eeuw. Het werd vaak gebruikt tijdens de verjaardagsviering van de koning. Inmiddels kan ook het ‘gewone’ publiek genieten van deze vorm van kunst. Elke dag zijn er meerdere voorstellingen te bezoeken. Aan de ingang kun je alvast een kaartje bemachtigen voor eventuele latere voorstellingen. Het Waterpoppentheater Thang Long is gelegen aan de Dinh Tien Hoang straat, aan de overkant van het Hoan Kiem meer.

8

Hoan Kiemmeer

Het ruim bemeten Hoan Kiem meer van Hanoi, ligt vrijwel op de scheiding tussen de oude wijk en het Franse deel. Het Hoan Kiem meer is een heerlijk rustpunt in de vaak chaotische stad. Op de rode brug ‘Cau The Huc’, die de toegang verschaft tot de Ngoc Son Tempel, worden vaak selfies genomen of geniet men van het prachtige uitzicht. Volgens de legende voer keizer Le Loi hier per boot toen er plots een gouden schildpad ‘Kim Qui’ boven kwam drijven. Deze vroeg hem om het magische zwaard ‘Thuan Thien’ terug te geven, die hij eerder van Kim Qui had ontvangen. En zo werd het zwaard waarmee koning Le Loi zijn oorlog met China had gewonnen, teruggegeven aan het meer. Hoan Kiem betekend dan ook ‘meer van het teruggekeerde zwaard’. In het meer staat tevens een twee verdiepingen tellende kleine toren die men ‘Thap Rua’ de schildpad toren noemt.

9

Keramische mozaïek muur

Wie de stad Hanoi per bus betreedt, die zal direct de prachtige met mozaïek beklede muur ontdekken. De ruim zes kilometer tellende muur werd in het jaar 2007 gebouwd en daarna bekleed. Het ontwerp is afkomstig van de journaliste Nguyen Thu Thuy, die er een architectuur wedstrijd mee won. De bijna één meter hoge muur werd ingericht met allerlei kleurrijke passages uit het heden en verleden van Hanoi en Vietnam. Ook kinderen uit Vietnam hebben hier hun creativiteit de ruimte mogen geven. Uiteindelijk heeft de keramische mozaïek muur van Hanoi een vermelding in Guinness Book of World Records opgeleverd, als langste met keramische mozaïek ingelegde muur ter wereld.

10

Hotel Sofitel Legend Metropol

Het allermooiste en waarschijnlijk ook allerduurste hotel van Hanoi is het vijfsterren Hotel Sofitel Legend Metropol. Dit chique hotel ligt in de Franse wijk van de stad op loopafstand van het eveneens schitterende Opera House. Hotel Sofitel Legend Metropol straalt één en al klasse uit. Vanaf het terras van het hotel zie je de stad aan je voorbij trekken. Maar voor zo’n prachtig plekje betaal je ook wat. Een kopje koffie is bijvoorbeeld geprijsd zoals je dat in Parijs zou verwachten. Het interieur van het Sofitel Legend is bijzonder smaakvol en een tikje klassiek te noemen.

Meer informatie over Hanoi