Vietnam Hoi An

Hoi An

Het sfeervolle Hoi An is een van de mooiste centraal gelegen steden aan de kust van Vietnam. Enkele eeuwen gelede was Hoi An een belangrijke havenstad waar veel handel werd gedreven. Voor lange tijd was de stad ook verdeeld in twee delen. Sinds de Japanse brug werd aangelegd behoorde dit tot de verleden tijd. Hoi An is een bijzonder leuke stad om te bezoeken. Het historische stadsdeel is zeer levendig en staat bol van leuke en interessante bezienswaardigheden. De geschiedenis van Hoi An wordt in leven gehouden, middels verschillende musea, oude koloniale woningen en ander cultureel erfgoed. Sinds de notering van Hoi An op Unesco’s werelderfgoedlijst, wordt de stad ook een stuk beter onderhouden. Men is zich inmiddels bewust van de prachtige geschiedenis die hier werd opgebouwd. De handel in zijde , keramiek, lantaarns, wierook en kaneel heeft de stad veel bekendheid gegeven.

Hoi An is bij uitstek geschikt om op zoek te gaan naar leuke souvenirs. Veel wordt hier met de hand gemaakt en is vaak van goede kwaliteit. Daarnaast zijn er in Hoi An bijzonder leuke plekken waar je uitstekend kunt eten. Een bezoek aan deze gezellige stad aan het water mag dan ook zeker tijdens je vakantie in Vietnam niet ontbreken.

Top 10 bezienswaardigheden van Hoi An

1

Historisch centrum

Een wandeling door het historische centrum van Hoi An is een belevenis op zich. Het centrum bestaat uit enkele hoofdstraten waarvandaan verschillende zijstraten je naar andere bezienswaardigheden leiden. Tegen een kleine vergoeding krijg je toegang tot dit meest populaire deel van Hoi An. De kaartjes zijn tevens geldig voor het bezoeken van enkele historische bezienswaardigheden in de stad. De meest interessante bezienswaardigheden vind je aan de Tran Phu. Deze straat wordt ook wel de hoofdstraat van het historische centrum genoemd. Je treft hier vooral leuke winkeltjes en onder andere het Museum voor Handelskeramiek, het gemeenschapshuis Phuc Kien, Museum voor Sa Huynhcultuur, Quan Congpagode en de Japanse Brug ‘Chua Cau’.

Andere interessante straten in het oude centrum zijn Nguyen Thai Hoc, Le Loi en Bach Dang. Vanaf de Bach Dang heb je een mooi uitzicht op de Thu Bonrivier.

2

Centrale markt

Direct aan de Thu Bonrivier bevindt zich de centrale markt van Hoi An. Allerlei verswaar wordt hier uitgestald en aan de man gebracht. Onder de producten bevinden zich veelal lokale producten, waaronder het kleurrijke drakenfruit ‘pitaja’, mandarijnen, paksoi, bananen, limoenen, verse kruiden en natuurlijk rijst. De drukte rondom de markt is ook een belevenis. Er wordt druk onderhandeld en men zorgt dat de producten er goed bij liggen. Her en der lopen dames met stok over de schouder en aan iedere kant een schaal met hun koopwaar. Zonder heel opdringerig te zijn bieden zij hun koopwaar al lopend aan.

3

Japanse Brug

Aan het eind van de populaire Tran Phu straat kom je vanzelf de zeventiende eeuwse Japanse Brug tegen. Na het tonen van je toegangskaartje, die je hebt aangeschaft bij de toegang van het oude centrum, mag je de historische brug betreden. De brug werd in de zeventiende eeuw aangelegd om de handel tussen de Japanse inwoners en de Chinese wijk te stimuleren. Wanneer je vanuit de Tran Phu de brug betreedt, dan zie je binnen eerst het beeld van een hond. Dit beeld staat hier als een soort altaar. Er wordt regelmatig wierook aangestoken en geld gedoneerd. Vanaf de andere zijde tref je er een beeld van een aap. Beiden dieren vertegenwoordigen een Chinees jaar. Omdat er vanaf de Japanse zijde drie jaar aan de brug werd gebouwd klopt het dat je er aan het begin een aap ziet en aan het eind een hond. Het jaar ertussen is namelijk die van de haan. In het midden van de brug is een altaar waar de taoïstische god ‘Bac De’ offers ontvangt.

4

My Son Ruïnes

De oude Chamstad My Son is een pareltje uit de geschiedenis van Vietnam. Dit tempelcomplex, wat zo’n zeventig kilometer ten westen van Hoi An ligt, heeft prachtige heiligdommen die hun herkomst vinden tussen de vierde en dertiende eeuw. De tempels vertegenwoordigen een belangrijke plaats binnen het hindoeïsme in Vietnam.

Van de bijna zeventig oorspronkelijke tempels zijn er nog enkelen in redelijk goede staat te bezichtigen. Ondanks dat veel tempels niet meer zijn dan een ruïne, is deze plek echt de moeite waard. De bergachtige omgeving en de deels met groene planten begroeide restanten geven deze bijzondere plek een mysterieuze uitstraling.

5

Fietsen door de rijstvelden

De allerleukste manier om het landschap en de stad Hoi An te verkennen, is per fiets. Daar waar veel steden in Vietnam erg chaotisch overkomen, is dat in Hoi An een heel ander verhaal. Het historische stadsdeel is zelfs autovrij. Vanuit het centrum van Hoi An fiets je binnen korte tijd naar de rijstvelden en het achter liggende landschap. Vaak zie je boeren met typische rieten punthoeden bezig op hun land en tref je misschien zelfs een boer die aan de wandel is met zijn buffel. De meeste rijstvelden zijn voor langere periodes in een familie. Middels erfenissen worden deze overgedragen naar nieuwe generaties. In Vietnam zie je regelmatig graven in het veld staan. Dit is vrijwel altijd van familieleden van de eigenaar. Het brengt ze geluk, althans dat denken ze. Het bewerken en oogsten van de rijst is vaak een zware klus die grotendeels met de hand gedaan wordt. Meestel komt er voor het ploegen geen machine aan te pas, maar gebeurt dit nog ouderwets met een buffel.

6

Tan Ky huis

Aan de Nguyen Thai Hoc straat kun je een traditionele achttiende eeuwse Vietnamese woning bezoeken. Het Tan Ky huis heeft verschillende meubels en voorwerpen waarvan enkele uit de zeventiende eeuw. In het ontwerp van de woning alsmede in de inrichting zijn er duidelijke sporen van Chinese, Japanse en Vietnamese architectonische stijlen te onderscheiden. Je kunt er vier ruimtes bewonderen, waaronder een slaapkamer en woonkamer. Het Tan Ky huis is de oudste woning die gecertificeerd is als nationaal erfgoed van Hoi An.

7

De kledingmakers van Hoi An

Modeliefhebbers kunnen tegen hele voordelige prijzen een geheel nieuwe garderobe aanschaffen die op maat gemaakt wordt. Hoi An heeft namelijk heel veel naaiateliers en kledingwinkels die tegen voordelige tarieven jouw ontwerp uitwerken. Eén van de grootste ateliers bevindt zich aan de Nguyen Duy Hieu straat op nummer 358. Beneden kun je je verdiepen in hoe zijden stoffen worden geweven. Hoi An was vroeger een internationale havenstad waar veel zijden werd verhandeld. Het proces van de zijden rups wordt hier uitgebreid verteld en ook hoe dit uiteindelijk eindigt in zijden draad. Een boeiend proces. Boven kun je vervolgens allerlei kledingontwerpen bewonderen, neuzen in mappen met uiteenlopende ontwerpen en de stoffen uitzoeken op kleur. Elders in de stad zijn verschillende kledingwinkels uitgerust met een eigen naaiatelier. Hier lijken de mogelijkheden voor op maat gemaakte pakken en/of jurken onbegrensd.

8

Museum voor Handelskeramiek

In het historische centrum van Hoi An, kun je een museum met aardewerk bezoeken. Het museum is gevestigd aan de Tran Phu straat. In het niet al te grote museum voor handelskeramiek kun je uiteenlopende aardewerken bewonderen, waarvan sommige stukken afkomstig zijn van tussen de zestiende en achttiende eeuw. Het museum is een beetje verouderd, maar geeft toch een bepaald tijdsbeeld weer. Op de bovenste verdieping kun je genieten van een fraai uitzicht over de stad Hoi An.

9

Quang Cong Pagode

De prachtige Quang Cong Pagode ligt in het hart van de historische stad. Het is dan ook één van de meest bekende tempels van Hoi An. Het werd omstreeks de zeventiende eeuw gebouwd door Vietnamezen en Chinese immigranten die bekend stonden als de Ming Huong bevolking. Boven het hoofdaltaar prijkt de beeltenis van de Chinese bevelhebber en beschermheer Quan Cong. De tempel werd vooral gebruikt door zeelieden en andere bezoekers die Hoi An bezochten om er handel te drijven. Ze brachten vaak een offer aan de goden om te bidden voor veilige reizen en veel geluk in de handel.

10

An Bang Beach

Het is heel goed te doen om vanuit Hoi An naar het prachtige zandstrand An Bang te fietsen. De afstand zal ongeveer vier kilometer bedragen. Aan het strand zijn leuke strandtentjes en beachbars waar je iets te eten of te drinken kunt bestellen. Ook zijn er ligstoelen aanwezig. Indien er sterke stroming is, dan wordt er duidelijk aangegeven dat je niet mag zwemmen.

An Bang Beach is een aangenaam strand waar je heerlijk kunt relaxen. Zowel op het strand als langs de kust zijn er verschillende leuke eetgelegenheden te ontdekken.

Meer informatie over Hoi An