Aruba

Het eiland Aruba is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot de zelfstandigheid in 1986 behoorde Aruba tot de Nederlandse Antillen. De mooie stranden en prachtige hotels zorgen ervoor dat Aruba populair is als vakantiebestemming, in de eerste plaats onder Amerikaanse toeristen, maar zeker ook onder Nederlanders. De Nederlandse toeristen zijn in absolute aantallen echter wel in de minderheid vergeleken met de gasten uit de Verenigde Staten. Er wordt dan ook veel Engels gesproken en naast de Arubaanse florin wordt de Amerikaanse dollar volop gebruikt als betaalmiddel op het eiland. Het aangename droge klimaat zorgt ervoor dat Aruba het hele jaar door geschikt is om een heerlijke strandvakantie te vieren en te genieten van alles wat het eiland te bieden heeft.

Wat je allemaal kunt gaan zien en doen op Aruba? Voldoende om een dagje zonnebaden en zwemmen af te wisselen met een activiteit of bezienswaardigheid. Onze top 10 bezienswaardigheden van Aruba kan voor de nodige inspiratie zorgen.

Top 10 bezienswaardigheden van Aruba

1

Stranden

Aruba kent meerdere fantastische stranden, ieder met hun eigen karakter en publiek. Palm Beach is het bekendste strand van Aruba. Aan dit hagelwitte zandstrand staan de zogenaamde ‘high rise hotels’. Wie met de rug naar de hotels staat, die merkt niets van het toerisme. Die ziet alleen maar een felblauwe zee die prachtig afsteekt bij het fijne witte zand.

Aan de zuidelijke kant gaat Palm Beach vrijwel naadloos over in Eagle Beach. Dit lange zandstrand is vrijwel net zo mooi als Palm Beach, maar wel iets rustiger. Hier staan de zogenaamde ‘low rise hotels’.

Wie de auto pakt en de grote stranden Palm Beach en Eagle Beach achter zich laat die kan genieten van zeer rustige stranden die je een paradijselijk gevoel zullen geven. Onze tip: ga naar Baby Beach. Daar kun je heerlijk zonnebaden, zwemmen en snorkelen. Hier zie je prachtige felgekleurde vissen in het water.

Kitesurfers kunnen hun hart ophalen op Boca Grande in het noordoosten. Prachtig wit zand in combinatie met zeer helder turquoise water vind je aan Baby Beach in het zuidoosten. In Oranjestad kun je prima terecht op Druif Beach, dat aan de zuidkant van de stad ligt.

2

Oranjestad

Oranjestad is de hoofdstad van Aruba. Het is een bruisende stad met veel winkels, restaurants, cafés en historische bezienswaardigheden. De stad ligt aan de kust en heeft een prachtig strand, waar je kunt genieten van de azuurblauwe zee en heerlijk ontspannen.

Oranjestad is een kleurrijke stad met veel karakter. Je kunt er genieten van de koloniale architectuur, zoals het Fort Zoutman en het Willem III-torentje. Er zijn ook tal van musea, waaronder het Aruba Archeologisch Museum en het Aruba Aloe Museum, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de stad en het land.

3

Arikok natuurpark

De flora en fauna van Aruba zijn op hun best vertegenwoordigd binnen het Arikok Nationaal Park. Binnen het natuurpark dat je het beste met een 4×4 auto kunt bezoeken tref je een aantal bezienswaardigheden van Aruba aan zoals de Natural Pool, de Fontein Grot en tientallen blowholes (spuitgaten) waardoor het oceaanwater omhoog gespoten wordt. In het park kun je nog een kleine natuurlijke brug bekijken, de grote Natural Bridge die één van de topattracties van Aruba was is in het jaar 2005 ingestort. Unieke dieren die je in het park tegen zou kunnen komen zijn de Arubaanse ratelslang, de Arubaanse holenuil en de Arubaanse bladvindergekko.

4

Renaissance eiland

Het Renaissance Island is een privé-eiland dat eigendom is van het Renaissance Wind Creek Aruba Resort. Gasten van het Renaissance Marina Hotel (adult-only) en de Renaissance Ocean Suites kunnen gratis met een bootje naar dit idyllische eilandje varen. Renaissance Island bestaat uit prachtige palmenstranden, een stukje mangrove en met hangmatten op de stranden om te relaxen. Op het eiland lopen flamingo’s los rond tussen de gasten. Indien je niet in één van de twee hotels verblijft, kun je het eiland niet bezoeken, omdat het exclusief voor Renaissance gasten bestemd is.

5

Alto Vista kapel

Op een vlakte bij de noordkust van Aruba staat op eenzame hoogte een kleurrijke kapel, de Alto Vista Kapel. Het huidige kapelletje stamt uit het jaar 1952 en is gebouwd op de plek waar in de achttiende eeuw de indianen de eerste versie van de Kapel di Alto Vista gebouwd hadden. Die is in de loop der jaren verloren gegaan.

De afgelegen ligging en soms serene rust die in en rondom de kapel heerst doet vermoeden dat de kapel niet meer is dan een toeristische bezienswaardigheid. In werkelijkheid doet de Alto Vista Kapel gewoon dienst als kapel en worden er wekelijks diensten gehouden. Echt druk is het ieder jaar op Goede Vrijdag als de pelgrimstocht vanuit alle hoeken van Aruba naar de kapel trekt.

6

Butterfly Farm

Voor natuurliefhebbers is een van de interessantste dingen om te doen op Aruba en een geweldige bezienswaardigheid om te plannen tijdens uw vakantie een bezoek aan de Aruba Butterfly Farm, vooral als je met je kinderen op bezoek bent.

De Aruba Butterfly Farm werd in 1999 opgericht door William Slayter en is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties van Aruba. Duizenden bezoekers hebben genoten van een reis naar de Butterfly Farm om betoverd te worden door de schoonheid en diversiteit van dit prachtige en kwetsbare schepsel.

De Butterfly Farm Op Aruba bevindt de Butterfly Farm zich op J.E. Irausquin Blvd, vlakbij Divi Village Golf & Beach Resort en Divi Aruba Phoenix Beach Resort. Een bushalte genaamd Divi Resort Arubus Stop is heel dichtbij.

Bezoek de Butterfly Farm vroeg op de dag

Vlinders hebben hun eigen ritme. Aan het begin van de dag voeden ze zichzelf met glucoserijke voeding. Dat heeft als bij-effect dat de vlinders in de loop van de middag loom en minder actief worden. De zogenaamde suikerdip doet dan zijn werk. Het begin van de dag is daarom het beste moment om de Butterfly Farm te bezoeken. De vlinders zijn dan nog lekker actief, waardoor je hun vleugels goed kunt bewonderen.

7

Bubali Vogelreservaat

Het Bubali Vogelreservaat, dat uit een tweetal zoetwatermeertjes bestaat, biedt bezoekers de kans om vanuit de observatietoren de meer dan tachtig verschillende vogelsoorten te observeren. De grootste kans om vogels te spotten heb je aan het begin en einde van de dag. Houd er rekening mee dat als je tegen zonsondergang vogels gaat spotten ook de door de mangrove in grote aantallen aanwezige muggen ook erg actief worden.

8

California Lighthouse

In het noordwesten van Aruba staat een vuurtoren die je vanaf grote afstand al ziet liggen. De California vuurtoren op zich is niet zo bijzonder, het uitzicht dat je hebt vanaf het punt waar de toren staat is wel de moeite waard. Vanaf deze plek heb je een prachtig panorama waarbij je aan de linkerkant de ruwe noordkust van Aruba ziet liggen en aan de rechterzijde uitkijkt op de prachtige stranden van Palm Beach met daaraan de overwegend luxe ‘high rise’ hotels.

9

Goudmijnen

Op Aruba heeft men aan het begin van de negentiende eeuw goud ontdekt, wat op het eiland voor een heuse goldrush gezorgd heeft. Nadat het relatief gemakkelijk winbare goud uit de grond gehaald werd kostte het steeds meer moeite (en geld) om goud te vinden op Aruba. Halverwege de vorige eeuw is de goudwinning op Aruba langzaam aan uitgeblust. Op het eiland zijn nog wel een aantal goudmijnruïnes te vinden, zoals de Balashi goudmijnen bij Spaans Lagoen en Bushiribana aan de noordkust.

10

Charlies Bar

In San Nicolas kun je de beroemdste bar van Aruba bezoeken. Charlie’s Bar zou de oudste bar van heel het eiland zijn en is mede dankzij de reisgidsen uitgegroeid tot een historische bezienswaardigheid. Charlie’s Bar is al sinds 1941 een geliefde stop onder toeristen die het eiland aan het verkennen zijn. Het unieke aan Charlie’s Bar is dat veel bezoekers een persoonlijk item achterlaten. Hierdoor is de bar een soort van museum geworden waar je ook wat kunt drinken en eten.

Zorg ervoor dat je zelf ook een klein persoonlijk voorwerp achterlaat in de bar, als onderdeel van hun unieke collectie internationale memorabilia.

Boek jouw vakantie naar Aruba

Aruba is een geweldige vakantiebestemming waar je helemaal tot rust kunt komen. Wil je een vakantie naar Aruba boeken? Reisorganisatie TUI biedt een groot aantal Aruba vakanties aan. Dankzij de goed verzorgde pakketreizen kun je heerlijk genieten van een welverdiende vakantie in Aruba.

Je Aruba vakantie bij TUI boeken betekent:
✅ geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
✅ boeken zonder risico dankzij de SGR-garantie
✅ compleet verzorgde vakanties inclusief vluchten en transfers

BEKIJK ALLE ARUBA-VAKANTIES op tui.nl

Top 10's van plaatsen op Aruba

Meer informatie over Aruba