België Wallonië Ardennen Dinant

Dinant

In het zuidoosten van België, in de provincie Namen niet ver bij de Franse grens vandaan, vind je het stadje Dinant. De stad ligt prachtig ingesloten tussen de Maas en het omliggende heuvellandschap. De omgeving van de stad wordt al sinds de prehistorie bewoond, maar pas sinds de Romeinen wordt de omgeving van Dinant permanent bewoond. De stad heeft tijdens de middeleeuwen en de eeuwen erna altijd een belangrijke rol gespeeld bij de verdediging van de Maas. Hiervan is de citadel van Dinant nog steeds het levendige bewijs. De stad staat al sinds de middeleeuwen bekend om zijn koperslagers. In een poging om deze rijkdom af te pakken heeft Karel de Stoute tijdens een belegering van de stad 800 koperslagers twee aan twee in de Maas gegooid.

Tegenwoordig staat de stad voornamelijk bekend als de geboorte plaats van het abdijbier Leffe. Dinant is voor mensen die in de Ardennen verblijven een geliefde bestemming voor een dagtrip. Onze top 10 bezienswaardigheden van Dinant kan je helpen bij het invullen van een bezoek aan Dinant.

Top 10 bezienswaardigheden van Dinant

1

Citadel van Dinant

Hoog boven Dinant vindt men de citadel van Dinant. De citadel is te bereiken vanuit de stad via een 408 treden tellende trap of met de kabelbaan. Eenmaal boven aangekomen vind je aan de linkerkant een taverne met een grote speeltuin ernaast en aan de rechterzijde de citadel. De huidige citadel is gebouwd door de Nederlanders in de 18de eeuw op de resten van eerdere kastelen die hier stonden.

Al vanaf de 11de eeuw na Christus is de top van deze rots al bebouwd. Deze verdedigingswerken moesten ervoor zorgen dat de brug over de Maas bewaakt werd. Er kan in de citadel een rondleiding met een gids gevolgd worden, deze duurt ongeveer 50 minuten. Tijdens deze rondleiding word je door de oude gewelven van de citadel rondgeleid en krijg je een prachtig uitzicht over de stad Dinant.

2

Huis van Sax

Dinant is de stad van de Sax; de uitvinder van de saxofoon Adolphe Sax is hier geboren en heeft er de eerst jaren van leven doorgebracht. Dinant is hier trots op en dat zul je weten ook overal kom in de stad kom je rijk gekleurde saxofoons tegen. Ook is er en straat en een plein naar Adolphe sax genoemd, op dit plein kun je een reusachtige saxofoon vinden.

In de Reu de Adolphe Sax staat het Huis van Sax. Dit interactieve museum is ieder dag van de week geopend en gratis te bezoeken. In het museum kun je er zelf achter komen voor welke muziekstromingen de saxofoon een belangrijke rol heeft gespeeld. Op een bankje voor het museum zit een standbeeld van Adolphe Sax.

3

Rots Bayard

Wie de stad vanuit het zuiden benaderd komt op zijn weg de rots Bayard tegen. Deze statige rots heeft veel weg van een uit de kluiten gewassen menhir. Volgens de legendes is deze scheiding tussen de twee rotsen ontstaan doordat Ros Beiaard erdoorheen gesprongen toen hij met de vier Heemskinderen op de vlucht was voor Karel de Grote. De scheiding tussen de twee rotsen is in werkelijkheid gemaakt door de troepen van de Lodewijk de 14de die de toegang naar Dinant wilden vereenvoudigen.

4

Rondvaart op de Maas

Wie op een leuke relaxte manier de stad wil bezichtigen kan dit doen op één van de vele rondvaartboten die er vanaf Dinant vertrekken. Tijdens deze rondvaarten krijg je een prachtig zicht op de stad Dinant en de omliggende dorpen te zien. Veel van deze rondvaarten varen ook langs de plaats waar de Lesse in de Maas stroomt. Vooral het zicht vanaf de Maas op de rots Bayard is prachtig vanaf de Maas. De tickets van de rondvaarten zijn te kopen aan de oevers van de Maas.

5

Abdij van Leffe

De abdij van Leffe ligt net iets buiten Dinant, in het dorpje Leffe. Deze abdij is hier in de 12de eeuw gesticht door de norbertijnen van Floreffe. Vanaf 1240 heeft men hier het Leffe bier gebrouwen, al waren de norbertijnen alleen in naam eigenaar van de brouwerij. De abdij van Leffe is in de loop der jaren meerdere keren vernield en wederom opgebouwd. In de 18de eeuw werd het klooster verwoest en ontruimd door de revolutionairen. Het zou duren tot het begin van de 20ste eeuw tot de abdij weer gerestaureerd zou worden en zijn originele functie terug zou krijgen. Het Abdijbier van Leffe wordt tegenwoordig door de brouwerijketen Ab InBev gebrouwen.

6

Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk

Op de resten van de eerste kerk van die Dinant is in de 13de eeuw de Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant gebouwd. De kerk met zijn peervormige klokkentoren is één van de meest in het oog springende gebouwen in Dinant. De binnenzijde met zijn prachtige glas-in-loodramen is minstens zo mooi en bijzonder als de buitenzijde van het gebouw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is de kerk door Duitse bombardementen zwaar beschadigd, maar in de jaren na de oorlog terug hersteld in zijn originele glorie.

7

Dinantse koek

De Dinantse koek is misschien wel net zo bekend als de stad zelf. De koek wordt gemaakt van bloem en zuiver honing en daarna gebakken in de oven. De koek is bijzonder hard en erg lastig te eten, dit maakt hem echter niet minder lekker. De koek lijkt qua smaak nog het meeste op een kruising tussen taaitaai en peperkoek. Bij de verschillende patisserieën in Dinant is de koek in vele verschillende vormen te koop.

8

La Merveilleuse

De grotten bij Dinant zijn misschien niet de grootste grotten in de Ardennen, maar behoren wel tot de mooiste grotten van België. De grot “la Merveilleuse” is aan het begin van de 20ste eeuw ontdekt toen men een spoorlijn aan het aanleggen was. De grot is te bezoeken met een gids. Een bezoek aan deze grot zal ongeveer 50 minuten in beslag nemen. Tijdens het bezoek daal je af naar het hart van de grot om vervolgens via een andere weg weer naar buiten te komen. Onderweg word je getrakteerd op prachtige stalactieten, stalagmieten en mooie ondergrondse watervallen.

9

Flamiche

De Flamiche is een typisch Dinants kaastaartje dat vervaardigd wordt op basis van magere kaas. In de meeste gevallen wordt hier de kaas Boulette van Romedenne voor gebruikt. De bodem van de taart bestaat uit verbeterd brooddeeg. Deze bodem wordt belegd met de Romedenne kaas en beter en op smaak gebrachte losgeklopte eieren. Hierna gaat de taart 20 minuutjes in een warme oven en smullen maar. Bij veel horeca gelegenheden in Dinant is deze taart te verkrijgen.

10

Maison du Leffe

In het hotel la Merveilleuse is sinds 2012 het Maison Du Leffe te vinden. In dit museum gewijd aan het abdijbier Leffe wordt de geschiedenis van dit bier en de bijbehorende abdij verteld. Het museum is gevestigd in een gerenoveerd kapucijnenklooster. Dit zorgt voor een bijzondere sfeer in het museum. Na afloop van het museumbezoek kun je een Leffe drinken in de hotelbar die is gevestigd op het oude binnenplein van het klooster.

Betaalbaar overnachten in Dinant

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Dinant? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Dinant.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Dinant.

Meer informatie over Dinant