België Wallonië

Wallonië

Er zijn in Wallonië tal van bezienswaardigheden te vinden. het is daarom moeilijk om een top tien samen te stellen zonder het gevoel te hebben er minimaal tien vergeten te zijn. We hebben daarom getracht om een mooie evenwichtige top tien samen te stellen van de verschillende bezienswaardigheden in het Franstalige deel van België. In Wallonië zijn tal van prachtige historische steden, schitterende kastelen, bijzondere brouwerijen en unieke natuurgebieden te vinden. Veel van deze gebouwen of gebieden vormen een nationaal- en in sommige gevallen en werelderfgoed. Denk hierbij aan de Blegny mijn, de scheepslift van Strépy-Thieu of aan het belfort van Namen. Houd er bij een bezoek aan Wallonië wel rekening mee dat het overgrote deel van de bevolking overwegend Frans spreekt en maar mondjesmaat Nederlands.

Top 10 bezienswaardigheden van Wallonië

1

Luik

Luik is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en na Charleroi de grootste stad van Wallonië. De stad heeft jarenlang een slecht imago gehad, maar is de laatste jaren bezig met een opmars. Het centrum van de stad wordt in een groot tempo opgeknapt en er wordt flink geïnvesteerd om de toeristen richting Luik te krijgen. Dit lijkt te werken aangezien er de laatste jaren een groeiend aantal toeristen is die deze bijzondere stad bezoeken.

Tot de hoogtepunten van de stad behoren de Trappen van Bueren, de Sint-Pauluskathedraal het paleis van de Prinsbisschoppen en het futuristische Station Luik-Guillemins.

2

Namen

Namen is de hoofdstad van Wallonië en de van de provincie Namen. De stad ligt op de plaats waar de Samber in de Maas vloeit. Het is een echte universiteitsstad met vele gezellige kleine pleintjes en cafeetjes. Het is tevens een stad met een lange geschiedenis. Deze historie is overal in de stad nog zichtbaar en voelbaar. Een goed voorbeeld hiervan is de citadel van Namen die op een ongeveer honderd meter hoge heuvel over de stad heen kijkt. In de stad zelf zijn tal van bezienswaardigheden te vinden zoals het belfort, de Saint-Loupkerk en de Halle Al’Chair. De stad is tevens een populaire stopplaats voor rondvaartboten die een tocht op de Maas maken.

3

Kasteel van Modave

Het Kasteel van Modave is een prachtig gerestaureerd kasteel in de buurt van de Ardense stad Hoei. Het kasteel is gebouwd op een rotspunt die ongeveer zestig meter boven de vallei van Hoyoux uitsteekt. Het kasteel is gebouwd in de dertiende eeuw en is in de loop der eeuwen meerdere malen verbouwd. In de zeventiende eeuw vond de belangrijkste verbouwing plaats. In totaal zijn er in het kasteel nog ongeveer twintig kamers te bewonderen die allemaal de allure van lang vervlogen tijden uitstralen.

Het kasteel is van 1 april tot 15 november iedere dag (behalve maandag) geopend voor het publiek, tijdens de wandeling door het kasteel wordt via een audiogids het verleden van het kasteel verteld.

4

Mémorial du Mardasson

Net buiten de stad Bastenaken of Bastogne staat het Mémorial du Mardasson. Dit indrukwekkende Tweede Wereldoorlogmonument is gebouwd ter nagedachtenis aan de Slag om de Ardennen. Tijdens deze slag zijn er veel Amerikaanse soldaten om het leven gekomen. Het monument heeft de vorm van een vijfpuntige ster. Op de bovenrand van het monument staan 48 Amerikaanse staten vermeld. Op de verschillende zuilen van het monument staan de verschillende divisies vermeld die aan de slag om de Ardennen meededen. Bij het monument bevindt zich het Bastogne Historical Center waar je meer te weten kan komen over de ‘Battle of the Bulge’.

5

Steenkoolmijn van Blegny

De steenkoolmijn van Blegny is een voormalige in de gemeente Blegny die tegenwoordig geopend is voor het publiek. De mijn is samen met enkele andere mijnen in Wallonië opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De mijn is tot 1980 in gebruik geweest als kolenmijn en doet sindsdien dienst als toeristische trekpleister in de provincie Luik.

De mijn bestaat uit acht verdiepingen en heeft zijn diepste punt op 580 meter onder de grond. De bezoekers mogen echter niet zo diep komen. Deze krijgen een rondleiding op de verdiepingen die dertig en zestig meter onder de grond te vinden zijn. De rondleidingen worden gegeven door vroegere mijnwerkers.

6

Durbuy

Durbuy is volgens eigen zeggen de kleinste stad ter wereld. Of dit helemaal terecht is, valt echter te betwisten. Wat wel als een paal boven water staat is dat dit prachtige oude stadje in het hart van de Belgische Ardennen uitgegroeid is tot één van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Wallonië. In het prachtige oude, maar kleine centrum van het stadje zijn tal van gezellige restaurants, kroegen en bijzondere winkeltjes te vinden. De omgeving rondom Durbuy leent zich uitstekend voor outdoor activiteiten. Zo kun je er prachtige wandelingen en mountainbike tochten maken en is de Ourthe uitermate geschikt voor een kano of kajaktocht.

7

Bronnen van Spa

De bronnen van Spa zijn misschien niet de bekendste bezienswaardigheden in Wallonië, maar het water uit deze bronnen is één van de beroemdste exportproducten uit Wallonië. In totaal zijn er zeven verschillende bronnen in het stadje te vinden die toegankelijk zijn voor het publiek. De bekendste bron ligt in het centrum van Spa. Dit is namelijk de Peter de Grote bron.

Het bronwater voor het merk Spa komt uit de bronnen Reine, Barisart en Marie-Henriette. Hiernaar zijn de verschillende types bronwater die het merk verkoopt genoemd. Het stadje Spa staat al eeuwenlang bekend als het kuuroord van Europa.

8

Scheepslift van Strepy-Thieu

De scheepslift van Strépy-Thieu staat net als de andere scheepsliften in België op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Wat deze lift nu juist zo bijzonder maakt, is de enorme hoogte die deze scheepslift overbrugt. De scheepsbrug moet namelijk een hoogte overbruggen van 73,15 meter. Dit is veel meer dan de sluizen en liften die er in België zijn.

Kritische inwoners van België beschouwen de scheepslift van Strépy-Thieu als één van de grote nuttelozen werken. Aangezien voor de oplevering van de lift de mijnen gesloten werden en de scheepslift hiermee zijn voornaamste taak kwijt was. Toch is de bouw van de lift niet geheel onnodig geweest. Dit bewijzen de vele metrische tonnen die over het Centrumkanaal vervoerd worden.

9

Charleroi

Charleroi ligt in het centraal zuidelijke deel van België in de provincie Henegouwen. Charleroi is de grootste stad van Wallonië. Charleroi staat al jarenlang bekend als een grauwe industriestad. De stad is lange tijd afhankelijk geweest van de koolmijnen en de staalindustrie. Na het verdwijnen van deze industrieën had Charleroi hoge werkeloosheid en criminaliteitscijfers. Hier is gelukkig de laatste decennia verandering aan het inkomen. M

Met geld vanuit Brussel worden bedrijven gelokt om zich in of rondom de stad te vestigen. Het toerisme is mede met het opnieuw leven inblazen van de luchthaven van Charleroi aan het stijgen. Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn het Hotel de Ville, het Belfort en de Sint-Christoffelkerk.

10

Abdij Notre-Dame d'Orval

De prachtige Abdij Notre-Dame d’Orval bevindt zich in het uiterste zuiden van België, niet ver bij de Franse grens vandaan. De oude abdij werd in de eerste helft van de twaalfde eeuw gesticht door Italiaanse monniken die zich hier in de elfde eeuw hadden gevestigd. Door de eeuwen heen is de abdij meerdere malen verwoest en terug opgebouwd.

Tijdens de Franse revolutie werd de abdij verwoest. Pas in het begin van de twintigste eeuw werd de abdij opnieuw opgebouwd. Dit gedeeltelijk op de resten van de vorige abdij. De belangrijkste inkomensbron van de abdij is het brouwen van het trappistenbier Orval. De abdij kan het gehele jaar bezocht worden. Een groot gedeelte van de abdij kan alleen bezocht worden voor de gasten die voor langere tijd in de abdij verblijven.

top 10's van plaatsen in Wallonië

Meer informatie over Wallonië