België Wallonië Bergen

Bergen

De Waalse stad Mons is bij ons beter bekend als Bergen. De bijna honderdduizend tellende stad is de hoofdstad van de provincie Henegouwen. Bergen ligt ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Brussel, op ruim anderhalf uur rijden van Breda en ruim twee uur rijden van Utrecht. Bergen werd al voor het begin van onze jaartelling bewoond, maar heeft zich pas in de middeleeuwen serieus ontwikkeld tot een stad. Uit die periode stammen nog enkele gebouwen. Tegenwoordig is Bergen vooral een studentenstad, waar ongeveer 15.00 studenten wonen en studeren. Als stedentripbestemming is Bergen onder Nederlanders minder bekend, hoewel de toenemende drang om vooral ‘nieuwe’ steden te ontdekken ervoor zorgt dat het toerisme naar Bergen in de lift zit.

Wat er allemaal te beleven valt in Bergen? Voldoende om je er prima een dagje te vermaken. Onze top 10 bezienswaardigheden van Bergen laat je zien wat er zoal te zien en te doen is in deze Belgische stad.

Top 10 bezienswaardigheden van Bergen

1

Belfort

Zoals zoveel Belgische steden heeft ook Bergen een belfort. Een belfort is een toren zonder religieuze achtergrond, waarin klokken te vinden zijn. Het Belfort van Bergen heeft een totale hoogte van 87 meter en stamt uit de zeventiende eeuw. Het gebouw werd in barokstijl ontworpen door de architect Louis Ledoux. Hij leidde de werken van 1662 tot zijn dood in 1667. Het werk werd van 1667 tot 1669 voortgezet door Vincent Anthony. Dit belfort is zowel een prestigieus bouwwerk als een functioneel gebouw, want het diende om te waarschuwen bij brand of, tijdens de Tweede Wereldoorlog, om alarm te slaan tegen inkomende bombardementen.

Samen met de andere belforten van België en Frankrijk staat dit belfort sinds eind 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

2

Grote Markt

De Grote Markt van Bergen (Grand-Place de Mons) is het mooiste en belangrijkste plein van de stad. Het plein is grotendeels autovrij. Parkeren is niet toegestaan, wat bijdraagt aan de sfeer en de schoonheid van het plein. De Grote Markt stamt uit de middeleeuwen en herbergt een aantal historische gebouwen zoals het Stadhuis (Hôtel de Ville) die voorzien is van een rijk gedecoreerde gotische voorgevel. Op de Grote Markt worden diverse jaarlijkse evenementen gehouden zoals de kermis van Bergen en de winterse Kerstmarkt. De vele terrassen aan het plein zijn populaire plekjes om wat te eten of drinken in Bergen.

3

Sint-Waltrudiskerk

Aan de gotische collegiale Sint-Waltrudiskerk heeft men maar liefst 170 jaar gebouwd. Men begon in het jaar 1450. Uiteindelijk is er tot 1620 gewerkt aan de Sint-Waltrudiskerk, maar is hij nooit helemaal afgebouwd. In de van prachtige glas-in-lood-ramen voorziene kerk herbergt verschillende bezienswaardigheden zoals een gerestaureerd zeventiende-eeuws schilderij van schilder Van Tulden, twee neogotische relikwiekasten en diverse beelden.

4

Aapje van Mons

In de gevel van het stadhuis van Bergen vind je een klein beeldje: het Aapje van Mons. Dit bronskleurige beeldje is heeft een hoogte van ongeveer veertig centimeter en is vermoedelijk al sinds de zeventiende eeuw ingemetseld in de gevel van het stadhuis. Het aapje is tegenwoordig een mascotte. Men gelooft dat als je over het hoofdje van het aapje streelt, je een wens mag doen. In de winkels die je het aapje als beeldje aangeboden worden in de kleur groen.

5

Pairi Daiza

Het mooiste dierenpark van de Benelux ligt op slechts twintig kilometer van Mons/Bergen: Pairi Daiza. Deze dierentuin was vroeger bekend onder de naam Paradisio en heeft al meerdere prijzen in de wacht gesleept. In deze dierentuin leven de dieren in natuurlijke werelden die overeenkomen met verschillende gebieden van de wereld, speciaal nagebouwd. Je kunt in een paar stappen van het ene continent naar het andere gaan. Hoogtepunt voor velen is de Chinese tuin ‘Droom van Han Wu Di’. Sinds 2014 zijn hier Chinese reuzenpanda’s te bewonderen.

6

Museum François Duesberg

Het Museum voor Sierkunst François Duesberg, zoals het museum volledig heet, is gevestigd in het oude gebouw van de Nationale Bank van België. Het museum is geheel gewijd aan neoklassieke kunst uit de periode 1775-1825. Prachtige objecten zijn onder andere de slingeruurwerken met exotische figuren uit de periode 1795 tot 1815.

Je vindt hier niet alleen een prestigieuze collectie klokken, maar ook majestueuze Franse vergulde bronzen, prachtig porselein (vooral uit Parijs en Brussel), weelderig edelsmeedwerk (waaronder het beroemde Montois-keurmerk), zeldzame juwelen (waaronder een kostbare set cameeën) en talloze voorwerpen van hoge curiositeit.

7

Tuin van de Burgemeester

Een populaire binnentuin is Jardin du Maïeur oftewel de Tuin van de Burgemeester. De goed onderhouden binnentuin is aangelegd in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het is een plek waar mensen uit de stad maar ook toeristen graag wandelen of lekker relaxen. Opvallend kunstwerk is de fontein Le Ropieur. Bij de fontein staat het beeld van een jongen die lijkt voorbijgangers nat te willen maken.

8

Kasteel van Havré

De kasteelruïne van Havré staat in het vlak bij Bergen gelegen dorp Havré. Dit kasteel stamt uit de dertiende eeuw en is eeuwenlang bewoond geweest. Een instorting van een deel van het kasteel begin vorige eeuw heeft ervoor gezorgd dat het kasteel langere tijd onbewoond is gebleven. Inmiddels is men bezig de beschadigde delen te herbouwen. Fraai zijn de bijbehorende tuinen, waaronder de rozentuin.

9

Museum voor Schone Kunsten

De officiële naam van het Museum voor Schone Kunsten is Le Musée des Beaux-arts. Dit wordt kortweg afgekort als BAM. De collectie van het in 2013 heropende BAM omvat kunst uit verschillende tijdperken en van verschillende stromingen. Een redelijk groot deel van de collectie bestaat uit kunstwerken uit de vijftiende tot negentiende eeuw. Er is echter ook plek voor Popart, Cobra-werken en archeologische materialen.

10

Scheepsliften van Henegouwen

In Nederland kennen we sluizen om hoogteverschillen binnen waterwegen te overbruggen, in België kent men daarnaast ook het fenomeen scheepsliften. Met een scheepslift wordt een schip verticaal verplaatst. De schepen worden in en bak met water omhoog of naar beneden gebracht. Een van de nog in werking zijnde scheepsliften kun je in de buurt van Bergen bewonderen: de Scheepslift van Strépy-Thieu. Hier kun je zien hoe de lift een hoogte van maar liefst 73 meter overbrugt. In het bijbehorende bezoekerscentrum kun je zien hoe de scheepslift gebouwd is.

Betaalbaar overnachten in Bergen

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Bergen? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Bergen.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Bergen.

Meer informatie over Bergen