België Vlaanderen Hasselt

Hasselt

Hasselt is de hoofdstad van de Belgische provincie Limburg. In deze levendige hoofdstad van de smaak kunnen de smaakpapillen goed aan het werk gezet worden. De gezellige straten in de binnenstad hebben meer dan voldoende te bieden als het gaat om gezellige restaurants, cafés en terrassen. De intellectuele mens of personen die graag wat cultuur snuiven komen hier ook prima aan hun trekken. Verschillende musea zoals het Jenevermuseum, Stedelijk Museum of Mode Museum brengen voldoende afwisseling om leuke dingen te ondernemen. Zelfs aan de rust is hier gedacht. Wat te denken van een bezoek aan de grootste Japanse tuin van Europa of een gezellige dag in het Kiewit park met zijn kinderboerderij. Voor de allerkleinsten is er nog Plopsa Indoor. Dit is een grote binnenspeeltuin van het bekende merk Plopsa.

De top 10 bezienswaardigheden van Hasselt geeft je een globaal beeld van wat je kunt gaan zien en doen in Hasselt. Deze top tien is prima bruikbaar om jouw trip naar Hasselt voor te bereiden.

Top 10 bezienswaardigheden van Hasselt

1

Abdij van Herkenrode

De Abdij van Herkenrode was een katholiek klooster van cisterciënzerinnen in Kuringen, een deelgemeente van Hasselt. Sinds 1972 dienen enkele van de overgebleven gebouwen als huisvesting van een gemeenschap van de Kanunnikessen van het Heilig Graf, die sindsdien een nieuw retraitecentrum en een kerk op de site hebben gebouwd. In 1974 werden de gebouwen en het omliggende landgoed aangewezen en sindsdien beschermd als nationaal historisch monument en landschap.

Tegenwoordig is de grotendeels gerestaureerde abdij een veelzijdige en geliefde bezienswaardigheid van Hasselt. Geniet van kunst, bezoek de historische gebouwen of wandel door de fraaie kruiden- en inspiratietuin. Op de website van Herkenrode staat per onderdeel beschreven wat je hier kunt zien en doen. De agenda laat tijdelijke exposities en evenementen zien.

2

Nationaal Jenever Museum

In de voormalige kloosterhoeve van Hasselt zit sinds 1987 het Nationale Jenever Museum. Middels rondleidingen, workshops en het leren herkennen van geuren en smaken word je wegwijs gemaakt in het gehele productieproces van jenever.

Nadat je je kaartje hebt gekocht bij de receptie in de voormalige ossenstal van de distilleerderij, start het bezoek door de distillatie- en molenzaal, de mouttoren en de kiemzolder. Een pronkstuk van het museum is een 19e-eeuws stoomdistillatiesysteem dat afkomstig is van de distilleerderij Servais in Gérmont-Malmèdy.

De productie van jenever wordt hierna duidelijk uitgelegd. Het begint met het mengen van maïskorrels met water en gist, waardoor er suikers ontstaan. Uit het mengsel (“beslag”) wordt alcohol gedistilleerd, waaraan jeneverbessen en andere plantaardige stoffen worden toegevoegd. Het exacte recept van de Hasseltse jenever is een goed bewaard geheim.

Na het productieproces worden promotie en de geschiedenis van jenever in België belicht. Natuurlijk is er aan het einde de mogelijkheid om een glaasje te proeven.

3

Japanse Tuin

Om de vriendschap tussen Itami (Japan) en Hasselt te benadrukken werd er in 1992 een Japanse Tuin aangelegd. Het staat symbool voor natuurlijke schoonheid en innerlijke rust. Als je een bezoek aflegt onder begeleiding van een gids, word je een stuk wijzer als het gaat om de Japanse rituelen en gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld in de Japanse Tuin regelmatig een theeceremonie bij te wonen. Dit prachtige park is met zijn 25.000 m² de grootste Japanse tuin van Europa.

De Japanse tuin in Hasselt wordt extra goed bezocht op het moment dat de kersenbloesem zich in de tuin laat zien. Sakura, zoals de Japanners kersenbloesem noemen, is een belangrijk onderdeel binnen de Japanse cultuur.

4

Modemuseum

Dat de stad Hasselt en zijn inwoners zich veel met mode bezig houden is duidelijk te merken aan het grote en brede winkelaanbod in het centrum van de stad. Voor meer authentieke stukken waaronder doopkleding, avondkleding en bijzondere bruidsjurken moet je echter een bezoek brengen aan het Modemuseum Hasselt (MMH). Het modemuseum is opgericht in 1987 heeft stukken tentoongesteld waarvan enkele stukken terug gaan tot 1750. Nog altijd is men bezig de collecties uit te breiden. Er zijn tevens hedendaagse collecties en ontwerpen voor de toekomst te bewonderen. De diverse tijdelijke tentoonstellingen zorgen ervoor dat er altijd weer iets nieuws te ontdekken is.

5

Stadsmus

Het Stadsmus is geen vogel. Anders dan de naam doet vermoeden, hebben we het hier over het voormalige Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof. Het museum, wat dus tegenwoordig de naam Stadsmus draagt, is verdeeld over twee woningen uit de 15e en 19e eeuw. De geschiedenis van Hasselt en zijn inwoners worden er middels voorwerpen, inrichting en kunstobjecten goed weergegeven. Op maandagen is het Stadsmus gesloten.

6

Grote Markt

Aan deze markt vind je het grootste aantal terrassen, cafés en leuke restaurants dicht bij elkaar. Natuurlijk zijn er meerdere horecagelegenheden verspreid over de stad te vinden. We zijn hier immers in het Bourgondische Vlaanderen. De beste concentratie vind je echter aan de Grote Markt.

Deze markt is verder een prima uitvalsbasis voor het shoppen. Al sinds de 14e eeuw heeft Hasselt namelijk een invloedrijke rol wat mode betreft. Met name in het autovrije deel rondom de Hoogstraat vind je de mooiste winkels om heerlijk te gaan shoppen in Hasselt.

7

Sint-Quintinuskathedraal

Sinds de 11e eeuw staat deze kathedraal op een prominente plaats in de stad. Tussen de 13e en 15e eeuw kreeg de Sint-Quintinuskathedraal een gotische vorm, te beginnen met de voltooiing van de huidige vroeggotische toren rond 1250. De huidige vormgeving inclusief de torenspits is afkomstig uit het jaar 1725. Daarna hebben er nog enkele aanpassingen plaatsgevonden. Bij een restauratie in de 19e eeuw kreeg de kerk het huidige glas-in-lood en muurschilderingen van de Hasseltse schilder Godfried Guffens. Het interieur is redelijk sober, weliswaar met een prachtig orgel. Opmerkelijk zijn de ‘waterspuwers’ aan de buitengevel.

8

Natuurdomein Kiewit

Ten noorden van Hasselt bevindt zich een kleine parochie die tegenwoordig meer bekend staat als natuurcentrum van de stad Hasselt. Naast de heerlijke rust die er heerst, vind je er een kinderboerderij, een 19e-eeuws landhuis, een kruidentuin en een vlindertuin. Op de 100 hectare grond zijn meerdere wandel- en fietspaden aangelegd. Het allermooiste zijn de Galloway runderen die er op hun gemakje rond grazen en zo het park een prachtig landelijke uitstraling verzorgen.

9

Kapermolenpark

Voorheen stond er op deze plaats in de 16e eeuw een graanmolen. Echter is deze na langdurig stilstaan afgebroken in de 18e eeuw. Nu vandaag is dit gebied bekend als Kapermolenpark, wat dus de naam van deze molen was. Je vindt in dit recreatiegebied voldoende vertier voor het hele gezin. Naast het prachtige stadspark met speeltuinen, skatebanen en vijvers zijn er nog twee grote sportcomplexen waar allerlei sporten te beoefenen zijn en er is een zwembad wat garant staat voor plezier. Er is een golfslagbad, glijbanen en een buitenbad. Verderop is nog een mini-golfbaan en een ijsbaan te vinden.

10

Groene Boulevard

Natuurlijk ligt Hasselt niet aan de kust. Desalniettemin heeft de stad wel een boulevard. Deze boulevard is aangelegd als een ring rondom het centrum van de stad. Er is veel gebruikgemaakt van groen in de vorm van vele bomen zoals de esdoorn. Een boom die prima tegen het leven in de stad opgewassen is. Er is veel gedaan om deze stadsboulevard een groen, mooi, praktisch en modern uiterlijk mee te geven. Zo zijn er een aantal strak en natuurlijk ingerichte bushaltes te vinden, vaak voorzien van klok, en hier en daar wat bankjes om te rusten of te genieten van wat Hasselt te bieden heeft. Na vier jaar hard werken en bijna 15 miljoen aan kosten mag het resultaat er zijn.

Betaalbaar overnachten in Hasselt

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Hasselt? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Hasselt.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Hasselt.

Plopsa Indoor Hasselt

Oplettende bezoekers zal opvallen dat Plopsa Indoor Hasselt niet in de top 10 bezienswaardigheden van Hasselt staat. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste heeft Plopsa Indoor Hasselt een zeer gerichte doelgroep, gezinnen met jonge kinderen, die echt wel weten dat je in Hasselt dit overdekte attractiepark kunt bezoeken. Ten tweede zijn wij van mening dat de 10 bezienswaardigheden die nu in ons lijstje staan meet representatief zijn voor de stad Hasselt. Plopsa Indoor had op iedere andere locatie kunnen staan.

Meer informatie over Hasselt