België Vlaanderen

Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er tal van prachtige bezienswaardigheden te vinden. In de onderstaande lijst hebben wij er hier tien voor u geselecteerd. Dit is slechts een kleine greep uit wat deze prachtige Belgische streek allemaal te bieden heeft. Er zijn prachtige grote steden te vinden en pittoreske kleine dorpjes. In het westelijke deel van Vlaanderen ligt de Vlaamse kuststreek die voornamelijk in de zomermaanden erg geliefd is. Voor wie een leuke of leerzame dag wil hebben gaat naar één van de vele musea of naar één van de leuke pretparken in het Vlaamse gewest.

Ieder jaar wordt er Vlaanderen ook de hoogmis van het wielrennen verreden, de ronde van Vlaanderen. Deze wielerronde wordt voor het grootste gedeelte in de Vlaamse Ardennen verreden. De onderstaande lijst doet Vlaanderen te kort want de regio heeft nog veel meer te bieden dan alleen de hieronder genoemde punten.

Top 10 bezienswaardigheden van Vlaanderen

1

Antwerpen

Antwerpen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, het is de grootste stad van Vlaanderen. In de stad wonen meer dan een half miljoen mensen. Antwerpen is één van de leukste steden van België en is al jarenlang een populaire weekend bestemming voor Nederlanders. Dit is ook niet zo gek als je bedenkt wat Antwerpen allemaal te bieden. Zo staat de Meir al jarenlang bekend als één van de leukste winkelstraten van België. Ook in de straten die in de buurt van de Meir zijn er tal van leuke unieke winkeltjes te vinden.

Maar Antwerpen heeft meer, wat dacht je van meerdere leuke musea zoals het MAS, het Museum der Schone Kunsten en park Middelheim. Na een museumbezoek of een dagje shoppen kun je neerstrijken op één van de vele terrassen in Antwerpen voor een hapje en een drankje.

2

Vlaamse kust

De Vlaamse kust is ieder jaar weer een populaire zomervakantie bestemming van menig Belg en Nederlander. Aan de Vlaamse kust zijn enkele van de leukste toeristische plaatsen in Vlaanderen te vinden. Denk hierbij aan het mondaine Knokke, Blankenbergen, Koksijde , Oostende, de Haan en de Panne. De Vlaamse kust strekt zich uit van het Nederlandse Zwin tot aan het Franse Duinkerken. Hiertussen zijn enkele van de mooiste zandstranden te vinden. Sommige van deze stranden zijn bekroond met de blauwe vlag. Dit keurmerk is bedoeld voor de mooiste en schoonste stranden ter wereld.

3

Brugge

Brugge is de grootste stad en de hoofdstad van de provincie West Vlaanderen. Het schitterende historische centrum van de stad is in 2000 opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Mede hierdoor is Brugge één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van België.

In de middeleeuwen was Brugge één van de belangrijkste en invloedrijkste steden van Noordwest-Europa. Het was in deze periode één van de grootste steden in dit deel van Europa. Het stadhuis, het Belfort, de kruispoort, de basiliek van het Heilige Bloed, de Onze lieve vrouwen kerk en het begijnhof zijn blijvende herinneringen aan deze periode. Het Groeningemuseum en het Gruuthusemuseum vormen de belangrijkste musea van de stad.

4

Gent

Het prachtige Gent is één van de grootste en leukste steden van Vlaanderen en België. Gent ligt in de provincie Oost-Vlaanderen waar het tevens de hoofdstad van is. Het is een oude stad die in de Keltische periode is ontstaan bij de samenvloeiing van de Schelde en de Leie.

In het historische centrum van de stad is nog veel van de lange geschiedenis van de stad terug te vinden. Denk hierbij aan de Belforttoren, de Sint-Baafkathedraal, het Gravensteen, het Prinsenhof en de oude gebouwen aan de Graslei en de Korenlei. Ook voor kustliefhebbers is Gent een bijzonder aantrekkelijke stad. De bekendste musea in de stad zijn het SMAK, het STAM, het museum der Schone Kunsten en het Design museum Gent.

Ieder jaar worden er in Gent de Gentse feesten gehouden. Dit meerdaagse festival is één van de grootste feesten die in Vlaanderen georganiseerd wordt.

5

Kalmthoutse Heide

Van de verschillende natuurgebieden die je in Vlaanderen kunt bezoeken, is de Kalmthoutse Heide misschien wel de mooiste. Hier kun je wandelen door vele hectaren aan heidegebied, graslandschappen, zandverstuivingen en langs vennen. De Kalmthoutse Heide ligt tussen Antwerpen en de grens met Nederland. Dankzij het uitstekende onderhoud en de geweldige wandelroutes die hier aangelegd zijn is een bezoek aan de Kalmthoutse Heide een heerlijk uitje voor wie door een gevarieerd natuurgebied wil ontspannen.

Wie goed oplet die zal verschillende dieren kunnen zien lopen, vliegen en zwemmen. Als je geluk hebt spot je reeën of een heuse vos. Daarvoor moet je vaak de randen van de dag opzoeken, omdat het dan rustiger is met bezoekers. De mensenschuwe dieren laten zich dan iets gemakkelijker zien.

6

Technopolis

Bij de Vlaamse stad Mechelen is het Technopolis te vinden. Het Technopolis is een leuk educatief doe-centrum voor wetenschap en techniek. Het centrum opende in het jaar 2000 voor het eerst zijn deuren. Het centrum is sindsdien uitgegroeid tot een één van de belangrijkste wetenschappelijke centra van België. Technopolis richt zich voornamelijk op kinderen. Ze werken volgens de methode “ik zie dus ik onthoud en ik doe dus ik begrijp“. Door het centrum heen kunnen kinderen verschillende proeven uitvoeren en komen op deze manier op een leuke manier in contact met de wetenschap. In totaal zijn er verdeeld door het centrum meer dan 350 verschillende wetenschappelijke opstellingen te vinden.

7

Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen vormen een heuvelachtige streek in het zuidelijke deel van de provincie Oost-Vlaanderen. In deze streek liggen enkele plaatsen die iedere wielerliefhebber bekend in zijn oren zal klinken. In de plaatsen Oudenaarde, Geraardsbergen, Ronse, Zottegem en Kluisbergen worden er gedurende het gehele jaar meerdere wielerwedstrijden gehouden.

De hoogste heuvel in de Vlaamse Ardennen is de Hotondberg met 145 meter. Andere bekende heuvels in dit gebied zijn de Kluisberg, Oudenberg, Kattenberg, de Eikenberg, de Koppenberg, de Patersberg en natuurlijk de Muur van Geraardsbergen. Ieder jaar wordt in dit gebied de finale van de Ronde van Vlaanderen gereden.

8

Leuven

Leuven is een grote studentenstad in de provincie Vlaams-Brabant waar het tevens de hoofdstad van is. De stad is gesticht in de achtste eeuw na Christus en in de periode werden tegelijkertijd de eerste kerken in de stad gebouwd. In het historische centrum van de stad is nog veel van de lange geschiedenis van Leuven terug te vinden. Denk hierbij aan het historische stadhuis, het begijnhof, de Sint-Pieterskerk en de prachtige huizen op de Grote Markt. In de stad is tevens het prachtige Museum M te vinden.

Het uitgaansgebied van Leuven concentreert zich vooral rond het gebied rond de grote markt. Deze markt is een aaneenschakeling van verschillende kroegen en wordt daarom ook wel de langste toog van de wereld genoemd. De belangrijkste winkelstraten van Leuven zijn de Bondgenotenlaan en de Diestestraat. Ook in de Tiensestraat en de Mechelsestraat zijn er veel leuke winkeltjes te vinden.

9

In Flanders Fields Museum

In de Vlaamse stad Ieper is het “in Flanders Field Museum” gevestigd. Het museum is gevestigd in de voormalige lakenhallen van de stad. In het museum wordt het verschrikkelijke verhaal verteld van de loopgravenoorlog in België. Het museum is genoemd naar het gedicht “in Flanders Field” van John McCrae, die dit gedicht in de loopgraven schreef.

In 2012 heeft het museum een grondige verbouwing ondergaan en tegenwoordig is het museum weer helemaal aangepast bij de wensen van deze tijd. In het museum wordt de nadruk gelegd op de persoonlijke verhalen en het leed van de soldaten die aan het front moesten vechten.

10

Bobbejaanland

Tussen Herentals en Kasterlee bij het plaatsje Lichtaard ligt het pretpark Bobbejaanland. Het pretpark is in 1961 opgericht door de Belgische zanger Bobbejaan Schoepen. Deze zocht na een lange internationale carrière een vaste plaats voor zijn optredens. De eerste jaren bestond Bobbejaanland voornamelijk uit een grote theaterzaal met daarbij een zwemvijver en een strand. In deze zaal hebben alle grote Vlaamse artiesten zoals Will Tura, Louis Neefs en Rocco Granata.

Vanaf de jaren zeventig werden er in het park meerdere attracties gebouwd waarna het uitgroeide tot het populaire attractiepark dat het nu is. Inmiddels is er nog maar weinig over van het originele park, maar zijn er tal van leuke attracties zoals de Bob Express, de Sledge Hammer, de Typhoon en de Dizz in het park te vinden.

Top 10's van plaatsen in Vlaanderen

Meer informatie over Vlaanderen