België Vlaanderen Antwerpen

Antwerpen

Antwerpen is de hoofdstad van de gelijknamige Belgische provincie. Antwerpen is enorm in trek onder Nederlandse toeristen. Dat is mede te danken aan de ligging redelijk dicht bij Nederlands-Belgische grens. Geografische ligging is niet voldoende om van een bestemming een succesnummer te maken. Antwerpen is bovenal een hele leuke stad waar veel te zien en te doen is. Je hoeft je hier geen moment te vervelen. Nederlanders en Belgen komen vooral naar Antwerpen om te winkelen en te genieten van het leven. Want Antwerpen staat al eeuwenlang bekend om het meer dan uitstekende uitgaansleven. Sommige typisch Belgische kroegen stammen uit de tijd dat men zich nog met boten en paarden langs en over de leien verplaatsten.

De historische binnenstad vormt de grootste trekpleister. Op eeuwenoude pleinen zoals de Grote Markt kun je hier volop genieten van een heerlijke Belgische pint. Winkelliefhebbers kunnen helemaal los gaan in de vele winkelgebieden die Antwerpen telt. Niet voor niets geldt Antwerpen als dé winkelstad van de Benelux. In de maand december is het het drukst in Antwerpen. De jaarlijkse kerstmarkt zorgt dan voor extra toeloop. Qua weer is de decembermaand niet de beste reismaand voor een bezoek aan Antwerpen, maar de combinatie van donkere dagen zorgen ervoor dat de vele lichtjes en versieringen de stad extra gezellig maakt.

Antwerpen heeft natuurlijk veel meer te bieden dan winkels en horeca. De stad heeft tal van historische bezienswaardigheden, leuke buurten en boeiende musea die het ontdekken meer dan waard zijn. Naast een toeristisch interessante stad is Antwerpen natuurlijk ook een heuse studentenstad en een plek aan de Schelde waar sinds de middeleeuwen veel havenactiviteiten plaatsvinden. De meeste logistieke processen zijn verplaatst naar de nieuwe haven aan de noordkant van Antwerpen. De havenelementen in de oude haven worden vooral vanwege historisch besef bewaard voor latere generaties.

Top 10 bezienswaardigheden van Antwerpen

1

Historisch centrum

De historische binnenstad van Antwerpen is eigenlijk een groot openluchtmuseum. Dit is het kloppend hart van de stad waar sinds jaar en dag de belangrijkste bestuurlijke en commerciële activiteiten plaatsvinden. De middeleeuwse blauwdruk is op allerlei manieren zichtbaar, bijvoorbeeld in het stratenpatroon. Bredere straten die vroeger uit waterwegen bestonden worden afgewisseld met smalle straatjes en steegjes. De Vlaeykensgang is hier een mooi voorbeeld van. Dit geheime steegje verbindt sinds 1591 de Pelgrimstraat, de Hoogstraat en de Oude Koornmarkt met elkaar. Dit unieke stukje Antwerpen is gelukkig bewaard gebleven.

Het bekendste stuk van historisch Antwerpen is zonder enige twijfel de Grote Markt. Als je die niet hebt gezien, dan heb je Antwerpen niet gezien. De monumentale gildehuizen en het imposante stadhuis vormen de belangrijkste blikvangers van het bekendste plein van Antwerpen. Een niet-te-missen object op de Grote Markt is de Brabofontein. Het is vooral het imposante bronzen standbeeld dan Silvius Brabo dat de aandacht trekt.

2

Eilandje

Verschillende delen van Antwerpen hebben de afgelopen jaren een flinke transformatie ondergaan. Een goed voorbeeld hiervan is het Eilandje. Dit was vroeger de plek waar vooral zeelieden rondliepen, al dan niet dronken van de vele pintjes die hier getapt werden. De reputatie van Het Eilandje was niet al te best. Begin deze eeuw startte een enorme stadsvernieuwingsproject dat Het Eilandje heeft doen uitgroeien tot een van de leukste en hipste wijken van heel Antwerpen. Mede door een blikvanger zoals het MAS en het op grote schaal openen van restaurants is Het Eilandje uitgegroeid van een lelijk eendje tot een prachtige zwaan.

Het Eilandje kent in het Museum aan de Stroom (MAS) en het Red Star Line Museum twee van de mooiste musea van Antwerpen. Het modern vormgegeven MAS is een bijzonder museum. Hier zijn collecties van verschillende voorgaande musea samengepakt in een aantrekkelijk geheel. De hoofdonderwerpen zijn de stad Antwerpen, de Antwerpse Haven en de verschillende volkeren die op de aarde leven. Vanaf het gratis toegankelijke dakterras heb je een geweldig panoramisch uitzicht over Het Eilandje en een redelijk deel van Antwerpen. Dit panoramaterras is een must-visit als je in dit deel van de stad bent.

Het Red Star Line Museum is gevestigd in een historisch paviljoen in de voormalige Antwerpse haven. Het museum gaat over de geschiedenis van de Red Star Line. Deze Belgische rederij onderhield een dienst tussen Antwerpen en New York. Gedurende bijna zestig jaar bracht Red Star Line zo’n twee miljoen landverhuizers vanuit Europa naar Amerika.

Andere bezienswaardigheden binnen het Eilandje die het vermelden waard zijn, zijn het Bonapartedok, het Willemdok, het Droogdokkenpark en de Waagnatie. Dit is een evenementencomplex waar allerlei leuke dingen te beleven vallen. In de zomer kun je hier terecht op het grootste terras van Antwerpen: Bocadero. Onze tip: geniet hier van de prachtige zonsondergang boven de bocht van de Schelde.

3

Rubenshuis

Peter Paul Rubens is de bekendste Antwerpse schilder en tekenaar. Rubens werkte begin 16e eeuw vanuit zijn stadsresidentie die gelegen is aan de Wapper 9-11. Het monumentale pand is door Rubens uitgebouwd tot woning met atelier dat geïnspireerd is op de Italiaanse renaissancepaleizen uit die tijd. Nadat de stad Antwerpen in 1937 het Rubenshuis verwierf, kon het getransformeerd worden tot een museum. Sinds de opening in 1946 is het Rubenshuis uitgegroeid tot een van de toonaangevende en best bezochte musea van Antwerpen. Het biedt niet alleen een blik in het werk van Rubens, maar ook zijn woon- en werkomgeving.

4

Schelde

De Schelde is de reden dat Antwerpen uit heeft kunnen groeien tot een grote en welvarende stad. Deze rivier zorgt voor een aansluiting op de Noordzee, wat logistiek ideaal is voor handelsactiviteiten. In vroegere tijden verdiende Antwerpen ook een hoop aan de tolgelden die schippers moesten betalen. De haven was vroeger het kloppend hart van de stad. Het lag niet voor niets direct naast het historisch centrum, waarmee het via de ruien verbonden was. Inmiddels is de haven noordwaarts verplaatst.

Aan de Schelde zijn nog verschillende bezienswaardigheden en leuke plekjes te vinden. Denk aan de antieke havenkranen die aan de oever staan, het Sint Annastrand op de Linkeroever en het bijzonder vormgeven Havenhuis. Dit door de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid ontworpen gebouw is een architectonisch hoogstandje. Op een voormalige brandweerkazerne is een strak modern vormgegeven deel aangebracht, dat doet denken aan een zeilschip. Dit in 2016 opleverde Havenhuis is een blikvanger die vanaf de snelweg goed zichtbaar is.

5

Markten

Sinds mensenheugenis worden er markten in Antwerpen gehouden. Enkele van deze markten zijn over de landsgrenzen bekend en vormen zelfs een reden om er speciaal voor naar Antwerpen te komen. De eerste weekmarkt die een vermelding waard is, is de Vogeltjesmarkt. Deze markt wordt iedere zondag (inclusief feestdagen) gehouden op en rond het Theaterplein. De tijd dat hier vooral vogels en pluimvee verkocht werden is bijna verdwenen. Er is nog een enkele kraam waar vogels en pluimvee verkocht worden. Voor de rest is het vooral een sfeervolle warenmarkt die iedere zondag duizenden bezoekers ontvangt. Op zaterdag wordt op het Theaterplein een andere markt gehouden: de Exotische Markt, die lokaal ook wel Vreemdelingenmarkt genoemd wordt. Dit is het perfecte moment om allerlei exotische ingrediënten, hapjes en drankjes te kopen. Op vrijdag is het tijd voor de Vrijdagmarkt. Deze vindt plaats op de Vrijdagmarkt. Van 9 tot 13 uur kun je hier deelnemen aan een veiling van oude inboedels.

Twee jaarlijkse markten mogen niet vergeten worden in deze top 10 bezienswaardigheden van Antwerpen: de Rubensmarkt en de Antwerpse Kerstmarkt. De Rubensmarkt vindt ieder jaar op 15 augustus plaats. Deze datum is in België een nationale feestdag (Maria Hemelvaart). De Rubensmarkt is een jaarmarkt in middeleeuwse stijl. Op en rond de Grote Markt kun je verschillende streekproducten uit de tijd van Peter Paul Rubens kopen.

De Kerstmarkt van Antwerpen verandert de historische binnenstad van Antwerpen in een feestelijk terrein waar je typische winterproducten, kerstproducten en allerlei lekkernijen kunt kopen. Tijdens de koelere dagen vinden glühwein en schnaps gretig aftrek in de gezellig versierde stalletjes.

6

Modewijk

Antwerpen heeft een goede reputatie op het gebied van mode. Antwerpse modeontwerpers behoren tot de Europese top. Zij staan bekend om hun verfrissende blik op mode en de manier waarop ze dit uiten in hun ontwerpen. Wie de beroemde Modewijk van Antwerpen bezoekt die kan shoppen in de leukste boetiekjes. Het draait hier niet alleen om haute couture. Ook streetwear en meer toegankelijke mode hebben hier hun plaatsje gevonden. De Modewijk concentreert zich rond het noordelijke deel van de Nationalestraat en enkele zijstraten zoals de Steenhouwersvest, de Lombardenvest en de Kloosterstraat.

Wat wij een must-visit vinden in de Modewijk? Dat is het ModeMuseum Antwerpen. In het MoMu kun je vooral genieten van fantastische wisselende tentoonstelling. Binnen een jaar worden er twee tijdelijke exposities getoond. Iedere tentoonstelling duurt zo’n vijf maanden. De weken daartussen worden gebruikt om de exposities af te breken en op te bouwen. De toonaangevende Antwerpse Modeacademie is gekoppeld aan het ModeMuseum. Binnen het MoMu zijn afstudeerprojecten zichtbaar van leerlingen van deze opleiding.

7

Brouwerij De Koninck

België en bier vormen een geweldige combinatie. De Belgen staan bekend om hun heerlijke speciaalbieren en uitstekende soorten pilsener zoals Stella Artois en Jupiler. Ook Antwerpen heeft een lange historie van bierbrouwerijen. Veel van de stadsbrouwerijen zijn in de loop der tijd verdwenen. Sommige biermerken keerden na jaren weer terug. Denk aan Seef dat sinds 2017 weer in de nieuwe brouwerij van de Antwerpse Brouw Compagnie gebrouwen wordt. Een bierproducent die sinds 1833 non-stop actief is in Antwerpen, is De Koninck. Het bekendste bier van De Koninck is Bolleke. Tot 2019 heette dit amberkleurige bier De Koninck (naar de brouwerij) en werd het bolleke als bijnaam gebruikt. Dit is gebaseerd op het bolvormige glas waarin dit bier geschonken wordt. Inmiddels is de bijnaam de officiële merknaam van het bier geworden.

Een rondleiding door de brouwerij van De Koninck is een geliefde excursie binnen Antwerpen. Het is een interactieve tour die je alles over de brouwerij en zijn bieren vertelt. Tijdens het bezoek aan stadsbrouwerij De Koninck kom je in verschillende themaruimtes terecht. Gedurende de wandeling kun je een klein stukje van het echte productieproces zien. Aan het einde van het brouwerijbezoek kom je terecht op de plekken waar je de bieren van De Koninck en Duvel-Moortgat kunt proeven. Tegen betaling kun je hier de verschillende bieren uitproberen. Wat ons betreft de perfecte afsluiter van een brouwerijbezoek.

8

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een gezichtsbepalend gebouw binnen het historische centrum van Antwerpen. Deze aan Maria gewijde kathedraal stamt uit de late Middeleeuwen en is daardoor al meer dan 500 jaar een icoon van Antwerpen. Het is een gotische kruiskerk met een opvallend element: de zuidelijke toren is lager dan de noordelijke toren. Dit was zo niet gepland. Deze toren moest gefinancierd worden uit sponsorgelden. Het geld stroomde minder hard binnen dan men zou willen, waardoor deze kerktoren lager is geworden dan het plan was.

De Beeldenstorm heeft ervoor gezorgd dat er van het oorspronkelijke interieur van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal weinig bewaard is gebleven. Het huidige interieur van de kathedraal is gelukkig nog steeds meer dan de moeite waard. Dat komt mede door de prachtige schilderwerken die hier te bewonderen zijn, waaronder een viertal schilderijen van de Vlaamse meester Peter Paul Rubens.

9

Belle Epoque buurt

Het gebied tussen treinstation Berchem en de wijk Dageraad wordt door Antwerpenaren de Belle Epoque-wijk genoemd. Dat heeft alles te maken met de architectuur die duidelijke elementen uit de belle époque (einde 19e eeuw tot begin Eerste Wereldoorlog) laat zien. Zo zie je op verschillende gevels goed bewaard gebleven Art-nouveau-stijlelementen terug. Vooral aan de Cogels-Osylei kun je tal van indrukwekkende panden zien. Dit gebied is de moeite waard om door heen te wandelen of te fietsen, zonder dat er specifiek gebouwen zijn die er uit springen.

De hele sfeer die deze wijk oproept, is anders dan de rest van Antwerpen en wordt door weinig toeristen ontdekt. Sluit de wandeltocht af met een pintje op de Dageraadplaats. Dit plein mag tot de meest Antwerpse pleinen gerekend worden. Hier komen locals en bezoekers samen in een ongedwongen gezellige sfeer. De Dageraadplaats wordt ook wel het hart van Zurenborg genoemd.

10

Antwerpen Centraal

Antwerpen is gezegend met wat volgens ons tot de mooiste stationsgebouwen van Europa behoort. Antwerpen-Centraal is dankzij een langdurige verbouwing omgeturnd van een kopstation naar een treinstation met doorgaande sporen. Dat was logistiek een enorme operatie. Wat je als bezoeker vooral ervaart, is dat dit uit 1905 stammende gebouw door de verbouwing een architectonisch hoogstandje is geworden. Vrijwel alle authentieke elementen zijn behouden gebleven, waaronder de imposante stationshal, de indrukwekkende façade en de enorm uit staal en glas opgebouwde overkapping. Rond de sporen is er een modern interieur opgebouwd die prima matcht met de klassieke elementen van dit bijzondere stationsgebouw. Voor fotografen is treinstation Antwerpen-Centraal een bron van inspiratie

Betaalbaar overnachten in Antwerpen

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Antwerpen? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Antwerpen.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Antwerpen.

Hoteltips voor Antwerpen

Wil je overnachten in Antwerpen? Wij kunnen je een aantal goede hoteltips voor Antwerpen geven, op basis van onze eigen ervaringen en die van anderen.

Het Radisson BLU Astrid Hotel is het meest populaire hotel van Antwerpen. De ideale ligging in het centrum en naast het station zijn uitstekende eigenschappen. Het hoge comfort van de kamers en de prima prijs-kwaliteitverhouding doen de rest. Wie een kleiner budget heeft, maar wel vlak bij het centraal station wil overnachten, die zou eens naar het Ibis Budget Antwerpen Centraal Station moeten kijken. Het Hampton By Hilton Antwerp Central Station is het derde hotel dat vlak bij het station ligt en fijn ingerichte kamers met goede bedden heeft. Wij slapen hier graag als we een overnachting in Antwerpen nodig hebben.

Wil je in het hart van het historische centrum van Antwerpen slapen? Kijk dan eens naar het Hilton Antwerp Old Town aan de Groenplaats. Beter kun je bijna niet zitten als je de bezienswaardigheden en horeca van Antwerpen wilt ontdekken. Ons favoriete hotel in Antwerpen is Small Luxury Hotel De Witte Lelie. Dit kleine boektiekhotel is geweldig ingericht en zorgt mede daardoor voor een unieke belevenis binnen een geweldige stad! Dit hotel heeft gewoonweg de juiste vibe en is zeer gunstig gelegen. Wie de reviews van de gasten leest die is meteen verkocht.

Meer informatie over Antwerpen