België Vlaanderen Vlaamse Kust Oostende

Oostende

Oostende is de grootste badplaats aan de Belgische kust. De stranden van Oostende hebben het hele jaar door een enorme aantrekkingskracht op bezoekers. In de zomermaanden komt men hier vooral om te zonnebaden en te zwemmen. Als het geen strandweer is, dan biedt het strand en de bijbehorende wandelpromenade een heerlijke plek om lekker te wandelen.

In Oostende is er behalve het strand genoeg te doen en te beleven, zelfs voor de ietwat verwende toerist. En natuurlijk kan de Bourgondiër onder ons hier in Vlaams België voldoende goede eetgelegenheden vinden. Visrestaurants voeren wel de boventoon. Doordat Oostende een vestingstad betreft is er qua geschiedenis wel het een en ander te vinden of te beleven. Zo is er een historisch schip te bezoeken, de Mercator uit 1932, en laat het Fort van Napoleon zien hoe Oostende vroeger verdedigd werd. Naast de prachtige kust heeft deze badplaats een aantal fraaie groene parken te bieden. Zo vind je hier het Oostendse Koningspark met zijn prachtige Japanse tuinen of het Leopoldpark met zijn fraaie waterpartijen. Tot slot is Oostende een uitstekende stad om te gaan winkelen. Er zijn voldoende winkels en boetiekjes om de gemiddelde shopaholic een tijdje zoet te houden.

De top 10 bezienswaardigheden van Oostende laat je kennismaken met wat je in de leukste badplaats van België allemaal kunt gaan zien en doen.

Top 10 bezienswaardigheden van Oostende

1

Albert I-Promenade

De Albert I-Promenade is dé boulevard van Oostende. Deze autovrije wandelpromenade loopt langs het strand van Oostende. Het is de beste plek om van het strand te genieten, zonder dat je over het zandstrand zelf hoeft te lopen. Langs de promenade staan appartementengebouwen die tot zo’n tien verdiepingen hoog zijn. Op het begane grond zitten er wat horecazaken, toeristenwinkels en fietsverhuurders. Op de Albert I-Promenade staan her en der bankjes. Als je daar gaat zitten, dan kun je van en prachtig uitzicht over het strand en de Noordzee genieten.

2

Zeilschip Mercator

De Mercator is nadrukkelijk aanwezig in de haven van Oostende. Dit Barkentijn zeilschip trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers. Het prachtige oude museumschip uit 1932 was ooit een opleidingsschip voor de koopvaardijvloot. Met zijn 15 zeilen kon hij op beste dagen snelheden bereiken van zo’n 13 knopen. Het schip heeft uiteenlopende bestemmingen gehad zoals Paaseiland, Congo en Lissabon.

3

Fort Napoleon

Fort Napoleon is een overblijfsel uit de periode dat Oostende als onderdeel van de Zuidelijke Nederlanden ingelijfd was door de Franse Republiek. De toenmalige keizer Napoleon Bonaparte gaf in 1810 opdracht tot de bouw van drie forten, waaronder Fort Impérial. Dit fort heette later Fort de Souverein, Fort William en Fort Leopold. In 1830 kreeg het fort de huidige naam Fort Napoleon.

Het vijfhoekige fort heeft vooral gediend als wapenopslagplaats en verblijfplaats van militairen. Tegenwoordig is het een museum met een goed cultureel en educatief vermogen waar veel geheimen uit het verleden te vinden zijn.

4

MuZEE

Aan de Romestaat in Oostende ligt het bijzondere kunstmuseum Mu.ZEE. Door middel van goede samenwerkingsverbanden wordt geprobeerd om een zo breed mogelijke publiek aan te spreken. Dit doet men door zeer creatief om te gaan met een grote verscheidenheid aan (tijdelijke) collecties en educatieve functies. De nadruk in dit museum ligt op jonge Vlaamse kunstenaars. De Mu.ZEE collectie bevat meer dan achtduizend werken en reist langs verschillende tijdsperiodes en stijlen, waarbij België de rode draad van het geheel is.

5

Sint Petrus-en-Pauluskerk

De neogotische Sint Petrus-en-Pauluskerk werd ontworpen door de Belgische architect Louis Delacenserie. Een man die veel faam had tijdens de negentiende en twintigste eeuw. Het station van Antwerpen komt eveneens van zijn hand. Deze kerk van Oostende heeft veel bijzondere en uitmuntende details. Prachtige beelden, luchtbogen en schraagpijlers sieren de buitengevels. Verschillende kleurige ramen zorgen voor een magische lichtinval. Achter de Sint Petrus-en-Pauluskerk staat de ‘Peperbusse’. Deze Sint-Pieterstoren is een overgebleven onderdeel van de voormalige Sint-Pieterskerk die in 1896 door brand werd verwoest.

6

James Ensorhuis

James Sidney Edouard, Baron Ensor (13 april 1860 – 19 november 1949) was een Belgisch schilder en prentkunstenaar, een belangrijke invloed op het expressionisme en het surrealisme, die het grootste deel van zijn leven in Oostende woonde. Hij werd geassocieerd met de artistieke groep Les XX. Zijn voormalige woonhuis in Oostende is tegenwoordig ingericht als museum dat gewijd is aan het leven en de werken van James Sidney Edouard.

Naast de vaste collectie worden er ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden in het James Ensorhuis. Verder is er een interactief belevingscentrum in dit boeiende museum.

7

Atlantikwall

De Atlantikwall werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd om het land te verdedigen tegen aanvallen. Deze verdedigingslinie liep vanuit het zuidwesten van Frankrijk helemaal door tot aan het noorden van Noorwegen. De strategische punten waren voornamelijk havens, vandaar dat er in Oostende delen zijn terug te zien. Tegenwoordig is de Atlantikwall van Oostende een openluchtmuseum. Hier zie je onder andere de militaire verdedigingswerken en verblijven. De ondergrondse loopgraven en bunkers zijn goed gereconstrueerd en brengen je zo terug in de tijd.

8

Vistrap

Liefhebbers van vis- en schaaldieren moeten zeker een kijkje gaan nemen bij de Vistrap. Op deze bescheiden openlucht vismarkt aan de Visserskaai is dagelijks de vangst van de dag te koop. Met name in de vroege ochtend is het aanbod er zeer vers en divers. Het is al voor jaren dè plek in Oostende waar je vis kunt kopen. Voorheen werd de vangst voornamelijk door de vrouwen van de vissers aangeboden. Met name de Oostendse garnaal is er enorm populair. In de nabije omgeving zijn veel visrestaurants te vinden met ieder hun eigen specialiteit.

9

Kursaal

Op een wel zeer prominente plaats aan zee ligt dit bijzondere met veel ramen gevulde Kursaal. Al sinds het begin van de negentiende eeuw werd deze plek in Oostende bezocht voor ontspanning. Het had toen al een concert- en balzaal. In de Tweede Wereldoorlog werd het Kursaal vernietigd. Na de oorlog werd er het huidige pand gebouwd onder leiding van architect Léon Stynen. Tegenwoordig zit er naast de concertzaal en horecazaken ook een casino in het gebouw.

10

Shin Kai Tei

In het Koningspark in Oostende ligt de schitterende Japanse tuin Shin Kai Tei. Het staat symbool voor de geschiedenis tussen België en Japan. Al wandelend door deze tuin, welke aan de kust ligt, zul je verrast worden door de schoonheid en de verschillende landschappen die er gecreëerd zijn. Met name de als schildpad gevormde vijver is een plaatje om te zien.

Betaalbaar overnachten in Oostende

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Oostende? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Oostende.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Oostende.

Meer informatie over Oostende